Hüvasti Eesti! Papp Leetu! - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Hüvasti Eesti! Papp Leetu!

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Ajal, mil Eesti aktsiate hinnad on kas üle mõistuse või siis vähemalt põhjendatud tasemel, tuleb otsida alternatiive. Isegi Soomest on võimalik samast sektorist palju odavamaid ettevõtteid leida. Soome ettevõtetest olen ma ka varem juttu teinud, kuid palju suurema potensiaaliga ja kiirema majanduskasvuga on Leedu. Ma olen natuke jõudnud uurida Leedu ettevõtteid ja siiamaani on mulle kõige enam meeldinud Leedu Energia, mille P/E on 6,21 ja P/B 0,76. Ka muud näitajad olid minu jaoks head. Siin foorumis loodangi leida Leedu ettevõtteid, mis sobivad investeerimiseks ning peaksid olema allahinnatud ja loomulikult tuleb põhjendada ja argumenteerida. Jään huviga ootama Teie ettepanekuid, millistesse Leedu aktsiatesse investeerida, vastav väärtpaberikonto on mul juba avatud!
  • Huvitavat infot leiab Leedu väärtpaberite kohta siit : www.finasta.lt või www.jt.lt
  • Nõnna, olen oma esimese investeeringu Leetu teinud ja esimene mulje on väga hea. Ostsin umbes 2 nädalat tagasi Leedu Energiat 0.93 litiga. Hetkel kaubeldakse 1.00/1.01 tasemel. Olen veidi jõudnud ka turul ringi vaadata ja atraktiivseid ettevõtteid on teisigi, näiteks Vilniaus Vingis. Mis puutub Leedu börsi üldiselt, siis võrreldes kodumaise turuga on seal rohkem ettevõtteid, tehinguid tehakse kõvasti rohkem, samas on mahud väiksed.



    Minu TA teadmised ütlevad, et Leedu Energia murdis äsja vastupanu, eelmine tipp oli 0.99, täna tehti tehinguid ka 1 LTL-st kõrgemal, kuid sulgemishinnaks jäi siiski 1.00.


  • Mehed! ostame kõik ringluses olevad Leedu ettevõtete aktsiad ära > kõik Leedu kasum tuleb dividendide näol meile > pole vaja karta, et Leedu meist oma SKP-ga mööda kimaks > Eestisse voolab suurmal hulgal välisraha! :)
  • Minu arvates on hea viis Leetu investeerimiseks läbi mõne aktsiafondi. LHV vahendusel on meie klientidel hetkel võimalik omandada Trigoni Balti Aktsiafondi osakuid, mille varadest on Leetu investeeritud ca 34%.

    Fondi osakute ostmisel on teenustasu 1% ja müümisel 1,5%, lisaks võtab fond 1,5% haldustasu aastas. Väiksemate summade eest ise Leedu aktsiaid ostes maksate teenustasu rohkem: Leedu väärtpaberite tehingutasud ja kontohaldustasud nende omamisel on järgmised:

    Hansapank: tehingutasu 0,4% 250 krooni, 0,003% kuus min 10 krooni.

    EYP: tehingutasu 0,5% min 275 krooni, kontohaldustasu 0,01% kuus min 30 krooni.

    Teenustasudest isegi olulisemaks pean asjaolu, et väikeinvestoril on raske oma investeerimisotsuste tegemisel aluseks oleva info omamisel võistelda selle ala professionaalidega investeerimispankadest, ilmselt ei saa nad pühendada ka kogu oma aega ettevõtete uurimisele erinevatest fondijuhtidest ja analüütikutest, kellele see ongi töö.

    Tõusval turul nagu seda on ka Leedu turg on ise aktsiaid valides muidugi võimalik saavutada ajutiselt kõrgemat tootlust kui mõnel fondil, iseasi kas tegu on investori tarkusega või lihtsalt õnneliku kokkusattumusega: kui kõik aktsiad pidevalt tõusevad on ju üsna lihtne portfelli kasvu saavutada.

    Alvar, muuhulgas oled maininud, et oled kasutanud Vene turule investeerimiseks Ühispanga Kasvufondi - miks Sa Leedu puhul sama teed ei lähe?

  • Venemaale investeerimist ei kujuta ma tõesti teistmoodi ette, kui läbi investeerimisfondi. Venemaa aktsiate ostmisel on teenustasu nii 1K ringis ja fondi kaudu õnnestub edukalt ka riski maandada. Leedu aktsiate teenustasud on oluliselt väiksemad ja ka infot vbla mõnevõrra kergem hankida. Samas häirib mind see, et paljudel Leedu ettevõtetel pole kodulehel investors relations´it. Vbla peaks läbi fondi investeerima, kuid ma arvan, et kui tehingutasusid mitte arvestada, siis jääb tootlus väiksemaks. Muidugi oleneb see ka investeeringu õnnestumisest, fondi puhul rohkem turu liikumisest üldiselt. Ega need fondi tehingutasud ka väiksed pole, ost-müük 2.5% ja veel haldustasu ka. Kui arvestada, et haldustasu ja konto hooldustasu taandavad üksteist, siis näiteks üle 22K investeeringu korral tuleb aktsia ost kokkuvõttes odavam, kui fondi ost.
  • Täna muide avaldas Leedu Energia oma I poolaasta tulemused:

    VILNIUS, Jul 23, BNS - Unaudited net profit of the Lithuania's
    state-owned power utility Lietuvos Energija (Lithuanian Power) inched
    down by 6.8 percent to 51.7 million litas (EUR 14.9 mln) in the first
    half of 2003.
    Lietuvos Energija reported the financial figures of the first
    half of 2003 to the National Stock Exchange (NSE).
    Last year Lietuvos Energija posted net earnings of 95.295
    million litas.
    The power utility is expected to earn nearly 63 million litas in
    profit this year on condition that the power tariffs remain unchanged
    and the company's exports reach 7 billion kWh.
    The state controls a 96.62 percent stake in Lietuvos Energija.
    (EUR 1 = LTL 3.45)
  • Leedu Energia puhul tõstatub taas küsimus väikeaktsionäriks oleku mõttekusest.

    Eelmisest kommentaaris toodud uudise kohaselt Leedu riik seal 96.62% aktsiatest. Tegelikult omab Leedu riik aktsiatest 85,72% ja Saksa firma E.ON Energie AG 10.90%, kuid 11.07.2003 kaotas Saksa firma kõik oma hääled (?) - kas keegi oskab öelda miks?
  • Alvar, kust saan norm. infot Leedu ettevõtete kohta, leedu keelt nagu ei oska ja inglise keel nt. finastas ei funkka?
  • Ettevõtete kohta informatsiooni saamiseks külastan ma tavaliselt nende kodulehti. Paned Google otsingumootorisse firma nime ja leiadki koduka üles. Muidugi on väikestel firmadel üsna infovaesed lehed, kuid näiteks Leedu Energial on enam-vähem normaalne kodukas www.lpc.lt
    Tavaliselt loen aastaaruandeid ja ka kvartaliaruandeid, et ettevõttest ülevaadet saada, Leedu Energia annual repordid ja ka video leiad siit
  • värskeid uudiseid!

    Leedu esimese poolaasta majanduskasv oli 7,7 protsenti

    VILNIUS, 29. juuli, BNS - Leedu sisemajanduse koguprodukti
    (SKP) esimese poolaasta juurdekasv oli mullusega võrreldes 7,7
    protsenti.
    Leedu jaanuari-juuni SKP oli 25,608 miljardit litti, teatas
    statistikaamet.
    Teise kvartali majanduskasv oli 6,1 protsenti, esimese
    kvartali majanduskasv oli 9,4 protsenti.
    Leedu möödunud aasta majanduskasv oli 6,7 protsenti.
  • kas keegi teadjam postitaks eesti vastavad numbrid siia kõrvale, juhul kui need olemas on?
  • Huvitav kas Leedu Energia tõus on ka sellega põhjendatav, et lihtsalt välisraha (sh Eestist) voolab aktsiasse või on mõned tugevad argumendid, mis toetavad aktsia tõusu?
  • On 30 July 2003, the Board of AB Lietuvos Telekomas approved unaudited
    financial statements of AB Lietuvos Telekomas’ Group for the first half of
    2003 prepared according to International Accounting Standards. Consolidated
    net profit of Lietuvos Telekomas’ Group for the first half of 2003 was
    LTL 1,164 thousand, consolidated revenue - LTL 407,914 thousand.


Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon