Börsipäev 21. aprill - Skandinaavia turud suletud - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 21. aprill - Skandinaavia turud suletud

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Tere hommikust!

    Täna on Euroopa börsid lihavõttepühade tõttu suletud.

    Niisiis ei toimu ka Skandinaavia aktsiatega kauplemist.

    USA turud alustavad tavapäraselt kell 16.30 - Nokia ning Ericssoni käekäiku eelmise nädala uudiste mõjul saab siis jälgida seal. 

  • Hommikust ka minu poolt,

    Ilm on Tallinnas juba täiesti tõsiseltvõetavalt kevadine - võib vist öelda, et viimane pool aastat on Eesti ilmaturul olnud väga volatiilne, peame ikka tõsisemalt kaaluma ilmaoptsioonide pakkumist :)

    Aktsiaturg lõpetas eelmise nädala plusspäevaga, ajalooliselt on päev enne Suurt Reedet olnud sageli positiivne, kuid päev peale pühi (ehk täna) on viimase 10 aasta jooksul 8-l korral olnud miinuspäev.

    Kuna eelmisel nädalal vedas rallit tehnoloogiasektor, siis vaatamegi täna Nasdaqi graafikut - kui kaugele turgu suudetakse vedada:

    Kui vaadata, et ka S&P 500 jaoks on lagi üsna lähedal (905 punkti tase, selle koht graafik siin), siis on turul tervikuna üsna tugevad vastupanud lähedal ja enne kui need murdmata, ma pikaks ei läheks. Muret teeb mulle ka jätkuvalt väga madal volatiilsus, see näitab et rallimiseks on ruum piiratud ja ma ei näe siin pikaajalisema ralli algust.

    Sellel nädalal tuleb olulisemaid makroandmeid alles neljapäeval ja sõjarindelt ei tohiks ka midagi väga uut tulla, seega kogu turu tähelepanu on suunatud ettevõtete majandustulemustele (pikem nimekiri on toodud Kiire Pilgu all - kliki siin).

    Olulisemad tulemused täna enne börsi 3M Company (MMM) ja  Merck (MRK) , homme  Amgen (AMGN), Corning (GLW), eBay (EBAY), Vitesse Semiconductor (VTSS), Eli Lilly (LLY).

  • Kuid kuidas lõigata kasu madalast volatiilsusest?

    QQQ kaubeldav volatiilsus (implied volatility) on juba madalam kui ajalooline volatiilsus (historical volatility), siin on madal volatiilsus kasulik näiteks straddle positsiooni soetamisele (s.t. tuleb osta sama strikega put ja call). Straddle puhul polegi siis nii oluline kuhu suunas turg liigub, peamine on see, et liiguks.

    QQQ kaupleb praegu 27 USD juures, kui võtta QQQ-le juunikuusse put ja call mõlemad sama strikega 27, siis läheb positsioon maksma ca. 275 USD (see on ka maksimaalne kahjum).

    Seega peaks QQQ juuniks (juuni optsioonide lõppemiseni on hetkel pea täpselt 2 kuud) tõusma vähemalt 29.75-ni (27+2.75) või langema vähemalt 24.25-ni (27-2.75) ja Teie positsioon oleks kasumis. Praegusel närvilisel turul võivad need tasemed ja kasum tunduvalt kiiremini kätte jõuda.
  • Neljapäevane turg ei jätnud pessimistidele erilist võimalust. Karud pidid üle turu tormanud pullikarja eest varjule jooksma, sest vastasel juhul oleks nad lömastatud.

    Nii suuri liikumisi ei saa vaid optsioonide lõppemise arvele panna. Turg puhkas kolmapäeval pärast suurt gapiga avanemist ning neljapäeva hommikul otsustati uuesti proovida.

    Mis saab edasi?

    Ma olen kuulnud viimase paari nädala jooksul karude pidevat mõminat selle kohta, et volatiilsus on sellistel tasemetel, mis ajalooliselt on olnud (lühikeseks) müüdavad. Neid ei saa selles süüdistada - viimase 3 aasta jooksul on nad sellega kõvasti raha teinud.

    Siiski võib asi praegu välja kukkuda nii, et see sama mõmin saab üheks rallit toetavaks teguriks. Turud ju teevad peaaegu et alati vastupidiselt üldisele meelestatusele. Need kes ennast lühikeseks müüvad peavad turu kõrgemale jõudes ennast katma jne.

    Veel üks oluline asi on see, et earnings season tundub oma olulisust kaotavat. MSFT, INTC , TXN rääkisid kõik head. Kedagi ei huvita mida räägivad ülejäänud väiksemad tegijad.

    Üles on praegu vähima vastupanu suund.


    Vaatame graafikuid:

    Nasdaq 100 (QQQ) suutis sulguda kõrgemal kolmapäevastest tasemetest. Esimene korralikum vastupanu asub $27.5 juures. Sealt on hind paar korda pidanud tagasi pöörama.

    Kuld ja väärismetallid esindatuna PHLX GOLD AND SILVER indeksiga (XAU) liikusid paar viimast päeva turuga korrelatsioonis, kuid neljapäevane liikumine annab põhjuse edaspidises ülesliikumises kahelda. Sarnase ühepäevase tipumustri järel on hind paar korda juba alla tulnud. Kui kuld ja kullaaktsiad kukuvad on see veski ülejäänud turu veskile.

    Office Depot (ODP) avaldas oma kvartalitulemused neljapäeva hommikul. Need vastasid analüütikute ootustele. Esialgne reaktsioon oli müümine, kuid siis said müüjad otsa ning algas liikumine ülespoole. ODP graafik on hetkel väga ilus - käive on tõusu käigus kerkinud ning neljapäeval murti ka lühajaline trendijoon.

    Amazon (AMZN) ei ole kerge lühikene positsioon. Ootasin neljapäeval võimalikku lühikeseks müügi signaali (kolmapäeva low murdumist), kuid asjata. Kui turg on positiivne, siis tahab AMZN vähemalt alguses kõigi muude aktsiatega kaasa liikuda.

    Yahoo (YHOO) sulgus vastupanu peal. STOP @ 25.35 pidas veel. Kauaks? Ei hellitaks praegu erilist lootust.

    sB

  • Küsiks asjatundjate käest, mida nad arvavad Hiina internetiaktsiatest. Näiteks NTES. Kas müüa lühikeseks või hakata hoopis ostma, lootes buumi jätkumisele? NTES on pakkunud küll pullidele unelmate teenimisvõimalust - alla dollari maksnud aktsia maksab nüüd üle 20$. Fundamentaali seisukohalt tundub ülehinnatud, kuid samas võib aktsial olla kõvasti varjatud potensiaali, mida P/E üle 300 esmapilgul ei näita.
  • Joonistasin paar graafikut, et näidata oma nägemust volatiilsuse kohta US turul:

     

    Nüüd vaatame kuidas on käitnud samal perioodil volatiilsus:

    Kui nüüd turg ralliks edasi (näiteks S&P 500 kuni 950 punktini), siis oleks ka VIX alla 20-ne ja seega mina edasiseks ralliks ruumi ei näe.

    Volatiilsus peegeldab hirmu turul ja kui hirmu on turul vähe, siis ka enamasti on turg alla pööranud. Loomulikult on karuturul hirm keskmiselt kõrgem kui pulliturul, seetõttu oli ka 1990-ndate pullituru ajal volatiilsus keskmiselt madalam (VIX 20ndates).

    Seega, minu meelest ainus võimalus, et VIX nii madalale jääks, oleks uue pullituru alguse puhul ja minu meelest pole veel mingeid märke, et karuturg tõepoolest läbi on.  

  • NB! Väike täpsustus, nagu ka pika-ajaliselt graafikult näha ei saa VIXi abil väga lühiajaliselt mängida, seega on volatiilsusega seotud turunägemused enamasti kuu või paari kohta.
  • Mida ookeanitagused tehnilise analüüsi spetsialistid arvavad Yahoo (YHOO) aktsiast?



  • Kas keegi viitsiks avaldada oma arvamust selliste aktsiate kohta nagu HPQ (pika pos. võtmiseks) ja MOT ning LU (mõl. short)?
  • Koige parem luhiajaline (1 nadal) pikk pos. tundub toesti praegu olevat ODP. Rampsu ma ei jalgi, need voivad muidugi ka kordades tousta.
    Nous Bettie'ga, graafik on ilus. Kes viitsib, voib ka kauem hoida, endal jaab paraku kannatusest tihtilugu puudu...

    Hupake rongi peale, veel saab odavalt:)

    Spunk,
    pikk ODP-s
  • Kui asjad lahevad nii nagu peab, siis peaks veel tana-homme nagema ODP hinda 12,4 lahedal.
    Lugege siis homme ja soimake voi kiitke mind:)

    Aga tegelikult oleks tore, kui koik, kes mingeid graafikuid ja soovitusi siia ules panevad, paneksid juurde ka hinnasihi, ukskoik siis, kui pika ajahorisondi peale.
  • Leidsin päris huvitava aktsia - WVCM. Tegu on tehnoloogiasektori aktsiaga, mille P/E on 3.15, P/B 0.77, P/S 0.24, ROE 30%. Cashi aktsia kohta = turuhind. Ma arvan, et pole paha mõte sellist aktsiat osta. Kuid mulle jääb arusaamatuks nii madal valuatsioon. Kas keegi kommenteeriks?
  • Vot selline näeks välja uudistevaba turg :) Tänane börsipäev oli ka väikese käibega ja enamus turuosalisi oli passimas, kuna uudiseid peaaegu polnud ja Euroopa oli ka suletud, siis indeksid püsisid terve päeva pea nulli juures ja seal ka lõpetasid.

    Pärast börsipäeva Sprind PCS (PCS) ja Sprint FON Group (FON) tulemused, eriti viimaselt ma midagi head ei ootaks.
  • Mnjah, järelturg on tänasele päevale vastav - juhtivad aktsiad püsivad pea muutumatult. TREE tuli oodatust veidi paremate tulemustega ja on järelturul 7%.

    FONi tulemused jäidki oodatule alla ja lisaks andis ettevõte aasta kohta kasumi- ja käibehoiatuse.
  • mis nüüd siis juhtus? SONS-i kaubeldakse 3,2$ peal
  • Master,
    Tuli ara jah, ilus paev oli. Kas ise ka raha ODP-ga tegid?:)
  • spunk123,
    võtsin teist jah näpuotsaga ligi (300 tk), nii et hetkel on ta vaid tehingutasude jagu jagu (+ mõnikümmend USD) plussis. kui kerge gapiga täna üles avaneb (nagu eeldan), siis vast vabanen temast :), kuna pole ODP-d varem eriti jälginud ning ei tunne end eriti kindlalt...
  • Master,
    Ise laksin eile 12,35 pealt valja (sisse laksin 04 pealt), aga kui tana laheb labi 12,55, siis ostan arvatavasti uuesti, sest jargneb ilmselt kiire tous 12,9-ni.
    Aga aktsia on hea, tunne end kindlalt:)
  • to kristjan.lepik

    kas keegi on tallinna bõrsi kohta ka mingeid VIX-uurimusi teinud. Kui on siis kuidas on läinud?
  • spunk123,
    12.59 käis ära, eks paistab, kuhu minnakse:)
  • Master,
    Usun, et naeme veel tana 12,90, seal lahedal lahen ma valja. Praegu 12,7:)
  • tundub, et sinna 12.7 kanti (mis on ka 100 päeva EMA) ongi ODP naelutatud, samas, kui peaks tõusma, siis mina enne MA200 (13.34) mingit takistust tõusuks ei näe
  • Master, ehk saame ikka 12,7st ule - praegu 12,75. Sul voib oigus olla, et laheb 13,34ni, aga ma ei usu, et uhe jutiga. Loodan 12,9 juures muua ja kui onnestub, siis parast 12,5 juurest uuesti osta.
    Voimalik, et tasub rohkem ara, kui hoida ja oodata, aga see selgub alles tagantjarele. Ma olen eelistanud votta vaike kasum ja roomustada sellegi ule:)
  • Master,
    Mission accomplished, I'm out.
    Good luck!
  • ise ka väljas, närv ei pidanud vastu. paarsada taala ühe päevaga nii väikese investeeringu pealt on piisav:)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon