Hansapanga poolne kommentaar Klementi aktsiatehingutele - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Hansapanga poolne kommentaar Klementi aktsiatehingutele

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Seoses AS Klementi aktsiatehingute ümber puhkenud aruteluga soovib Hansapank juhtida teie tähelepanu mõnedele faktidele, mis on senistest aruteludest LHV foorumis erinevatel põhjustel kõrvale jäänud. Vastavasisulise kommentaari esitasime ka ajaleht Äripäevale eilse (18.06.03) kuupäeva seisuga.

    1. AS Klementi aktsiaemissiooni puudutav info oli võrdselt kättesaadav kõigile
    Hansabank Markets, AS Klementi aktsiaemissiooni korraldajana, jagas emissiooni käigu kohta infot võrdselt kõigile emissioonist huvitatutele. Teistega võrdsetel alustel oli infole ligipääs ka Hansapanga Personaalse Varahalduse halduritel, kes omasid volitusi oma klientide nimel tehingute tegemiseks.
    Ametlikud märkimise tulemused avalikustati kõigile osapooltele üheaegselt läbi börsiteate, mille koostas AS Klementi.

    2. Huvi AS Klementi aktsiaemissiooni vastu hindasid eelnevalt ühtviisi kõrgeks mitmed börsianalüütikud.
    Aktsiaemissioonile eelnevalt valitses börsianalüütikute üldine arvamus, et emissioon märgitakse üle. Põhjuseks aktsiaemissiooni suhteliselt väike maht (15,8 mln krooni) ning välisinvestorite huvi Eesti aktsiate vastu, mis oli vahetult enne märkimise algust märkimisväärselt suur. Selle tõenduseks olid tõusvad aktsiahinnad nii Tallinna börsil kui ka mitmete mittelikviidsete aktsiate paarisaja protsendiline kallinemine Riias ja Vilniuses, millega mitmeid aastaid ei ole praktiliselt kaubeldud (nt Utenos Trikotazas).

    3. Väikeinvestorite müügihuvi tingis institutsionaalsete investorite jätkuv ostuhuvi kõrgemal hinnatasemel
    Esimese kauplemispäeva jooksul, mil kaubeldi 212 000 aktsiaga, osalesid kaks institutsionaalset ostjat, kellest üks oli Hansa Investeerimisfondid.
    Mõlemad investorid avaldasid soovi aktsiaid juurde osta pärast märkimistulemuste selgumist, olles valmis maksma nende eest kuni 5% üle emissiooni hinna ehk EUR 1.85 aktsia kohta.
    Nimetatud ostusoovid edastati klientidelt alles päev enne noteerimise algust, mistõttu riskivaba lahendust investoritele fond pakkuda ei saanud. Samas ei saanud Hansapank fikseerida pakkumise saajaid enne märkimise lõppu, kuna välisinvestorite ostuhuvi emissiooni hinnast kõrgematel tasemetel tekkis alles pärast märkimise lõppu.

    4. Hansapanga kliendihaldur haldab kliendi väärtpaberiportfelli kliendi nimel ja viimase korraldusel
    Institutsionaalsete investorite ostuhuvi püsides kõrgemal hinnatasemel avanes võimalus pangaklientidest lühiajalistel investoritel võetud aktsiapositsioonid neile soodsalt realiseerida.
    Paljude Hansapanga klientide väärtpaberiportfellide haldamine sisaldab endas ka klassikalisi varahalduslepinguid, kus haldur ei ole kohustatud igale tehingule eelnevalt kliendiga konsulteerima, küsides tema nõusolekut. St, et varahalduslepingu sõlminud kliendid on andnud pangale täisvolitused tehingute teostamiseks. Nii klassikalist varahalduslepingut kui nõustamislepingut omavate klientidega tegeleb kokku 6 inimest, kellest 3 on otseselt seotud investeerimisega. Selline töökorraldus pangas teeb võimalikuks ka operatiivse tegutsemise.
    Ametlikud märkimise tulemused avalikustati kõigile osapooltele üheaegselt läbi börsiteate, mille koostas AS Klementi.

    5. Hansapank täitis oma kohust kliendi heal teenindamisel
    45 kroonine aktsia hinnasiht põhineb Hansapanga analüütikute iseseisval analüüsil, mis tugineb ettevõtte juhtkonna poolt välja käidud tulevikuprognoosidele. Antud hinnasiht on pikaajaline, millele on korduvalt viidanud ka 30. mail Hansapanga poolt koostatud ja avaldatud AS Klementi aktsiaanalüüsis. Samas seisab, et tegu on kõrge riskiga investeeringuga, st et tuleviku ootused, mida ettevõtte juhtkond on välja öelnud, ei pruugi tingimata täituda.
    Samas, kui arvestada tõsiasja, et pikaajaliste võlakirjade tootlus (nt 10. aastat) on langenud 3%’ni ning kui kuulata suurte investeerimispankade analüütikuid ja vaadata ajaloos toimunut, siis võlakirjade oodatav tootlus on keskmiselt 4-5%, aktsiate tootlus 7-8% (aasta baasil). Seega nädalane absoluutne aktsiatootlus 5% on Hansapanga hinnangul tulemus, millele antud olukorras andsime lühiajalises plaanis tulu realiseerimise soovituse.

    6. 1/3 klientidest, kes said Hansapangalt Klementi aktsiaemissioonil aktsiate märkimise ettepaneku, loobus pakutud võimalusest.
    Hansapanga poolt pakutud võimalusest märkida Klementi aktsiaemissiooni käigus aktsiaid, loobus pakutud võimalusest 1/3 klientidest. Tehingust loobujad põhjendasid äraütlemist soovimatult kõrge riskiga.

    7. Hansapanga töötajad ei kuulunud aktsiate müüjate hulka
    Hansapanga töötajatel on keelatud kohaliku regiooni (Baltikumi) aktsiatega aktiivne kauplemine, st pärast aktsiate ostmist enne 1 kuu möödumist ei tohi aktsiaid realiseerida. Sellest reeglist juhinduti ka sel korral.

    8. Hansapank on järginud seadusi ja head tava
    Hansapank on käitunud kogu AS Klementi aktsiaemissiooni toimumise vältel kooskõlas kehtiva väärtpaberituru seadusega ja teiste õigusaktidega.

    Heatahtlik soovitus:
    Hansapank peab sõna “spekulant” eksitava iseloomuga terminiks, mis on Eesti olusid arvestades ebasobiv. Tõesema ning täpsema termini kasutamisega, milleks pakume ”lühiajaline investor”, väldime võimalikke ebakõlasid.

    Kõnealuse teema käsitlemisel palume, et juhinduks kindlasti Isikuandmete kaitse seadusest, et ei saaks häiritud aktsiatehinguid sooritanud isikute privaatsus.





  • Mina esimese Klementi emissiooni käsitleva foorumi käima vedasin, nüüd tahaksin sellele ka joone alla tõmmata.

    Usun et Hansapank on käitunud vastavalt väärtpaberituru seadusele ja teistele õigusaktidele ning tänases Äripäevas viidatud võimalik Finatsinspektsiooni poolt algatatav uurimine jõuab samale järeldusele - kui selle algatamist üldse vajalikuks peetakse.

    Mis puutub hea tava järgimisse siis ei saa ma kõiki nüansse teadmata siin lõplikku hinnangut anda, kuid ma ei välista mõne Hansapanga töötaja käitumise ebaeetilisust.

    Minupoolsete varasemate kommentaaride eesmärgiks ei olnud mitte Hansapanka või mõnda selle töötajat rünnata ehk siis süüdistada vaid juhtida tähelepanu emissioonijärgselt tekkida võinud põletavatele küsimustele ja väheste teadaolevate faktide põhjal tekkida võinud võimalikele järeldustele.

    Kuna täna on meil antud sündmuste kohta oluliselt rohkem infot siis loodan et see eesmärk sai täidetud.

  • Loodan minagi, et FI jõuab samadele järeldustele, ise loen hr. Lind poolt kirjutatut: "Seega piisas sellest kui Hansapanga aktsiaturgude osakond võttis ´ühendust halduritega ja edastas neile institutsionaalsete investorite ostuhuvi, mis tekkis eelpoolmainitud suure ülemärkimise tõttu. "
    Ja nagu inglased ütlevad: Devil is in the details.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon