Börsipäev 15. juuli - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 15. juuli

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Tere hommikust!

    Täna taas Eesti aktsiate graafikud ja mõned mõtted nende aktsiate edasise võimaliku liikumise kohta.

    Hansapank

    Eelmisel graafikul täheldasin Hansapanga liikumist kitsas koridoris 17.90 EUR taseme ümber (+/- 1%), samuti aktsiahinna vaikset langust koridori alumisse ossa, mistõttu oleks võinud ka oodata läbimurret allasuunas. Tegelikkuses näitas aga aktsia järgneva paari päeva järjel tugevust: esmalt murdis tagasi 50 päeva libiseva keskmise peale, mis tähendas ühtlasi ka lühiajalise langustrendi murdmist, seejärel väljus ka 14 päeva vastu pidanud koridorist ning peatus eile 18.40 EUR tasemel so. kõrgemal ka 10 (17.99 EUR) ja 25 (18.07 EUR) päeva libisevatest keskmistest. Miks ma neile libisevatele keskmistele keskmistele nii palju tähelepanu pööran? Sest väidetavalt jälgivad mitmed olulised turuosalised neid õige hoolsalt. Igal juhul oli tegu heade märkidega pullide jaoks. Samas vähendab tõusu tähtsust asjaolu, et see toimus väheneva käibe tingimustes, reedel ja esmaspäeval oli käive isegi ülinapp: ca 27K ja 10K aktsiat vaid. Põhjuseks on eelkõige müüjate puudumine, ostuhuvi on selgelt olemas ja maakleritel on raskusi klientide tellimuste täitmisel, mistõttu hinna kerkimine lähipäevil on üsna reaalne. Tõusu kinnituseks ootaksin aga kindlasti ka eelmisest tipust (18.69 EUR) kõrgema tipu tegemist, kui seda ei suudeta, pole järsk korrektsioon tagasi 17.90 kanti ja allapoolegi võimatu.

    Eesti Telekom

    Eesti Telekom eelmises graafikus mainitud karused märgid on osaliselt toiminud: aktsia ei ole suutnud teha uut ja kõrgemat tippu ning viimase 5 päeva jooksul on 7.10 EUR tase osutunud ületamatuks vastupanuks, siiski püsitakse veel 10 päeva libiseva keskmise peal. Mingil määral võib külgsuunalist liikumist seletada tulemuste ootustega: aktsia on kiiresti tõusnud ja 17. juulil avaldatavad I poolaasta majandustulemused peaksid investoritele edasiseks tõusuks kindlust andma. Minu silmis põhjendaks küll ainult supertulemus (millesse ma ei usu) edasist tõusu ja ootaksin hinnakorrektsiooni, kuid välisfondide ostuhuvi vähese aktiivsusega turul, kus müüjad peaaegu puuduvad võib kõik ennustused uppi lüüa.

  • Vaatame täna veel korra üldise turu juhtivaid indikaatoreid, milledeks on biotehnoloogia liikumist kajastav Biotech HOLDRS (BBH) ning pooljuhtide liikumist kajastav Semiconductor HOLDRS (SMH). Nagu graafikutelt näha suutis BBH juba eile saavutada uue 12 kuu kõrgeima taseme ning on nüüd paari tugeva tõusupäeva kaugusel 24 kuu tippudest. SMH ehk pooljuhid maadlesid eile 12 kuu tippudega, kuid pidid siiski päeva lõpuks müüjate ülemvõimu tunnistama. Siiski täna õhtul tulemused avaldav Intel (INTC) võib pakkuda ka ülejäänud pooljuhtidele piisava tõuke, et maanduda vastupanust kõrgemal.



    See toob endaga kaasa veel paanilist ostmist ning lühikeste positsioonide katmist, mis võib kokkuvõttes karudele pakkuda päris soodsa võimaluse (jällegi) proovida positioone võtta. Aga enne optsioonide lõppemist selle peale pole mõtet veel panustada.Praegu leidub piisavalt turuosalisi, kes kindlasti soovivad näha Reedeks kõrgematel tasemetel.

    Schering-Plough (SGP) pole pullidele eriti rõõmu valmistanud. Siiski täna hommikul on JP Morgan väljas positiivse arvamusega kogu sektori suhtes (enne oldi neutraalsed). Põhjused? 1) Tulemused hakkavad paranema 2) valuatsioonid on madalad 3) soodne poliitiline olukord Ameerikas. SGP kohta kommenteeriti, et kasv peak algama 2004. aastal. Tuletan meelde, et 23. juulil avaldab firma oma tulemused ning firma juht avaldab esimest korda oma visioonid ning vastab ka analüütikute küsimustele.


    Futuurid: Naz/SP +0.5%

     

  • UBS hakkas jälgima EMS sektorit. Celestica (CLS) ja Jabil Circuit (JBL) said ostusoovituse, Flextronics (FLEX), Benchmark (BHE), Plexus (PLXS) ja Sanmina (SANM) said neutral soovituse.
  • Eesti aktsiate tehnilist analüüsi on mõtet teha sama palju, kui "ühemehe firma" bilansi ja kasumiaruande finantsanalüüsi. Mingitel hetkedel on mõlemal juhul hea tõdeda, et näe läkski täpselt nii nagu õpikus kirjas, kuid selle pinnalt tehtud ennustuste paikapidavuse tõenäosus on väga väike.
    Piisab, kui Eesti väärtpaberiturul on kasvõi üks arvestatav ostja või müüja ning hind paneb kohe vastavas suunas ajama.
    KOKKUVÕTTEKS: ärge Eesti aktsiatele tehnilise analüüsi pinnalt aktsialiikumist prognoosige!
  • Lähen lihtsama vastupanu teed ja kysin parem foorumis: Millal COH tulemused välja tulevad? COH'st oli kunagi LHV's vähe juttu kui potentsiaalsest shortingu kandidaadist eelkõige uskumatult kõrge net margini(mis peaks iga hetk langema hakkama) ja yldse kõrge valuationi tõttu. Nüüd on valuation tunduvalt hullem ja samas tarbimine USAs pole paranenud - ehk oleks COH'i shortimine enne tulemusi asjalik idee?
  • Kuldar

    Mitte ühelgi aktsiaturul ei maksa aktsia liikumist prognoosida ainult TA põhjal.

    Eesti turul on TA siiski mõningaseks abivahendiks Hansapanga ja Eesti Telekomi aktsia käitumise prognoosimisel, kuigi sellesse tuleb suhtuda üsna ettevaatlikult.

    Turg ei koosne siiski kunagi ainult ühest turuosalisest, kas ostjast või müüjast, vähemalt vastaspool peab ikkagi olema ja tehingute statistikat vaadates ei saa küll kuidagi öelda, et vaid 2 turuosalist omavahel kaupleksid.

    Igal turuosalise käitumist mõjutavad kindlasti ka oma psühholoogilised põhjused, häda on lihtsalt selles, et kui turuosalisi on liiga vähe, siis moondub ka TA tulemus mõne suurema käitumisega turuosalise käitumismallist sõltuvalt.

    Omalt poolt võin kinnitada, et mitmed olulised turuosalised siiski kasutavad graafikuid igapäevase abivahendina, minu poolt avaldatud graafikud on pärit Telerate`st, mille vahendusel jälgitakse meie aktsiate liikumist ka Helsingis, Stockholmis ja Londonis.

  • Turg ei oska mr. G esinemisele kuidagi reageerida, aga iseenesest on kusimused-vastused paris ponevad.
    Kongresman Vermont'st on vist hiljuti Skandinaavias kainud ja julges mr. G-le vastu vaielda, et mitte Suures ja Voimsas Ameerikas ei ole korgeim elustandard, vaid Skandinaavias. Kongresman oli nagu Eesti Harri Tiido, kes kutsus kokteilipidudelt tagasi tulema reaalsesse maailma, oeldes, et miljonarid on siiski erandid:).

    Naha ja kuulda on, et valimised on tulemas...
    Huvitavaks laheb:)
  • COH aktsia tulemused avaldatakse 29. juulil enne turgude avanemist, kasumiks on konsensusena pakutud 30 senti aktsia kohta.

    Turu kohta üldiselt: vaikne ja vähelikviidne, oodatakse Inteli tulemusi, ning loodetakse häid tulemusi, mistõttu on suur kauplemisaktiivsus pooljuhtide indeksaktsiate osas.
  • Greenspani kõnest siiski üht teist kasu (õigemini kahju). Nimelt on võlakirjaturg languses ning 10 aastase võlakirja intress kerkis 3.938 protsendini. Mõni aeg tagasi oli see veel 3.1%. Kui aus olla, siis siit kumab läbi üks kurb stenaarium, nimelt, et intressid tõusevad varem kui see majandusele hea oleks. See tähendaks, et uusi maju ei ehitata enam nii palju ning vanu laene ei refinantseerita (sellest jäi paljudele lisaraha tasku, mis suunati tarbimisse). Seega ei ole ka majanduse taastumine enam nii kerge ja kiire.
  • Intel beats, guides in line
    Reports Q2 (Jun) earnings of $0.14 per share, $0.01 better than the Reuters Research consensus of $0.13; revenues rose 7.9% year/year to $6.82 bln vs the $6.72 bln consensus. Company sees Q3 revenues of $6.9-7.5 bln, R.R. consensus estimate $7.17 bln. INTC also guides Q3 margin guidance to approximately 54%, up from 50.9% in Q2.
    INTC lifts $0.70, or 2.9% in after hours trading

  • Motorola beats by $0.01, guides below consensus (9.79 +0.29)
    Reports Q2 (Jun) earnings of $0.01 per share, ex items, $0.01 better than the Reuters Research consensus of $0.00; revenues fell 10.3% year/year to $6.16 bln vs the $6.06 bln consensus. Company sees Q3 pro forma EPS of $0.02-0.04 vs R.R. consensus of $0.05, revs of $6.3-6.5 bln, consensus is $6.5 bln.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon