Merko Ehitus (MRK1T) - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Merko Ehitus (MRK1T)

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Merko Ehitus on viimase kuu ajaga teinud tugeva tõusu, tea kas 300 piir saadakse kätte??
  • muidugi saadakse! :) aga kas just see aasta...?
  • Ma usun küll, et võib isegi see aasta ... .
  • Mina ei näe põhjust splittimiseks.
  • jah, suurte blokkidega järelturul, see sulgemishinna arvestusse ei lähe, nii et mine võta kinni, :)
  • tänasest saab LHV vahendusel kaubelda ka Merko optsioonidega.
  • kas need merko juuni optsioonide hinnad peavadki sellised olema?
    aktsia on 226/231
    samas 230 call maksab 12,04/13,54
    245 put aga mis on ligi 15 eeki rahas 2,32/-
  • LHV pakub aeg-ajalt tehniliste viperuste tõttu arbitraazi võimalusi klientidele :]

    Praegu peaks kõik töötama ja optsioonide hinnad õiged olema.
  • Ridgepole celebration
    20.06.2005
    On June 20 Arena holds the ridgepole celebration.

    www.arenariga.com/kamera

  • www.nams24.lv teatab et veel on saadaval 10 korterit Merko projektis http://www.viesturdarzamajas.lv. Märtsis oli, kui öigesti mäletan, umbes 45. Järelikult tundub et müük on hästi läinud. Ma arvan et müüakse kokku seal umbes 7000 m2 ja ruutmeetrihind on 31 000 - 42 000. Seetöttu mainimisväärne, kuna nendelt numbrid vöib eeldada et kasum on päris hea sellelt projektilt.

    Müük Tornimäel peaks ka kulgema hästi. Ma ei kuulnud midagi selle oksjoni (27korrust, neli korterit) tulemustest, mis pidi toimuma möned nädalat tagasi. Tundub et Tallinna korteriturg oli tugev kuni maini. Äkki keegi foorumlane on midagi kuulnud.

    Rävala maja oli juba Q1 enam-vähem välja müüdud, ehk projekti kasum on stabiliseerunud, mina arvan 6-8 meek kvartalis Q2 ja Q3.

    Muidu kaldun arvama et Merko käibetrend on allapoole. Suurprojektid löpevad (Wendre, Kunstimuuseum, Rävala maja) ja uued pole eriti "sexy". Loomulikult nende oma kinnisvaraarendus Tallinnas (viru väljak, maakri) ja Riias on oodata head kasumid kunagi tulevikus (aga ebaselge kas aastal 2006 vöi hoopis 2010-2015).

    Hoolimata tulumaksukuludest Q2 ja väike vöi negatiivne käibetöus usun mina et tänu korterimüügile Tallinnas ja Riias vöiks Merko kasum aktsia kohta olla 7-8 eek esimesel poolaastal.

    Kasum tuleb aga kinnisvaraarendusest, mitte ehitusest, ja kinnisvaraarendajatel pole enam lihtne saada kätte odavaid krunte, kuna konkureerivad kapitaliga igalt poolt Euroopast.

    Merko aktsiakursi ennustuseks ütleksin et se läheb samamoodi nagu Baltimaade kinnisvaraturu eksklusiivsegmendi tervikuna. Ise arvan allapoole.











  • eesmärgikindlad inimesed on ka jaaniöösel LHV portaalis
  • :-) olin välismaal, aga ei usu et eesti Jaaniöö on 22 ja 23 juuni vahel. Äkki möned juba jöid :-)
  • ... ja polnud kommenteerimise ajaks veel kaineks saaud :)))
  • A ma üritan praegu aru saada, mis suunas stefan'i alko tarbimine/mitte tarbimine MKO1T hinda mõjutab - et kas võtta sisse täiendavaid positsioone või likvideerida olemasolevaid ... ;)
  • Lisaks:

    Täna info Tornimäe Apartments müügist www.city24.ee uudistes.
  • kommenteeriksin positiivselt suunast et Merko kasumiosa peaks olema väga hea. Tundub mulle et nad maksid Eke Investile päris vähe selles projektis osalemiseks (50%). Kokku 180 korterit ehitatakse + mitu korrust äripinnad.

    negatiivselt suunast vöib öelda et oli vaid neli korterit müügil, ja aeg oli vöib-olla kinnisvarabuumi köige hullem aeg.
  • Kas mulle ainult tundub, aga loodetud vedurit/turuliidrit selle ettevõtte paberist ei tulnud.
    Mullivee müümise kõrghetked hakkavad vist läbi saama.

  • Arvan et Merko võib pikaajaliselt olla börsi vedur. Ükskord hea juhtkond, alati hea juhtkond.

    Lühiajaliselt aga määrab kinnisvaraturg kuidas Merko aktsia liikub. Turg usub et Merko võib korduvalt teha suurepäraseid kinnisvaratehinguid mistõttu aktsia P/B on nii kõrge. Minu meelest on see aga naiivne. Umbes nagu õigustaks hea fondihaldur et fondiosakud maksaksid mitu korda oma nimiväärtuse.

    Ehk: (Ok aktsiafondis on vaid 100 meek eest aktsiad, aga kuna fondihaldur on nii tark maksan ma fondi osakute eest 200 meek)
  • millest te räägite, turust või ettevõttest?

    ettevõte paistab olevat ok, turg kõrghetkel. tegemist ei ole kindlasti auruvedurite tootjaga, mis ühel hetkel "moest lähevad". ehitust tehakse ka saja aasta pärast, iseasi, kas sellised ettevõted sobivad börsile. osta börsilt välja, eraomanike või fondi käes oleks tulusam.
  • Järjekordne Tallinna Sadamaga tehtud ehitusleping küll aktsiahinnale mõju ei avaldanud ilmselt oleks ilma selle lepinguta käibe osas väike tagasiminek või on suvi juba tõesti täies hoos.
  • JaaM
    Merko kasum tuleb pigem kinnisvaraarendusest kui ehitusest. Selline 70 meek ehitusleping annab äkki 4-5 meek puhaskasum hajutatud aasta jooksul. Iga nädalal on Merko käive umbes 60 meek.


  • Siis oli ju suhtkoht mõttetu uudis. Või peab otsima sellise uudise avalikustamisest mingit tagamõtet, sest iga nädal na neid ju ei saada.
  • stefanil on jah hea point- kõva uudis oleks see kui iga natukese aja tagant sellise mahuga deali ei võidetaks.
  • JaaM
    nad vist jälgivad põhimötet et rääkida börsile kui tehingud on üle 10% omakapitalist. (Ise oleksin investorina eelistanud kui nad oleksid maininud aasta tagasi oma Riia 10ha/40 meek (umbes) maaostuläbirääkimistest. Kasumi poole pealt oleks selline uudis palju suurem)

    Cynic
    võib nii öelda jah. Aga nagu mainisin, nii kaua kui Merkol on magusaid krunte alles, kuhu ehitada ei räägi me 5-7% marginalidest, vaid nende projektide puhul tunduvalt kõrgematest numbritest. Ehk, käive on hetkekasumi jaoks sekundaarne. Spekuleerin ise et nendel pole resursse käibet eriti tõsta hetkel (kasumiga). Merkol on vist vaid mõni 300 töötajat, ja allhankijate positsioon on viimasel ajal tunduvalt paranenud ma arvaksin. Nagu ehitustööliste oma.
  • Tsitaat Äripäevast:
    Merko Ehitus müüs OÜ Merko Kaevandused Merko Grupile, teatas ehitusfirma Tallinna börsile.
    ....
    Müügi tulemusena saab Merko Ehitus 2005. aastal 5,1 miljonit krooni erakorralist kasumit.
    Merko Grupile kuulub Merko Ehitusest 72%.
    ------------------------------------------------

    Pigem õudne lõpp, kui lõputu õudus :)
  • Ja Merko Grupp on heategevusorganisatsioon mis on loodud Merko väikeaktsionäride päästmiseks? Kohe mitte ei usu. Mõned head aastad tagasi juba tõsteti Merkost üks teine kinnisvara arendamisega tegelenud tütar välja ja tookord polnud küll tegemist altruismist kantud ettevõtmisega.
  • Raamatuspidamisväärtus vist oli 547 000 EEK, nii et raha Merko Ehitusele oleks 5,6-5,7 MEEK ma arvan.

    Ei saa öelda mis oleks õige hind, aga pärast naftahinnatõusu läbi 50 USD tasub "oil sands" ehk põlevkiviõli vist hästi ära.

    ELL Kinnisvara puhul, ei saaks öelda ma arvan et hind polnud õiglane. Küll tänase info põhjal, aga vaevalt siis kui tehing toimus.
  • http://www.casperstartribune.net/articles/2005/06/16/news/world/b8d6e6bfc8194c378725702200038d96.txt
  • Katkendid Äripäev artiklist 27 jaanuar 2003:

    ""

    Põlevkivi asub Usnoval soodsas kohas, sest kaevandada saab peamaatööga. Karjääri planeeritav suurus on 550 hektarit. Kuid samas on see koht Narva karjääri sügavaim, kus katendit (mulda, muid kivimeid) on peal 27 meetrit. Põlevkivikiht on seal vaid 2,7 meetrit paks. Siiski võib sealt saada põlevkivi kolm tonni ruutmeetrilt, see teeb kogu maaüksuse kohta 16,5 miljonit tonni. Kui arvestada Merko plaani kaevandada 1,5 miljonit tonni aastas, on seal kaevandamist vähemalt 11 aastaks, kui mitte kauemaks.

    Plaani kohaselt müüb Merko põlevkivi Eesti Energiale hinnaga 70-80 krooni tonn, see teeb aastaseks käibeks veidi üle 100 miljoni krooni. Põlevkivi praeguse rentaabluse juures teeniks Merko põlevkivibisnisest paarkümmend miljonit krooni puhaskasumit aastas. See on viiendik Merko praegusest kasumist.
    ....

    Mäeinsenerid peavad Annuse plaani utoopiliseks. Eesti Põlevkivi juht Mati Jostov on oma seisukoha öelnud: Annuse mõte on teha kaeveloaga äri. Tema hinnangul maksab luba 200 miljonit krooni. See tundub müstiline summa, mis väljendab seisukohta, et Põlevkivi Merkoga kaupa ei tee.

    ...

    Eesti Põlevkivi tõenäoliselt Merko ja Küttimiga kompromissile ei lähe. Reinsalu soovitas Põlevkivil juba ammu Küttimilt maa ära osta, hinnaga kuni 10 000 krooni hektar, kokku 5,5 miljoni eest. Sellega polnud juba Põlevkivi toonane juht Väino Viilup nõus, pidades õigemaks maa sundvõõrandamist. Pensionipõlve pidav Viilup on praeguseni veendunud, et maa peaks Küttimilt ära võtma. Tema sõnul peaks sekkuma valitsus.


    ""

    (Paistab et see 5,5 meek on umbes sama summa mis Merko Grupp nüüd maksis Merko Ehitusele. Arvata võib aga et Merko Ehitus on erinevaid planeerimiskulud kandnud. Kui lisada energiahindade tõus maailmaturul hakkan vist ikka kahtlustama et hind oli liiga väike, ehk et ruuki ja Cynic olid õigus)
  • Muidugi asjad on nüüd Merkoga nii ,et kuldsed ajad on möödas. Alltöövõjaid, tänu just neile endile, on väga väheks jäänud. Mis tulevikus saab, seda ei oska öelda. No usun et asjad paranevad. Aga jah, praegu hoian Merkost kaugemale.
  • Merksi newsletteris Arena Riga-st on intervjuu Riia linnapeaga Aivars Aksenoks-ga. Võib ühest tema vastustest järeldada et käivad huvitavad diskussioonid linna ja Merksi vahel. (varem on meedias olnud andmed et Merks on valmis hall poole (ehitus)hinnaga müüma, samas aga et Riga linn eeldab et ta saab halli tasuta kätte kuna Merks sai hüvituseks odavalt mitu hektarit atraktiivset maad)

    Juuni newsletter:
    ""
    Q: What are you expecting from the Riga Arena

    The main thing is for it to continue to work after the hockey championships. The local government has invested a great deal of money, and I hope that it will not be the case that someone else decides to earn a profit from the territory. God forbid that anyone might think about tearing the hall down.

    http://www.arenariga.com/upload/newsletter/200506newsletterEN.pdf
  • Keegi oskab kommenteerida ELL Kinnisvara olemasolu Merko juures? Loodi Merko Ehituse poolt aga kuulub hoopis Merko Grupile?
  • Sooviksin teada saada millal avaldab Merko Ehitus oma majandustulemused ja millal dividende makab:)
  • Ammune lugu. 1999 aasta suvel Merko Ehitus tükeldas. Merko Grupp ostis välja. Hind ca 30% ME-st.
  • Smly, sellest teadlik, pigem huvitaks mind kuidas täna nad seotud on, kuidas liiguvad rahad nende vahel ja kas on 100% välistatud, et selle firma kaudu Merko Ehituse (väike)aktsionäridele külma ei tehta? Kuidas on suuromanikuga seotud tehingud kontrollitud ja kuidas nendest aktsionäridele teavet jagatakse, jne?
  • Fire, Siim Mesila arvab, et (üldiselt) tehakse. Tema ärilasuse: ohutun on investeeruda Hiina kinnisvarasse, kui nendesse aktsiatesse, mille tahatuppa Sa ei pääse.
    PS aga meie oma Enronit meil (veel) ei ole.
  • huvitav nüüd vaadata kas algab ehitamine augustis postimaja kõrval. Ühelt poolt lihtne müüa seal pindu suure kasumiga, teisalt aga veel suureneks uuselamute ülepakkumine kesklinnas järgnevatel 18 kuul.
  • Merko eesti koduleheküljel on üles pandud uuendatud projektide nimekiri. Tundub muuhulgas et Tallinki SPA-hotell on tulemas. Huvitav oleks teada kas Leedus asjad liiguvad plaanikohaselt. Lätis arvatavasti hea aasta kuigi jäähokihalliprojekti risk/tulu-suhe on raske siitpoolt hinnata. Ikka veel usun et Q2 oli päris hea, Q3 veidi halvem ja Q4 jätkuvalt küsimärgiks. Kokkuvõttes lõpeb aga aasta kindlasti umbes 15 eek/aktsia puhaskasumiga. 2006 sõltub kinnisvaraturust, mis minu arvamusel peaks langema.





  • no näed, ma tykk aega otsisin. imestasin et nende majade kohta ei ole korralikku müügisaiti kokku pandud. on ikka.

    http://www.merko.ee/hoburaua/
  • Head tulemused, aga arvan, et enne tõusu kasutavad paljud kahjumis olevad aktsionärid võimalust väiksema kahjumiga väljumist kui veel eile võimalik oli...
  • Hea "bottom line" arvestades makstud tulumakse. Ma spekuleeriksin et Riia korteriprojekt (vt mu kommentaar: 23/06/05 01:05) oli suurim kasumiallikas (väheneb Q3). Rävala maja andis ka Q2 suurepärast kasumipanuse ma arvan. Sidusettevõtted (Tornimäe Apartments) aga natuke vähem kui Q1. Tallinna Teedel ka suur käive.

    Edaspidi tundub et korteriprojektid, eelkõige Riias on "key". Rävala maja, Kunstimuuseum ja Wendre nüüd enam-vähem lõppenud. Uued "high-margin" projektid Eestis pole veel teada - äkki korteriprojekt Viru Väljaku-Mere puiesteel-Rotermmanni vahel.

    Aktsia on endiselt kiiga kallis kuigi firma teenib tänavu 15 eek/aktsia. Kinnisvaraturu langus, tulgu mil tuleb, on liiga suur oht Merko aktsiale praegu, ma arvan.

  • Kuna USD laenamise tingimused ei ole enam nii soodsad kui 6-12 kuud tagasi ja Ida-Euroopa aktsiad on tugevalt ekstenditud ning sügisene korrektsioon allapoole iga hetk algamas ei suuda lihtsalt head tulemused erinevalt varasemast ajast mingit suurt poppi hinnas tekitada.
    MKO tehniline pilt üldiselt üle keskmise.Paarikuine langus on olnud küllalt väikese käibega seega suuremat distributsiooni pole olnud.Olulised tasemed 14,76 ja 15,22 ning tänast kauplemist vaadates tundub,et müüjad kontrollivad viimast taset lihtsalt.
  • Tunduvalt paranenud info Merko leedu projektide kohta nende leedu koduleheküljel. Ilmselt domineerib kaks suurprojekti ELL kinnisvara-le. Võiks arvata et kontsernisiseste ehitustööd oleksid väiksemate marginalidega (Merko Grupp omab 100% ELLst ja 72% Merko Ehitusest), ent varem ei tundu mulle et nii oleks olnud.

    www.merko.lt

  • Korralik käive on olnud viimasel ajal. Nordea ja Bank Austria on müünud - Danske Bank ja JP Morgan on ostnud. Kurs veidi tõusnud. Bilanss paisub koos Riia jäähokihalli ehitamisega. Riia "kõrgmarginaliprojkt" Viesturdarzamajase koduleheküljel võib nüüd lugeda "Dzīvokļu tirdzniecība ir pārtraukta līdz 2006.gada maijam" mis võiks tähendada et müük on edasi lükatud kuni maini 2006 (???) Varem oli objekt müügil, nii et võimalik et Merko on juba müünud, aga keegi teine müüb edasi 2006 (puhas spekulatsioon minu poolt).

    Eestis peaks Tornimäe olema ainukene "kõrgmarginalprojekt" praegu kui Rävala maja on lõppenud. Üldiselt vähe suurprojekte Eestis. Tundub ka et terve eesti ehitussektor on oma ajagraafikutest maha - tööjõud ja materjal kallineb. Kuigi rauahinnad langesid on betoonihindades suur osa ka kütusekulu. Leedus paar suurprojekte ELL-le.

    Q3 tulumaksueelne kasum peaks vähenema võrreldes Q2-ga. Puhaskasum äkki sama suurusjärgus ma prognoosin.
  • Kas tõusust võib saaada mingil ajal lagus? või jätkub tõus?
    äkki oskab keegi kommenteerida seda.
  • Tõesti, Merko jälle rekordtasemel. Mina ei leia mingit põhjust. Võimalik et mõned investorid jälle käisid Merko juures pärast Q2-raporti ja olid imponeerinud. Tornimäe oksjonid pidid septembris jätkama suuremas mahus, pole midagi kuulnud. Kuna tehniline analüüsi "doble peak" teooria oli päris õige aprillis, pakun jälle samasugust mõtteainet: ""


    Volume is important in determining whether a true Double Top formation is being created or if it is going to be a fake. Look at the volumes associated with both of the peaks.

    If the volume associated with the first peak is greater than that associated with the second peak, this suggests that prices are unlikely to go higher - confirming the Double Top formation.

    If the volume accompanying the second rise is the same as that accompanying the first, or even greater, it is likely that the uptrend will continue.
    The time span taken to create the Double Top formation can also help determine the likely progression of the price data.

    If the two tops are fairly close together in terms of time, it may well be a consolidation period, a pause for breath, before the rally continues.

    If the peaks are separated over a longer period and the valley between the two peaks is deep it is more likely to turn into a genuine Double Top.
  • ja Merko hind - all time high. vaatame kui kaua see kestab

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon