Börsipäev 14. aprill - pall on ettevõtete käes - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 14. aprill - pall on ettevõtete käes

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Sõda Iraagis pakub nii investoritele kui tavakodanikele üha vähem huvi, seega tähelepanu läheb ettevõtete ja majandusega toimuva juurde. Sellel nädalal saab majandustulemuste avaldamine sisse tõelise hoo (täpsete ettevõtete vaatamiseks lugege Kiire Pilk läbi).

    Kuigi majanduse ja ettevõtete käsi ei käi kuigi hästi, on meeleolu turul väga positiivne ja seetõttu ka ootused kõrged. Turuosalised ei paista mõistvat, et sõja lõppemine ei too koheselt õitsengut ja majanduskasvu Ameerikale.

    Vaadake QQQ ja selle volatiilsus peegeldava indeksi QQV liikumiste võrdlust:.

     

    Kui QQV on langenud nii madalale kui praegu, siis sageli on sellele järgnenud langus - madal hirm on turule kindlasti kahjulik. See näitaja (ja ka mõned teised liiga positiivse sentimendi näitajad) teevad mind edasise tõusu suhtes skeptiliseks. 

    Allpool veel üks veidi pikaajalisem (5.a) graafik selle kohta mida teeb madal hirm turul, seekord on võrreldud S&P 500 indeksit ja VIXi. 

     

    Täna hommikul on tulemused avaldanud Banc of America (BAC) ja Citigroup (C) , mõlemad ületasid kasumiprognoose. 

    See nädal lõppevad optsioonid, kuid optsioonireedet pole. Milles jama? Nimelt on Suur Reede ka USAs vaba ja optsioonid lõppevad neljapäeval, seega tegemist seekord hoopis optsioonineljapäevaga. Lühike nädal ja palju majandustulemusi peaks tooma kaasa ka üsna närvilise ja volatiilse kauplemisega, seega kõrgendage valmisolekut, härrased.

  • Tere hommikut ka minu poolt,

    Sellest nädalast algab earnings season. See tähendab, et enne turu algust ja pärast turu lõppu avaldavad oma kvartalitulemused sajad firmad. Me saame tõenäoliselt näha palju pettumusi. Täna pärast turu sulgumist tulevad välja kaks olulist firmat - Novellus (NVLS) ning IBM (IBM).

    Novellus teeb pooljuhtide valmistamiseks vajaminevaid seadmeid. Ma ei näe, et firma saaks midagi väga positiivset oma kvartali kohta öelda. Või siis tuleviku.

    IBM on aga märksa keerulisem play. Ühe maailma suurima IT-firmana mõjutab iga firma juhtkonna kommentaar kogu tehnoloogiasektorit. Ma vaatasin eelmise nädala neljapäeval, kuidas Infosys Tech (INFY) pärast kasumihoiatust neljandiku oma väärtusest kaotas. See firma konkureerib IBM-ga. Ma tean, et mõned turuosalised mängivad juba praegu selle peale, et ka IBM on sunnitud oma 2003. aasta prognoose alla tõmbama.

    Lahingutandrilt on meil häid uudiseid. 7 kadunud sõdurit leiti elusatena.

    Tänane hommik leiab Naz, SP futuurid ligemale 0.5% jagu plusspoolel, dollari euro vastu veidi tugevamana ning nafta hinna 2% all.

    Tehniline pilt:


    Nasdaq 100 (QQQ) püsib toetuse peal. Eelmise nädala viimased kolm päeva püüdsid karud neid toetuseid murda, kuid asjatult. Kui me kuuleme väga halbu uudiseid mõnelt suurelt tehnoloogiafirmalt (IBM?), siis võivad need toetused ka murduda. Sellel juhul on järgimine toetus alles 24.5-24 juures.

    Pooljuhid esindatuna Semiconductor HOLDRs-ga (SMH) põhimõtteliselt murdsid trendijoone, kuid ei tundu suutvat edasi liikuda. Keegi ei julge põhjalikumalt suruma ka hakata, kuna sel juhul oleks väga kerge neid lühikesi positsioone pigistama hakata. Meil on vaja uudiseid, mis indeksi liikuma paneksid.

    Üks suuremaid pooljuhtide tootjaid Intel Corp (INTC) on trendijoone peal. Märtsi alguses ütles firma, et ei näe mingisuguseid märke korporatiivse nõudluse toibumisest. Kas nüüd julgeb firma midagi muud rääkida? Kui ei, siis kõige tõenäolisem liikumine on kujutatud graafikul.

    Kui te vaatate Yahoo (YHOO) päevasisest liikumist veidi pikemaks perspektiivis, siis märkate trendikanalit, mille sees aktsia on liikunud juba viimased 2-3 nädalat. Vastupanu asub selle kanali ülemises servas ning toetus alumises. Yahoo on ajalooliselt olnud "sell the eranings" mäng. Vaatame, kas ka seekord.


    sB

     

  • Ma jälle nägin täna unes, et tuleb pikemaajalisem tõus, alguses tõuseb 2 kuud ja siis ennustati, et tõuseb veel 6-8 kuud. USA aktsiaid eraldi ei õnnestunud kahjuks näha, kuid Eesti aktsiaid nägin tükka aega, Hansapanga bid/ask oli täpselt sama, mis täna turul. Eestis ei tohiks drastilisi muutusi ette tulla. Ei tea, kas mu selgeltnägemisvõimed hakkavad jälle tugevnema. Olen muidu päris palju asju ette näinud, kuid kahjuks ei näe ma kunagi aega, millal see täpselt toimub. Näiteks olen ette näinud Maapanga krahhi, mille eest ma siis kõiki hoiatasin, aga keegi ei uskunud. WTC põlemist nägin ma ette umbes aasta enne sündmuse toimumist, seda õnnestus ka puttidega ära kasutada, kas juhuslikult või mitte, kes seda teab. :)
  • Huvitav, millist mõju avaldaks turgudele Süüria ründamine (USA poolt)?
  • Bushi administratsioonil on aega veel üheks sõjaks, enne kui valimised tulevad. Huvitav oleks teada kas Bush valitakse tagasi (ise küll eriti sellesse ei usu)?
  • Barron's avaldas nädalavahetusel esikaaneloo Internetiaktsiatest - nende meelest on tippaktsiad (Yahoo!, Amazon, eBay) praeguseks hetkeks juba ülehinnatud.

    Kuna Barron's on üsna laialt jälgitav investorite poolt siis mõju on eelturul selgelt tunda - AMZN -3.8%, YHOO -2%, EBAY -1.7%.

    P.S. Positiivse poole pealt (loe: suhteliselt odav hind) märkis Barron's ära meilgi ammu soovitamist leidnud E*Trade (ET) aktsia.
  • Bettie, kui E*Trade tutvustasid siis nimetasid ta õiglaseks hinnaks 11.75. Kas see hinnasiht on endiselt jõus või peaks leppima madalama lennuga.
  • Zwen,

    õiglasel ja realistlikul hinnal on vahe vahel. Praegu pean firma aktsia realistlikuks hinnaks 12-18 kuu perspektiivis $6-8. See tähendaks 50-100% tõusu praegustelt hinnatasemetelt. Muideks Barrons mainis täna ET-d kui ühte odavamat netiaktsiat.

    sB.
  • Mida Barron's veel netiaktsiate kohta välja tõi?

    Kuna on tegemist kiiresti kasvavate ettevõtetega, siis motiveeritakse töötajaid optsioonidega ettevõtte aktsiatele. Erit hull on olukord eBays, kus koguni 5% kogu aktsiapakist on optsioonidena väljastatud. Yahoo! on seda piiramas ja eesmärgiks seadnud 2%, Amazon üldse ei taha väljastada (suurim aktsionär Legg Mason väga skeptiline optsioonide suhtes).

    Milles siis probleem? USA ettevõtted ei võta optsioone kuluks ja seega ei vähenda need ka kasumit. eBay teenis 2002 a. 87 senti kasumit, kui optsioonikulu maha arvestada, siis vaid 23 ... ehk ligemale 70% vähem. See muudab valuatsiooni veel meeletumaks.

    P.S. ZWEN, Barron's ütles, et kui E*Trade peaks ülevõetama, siis target võiks olla $10.
  • Ma arvan, et pole paha mõte shortida SONSi 3 dollari alt ja panna stop-loss 3.1 peale.
  • SONS, etskae, on ühe uudise najal üle 3.1 roninud. Ideaalne shortimiskandidaat on hoopis ideaalseks ostmiskandidaadiks osutunud.
  • ET - 4,30 murtud, tee ulespoole lahti. Hupake rongi peale!

    Spunk, ET-s pikk:)
  • Krt.kõrgele see SONS siis tõuseb... mul käsi mullas
  • Ma panin lühikese possu SONS-i kinni, risk tundub minu jaoks liiga suur.
  • Turg rallib täitsa tugevalt (kuigi käive pole suurem asi) ja täiesti ilma ühegi põhjuseta - ilmselt on täna investorid ettevõtete tugevuse suhtes positiivselt häälestatud. Finantssektorist positiivsed majandustulemused (C ja BAC) tekitavad lootust, et ka teistel ettevõtetel läheb hästi.

    Täna õhtul siis IBM ja praegu ei paista küll, et ootused madalad oleks nende tulemuste suhtes.

    Indeksid on jõudnud 200 päeva libiseva keskmiste juurde (MA juurde, EMA on kõrgemal) - SPX puhul on see 881 punkti, Dow Jonesi puhul 8340 punkti. Nende murdmisel ostuhuvi jätkub.

  • SONS-il ostupoolel 2x rohkem ordereid kui müügi poolel. Tõusu võimendab lükikeste posits. kinnipanek. Kuskilt peab ju tõusujoon muutuma langusjooneks...?
  • Adz,

    täitsa nõus, et tõus ei saa kesta igavesti, kuid selliste järskude tõusjate suurim probleem on nende pöördepunktide tabamine, seetõttu ma neid eriti püüda ei üritagi - see on nagu vastuvoolu ujumine.

    Kui siiski kindlasti soov pöördepunkte otsida, siis vaadake kui tõus toimub väheneva käibega või indikaatorid hakkavad ära vajuma (seda nimetataks divergence).
  • MCHM pööras otsa maa poole see kõrge lennuga aktsia hakkab täna vist maanduma või oli õhu- auk..!
  • Kristjan,
    oskad sa öelda mis tavaliselt juhtub aktsiatega mis langevad väheneva käibega.
  • Leeds, enamasti tähendab vähenev käive , et selles suunas huvi väheneb.

    Kui aktsia liigub jätkuvalt langustrendis ja käive väheneb, siis tähendab see, et põrke tõenäosus suureneb.
  • kristjan kas veel kommenteerid?
    aga nüüd oleks vaja kodusel aadressil
  • Yanek, saada oma e-mail ikka saab, kuid saad vastuse alati rutem kui foorumi asemel otse mulle e-maili saadad.
  • vix on langenud täna samapalju kui turud on tõusnud
    peaks siis olema küll ülikõva tipp tehtud
  • Mis üles läheb mürinal see alla tuleb kolinal...kehva päev täna!
  • VIXi jaoks on tõesti 26.5 madal tase, kuid VIX võib tõesti ka päris 20-ne juurde vajuda. Kuid Nasdaqi volatiilsust peegeldav QQV on jõudnud küll väga põhja, alla 30-ne pole see näitaja kunagi olnud, (täna 33.28). Volatiilsus kukub tavaliselt väga ära järskude rallidega, kuid praegune tõus on üsna kahvatu - seega madal volatiilsus näitab, et olulist tõusuruumi ei tohiks enam olla.

    Järelturul ei suutnud IBM (IBM) napilt kasumiprognoosi täita, kuid kinnitas aasta prognooside täitmist; Novellus (NVLS) tegi vastupidi - täitis küll prognoosid, kuid ütles, et järgmine kvartal tuleb kehvem. Järelturg on pea nullis, Novellus siiski -4%, IBM nullis.

    Yanek, e-mail on kristjan.lepik@lhv.ee
  • Ahjaa, üks detail veel - käive oli täna börsil väga lahja, see näitab et ralli polnud siiski väga tugeva ostusurvega. Kuna see börsinädal on ühe päeva võrra lühem, siis võib väike käive olla tingitud ka sellest, kuid raske öelda kui suur osa.

    Teisipäev annab käibe suhtes meile võrdluse.
  • nüüd olen jälle tööl nii et võiksid minu kontaktandmetes olevale meilile saata

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon