Naftakarud, andke alla! - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Naftakarud, andke alla!

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Selline tore uudis... Kõige olulisem on minumeelest see...

    * China's implied oil demand surged 13.5 percent in May from a year ago, according to Reuters calculations based on official data, as refiners boosted output and curbed exports ahead of a domestic price increase.
    _________________________________________________________________________________________

    TOKYO, June 27 (Reuters) - U.S. crude oil futures ticked up toward $72, extending the previous session's rise on signs demand from the United States and China, the world's top two energy consumers, remained strong despite soaring energy costs.

    * Frontmonth U.S. crude for August delivery briefly touched $71.95 a barrel in ACCESS electronic trading. By 0016 GMT, it stood 4 cents up at $71.84 from Monday, when it settled up 93 cents.

    * China's implied oil demand surged 13.5 percent in May from a year ago, according to Reuters calculations based on official data, as refiners boosted output and curbed exports ahead of a domestic price increase.

    * NYMEX gasoline had led Monday's gain, surging 5.12 cents, or 2.41 percent, and it stood at $2.1725 a gallon on ACCESS. A ship channel closure for clean up work after an oil spill last week has affected refiners in Louisiana .

    ConocoPhillips said it had reduced the operation rate at its Lake Charles refinery, and two other refiners have also said the channel disruption had affected their operations, sparking worries over supply during the peak summer driving season.
  • Mina muuseas ei ole naftakaru, aga kas Sulle ei tunudu, et eilse ilma järgi edasise ilma ennustamine pole alati teab-mis meetod?
  • Loomulikult, kristjan, loomulikult. Lihtsalt väga ilus number oli minumeelest see 13.5%
  • kunagi, 6 aastat tagasi, maksis nafta 10$ ja vaevalt, et 6 aastaga on nõudlus 7x suurenenud.
  • ...70ndate naftakriisi ajal vähenes pakkumine ühekohalise protsendimäära võrra, hind aga kasvas kordades - niiet rams, see ei ole argument.
  • Sai hiljuti Berkshire Hathaway eeskujul COP -i ostetud. Nüüd aga uudis, et Buffet jagab hoopis oma raha laiali!? Saa siis aru, kas ta on/oli naftas karu või pull.
  • selles asi ongi, et pole põhjust, miks olla kallis, miks olla odav, lihtsalt tõuseb kui tahab ja kukub kui tahab
  • rams, see lehekülg kisub lõpuks laushuumoriks ära, kuid mõttelõnga paneb vähemalt jooksma... http://www.lifeaftertheoilcrash.net/
  • Nafta osas vast ei oleks väga karune, kuid metallide osas kindlasti. Nafta osas on meelde jäänud muidu nii karuste Morgan Stanley strateegide mõttelõng, et viimase kahe aastaga on naftariigid oma positsioone maailmas tugevdanud (rahaline ja poliitiline mõjukus) ning nad ei soovi seda kaotada ning pigem tõmbavad koomale tootmist kui lubavad nafta hinnal langeda. St kui peaks saabuma maailmamajanduse jahtumine, siis võib karta metallide hinna kukkumist, kuid nafta hind oleks sellisel juhul pigem ühel kohal.

    Naftapull ei suudaks praeguselt tasemelt siiski olla, sest stsenaarium Ameerika tarbija väsib>Hiinal pole oma tooteid kellelegi müüa> maailmamajandus vajub langusesse on üha tõenäolisemaks muutumas.
  • AloV, mis Sa seletad, miks peaks metallides pessimist olema? Tõeline möll võtab alles hoogu. Oled sa kindel, et praegust ja järjest laienevat auku ettemüüdud varude tõttu annab praeguste võimsuste juures labaselt täita?
  • Metallide puhul, mis on paraku minu jaoks üsna tundmatu maa ja mille taustsüsteemi väga ei tea, lähenen aktsiaturult saadud kogemustega ning globaalsete trendidega. Alumiiniumi ja vase hinnaliikumist kujutav graafik on minu jaoks üsna sarnane nn haip aktsiate graafikuga ning pikemas perspektiivis selline püramiidskeem, kus raha tuleb turule juurde ning metalli hind tõuseb ainult tänu sellele, et ta ka eile tõusis (tüüpiline mulli genereerimine) peab millalgi üsna kurvalt lõppema.

    Globaalsed trendid viitavad omakorda sellele, et keskpangad on likviidsust vähendamas ning raha hinda ülespoole kruvimas, see ei saa olla ilma mõjudeta reaalsele majanduskasvule, mis omakorda vähendab nõudlust ning survestab hindasid.



  • mis see ticker oligi, mis jälgis naftabarrelit? See suhteliselt uus moodustis, endal ära kadunud ning ei suuda leida...
  • USO on nafta nn indeksaktsia sümbol.
  • Metallide osas on meil wild card samuti Hiina & friends. Hetkel on graafikud tõesti stiilis Don't Believe the HYPE! Samas pikemas perspektiivis ei saa baasmetallide suhtes aga teps mitte päris negatiivseks keerata. Olem seda juba ka kuskil kirjutanud, et Hiinas on ju võimul kommunistid. Kommunistid aga hoolitsevad töörahva eest. Töörahvale on aga vaja igal aastal 20 miljonit uut töökohta teha. Üks Kesk-Euroopa riik töökäsi juurde - ja nii igal aastal! See peaks olema suht ametlik poliitika. Selles kontekstis vast hullult majandust jahutama ja jüääni revalveerima ei hakata ning "the party continues." Vaja on nii naftat kui terast kui vaske... ja hindudel muidugi kulda. My precious...

    Keegi tark võiks nüüd kirjutada sellest, kuidas USA tarbija lõpetab väikeste kollaste käekeste poolt tehtud nänni tarbimise sootuks ja mis siis saab... Üks metallipessimist võiks ka argumenteerida veidi.

    Nafta aga - hetkel on hind teemaks seoses selle numbriga, millega seda postitust alustasin. Oma osa on ka Nigeerial, Iraanil ning kardetavadel orkaanidel. Kui orkaane ei tule ja moslemi-sindrinahad rusikatega ei viibuta, siis ilmselt hakkab hind augusti poole liikudes veidi järele andma. See aga, sõbrad, oli lühiajaline view...


  • Orkaane ei osatud eelmine aasta karta, seeaasta aga küll, kas ei või antud juhul tekkida olukorda, kus naftapullid istuvad oma tünni otsas ning iga orkaanikesegi korral üritavad oma positsioonidest lahti saada?

    Ja mis siis saab kui korralikku orkaani ei tule, turuosalistele veerevad naftarongid õue ning basseinides saab vee asemel olema must kuld?
  • Kes ütles, et orkaane ei osatud karta eelmisel aastal? :-) Kahju, et mul seda pilti enam alles ei ole, kus üks onu joonistas Mehhiko Lahes eelmisel kevadel halbu stsenaariume... Tegelikult muidugi läks VEEL hullemini.
  • AloV, nuts on ühest küljest muutunud riskitundlikumaks, tõmbab kõrgem intressitase nutsu hulka koomale. Samal ajal võiks mõelda varaklassidele, kuhu likviidne nuts peaks suunduma. usun, et baasmetallid on atraktiivne teema tänu just eelkõige sellele, et pakkumismahud on võimsuse tõttu piiratud. Hiina puhul on küll juttu ülekuumenemisest jms, kuid samal ajal mängib olulist rolli rahvaarv, reformid, ja ostujõud, mis toetavad olukorra jätkusuutlikkust. Seetõttu arvan, et nedes tingimustes a, on keskmisest rohkem atraktiivsed. Mis puudutab graafikut, siis mis Sa arvad, miks see liikumine oli viimasel ajal sarnane?

    Karum6mm, my dear friend, olen sinuga sest külest seekord ühel meelel. Orkaanide ootus tekitas hirmu juba pikalt enne eelmise aasta juulit-augustit.
  • Hiina nafta nõudluse kasv on YTD 6.5%. IEA prognoosis kogu aasta kasvuks 5.7%. Mais kasvas autode müük 24.1%. Väljaminevad diislikraanid keerati kinni, sest see läheb traktoritele, sest hullu kiirusega sigivatele väikesetele hiinlastele on vaja süüa kasvatada. Rääkimata seda, et diislit läheb nö majanduskasvuks hullupööra (ehitus- ja transpordisektor). Seega päris suur ratas on rullima lükatud ning katsu sa seda peatada. Nafta kohta tahaks öelda, et...

    You ain't seen nothin' yet,
    B-B-B-Baby, you just ain't seen nothin' yet,
    Here's something that you never gonna forget,
    B-B-B-Baby, you just ain't seen nothin' yet.

    Tehniliselt ollakse mai langustrendist läbi murdmas, kuid $73 juures on kenake vastupanutase. Igatahes põnevam kui kohalik aktsiaturg!
  • ...ja muide...Iraan hakkas jälle räuskama. Lugesin, et tegelased said pühapäeval maha statemendiga, et KUI hakatakse neile tuumateemal pinda käima, siis nad KASUTAKS naftat relvaba. Ühesõnaga kuid väideti vastupidist ja NÜÜD on nad siis tagasi. Juhin tähelepanu sellele, et minuteada võib moslem uskmatule valetada nii kuidas jaksab ja paradiisi saab ikkagi. Neil peaks mingi deadline saabuma juuli keskel ja siis ilmselt tuututavad täiega edasi.
  • Mulle meeldis ca kuu aja tagune Bushi lause: kui Iraan oma uraani rikastamist ei peata, siis nad saavad sanktsioone, mitte läbirääkimisi:)
  • http://money.cnn.com/2006/07/14/markets/oil.reut/index.htm
  • 13th July 2006
    Grupa Lotos drills for oil in Baltic republics
    From Poland A.M.

    The president of the second largest domestic oil company, Pawel Olechnowicz officially announced that his Grupa Lotos is in advanced negotiations concerning receiving a concession to begin operations relating to oil extraction in Lithuania.

    Similar talks are being conducted with Latvia and Estonia. "We would like as soon as possible to sign a contract for delivery of oil from other sources than the pipeline. As for now we are buying monthly 30,000 tons of oil condenser from Statoil. This is already an element of diversification," said Pawel Olechnowicz. The concern's strategy envisages an increase in oil extraction by its subsidiary Petrobaltic, from the current 300,000 tons to 1 million tons annually in 2012. The company also hopes to gain access to oil deposits located in Kazakhstan. (Puls Biznesu, p. 10) A.K.

    (http://www.wbj.pl/?command=article&id=33005)

    Millele panustada, kui siinmaal hakkab nafta voolama. Ehitusse (Al Burj jne;)
  • Jääb üle ainult loota, et siinsed naftavarud on vähesed või ebarentaablid. Vastasel korral ei tule sellest muud kui üks suur jama.

    Vt. ka Paul Kruger, Buuride iseseisvuspüüdlused ja kuld.
  • see Eesti-Läti nafta teema on kaua vakka all olnud, kuid ~8-10a tagasi küll oli see üsna kuum teema.
    Kuid varud ikka muus mastaabis üliväiksed... vähemalt Eesti osas piirdub see ju Ruhnust allapoole jääva nurgaga. Isegi Leedu osas olen skeptiline...
  • Mida arvatakse siin 'ultra-deep oil drilling'-ust?
  • Põhja Eestis on ju uraani ja see on tulevikus, peale naftaega, oluline argument.
    Pole me nii vaesed midagi, meie aegon lihtsalt kaugel ees!
  • dol, kas ta nii kaugel ongi. Soomes on uraanihuvilised kohal ja tasapisi hakkavad mõnda kohta "ekskavaatoreid" juba sisuliselt kohale viima. Ehk siis viimase aja uraani hinnatõus (keegi võiks siia graafiku panna) on muutnud majanduslikult efektiivseks uraani väljanokkimise millestki, mida peeti seni umbes "radiatsioonitaseme looduslikust foonist veidi erineva radiatsioonitasemega kiviks."

    Muidugi omavahel öeldes - eestlastele uraan "kätte anda" oleks lõbus küll. Mingi tattnina müüks ilmselt kohe mõnele toredale sõbrale Lähis-Idast midagi maha. Noh, et saaks sooritada läbimurde keskklassi - osta endale koleda prantsuse auto ning mullivanni.
  • dol ! Ei tea midagi kas see meie aeg nagu "lihtsalt kaugel ees " on?? Võib-olla vastupidi, et see hoopis meile saatuslikuks saab - Üks suur naaber ju meil kõrval?
  • Iraan on üürinud 30 maailma 400 tankeritest (ULCC, VLCC), täitnud neid naftaga, ja parkinud neid oma ranniku juures. Spekuleeritakse miks. Tankerite üüritasu maailmaturul on tõusnud 60% kolme nädala jooksul.
  • Ultra Large Crude Carrier ja Very Large Crude Carrier (äi mäleta definitsiooni)
  • kuule stefan, sa tahad maailmasõda valla päästa või, kui vanad andmed sul on, see on tõsine paanika tekitamine
  • Artikkel tänases www.di.se (ainult Rootsi keeles)

    2006-07-25: Karl Lans, Eleonora Stern
    Iran har hyrt nästan 10 procent av världens supertankfartyg och fyllt dem med olja.
    Fraktpriserna skjuter därför i höjden. På bara tre veckor har priset för att hyra en stor oljetanker ökat med drygt 60 procent.

    De svenska redarna seglar in stora pengar varje dag.

    "Antingen förbereder sig Iran för krig eller också spekulerar man i ett högre oljepris. Irak gjorde precis samma sak i samband med första Gulfkriget", säger Ulf Ryder, vd på Stena Bulk.

    Iran har hyrt in 30 supertankfartyg, så kallade VLCC och ULCC. De är vart och ett på minst 250.000 dödviktston.

    Fartygen har tankats med råolja och ligger nu för ankar vid ön Khark i Persiska viken.

    Vad Iran väntar på vet ingen. I förra veckan meddelade landet att det kommer att fortsätta med sitt kärnvapenprogram, något som i sin tur fick oljepriset att stiga.

    Klart är bara att kriget i Mellanöstern innebär kraftiga vinstökningar för tankredarna.

    Under de tre senaste veckorna har dagsraterna för supertankfartyg ökat med nästan 50 procent till nästan 98.400 dollar. Jämfört med i början av sommaren är det mer än en fördubbling av priset.

    En stor del av ökningen i fraktpriserna beror på Irans aktion. I hela världen finns bara cirka 400 supertankfartyg.

    "Marginalen är så liten att priserna stiger kraftigt när någon gör så", säger Ulf Ryder.

    Ytterligare ett skäl till att priserna rusat i höjden är den ohämmade tillväxten i Asien.

    "Den japanska ekonomin har kommit i gång kraftigt. Indien och Kina går också fortsatt bra. Dessutom konsumerar amerikanerna mycket bensin under sommaren", säger Ulf Ryder.

    Vad tror ni om framtiden?
    "Vi har hela tiden trott att det skulle gå ned eftersom det kommer nya båtar, men det verkar dröja."

    Clarence Dybeck är ordförande och delägare i tankrederiet Acol. Huvudägare är den grekiske redaren John Angelicoussis. Acol har 25 fartyg i sin flotta, varav 21 är supertankfartyg. I år kommer rederiet att sjösätta två nya fartyg.

    "Marknaden är bra, vi gynnas av stigande oljepriser, men det är inte riktigt lika bra som det var rekordåret 2004", säger Clarence Dybeck.

    På skeppsmäklarföretaget Stockholm Chartering har man också märkt av de högre fraktraterna och förväntar sig att priserna kommer att fortsätta stiga.

    "Under de närmaste veckorna tror vi att det kommer att fortsätta upp. Allt tonnage är positionerat. Det finns ingen ledig båt på marknaden", säger Johan Dicksved på Stockholm Chartering.

    Hösten brukar dessutom vara den starkaste årstiden för redarna. Mycket talar därför för att frakterna blir ännu dyrare om några månader.

    Uppgången för mindre tankfartyg ur klasserna Suezmax och Aframax har varit nästan lika stora som för VLCC. På lite längre sikt är Johan Dicksved dock inte lika positiv.

    "Situationen är inte lika ljus sett något år framåt. Det byggs mycket nya båtar just nu och vid något tillfälle kommer marknaden att vara mättad. Å andra sidan kommer det att ske en stor utfasning av äldre tankrar med enkelskrov år 2010 och då tror vi att marknaden kan vända upp igen."

    På Broström Tankers berörs man inte lika mycket av prisuppgången, eftersom rederiet levererar raffinerade oljeprodukter och har mindre fartyg i flottan.

    "Vi påverkas inte på samma sätt av den världspolitiska oron", säger Tore Angervall, vd på Broströms
  • TOPT: TOP TANKERS INC muutub jälle populaarseks!
  • Vaatan just, et NYMEX light sweet crude kauples just $77 barrelilt. Kas on veel mõni kapituleerumatu naftakaru?
  • See on septembrifutuur? Ma siiski julgeks veel veidi aega karune olla, nafta nn indeksaktsia USO pole uut tippu seekord veel saavutanud.
  • USO läägib QMi (vabandust keelerisustamise pärast) ikka hirmsamal kombel vahest. Mina lootsin sellest veidi äkilisemat instrumenti. QMi kaubelda on nagu natukene... närvesööv, või mis? :-D
  • Septembrifutuur

    Nafta indeksaktsia

    Kolme kuu graafikud on ikkagi väga kokkulangevad. USO kahjuks räägib siiski eel ja järelturu likviidsus ning tegelikult ka spread, mis tihti liiga suureks vajub.

  • Oil at $250 possible if Iran shuts tanker passage --S&P
    ------------------------------------------------------------------------------
    If the conflict between Israel and Hizbollah worsens, to the point Iran
    becomes involved and closes the Strait of Hormuz to oil tankers, the price of
    crude could spike to $250 a barrel, Standard & Poor's chief economist wrote in
    a report.
    Such an increase in energy costs would lead to a recession of the world
    economy comparable to the downturn of 1980-1982, wrote David Wyss.
  • rubbish, USA ei lase sel mingil juhul juhtuda

    see oleks vaat et parim variant Iraani ründamiseks, eriti poliitilises mõttes. On Iraan mis ta on, kuid loll ta vaevalt on...
  • Iseenesest, BP uudise juures ei olnud nafta liikumise laks väga õudne... 8% USA supply cut...
    Kui Iraaniga suureks madinaks ei lähe, siis oluliselt üle 80 liikumine peaks eeldama ikka midagi väga tõsist.
  • usal pole jaksu iraani rynnata
    mistahes ettekäändel iraani ryndamine oleks usale EOW.
    kujuta ette, s6da 3 rindel?
    iraani ryndamine oleks 3 maailmasoda ilmselt welcome party

    PS! üle 50% naftast saab usa KANADAST!!!
  • Vastavalt USA energiaagentuuri EIA(Energy Information Administration) lehele, moodustas Kanada USA toornafta importimisest 2006. aasta mais 18,2%. Toornafta impordid mais olid 10.247 miljonit barrelit päevas ja sellest tuli Kanadast 1.868 miljonit barrelit päevas. Kanadale järgnesid Mehhiko, Saudi-Araabia, Venetsueela ja Nigeeria.

    Kes tahab lähemalt lugeda, siis vastav EIA leht on siin.
  • http://yahoo.reuters.com/news/articlehybrid.aspx?storyID=urn:newsml:reuters.com:20060808:MTFH98120_2006-08-08_08-55-49_L08843641&type=comktNews&rpc=44

    Kreml ähvardab USAt!
  • Kuwait, Saudi-Araabia ja Nigeeria olevat kokku leppinud kärpida naftatootmist. (CNBC)
  • Tundub kummaline et Saudi ja Kuwait oleksid sellest huvitatud...
  • to: stefan

    Kui Ghawaris vastu maad koputada, siis kipub maa seestpoolt kõmisema. Et musical chairs mäng võimalikult kaua edasi saaks kesta, on kasulik tootmist vähendada.

    Lisaks, nafta alla = dollar alla. Ja kes on maailma suurimad dollarivarude omanikud lisaks töökatele asiaatidele?
  • suffiks
    Selge, et keegi ei tea kui palju on veel alles nende väljades, Cantarel-väli Mexico, teine näide. Norra vedelnafta tootmine väheneb mõni 50% kümne aasta jooksul. Samas kokkuhoiupotentsiaal maailmas päris suur. Ameerikas SKP/capita 40-45 TUSD, ja bensiini hind alla 1 USD/liiter. Selge et nemad tarbivad tulevikus vähem, ja hiinlased rohkem.

    Ülevaatlik lugemine naftavarude ammendamisest:
    http://www.peakoil.net/iwood2005/Aleklett_Pisa_ASPO_2006.pdf

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon