Börsipäev 29. mai - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 29. mai

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Tere hommikut ka minu poolt,

    Futuurid on täna hommikul rohelises: Naz 0.09%, SP 0.25% ning dollar euro vastu flat.

    Futuuride rohelus paneb mind veidi imestama eile õhtul välja tulnud uudiste foonil.
    Nimelt teatas USA suur mööblitootja La Z Boy (LZB), et nad ei kavatse enam praeguses majanduskeskonnas teha prognoose. Lisaks sellele teatas firma, et praeguse kvartali tulemused tulevad märkimisväärselt allpool prognoose.

    Ma soovitan antud pressiteade ise üles otsida (näiteks yahoost) ning lugeda, kui kole see on. Veel aasta alguses oleks selline uudis kogu turu alla tõmmanud. Nüüd aga mitte.

    Lisaks sellele teatas veel üks maailma suurim tehnoloogiatoodete müüja Tech Data (TECD), et nende Q2 tulemused jäävad märkimisvääselt allapoole turu ootusi. Ka see uudis üksinda oleks kogu tehnoloogiasektori pea peale pööranud veel 3-4 kuu eest.

    Nasdaq 100 (QQQ) murdis üleeile väga võimasalt kõrgemale ning eile toimus konsolideerumine. Kuna liikumised on nii tugevad, siis tekitab see karudes pidevaid hirmujudinaid, sundides neid oma nädal varem ehitatud positsioone jälle katma. Hetkel tundub, et igat pullbacki võib kasutada ostukohana. Raske öelda kaua selline eufooria kestab.

    Office Depot (ODP) kukkus eile 4%. Põhjuseks firma kvartali vahearuanne, kus firma küll kinnitas, et müüginumbrid paranevad oluliselt võrreldes eelmise kvartaliga, kuid sellel on ka hind. Nimelt parema müügi nimel ollakse sunnitud oma hindu konkureerivamaks muutma ning lisaks sellele hiljuti tehtud muudatused poodides on ligi meelitanud terve hulga vargaid (just nii see viimane põhjus firma juhtide poolt välja toodi). Firma langetas oma Q2 kasumiprognoosi paari sendi võrra, mis sundis ka analüütikud sama tegema. Päeva esimestel tundidel püsis aktsia päris hästi, kuid siis vajus ära.

    Ma julgen eeldada, et on tegemist ajutiste probleemidega (firma püüab võita turuosa), mis kasumimarginaale alla suruvad. Kaubeldes 0.35x P/S-i ning 11x järgmise aasta kasumit aktsia kohta ei ole need aktsiad kallid. Võrreldes konkurentide ning ülejäänud turuga suisa odavad. 

    Seni kuni aktsiad püsivad graafikul näidatud trendikanalis ei pea pullid oma positsioonide pärast väga muretsema.


    Schering-Plough (SGP) on farmaatsiafirma, millel on viimase paari aasta jooksul olnud mitu suurt probleemi. Siiski, selle aasta aprillis sai firma endale uue ning respekteeritud juhi ja lisaks sellele on firmal juba olemas/tulemas paar huvitavat ravimit, mis võivad firma tulemused uuesti tõusule viia. (Pikemalt LHV Pro-s)

    Tehnilise poole pealt on aktsia välja murdmas juba 4 kuud toimunud külgsuunas liikumisest. Ilmselt esimene katse ebaõnnestub, kuid järgmisel korra võib juba tulemus märksa parem olla.

    Skyworks (SWKS) toodab pooljuhte mobiilitootjatele nagu Nokia, Samsung, Motorola jne. Viimasel ajal on paljud spekuleerinud, et probleemid Aasias mõjutavad nende firmade tulemusi, kuid lühikest poolt mänginud turuosalised on siiani pidanud pika ninaga jääma. Graafik on päris kena - suurem allatrend juba ammu murtud ning eile mindi püüdma uusi tasemeid. Siiski, sobib vaid keskmisest suuremat riski taluvale kauplejale. STOP horisontaalse toetuse alla.

     

    sB

  • Just-just teatas oma kvartalitulemustest videmängude tootja Take-Two (TTWO). Grand Theft Auto ehk GTA headele müügitulemustele toetudes kasvas kvartali kasum 58%. EPS tuli 36c, millega ületati prognoose ühe sendi võrra. parematele tulemustele tuginedes tõsteti ka terve aasta käibe- ja kasumiprognoose.
  • Minu andmetel TTWO hoopis jäi oma käibeprognoosidega (küll napilt) konsensusele alla.


    sB
  • noh, alvar, insm hüppas korraks 2.83 peale
  • cnn money kirjutab täna tech aktsiatest mis on kõrgemal kui nasdagi tippajal

    http://money.cnn.com/2003/05/28/technology/fab40/index.htm
  • INSM on jah kõrgustes ära käinud, aga kahjuks ma müüsin aktsiad varem maha, eesmärgiga osta asemele ODP, mida ma seni veel teinud pole. Usun, et INSM rühib vaikselt 5 dollari poole, miks mitte ka 10$, muidugi juhul kui nad oma ravimiga edukalt turule tulevad. Risk seisnebki selles, et kui see ei õnnestu, siis on aktsia väärtus 0 lähedane.

    Aga ma tõstataksin tänases börsipäevas ühe arutelu teema, nimelt kas kasutada stop-lossi, üldse mitte kasutada või keskmise hinna meetodit - cost average (sel juhul ostetakse langevat aktsiat portfelli juurde, eesmärgiga viia keskmine hind alla). Isiklikult pole eriti stop lossi kasutanud, välja arvatud viimasel ajal ja eriti lühikeste positsioonide puhul. Samas soovitaksin aktsiate osas, mille suhtes valitseb pessimism, kuid ettevõte on juhtival positsioonil ning fundamentaal on hea. Näiteks ETL enne kui ta jõudis põhjas (40 EEK) ära käia. Sel perioodil paljud väikeinvestorid viisid keskmist hinda, uskudes telekomi ja õigesti tegid. Samas Ühispank ostis oma näidisportfellis minu mälu järgi ennast 55.5 pealt telekomis sisse ja pani stopi 45 peale, mis oli tagantjärele vaadates väga halb müügikoht. Ma arvan, et cost average`t võib kasutada näiteks Hansapanga, Telekomi ja teiste turuliidrite aktsiate puhul. Praegu olen ma praktikal Riigikassas ja seal paigutatakse riigi vabu vahendied võlakirjadesse ning seal ei kasutata stoppe vaid üks kaupleja käitub oma kõhutunde järgi. Ootan arvamusi?
  • Briefing.com yllitas huvitava nupukese:

    13:23 ET Foreign telecom stocks show relative strength
    As noted in our 6:41 comment, Russian cellular stocks (VIP, MBT, GLDN) have shown notable relative strength in recent months; however, this rally does not seem to be confined to Russia, as emerging mkt cellular/telecom stocks as a group have outperformed as well, with many breaking out to new highs today. While the following is by no means an exhaustive list, stocks such as these may be worth examining if optimism persists for an emerging mkts economic rebound: America Movil (AMX), Brasil Telecom (BRP), China Telecom (CHA), City Telecom (CTEL), Colt Telecom (COLT), Compania de Telecom de Chile (CTC), Embratel (EMT), KT Corp (KTC), Magyar Tavkozles (MTA), Millicom Int'l (MICC), NII Holdings (NIHD), Philippine Long Distance (PHI), PT Telekomunikasi Indonesia (TLK), Tele Celular Sul (TSU), Tele Centro Oeste (TRO), Tele Leste Celular (TBE), Tele Nordeste Cellular (TND), Tele Norte Leste (TNE), Telecom Argentina (TEO), Telefonica (TEF), Telefonos de Mexico (TMX), Telemig Celular (TMB), Telesp Celular (TCP), and Telstra (TLS).



    sB
  • Alvar.
    Kas Riigikassa põhikiri näeb ette vabade vahendite investeerimist kasumi teenimise eesmärgil?
    Kas EV-l pole tagasimakstavaid laene? Kui on, kas Riigikassa vabade vahendite paigutamine võlakirjadesse annab parema tulemuse EV laenude varasem tagasimaksmine?
  • Riigikassa eesmärk on võimalikult väikese riskiga vabu vahendeid tulusalt paigutada (võlakirjad, deposiidid, pöördrepod). Näiteks võlakirju võib osta alates triple A reitinguga. Ma pole täpselt küsinud, kui palju on EV-l laene, kuid minu teada väga vähe ja osa neist on tagasi makstud ka ennetähtaegselt. Täna tegelesin Rahandusministeeriumi poolt väljaantud laenudega ja nende pealt teenitakse päris korralikult.
  • Stop-lossist: üldiselt arvan selle olevat hea idee, kuid siin on üks suur "aga" - stop-lossi peab oskama määrata. Kui stopi määramine tundub liiga keeruline, siis on parem seda üldse mitte panna, kui see valesse kohta panna.

    Cost-averaging on minu jaoks üsna suur tabu, aga see tuleb ehk sellest, et olen lühiajalise kauplemisstrateegiaga. Vaadake kasvõi pankrotistunud Enronit ja Woldcomi ning näete kuhu cost-averaging võib viia.
  • Alvar.
    Sinu jutust saan aru, et Rahandusministeerium pakub konkurentsi pankadele, mida pean turumajanduses väärnähtuseks.
    Riigi reserv tuleb aktsepteerida kui paratamatus, aga ta peaks olema paigutatud kiirelt realiseeritavatesse väärtpaberitesse.
  • cost-averaging'u kohta võin om akogemustest kinnitada: võimalik on ikka tunduvalt kõvemini alt minna, kui nt stop-lossidega. From hero to zero in no time:)
  • raearu,
    Eesti riigi käitumise kohalt on sul õigus- lisaks laenudele on tal üleval ka võlakirju ja igaüks võib ise vaadata palju need võlakirjad rohkem intressi maksavad kui AAA reitinguga võlakirjad. Ehk laename raha kallimalt sisse ja paigutame odavalt edasi. Nagu ehtne vene äri- varastada kast viina, müüa see siis odavalt maha ja juua seejärel kogu saadud raha maha:-)
  • Hardcore PS fännina on Hugo postitus vägagi huvitav.
    Veikkan, et järgmine tegija on Medal of honour.
    Vaadake neloselt tilt.tv (tutvustab uusi mänge) saadet ja ehk nuputate mõne järgmise hiti välja, mis tootjafirma üles kruvib.
    GTA on muidugi uhhhhh!

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon