HEX+OMX, aga TSE - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

HEX+OMX, aga TSE

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Lahtikirjutatuna ostab Stockholmi Börs ära Helsingi Börsi, kuna Tallinna Börs on Helsingi omanduses, siis ongi küsimus, mida uut see Eestile toob. TSE informeerib turuosalisi täna õhtul, ehk saab siis ka selgemaks, mis Tallinna Börsist saab.

    OMX maksab HEX aktsiate eest 16.62 eurot, mis on väga ilus preemia. HEX omanikud saavad aktsiavahetuse teel 30% osaluse uues Börsis.
  • Nagu eilsest Tallinna Börsi infotunnist selgus ei muuda OM ja HEX plaanitav ühinemine lähemal ajal Tallinna Börsil kauplejate jaoks midagi.

    Hetkel välja käidud ühinemisplaani peavad heaks kiitma OM ja HEX aktsionärid ning vastavate riikide finantsturgude üle kontrolli ja järelvalvet teostavad organid. Vastavalt ajakavale jõutakse pärast kõigi osapoolte heakskiitu uue ettevõtte loomise ja organisatsiooni ülesehitamisega lõpule käesoleva aasta septembris.

    Järgmise sammuna on kavas integreeritud kauplemissüsteemi loomine OM poolt pakutaval tehnoloogilisel platformil SAXESS.

    OM näol ongi tegemist esmajoones tehnoloogiafirmaga, mis kuulub maailma juhtivate finants- ja energiaturgude kauplemissüsteemide tehnoloogia pakkujate hulka: ettevõtte poolt opereeritav Stockholmi börs andis 2003 aasta I kvartalis firma tuludest 38% ja ülejäänud laekus just tehnoloogiaärist. 10 riigis omatakse kokku üle 300 nn. "tehnoloogiakliendi", kelleks on siis väärtpaberi- ja energiaturgude osalised: börsid, pangad, maaklerifirmad, energia tootmise ja jaotamisega tegelevad ettevõtted.

    Peale ühinemist olukord muutub: eeldatavalt moodustab börside (Stockholm, Helsinki, Tallinn, Riia) ja väärtpaberiregistrite (Soome, Eesti, Läti) opereerimisest laekuv tulu 50% uue firma käibest. Ühinemise tulemusena tekib Euroopas aktsiate käibelt VII kohal olev kauplemissüsteem (derivatiivide kauplemisel tõustakse käibelt isegi III kohale). Potentsiaalsete kauplemissüsteemi integreerujatena ka ilma omandisuhteid muutmata nähakse tulevikus veel Oslo ja Kopenhaageni börse.

    Uuele tehnoloogilisele platformile üleminek Tallinna Börsil saab ühinemise korral toimuma eeldatavasti 2004 aasta sügisel. Seega pole enne suure tõenäosusega oodata muudatusi ei kauplemise korralduses ega ka hinnapoliitikas. Enamiku kauplejate jaoks ongi ehk oluliseim küsimus tehingutasude võimalik tõus - kuna ühinemisplaanides rõhutatakse just olulist kulude kokkuhoidu, mis ühinemine endadaga kaasa toob, siis julgen loota, et ka kaugem tulevik Eesti aktsiate osas negatiivseid muutusi kaasa ei too.

    Küll aga peaks ühinemiskava teokssaamisel ja uue kauplemissüsteemi juurutamisel Eesti investoritel tulevikus senisest oluliselt mugavam ja loodetavasti ja odavamate teenustasudega juurdepääs kõigil integreeritud turgudel aktsiate, võlakirjade ja derivatiividega kauplemiseks.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon