HP ja Klementi tehingud - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

HP ja Klementi tehingud

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Vaadake Klementi 45 krooni! foorumi lõpudiskussiooni ja lisage oma kommentaarid kas HP räägib aiaaugust ja tegeleb pättusega või on nad lihtsalt osavad ning teenisid oma klientidele 5% nädalaga.
  • Hansapank ju määras ka nende aktsionäride nimekirja, kes said Klementi aktsiaid. Tõmbas piiri sinna kuhu tahtis (loe: sinna kus HP inimesed rohkem kasu said), seega ei ole kindlasti tegemist eetilise käitumisega.

    Mõni väikeaktsionär kes Klementi aktsiatest ilma jäi võiks nad kohtusse küll kaevata.
  • märkimiste korral on ju peaaegu alati keegi kes saab rohkem kasu .
    ET korral kaotasid näiteks need kes üritasid koos märkida .

  • to worldwide: Palun tutvu emissiooniprospektiga aadressil:
    http://files.hex.ee/bors/prospekt/klm/kle030527.pdf

    Kui ei viitsi, siis võid lugeda ühte lõiku emissiooniprospetkist:
    Esmalt rahuldatakse 1 000 kuni 10 000 aktsiat märkinud investorite taotlused. Juhul
    kui nimetatud investorite poolt on toimunud aktsiate ülemärkimine, siis jaotatakse
    aktsiad investorite vahel proportsionaalselt nende poolt märgitud aktsiate arvule.
    Järgnevalt rahuldatakse kõigi teiste aktsiaid märkinud investorite taotlused.
    Ülemärkimise korral jaotatakse aktsiad investorite vahel proportsionaalselt nende poolt
    märgitud aktsiate arvule.
  • Eesti telekomi aktsiate märkimine pole päris adekvaatne võrdlus, sest siis ei olnud prospektis ülemärkimise korral aktsiate jaotamise kohta midagi konkreetset öeldud ja täiesti juhuslikult said tynga Hansapanga kliendid, kes teadsid ülemärkimisest ja lasid märkida n.ö. võimendusega Hansapangal oma arvel, lootuses, et aktsiad jagatakse ülemärkimisel proportsionaalselt. Samas emissioonikorraldaja Ühispanga fan club ja kliendid märkisid oma nimel ning erinevate kehade kaudu väiksemaid koguseid, mis leidsid täieliku või peaaegu täieliku aktsepti. Ka järelevalvel olid relvad käest võetud, sest soositi ju väikeinvestoreid.

    Klementi case on igaljuhul samm paremuse poole - vähemalt oli prospektis kirjas, kuidas aktsiaid jaotati. Iseenesest ei ole ka midagi halba selles, et Hansapanga töötajad ja kliendid Klementi aktsiaid märkisid. Aga siseteabega ümberkäimist võiks küll parandada. Eks asjaomased siis uuri ja võta seisukoha, kas PST "süüdistustel" on alust või mitte.
  • Eestlane on ikka üks väga hella hingega inimene- mitte ei või vaadata kui naabrimehel hästi läheb. Enne emissiooni käis foorumis jutt, et hansa on totu et üldse sihukesele ettevõttele emissiooni koraaldab ja kõik kes märgivad on samuti totud. Kui nüüd üle märgiti ja aktsiaid märkinud kiiresti sutsu raha teenisid siis teeb ikka viha küll.
  • Millal/kas saad välja panna, kes ostsid ja kes müüsid peale emissiooni lõppu.

    to cynic
    Küsimus on kust raha siis tehti. HP ise korraldas, ise ostis, ise müüs. Kõik ise. Huvitav on :)
  • PST- aga kes kannatas? Kellel oleks täna parem olla kui emissiooni üldse poleks tehtud?
  • Mina kannatasin kui fondid, kus mu raha sees on sai vähem suurepäraseid Klementi aktsiaid, kui tahtis, kuna HP fondijuhid ostsid neid oma nimele.
  • Oleksid fondide kliendid rohkem rahul kui fondihaldurid ise fondi ostetavatest riskantsematest positsioonidest kaarega mööda käiksid? Kas see oleks parem kui mingi tegelane räägib kliendile silmade särades aktsiate 12% suurusest ajaloolisest tootlusest samas kui oma raha seisab depos?
  • Kui mina pidanuks Klementi aktsiaid suurepäraseks, saatnuks kõik fondijuhid pikalt ja märkinuks ISE 10 000 aktsiat.
    Muuhulgas hoides seeläbi kokku tasu fondihaldurile.
    Samuti võks PST esitada kalulatsioonid, kui palju raha ta siis täpselt kaotas...
  • Fondihaldur kui institutsioon on pensionifondis ka ise sees ja seega võtab ka riski. Mulle ei meeldi kui eraisikulised ja institutionaalsed huvid ristuvad. Sinu loogika järgi saab fondihalduriks olla ainult inimene, kellel on piisavalt isiklikku raha, et minna kaasa fondidega, mida ta haldab.
  • Cynic, luuser - nii siseinfo kasutamise kui ka front running'u puhul on pea võimatu mingit kahju suurust määrata, ometi on mõlemad keelatud tegevused. N.ö. kaitstavaks hüveks on väärtpaberituru usaldusväärsus, mida ebaausa eelise kasutamine kahjustab. Võibla on analoogiline olukord korruptsiooniga, n.t. sai vist Kaitsemini asekantsler suusa ja süüdistuse selle eest, et tõlketeenus osteti sisse tema ema tõlkebüroolt, kuigi sellisel hankevalikul olid õilsad motiivid - tuntud partner, kõrge kvaliteet ja kiirus. See paraku ei loe.

    Muide siseinfo kasutamise lubamise pooldajate põhiargumendid ongi, et tegu on "ohvrita kuriteoga" (victimless crime) ja siseinfo kasutajad näitavad turule õige suuna ning tagavad, et turuhind on nn. õige hind. Paraku on esmalt USA-s ja siis ka Euroopas jõutud arvamisele, et nimetet tegevused väärivad siiski keelamist ning karistamist.
  • PST, võrdle tänast aktsiaraamatu seisu Hexi lehel neljapäeva hommikusega
  • Kalkulatsioon ha ha. Asi ei ole rahas vaid põhimõtetes, kuidas minu raha pensionifondis hallatakse. Kahjuks ei ole riik mulle andnud võimalust seda ise teha. Kahjuks ei saa ka fondi vahetada veel mõnda aega. Mu valulävi muutub väga madalaks, kui asi puudutab minu raha :)
  • Ei ole varematel aegadel sellega tegelenud.Kas kuskil Hex lk näeb ka märkimistõendite muutust.
  • 100% nõus Cynic märkustega.
    Iga päev teeb keegi kasulikke tehinguid. Kas nad on selles süüdi, et kõiki ei teavita?
    P.S. Ise Klementi "deal"-st osa ei saanud ja taga kah ei nuta. See teenimata 10K EEK-i ei ole küll seda nutulaulu väärt.
  • Eelmärkus: Luuseril ei ole PST'ga mingit kana kitkuda, vaid ta reageerib pihtalt intellektuaalsest huvist, samuti ei ole Luuser talle endale teadaolevalt fondihaldur, fondihalduri sõber ega Klementi emissioonis osalenu.

    Kas PST mainitud konkureerimisel ei tuleks siiski mingid mõistlikkuse piirid paika panna? Muidu jõuame absurdsusesse, näiteks sinnamaani, et fondihaldur ei tohi eraisikuna osta ka börsilt yhtki aktsiat, sest sellega võtab ta kelletki teiselt ostuvõoimaluse ära. Ja rahafondi juhataja ei tohiks teha oma fondi väärtpaberitega tehinguid (tekib kyll kysimus, et kuidas ta siis leiba ostab (aga ju siis vahetab porgandite vastu)).
    Mingid reeglid võiksid olla ja need reeglid võiksid kirjas olla näiteks seaduses.
    Ja kui mingil hetkel osutub, et mingi tegu, mis ei ole ilus, aga seaduse järgi siiski lubatud, siis võiks seaduse ära muuta ja teist korda mitte enam selliseid asju lubada.

    Ja muidugi tuleb arvestada riskiga, et kui liiga palju piiranguid peale panna, siis lõpuks keegi tegija enam ei tahagi fondihalduriks hakata.

    Ja muidugi olnuks fondihalduril lihtsam olnud mõne oma sõbraga kokku rääkida ja asi nii ära teha, et jälgegi poleks jäänud.
  • PST, vt. Hexi kodulehel Börsiettevõtete aktsiaraamatud

    Salvesta endale sealt tänane Klementi täiendava A-aktsia 2 (KLE2T) aktsiaraamatu seis ja võrdle seda reede hommikuse seisuga - selleks ajaks on T+3 põhimõtte alusel muudatused sisse viidud.

  • henno, soovitatud tegevus on TB väitel ebaseaduslik:

    "NB! Väärtpaberiomanike nimekirjas sisalduvad andmed on mõeldud üksnes tutvumiseks. Nimekirjas sisalduvate isikuandmete mistahes muu töötlemine ilma nimekirja kantud isiku loata on käsitletav õigusrikkumisena, mis annab aluse kohaldada töötleja suhtes isikuandmete töötlemise nõuete rikkumise eest ettenähtud sanktsioone."

    Töötlemise alla kuulub seaduse kohaselt ka andmete salvestamine...
  • Irw...
    Vaat, kus savi pärast läks löömaks.
    Mis te olete mõistuse lõplikult kaotanud, et jaurate mingi 1000-10000 eegu pärast , või siis ! 1kr pärast per aktsia. Inimeste ahnus on imeline ja imeline on ka eestlaste omadus tüli üles tõmmata kui pointi ei ole.
    Kui te nii väga miskit kohalikku aktsiat tahate, siis ma võin teile mõningaid müüa...Nimetage sektor mis huvitab. Mõningate ettevõtete aktsiaid, mis kasumit ka teenivad.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon