Eesti oma euro
Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse
-
Eesti Pank avalikustas reedel euromündi rahvusliku külje kujundusvõistluse finaaltööd, mis jõudsid rahvuslikku hääletamisvooru. Tutvuda saab nendega siin.
Enamus kavanditest täiesti aktsepteeritavad, klassikalise ja veidi igava variandina eelistaks vast nr 1. "järjepidevus". Väga meeldib variant 7. " eesti keel", aga miks seal EW Eesti Vabariiki tähistab on arusaamatu.
-
(Lingid uues aknas)
Postimees: "Kümnele parimale tööle saab hääli anda telefonihääletuse käigus 4. kuni 11. detsembrini, kõige enam hääli kogunud võistlustöö kuulutatakse konkursi võitjaks hiljemalt 17. detsembril.
Kavandid on välja pandud ka Tallinnas Rotermanni soolalaos näitusel «€uro valmimine: ideest teostuseni,» mis jääb avatuks kuni 5. detsembrini. "
http://www.ekm.ee/plaan2004.htm#rotermann : "13. november-5. detsember Euro valmimise teemaline näitus. Claudio Hils.
Rahaga on üsna paratamatult seotud inimeste tegelik elu ning seetõttu viivad rahani kõige erinevamad teed ja mõtted. Claudio Hils on rahvusvaheliselt tunnustatud fotograaf, kes 2002. aastal dokumenteeris selleks kohandatud kunstiprojektis Euroopa Liidu üleminekut ühisrahale Euro. Hilsi reportaaži koordineeris Euroopa Keskpank ning fotokunstnikule avanes ligipääs tervele protsessile, alates Euro tootmisest kuni selle käikulaskmiseni eri maades.
Kavandid väljas ka Eesti Panga lehel
Eesti Pank
7. eesti keel on ka minu lemmik. Kindlasti hääletan! -
Muideks, euro välimuse üle otsustamiseks toimub telefonihääletus. Nii et parim kavand kahjuks ei võida, liinid on parimal liiga koormatud, et hääli vastu võtta.
ps. kas taolise konkursi näol on tegemist esimese suitsupääsukesega europropagandast, et saavutada rahva poolehoid euro kasutuselevõtu rahvahääletuses? Või on juba selge, et rahvahääletust selles küsimuses siiski ei tule? -
No minule näiteks sympatiseerib kavand number 5.Kuna seal on k6ikidel myntidel erinev pilt.Teostus v6iks muidugi natuke profesionaalsem olla ja m6ned pildid vähe teistsugused ,aga eks see ole maitse asi.Telefoni hääletus vist seet6ttu et tahetakse anda s6na ka nii öelda :teisele eestile: ,kellel e-hääletuse jaoks internetti ja arvutit kodus ei ole.Iseasi muidugi kas hääletusel v6itjaks osutunud kavand yldse rakendust leiab,v6i on kusagil kulisside taga juba midagi ära otsustatud.
-
Pakun, et 7.eesti keel on kavandatud Kalju Kivi poolt. Mees on siis ennast igaveseks münti verminud - kaljukivi.
-
Minu hääle saab nr. 8. Ilus ja lihtne teostus... silm puhkab...
-
Usun, et võidab üks kahest, kas nr 1 või nr 8. Viimane on parima disainiga ka minu arvates.
-
tehvlon, minu meelest pole siin tegu vähimagi propagandaga, vaid asjad käivad täpselt nii nagu nad peavad käima ja on ette määratud. Iga liikmesriik kujundab ise oma vermitavate müntide tagakülje, nii on see alati olnud ja nii ilmselt jääb ka olema. Ainus muudatus on see, et EL õppis rootslaste-taanlaste jauramisest ja uute (2004) liitujate käest enam ei küsita, kas nad tahavad eurole üle minna või ei vaid see saab toimuma siis kui vaja (tn-lt 2007-2010). Ja seetõttu ma ei mõista ka juttu euro kasutuselevõtu rahvahääletuse kohta. Kui keegi teab, selgitagu!
-
nr 7 rokib täiega!
kujutad ette, kui keegi saab mündi kus on kõik õ ja ö tähed!
se on lausa seksikas! -
Mulle meeldib üle kõige 4 ja 2.-l kohal on 8. Viimane on parima disainiga ka minu arvates.
Samas "lill rukkis" on, aga "siga rukkis" on puudu. Mingil määral asendab seda nr 7, mis loodetavasti valituks ei osutu. -
Velikij, pidasin propaganda all pigem silmas telefonihääletust. Aga okei, tegelikult on sul õigus.
-
mis nagu muid värve peale musta ja valge ei võinud kasutada? või lihtsalt ei peetud vajalikuks rahvale neid kavandeid värvilisena esitada?
-
Yo Yo, lipsupitsud,
kas täna meisterdame kübe eurocoin`e - Toomas Vitsut haipima lastesõime?
Go Go eurokrahv, evi mulle ainult posti pangaprahti –
vali mündiks Nova või homme Piitris “Go Stinger” tallab junkiest Vova –
sendin spammi, külakostiks, Eesti Panga melikasti:
“Dear Mr. Eminem,
My name is …doesn`t matter.
I´m sendin` you a postcard,
I´m shady but I need to say that whole world knows now what you did to your English teacher..”
Oops.. that was wrong letter..
I`ll give you a better..
“Dear Mister Kraft,
for a litlle graft, extra videograph – Naf-Naf f...ing Steffi Graff, in russian RAF, Puff Daddy first in tits draft.” -
imelik, et lõppvooru jõudsid nii 1 kui 3 - idee ju täpselt sama ja enne metalli vermimist saab vormistust veel kohandada nii kui nii...
kui meil visuaalset rahvuslikku sümbolit, mille üle uhke olla, peale vapi (maitea, uhkus stiliseeritud rukkilille ja mustvalge rändlinnu ja laululava üle? kui mitte uhkus, siis vähemasti üldrahvalik isiklik suhtestumine?) ei ole, siis tundub, et nr 7 ja eesti keel on väga õige suund. jällegi - idee vormistuse lagi ei ole käes. -
aga tõsiselt, 7. "Eesti keel", oleks ka minu poolt drafti (draft nagu NBAs) esimene valik. hea on näha loovat lahendust 20. aegse retro kõrval nagu 1. ehk Järjepidevus.
-
7 eelis on just see, et see on nii erinev teiste riikide eurocoinide taustast!
-
10 points to kavand nr. 8
-
Isiklikult meeldivad kõige enam 4. ja 8. kavand. Hetkel veel kindel ei ole, kummale detsembris hääl saab antud.
-
ma pean vist kogu taskuraha mangu panema et 7 voidaks :)
-
to euroahv: myndid on selle pärast must-valgelt, et konkursi tingimused nägid nii ette.Ma tean,sest ma tahtsin osaleda:)
to riq:võta teatavaks et yhe numbri pealt saab vaid yhe korra hääletada.Siis pead kyll palju kõnekaarte ostma..... -
Lauatelefonilt saab 3 korda!
-
Siis pean tööjuures 3.dets. õhtul 12-ni istuma, et esimene olla :)
-
7. on kõige originaalsem, need vapiga eiole küll suuremad asjad, rohkem (ajast ja arust) traditsioonides kinni.
-
7. on tõesti omapärane aga nõustun AloV-ga mõistmatuses, miks EW peab olema EV asemel. Viide sõjaeelsele vabariigile? Aga muidu selgelt huvitavaim lahendus.
-
W kasutamine V asemel on hetkel vägagi popp noorte seas.
Waffa, wäga, weidi, winge, wärk, ... või olen ainult mina neid näinud?
Mina pooldan konservatiivset joont nende kavandite puhul, aga muidugi kui 7. siit-sealt mudida, siis oleks ... eestlaslik. -
Iseasi, et kuidas see 7-nda tekst metalli valatult välja paistab st pinnast eristub ja loetav on.
4. on julge münt, tõeline Eesti on ju seal peal. Minu valik! -
Üks paremaid lugemisi sel teemal :-)
http://www.epl.ee/artikkel_278582.html -
nr 9 tundub pildi järgi olevat pinnalt kumer, mis minu meelest oleks igati sheff.. ei tea, et kusagil oleks selliseid münte.
-
homme siis hakkame hääletama!
-
Mulle ka neljas meeldib. Number ka juba valitud 9007004 :),
proovisin, "valitud number ei ole (veel) kasutusel" :D
A. -
Kas jooksvalt ka kusagil hääletamistulemusi edastatakse? Rebimist oleks päris huvitav vaadata!
-
Mul ka sama küsimus, väga põnev oleks näha. Samas võib nende enneaegne avaldamine hakata mõjutama hääletustulemusi (teoreetiliselt), mistõttu neid ennem hääletamisperioodi lõppu ei avaldata.
Minul on hääletatud. -
dial 900 7007 :)
-
NR 7 on jah kõige parem , ise andsin ka oma 3 häält sinna , aga nr. 7 ilmselt ei võida (vaadates näiteks postimehe leheküljelt netihääletust). Rahvas ju ei tea mis on hea... :)
-
Netihääletus ei pea tingimata tõde näitama. Tühjendad aga browseri küpsiste akna ja hääletad niipalju kui jaksad. Samas mingi trend on siiski näha. Mina kavatsen igatahes kavandi (link uues aknas)
900 7007 eesti keel poolt hääletada. Ega praegune netihääletust juhtiv kavand In corpore ka just paha pole, aga siis palun nutt ja hala teemal "Suures Euroliidus kaob meie KEEL!!, kultuur ja omapära" jätta! -
Saab valida millised on meil mündid mitte seda kas me üldse tahame neid münte, ah jah muidugi eks eesti vanad myndid ole juba kulunud ja ära tyytanud kah.
-
et siis raha üle eestlane hääletada ei saa...
-
võidab 1 või 4...
-
Ok Euro mündid
Võtsin sahtlist mündid mis suvel reisil käies järgi jäid. Hakkasin neid uurima, et kelle omad ja millised.
Need mündid mis me valime, hakkavad ka euroopas ringi käima ja teisedki vaatavd, et kelle oma!!!
Mingitel müntidel on kujututatud vahtraleht vms. - ei teagi kelle oma? See ei ütle midagi.
Siis on mingi vanamees peal ja kirjas Espanja - kohe pilt selge kelle oma!
Siis veel mingi Tartu ülikooli sarnane hoone?
Julgen arvata, et mõistlikum valik oleks see kus MEIE EESTI KAART ja kirjas EESTI.
See münt müüks ja oleks vast kõige kasulikum valik. Paigas on milline näeb välja Eesti.
Kuidas kirjutatakse Eesti.
Need mündid on kusagil kindlasti olemas ka pärast seda kui Eestit võib-olla enam ei ole. -
Minu valik.
Hara 2 -
8.4 miljardit eeku on ringluses,
suurim osa 500 eekused.
mis me siit järeldame? :) -
et võidab kandidaat 7?
-
NR 8 :) ... ilus ja lihtne
-
nr 2 .... esimest korda vaadates tundus et pääsukestest tehtud viinsurk.
-
Eesti euromündi kavandite telefonihääletusel laekus laupäeva keskööks 45 453 häält.
Eesti Panga presidendi Vahur Krafti teatel saab Eesti euromündi rahvuslikuks küljeks Lembit Lõhmuse võistlustööga Hara 2 (nr 4).
Lõhmuse töö sai telefonihääletusel 12 482 häält, teatas Eesti Pank. Võidutööl on kujutatud Eesti kontuur ja sõna “Eesti”. -
oh seda püha lihtsameelsust ja halli ideedejulguse puudumist. :(
-
Rahva hääl on jumala hääl, ütlesid vanad roomlased. Lõppude lõpuks on see ühiskondlik otsus, meeldib see üksikutele või mitte!
-
ai. võitis töö, mille isiklikult oleks esimesena välja praakinud, kui selgelt diletantliku ja kunstiliselt totaalselt küündimatu. olulistes esteetilistes hinnangutes masside kuulamine on üldjuhul viga.
-
Ülikõva. Kui nägemine ei peta, siis on jälle tükikesed kaasaegsest Venemaast Eesti rahatähtedele jõudmas? Ja üsna varsti peaks piirilepingu sõlmimine tulema. Saame näha, kas a) EV kotkastel jagub meelekindlust münt ilma ratsimata käibesse saata, b) slaavid jagavad matsu ja tõstavad kisa, c) mida EL kogu jazzi peale mõigata täib.
Muidu aga valikuga rahul pole. Samas, oleks võinud ka hullemini minna. -
endale küll meeldis kõige rohkem oleviste kiriku, lauluväljaku ja suitsupääsukesega kavand, aga lõppkokkuvõttes pole vist suurt vahet, mis meil seal teisel pool münti on. Kõige olulisem on ikka mündi nimiväärtus :)
Aga valikuga võib enam-vähem rahule jääda, kuigi valim (45000 inimest 1400 000-st on ikka täiesti mõttetult marginaalne osa). Kui nii vähe inimesi hääletas, siis oleks võinud juba natuke väiksem ringkond olla, aga kes samas oleksid olnud professionaalid. Samas aga siis oleks pidanud neile maksma hindamise eest, praegu sai Eesti Pank lihtsalt kõne hinna pealt auhinnaraha kokku.
Kuid ikkagi lõppkokkuvõttes.... kui paljud meist ikka seda mündi tagumist poolt vaatavad. Kuidagi oli see ju vaja ära täita ja antud ülesanne sai täidetud. Parafraseerides tuntud ütlust: lihtne ja täiesti mittegeniaalne :)