Börsipäev 5. mai - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 5. mai

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Tere hommikust!

    Tallinna Börsil on Hansapanga aktsia esimese kauplemistunni järel ületanud 265 krooni taseme ja sellel tasemel paistab konkurents ostunoteeringute tõstmises olevat esialgu vaibunud. Väärib märkimist asjaolu, et lõviosa tehinguid tehakse standarkogusest 1000 aktsiat väiksemate kogustega - st. kauplevad väikeinvestorid, mis paneb tõusu jätkusuutlikkuse kahtluse alla - seda enam, et erilist põhjendust sellele ei ole. Käesolev hetk paistab olevat soodne kasumi võtmiseks.

    Ericssoni aktsia liikumine teeb endiselt eelmisel nädalal avaldatud majandustulemuste eel karuks kehastunud investoritele muret: Stockholmis murti 8 SEK piir, viimati sulgus aktsia sellest kõrgemal 16. jaanuaril 2003. Senine päeva kõrgeim hind 8.15 SEK annaks USA turul ADR hinnaks 10.05 USD - jällegi oluline psühholoogiline piir. 

  • Hansa läbis hinnataseme 256-257 neljandal korral(daily high),kusjuures antud hind oli ka kõrgeim tase 97-ndal aastal.Tehnilise analüüsi järgi võiks seda muutust väga positiivseteks pidada ja kasumivõtmisega ei maksaks kiirustada.
  • Eeldatavasti ERICY ADR USA-s ka 10-ni jõuab (kui turg soosib, siis juba täna), aga mis edasi saab? kas võetakse kasumid välja ning langetakse pisut või on karta/loota juba kõrgemale liikumist, magnetiks näiteks 10 SEK-ile vastav tase?
  • Tere hommikut ka minu poolt,

    Tänane hommik leiab futuurid: Naz +0.44%, SP +0.42%. Nadfta hind on pool protsenti all ning dollar euro vastu karvavõrra tugevam.

    Suuri uudiseid firmatasandilt ei ole.

    Reede kujunes jällegi ilmselt paljude üllatuseks väga tugevaks tõusupäevaks. Ühtegi otsest uudist selle taga ei olnud, vaid suurte turuosaliste hirm rongist maha jääda. Lisaks sellele võis reedel hakata täheldama paljude väga väikeste aktsiate rallit. See ei ole kuigi hea märk, sest tavaliselt on need viimaste hulgas kuhu spekulatiivne raha suundub. Siis kui kõik suuremad aktsiad on juba üles ostetud.


    Nasdaq 100 (QQQ) sulgus 6 kuu kõrgeimal tasemel. Ülestrend on puutumatu seni, kuni seda kujutav trendijoon pole murdunud. Reedene liikumine nägi välja paljuski nagu karude kapitulatsiooni algus.

    Dow Jones (DIA) murdis ennast hinnamustrist välja ning ostusignaalis saab ilmselt eelmise päeva kõrgeimate tasemete võtmine. Ma olen üpriski veendunud, et järgmine "mäng" saab olema just vanas majanduses. Kui turuosalised hakkavad tehnoloogiast kasumeid välja võtma, siis kukub sellega kaasa ka vana majandus. Tehnoloogiast väljatulev raha hakkab otsima uut kodu ning suure tõenäosusega saab selleks selliste firmade kogum nagu naftaaktsiad, konglomeraadid, ravimitööstus jne. Enamus nendest aktsiatest kauplevad 10x järgmise aasta (allasurutud) kasumit aktsia kohta, mis on allpool nende ajaloolisi keskmisi.

    Kullast on palju juttu olnud kui võimalikust rahulikust sadamast. Kullapullid oskavad oma seisukohti väga hästi ka põhjendada, kuid graafik räägib hetkel oma lugu ja see lugu ei ole pullidest, vaid näeb välja hoopis rohkem karuloona. Kui PHLX GOLD AND SILVER INDEX (XAU) peaks kukkuma läbi graafikul näidatud trendi, muutuksin väärismetallidega seotud aktsiate suhtes vägagi ettevaatlikuks.

    E*trade (ET) kaupleb soodsa valuatsiooni juures, kuid viimane tõus on aktsiat kergitanud juba 60%. Hetkel on käega katsuda 6 kuu kõrgeimad tasemed. Vaatame, kas seal ralli peatub ning lubab veel kedagi sõidule.

    Office Depot (ODP) on viimased 10 päeva veetnud konsolideerudes vahemikus $12.50-$13.00. Kogu selle aja jooksul on kukkunud ka käive, mis reeglina käib konsolideerumise juurde. Ma tahan enne ostmist kindlasti näha hea käibega tõusu üle $13 taseme.


    sB

  • I kvartali tulemuste järel ei ole Ühispanga ja Trigoni analüütikud Hansapnaga aktsia aastalõpu hinnasihti muutnud või on selle isegi langetanud alla 270 krooni taseme.

    Kui need prognoosid paika peavad, siis tähendab see täna müües sama kasumit, mis aasta lõpus.

    Miks ma olen Hansapanga aktsia tõusu suhtes pisut skeptiline?

    Aktsia hind tõuseb konkureerivate ostunoteeringute tõttu. Hansapanga puhul on standardseks koguseks suurte tegijate puhul 1000.

    Vaadates tänast tellimusraamatu ostupoolt või sooritatud tehinguid koguste lõikes ei näe ma seal suurte tegijate noteeringuid ega ka olulisel määral nende poolt tehtud tehinguid.

    Seega hetkel konkureerivad turul peamiselt nn. väikeinvestorid - nii naljakas kui ka pole see sõna 100 000 krooni eest aktsiaid ostva või müüva investori kohta.

    Suured tegijad kasutavad enamasti ostupoolel konkureerides 0.01 EUR hinnasammu kuna saavad pidevalt operatiivselt hinda tõsta kui tellimust ei täideta.

    Väiksemad tegijad seevastu panevad oma orderid suurema hinnasammuga tihti, sest ei saa pidevalt jälgida või on orderi muutmine nende jaoks tasuline - osta aga tahetakse igal juhul.
    Ka täna oli hinnasammuks tihti 0.05 EUR ja rohkemgi.

    Siit küsimus: kas tõus on põhjendatud kui väikesed ostavad ja suured mitte?
  • Tere kõigile,

    ma alustasin täna uut lugudesarja aktiivsele investorile mis kannab pealkirja Avalöök (see asub meie avalehel uudiste all, kliki siin). Selles sarjas jälgiks pidevalt indeksite liikumist ja pakuks aeg-ajalt välja ka huvitavaid tehinguideid.

    Kuna turg on selline huvitav asi, kus pidevalt toimub ka midagi uut, siis kirjutaksin vahel pikemalt mõnest näitajast mis aktiivsele investorile on oluline, olgu see siis volatiilsus, mõni tehniline indikaator jne. Kui midagi Teile segane tundub, siis andke kindlasti teada.

    Börsipäeva foorumisse lisan ka mõtteid edasi, kuid avakommentaar jääb ilmselt lühemaks. Loodan, et Teie saate infot kokkuvõttes rohkem.

    Edukat kauplemist,
    Kristjan

  • tere ka minu poolt
    päris hea mõte tundub avalöök olevat
    jõudu
  • Tervitaks omalt poolt kõiki karusid! Lähenemas on võimalus shortida AMZNi 30$ alt, mis peaks olema päris hea riski/tulu suhtega, stopi peaks asetama 30$ natuke kõrgemale. Ma usun, et kannatab proovimist, kui meel karune on. Ise olen hetkel pull, kuigi erilisi positsioone pole, kuid usun endiselt turu tõusu. Mulle tundub, et praegu kasutatakse igat langust hea ostukohana. Aga mis arvate AMZNi shortimisest?
  • ISM Teenuste indeks tuli oodatust kõrgem (50.7, oodati 49.0) ja pullid asusid taas kiirelt ostma, kuid praeguseks on ostuhuvi veidi vaibunud.

    Tõusu vedas taas tehnoloogia, võimsalt on tõusnud Cisco, aktsia on tõusnud pea peatumata viimaste nädalatega 20%. Cisco avaldab homme tulemused ja ma ei saaks küll kuidagi väita, et ootused madalad oleks. Keskpärased tulemused tooks kindlasti kasumivõtu.

    S&P tõusis esimese tunniga täpselt 935 punktini ... ja vajus kiirelt ära, vaadake selle taseme olulisust veidi pikemalt graafikult:

  • Huvitav fakt - üle pika aja on turule tulemas taas IPO läbi kaks uut aktsiat : DigitalNet ja iPayment. Eks oma osa mängib siin ka see, et IPO abistajad peavad ilmselt turusituatsiooni heaks (aktsiaturg rallib) ja ettevõtetel seega lootust rohkem raha saada.

    Kui aastatel 1999 ja 2000 olid tehnoloogiaaktsiate IPOdel pikad järjekorrad, siis nüüd on ilmselt tõsiseid probleeme raha kokkusaamisega. (NB! mõlemad ettevõtted toodavad kahjumit).

    ja P.S. Üks tõsisem IPO on ka varuks - nimelt kõik ilmselt teate www.google.com otsingumootorit, praegusel Interneti-aktsiate teise nooruse ajastul tekitaks see IPO ilmselt tõsist furoori.
  • Muuseas, käive on nagu reedelgi väga võimas.
  • ERICY ületaski siis 10 ning LU (+10%!) 2 USD piiri
  • mina küll amzn lühikest positsioni võtta ei julge
    peale 30 võtmist läheb veel mõnda aega üles
    30 peal on kindlasti palju stoppe
    võiks positsiooni võtta kui juba 30,5 - 31 on
  • üks tähelepanek optsioonide kohta.CBOE-l 2.mai seisuga put/call open intrest 0.76,mis peaks olema,contrarian indikaatorina,kõike muud kui bearish.Suurema languse alguseks oleks vist vaja natuke väiksemat karude osakaalu.
  • Apple (AAPL) on kõvast rokkimas viimasel tunnil - kui paar nädalat tagasi kostusid jutud, et ettevõte läheb muusikaärisse ja ostetakse Vivendi muusikaosakond, siis see hirmutas kõvasti investoreid ja aktsia tegi uue 4-aasta põhja. Ma isegi kaalusin hetke shortimist kui see tase murti, kuid pilt polnud piisavalt atraktiivne. Kuulujutt osutus kuulujutuks ja aktsia ronis tasapisi kõrgemale.

    Ja nüüd kihutas aktsia viimasel tunnil koguni pea 10% üles, põhjuseks teade, et Apple uus toode (mille abil saavad kasutajad Internetist raha eest muusikat tirida) on superedukas - esimese nädalaga tõmmati koguni 1 miljon laulu.
  • vasakult võiks ära korjata küsitluse, kas põhi on lähedal - enamik on ehk nõus, et põhi on möödas.
  • võiks ju mingi muu küsitlus ikkagi olla, näiteks:
    kas lagi on lähedal?,
    arvan, et NASD on aasta lõpuks:
    alla 1200,
    1200-1400,
    1400-1600,
    1600-1800,
    üle 1800

    jms küsimusi
  • Tegelikult võiks see õige number lihtsalt kirjas olla, mis siin ikka ennustada...

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon