Zemaitijos pienas (ZMP1L) - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Zemaitijos pienas (ZMP1L)

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Niisiis auväärt Leedu gurud. Täna avaldatud VLB poolt koostatud PZV analüüsis leiab kergelt äramärkimist ka piimatööstus Zemaitijos Pienas. Huvitav selle poolest, et jooksva 4 kvartali põhjal arvestatud PE on minu arvestuste põhjal 4,6 ning VLB analüüsis 2006F PE 5,8 (P/B 1,3).

    Ühesõnaga - P/E näib igati odav. Huvitav on 2005. aasta Q4, kus paistab, on teenitud 9,5M litisest aastakasumist 6,3 miljonit. Käesoleva aasta jaanuarist on börsiteade, et ZMP on kohtus saanud Leedu riigilt 5,3 miljoni litise hüvitise. Kronoloogiline järjekord on küll veider, aga arvestades selle 2005 Q4 tuludesse, paistab asi klappima. Ilma seda ühekordset tulu, jooksva 12 kuu P/E 7,1.

    Võrreldes 2006. ning 2005. aasta Q1, 2 ning 3 on 2006.a. kasumis päris korralik edasiminek, kus minul enam ühekordsete tulude olemasolu kohta minul informatsiooni ei ole.

    VLB analüüsis aga üks väheseid lauseid ettevõtte kohta - They (PZV) are almost twice higher in price than Žemaitijos Pienas securities, whose price reflects the attitude of investors not to the company's performance and its perspective, but rather the attitude of the company's major shareholders to other investors. (kaks suurimat osanikku on keegi leedukas ca 40% osalusega ning SEB Rootsi kliendid 11%).

    Kas keegi palun oskab kommenteerida, mis probleemid firmas on? Puugid? Kindlasti on infot spekuliantai foorumis lademes, aga mina, harimatu nagu ma olen, leedu keelt kahjuks ei mõista.

    Samuti on raske süveneda ettevõtte kvartaliraportitesse kuna neid lihtsalt ei ole. Ei OMX-i veebis, ega tõenäoliselt ka ettevõtte omas (mis muide suhtleb ainult leedu keeles).

    Kui kellelgi on aga infot, siis kontributsioonid on teretulnud :) MENACE, Anette, ... ?
  • Vähemalt teisipäeval paistab, et HSA on vähelikviidse aktsia kohta aktiivselt ostupoolel olnud. Ise asi siis, kelle initsiatiivil.
  • Nuthin?

    (Eesti) Hansa endiselt ostupoolel selgelt olemas.
  • On olnud seni päris hea investeerimisidee. Peale mõningast kõikumist 19 LTL juures, on ZMP läinud tugevale tõusule pakkudes praeguseks ca kuuga üle 30% tootlust. Käive pole olnud küll suur, kuid orderbook on viimasel ajal selgelt tihedam.

    Samas on praegune valuatsioon endiselt suhteliselt soodne - 2006. aasta konservatiivse kasumiprognoosi (10 MLIT) puhul on P/E kordaja 9,4. Kahjuks pole ise saanud positsioone täiendada, kuna olen ralli ajal üritanud liiga optimistlikke ordereid üles panna.
  • TaivoS,

    Oled omandamas LHV foorumites Guru staatust :)))

    Küsiksin sinu arvamust, mis seisukohta omad hetkel ZMP1Li kohta. Vaatasin, www.spekuiliantai.lt väidab hetkel P/E suhteks hinna 25,99 korral 8,15.
    Võrdluseks Pieno Zvaigdes kaupleb hetkel P/E 16.00 peal ja Roskisko Suris 16,76 peal. Tundub olevat igati mõistlik.

    Mis teised arvavad?

    Muide, nende suitusjuust on täitsa OK! :)))
  • Kui küsisin ZMP kohta spekuliantai chatist, siis ainus tagasiside, mis ma sain, oli ühelt kasutajalt kommentaar "mulle ei meeldi nende piim" :)

    ZMP-l on mingi catch, aga ma ei ole saanud veel aru, mis see on. Nagu ülal kirjutasin, kirjutas Leedu SEB, et ZMP aktsia hind ei peegelda praegu ettevõtte fundamentaalset seisu, vaid umbusaldust ettevõtte suuromanike suhtes. Olen püüdnud infot saada, aga täpsustatud seda kahjuks pole. Investeerimisotsuse tegin ennekõike tänu aktsia madalale valuatsioonile ning HSA luuramisele ostupoolel.

    Olen hetkel jätkuvalt positiivselt meelestatud ning kui orderbook võimalust pakub, lisaks olemasolevale positsioonile veel veerandi või kolmandiku juurde. Aktsia viimasel ajal niivõrd püstloodis liikunud, et teatud korrektsioon oleks omal kohal.
  • Minul on Leedu i-nimekirja ettevõtete osas veel üks teooria. Nimelt ei pidanud seni i-nimekirja ettevõtted inglise keelseid kvartaliraporteid esitama ning paistab, et nii mõnedki pole seda vabatahtlikult teinud. Kui ettevõtte kohta pole inglise keeles materjali olemas ning puudub ka inglise keelne koduleht (nagu ZMP puhul), siis hoiab see tõenäoliselt eemal ka välismaise raha ning seetõttu võib sinna ununeda mõni huvitav ettevõte. Alita vast sarnane case, kes inglise keeles kvartaliraporteid ei avalda.

    Kui ma Leedu börsilt tulnud informatsiooni õigesti interpreteerisin, siis alates nüüdsest peaksid ka i-nimekirja ettevõtted oma kvartaliraportid inglise keeles avaldama, seega äkki see muudab olukorda.
  • Hetkel turuliikumisele suhteliselt vastasuunaline hinnaliikumine, kas keegi oskab kommenteerida põhjuseid? PE 7,59 peal hetkel...
  • ZMP1L selgelt allahinnatud vs teised analoogsed firmad

    jooksev p/e
    Zemaitijos Pienas AB ZMP1L 7,70
    Rokiskio Suris AB RSU1L 14,87
    Pieno Zvaigzdes AB PZV1L 15,32
    Vilkyskiu Pienine AB VLP1L 20,11

    Samas kui jätta välja eelmise aasta lõpp, siis on see asta iga Q kasum kasvanud:
    2005 Q4 2006 Q1 2006 Q2 2006 Q3 4Q kasum
    6 300 000 1 200 000 2 700 000 4 880 000 15 080 000

    Hetkel tundub ka, et ZMP1L kasumi / käibe suhe kõige väiksem
  • Kas pole tegu ZMP1L puhul põhiomaniku Algirdas Pažemeckas (40.74%) näol tegu Leedu Kruudaga?
  • Eelmise aasta Q4-s kajastus vist ka üks erakorraline tulu riigilt saadud hüvitise näol, seega päris 1:1 pole selle aasta lõpp võrreldav. Leedu Kruuda on huvitav teooria. Äkki mingeid konkreetsemaid detaile ka? Kuulduseid on tõesti, et põhiomanike suhtes suurt usaldust pole.
  • Lihtsalt hüpotees...
    Midagi enamat ei tea.

    Samas Kruudast erinevalt maksab dividende. Eelmine aasta siis 0,6 liti (mis tänase hinna juures 2,5%)
  • Olgu siis lisatud ka tänase hinna korral 2006 a dividendi maksnud firmad

    Rokiskio Suris AB RSU1L 4,09%
    Zemaitijos Pienas AB ZMP1L 2,50%
    Pieno Zvaigzdes AB PZV1L 0,32%
    Vilkyskiu Pienine AB VLP1L ei maksnud



  • Kusjuures seda usalduse puudumise juttu olen ise ka kuulnud, spekuliantai foorumis on ZMP'st päris palju räägitud, aga kas see on põhjus, et üks ettevõte oleks võrreldes oma konkurentidega üle kahe korra "odavam"?
    Äkki keegi saab jagada infot?
  • 9 kuu-ga vs. 2005 a 9 kuud

    On kasumit suutnud kasvatada:
    ZMP1L - 171,3%
    RSU1L - 50,6%
    PZV1L - 37,8%
    VLP1L - -18%


    Minu meelest on marginaal ZMP1L prakt 2 X madalam, kui kahel teisel suurel RSU1L ja PZV1L, millest see on tingitud, kas keegi teab ja huvitav, kas on arengu ruumi, kui jah oleks ZMP1L veel eriti atraktiivne.
  • Raske öelda, kuna infot on kahjuks vähe (nagu korduvalt öeldud). Oluliseks teemaks on Leedu piimatööstustel toorpiima hankimine, mille tootmine ei ole piimatoodete müügi kasvuga kaasas käinud. Seetõttu käivad Leedu tööstused ka Läti tootjatelt piima ostmas (mis seal lausa poliitilist tähelepanu pälvinud on, kuna on Leedu ostjad on tugevdanud survet hinna tõusule).

    Võib olla aitavad suuremate tööstuste marginaale tõsta suuremad mahud ning seega laiemad võimalused toorme hinna üle rääkida ja odavamat Läti ressurssi kasutada? Eks economies of scale teema ka muudes aspektides. Aga kas ZMP marginaalid 2x madalamad? Ei ole ise värskelt võrrelnud, tundub päris suur vahe.
  • Täna krutib vaikselt ülespoole (+1,56%), samas tipust päris tugevalt veel maas.
    TaivoS, kas piima puudumine ei mõjuta kõiki tootjaid ühtemoodi, või on teistel suured püsilepingud?
  • Tahaks kuulda ka LHV analüütikute arvamust, miks nad eelistavad PZV1L-i - ZMP1L -le ning on andnud ka ostu soovitusi just PZV1L-i le.
  • Tundub, et ZMP jääbki eesti investorile avastamata Amazonaseks :P
  • Olgu veel lisatud ka eilsete hindade järgi, mis tasemel kaupleb aktsia raamatupidamisliku väärtuse järgi

    Rokiskio Suris AB - 1,31
    Zemaitijos Pienas AB - 1,69
    Pieno Zvaigzdes AB - 2,45
    Vilkyskiu Pienine AB - 3,93

    nr siis näitab mitu korda on hinnatud ettevõte üle bilansilise väärtuse.



  • Teostati tehing hinnal 24.80 LIT, kogus oli 3 aktsiat :P
  • Eelmisel aastal avaldas käibe nr. 02.02.2006, kas ka see aasta samal kui jah, siis ootaks homme esialgseid tulemusi.
    28.02.2006 avaldas kasumi.
  • Aktsia hakkas liikuma. Tõenäoliselt on korralikke tulemusi oodata.
  • Minu sisenemisotsust toetas Eesti Hansa ostupoolel ning endiselt konsümeerib. Kogused ka suht korralikud, seega suvalised karvamütsid need vast ei ole.
  • suvalised karvamütsid liituvad siis, kui hind on 40 liti ja pisut enam, kuna siis hakkab ligenema teiste piimatööstuste tänastele väärtustele
  • Muideks täitsa kobapeale satus mu lauale eesti keelse pakendiga Zemaitijos pienas-e juustupulgad - täitsa OK oli :)
  • TaivoS ja Gomes
    Kuidas maailmalõpu meeleoludes ZMP1L positsioonid? Jätsite alles?
  • Tore. Sest kõik jutlustavad valu ja hukatust. Võtsin üldise rapsimise käigus ise ka positsiooni sisse ja vaatame, mis tulevik toob. Proovin Gomesi kiidetud juustupulgad ka järele.
  • No, mis nad nüüd nii kiidetud, aga vähemalt saab proovida toodangut, mille osanik kaudselt oled
  • kusjuures huvitav, minule pole poes mitte ükski ZMP toode kätte hakand. Näeks, siis prooviks küll
  • Täna ujus ebaharilikult suur pakk AUTO tehinguga läbi:

    10:37:13 ZMP1L LTL 25.46 58686 AUTO
  • 2006 net profit 13,7M LTL. Ise pakkusin 10M LTL või veidi peale, seega minu ootuseid tulemus ületas. Ca aasta tagasi sai ZMP riigilt kahjuhüvitisena 5,3M LTL, mis niipalju kui ma aru sain, kajastati 2005 Q4. Seega oleks kasumi suurenemine äritegevusest protsentuaalselt oluliselt suuremgi.

    EPS 2,83 LTL ning trailing P/E 8,8. Way too low 25 LTL hinna juures (olemasolevale infole toetudes). Homme plaanin juurde osta kui soodsalt antakse.
  • A kuulge, millisest poest siis ikkagi ZMP suitsujuustu ja juustupulki saab? Tooks kohe Eesti poest Läti piimast tehtud Leedu juustu.
  • Usaldades Gomesi siia kribatud andmeid siis - 2005 Q4 kasum 6,3M LTL ning arvestades maha ühekordse tulu - kasum 1M LTL. 2006 Q4 kasum aga 4,92M LTL. Määratu kasv vana majanduse ettevõtte kohta, kuigi tegu siiski väikese firmaga. Oleks huvitav teada, mis konkreetsemateks põhjusteks.
  • Huvitav, kas ja milliseks võivad kujuneda dividendid? Eelmine aasta maksis: 0,6 Liti, mis tänase hinna juures 2,35%
    Oluliselt seda % suurendada on võimalus ju täitsa olemas
  • Oleneb, mis tähendab oluliselt. Eelmine kord oli ka erakorralisi tulusid, mida jagada, kuid jah, kõrgemad äkki dividendid seekord küll. Isiklikult ei ole mul midagi selle vastu kui ka dividendid jäävad väiksemaks seetõttu, et raha on võimalik kasumlikult investeerida.

    Võtsin eile 25,6 LTL pealt juurde ning ootan huviga inglise keelset aastaaruannet.
  • 1/2 aasta tulemused siis väljas: http://www.baltic.omxgroup.com/market/?pg=news&news_id=216686
    Minu meelest täitsa korralikud

    Eelmine aasta sama aeg: 3 900 000; nüüd 6 200 000 LTL

    P/e (jooksev) jätkuvalt väga madal: 7,22

    Mida arvad TaivoS? Endiselt hoiad?

  • numbrid päris nitshekad, aga ostuhuvi ei mingit...
  • Huvitav, kas seal on ka ühekordseid tulusid taga või ongi kasum nii kenasti kasvanud?
  • Head tulemused jah. Realiseerisin positsiooni mõni aeg tagasi juba raha osakaalu tõstmiseks.
  • Q3 siis jällegi v. tubli tulemus, teeniti: 11 296 000 lit, eelmine aasta samal ajal 4 880 000 lit
    q2 vs q3 on ka kasv peaagu 2 korda.

    Jooksev P/E: 5,27 (hinna 24,5 juures), kui nii jätkatakse siis ilmselt 2007 a P/E alla 5-e.

    Saan aru, et suur roll kasumi kasvul on toodete hinnatõus, kuid mis hoiab seda aktsiat (tõusuks) vs teised Leedu piimatööstused kinni?

  • Kas keegi teab, milline Leedu tootja kasutab kaubamärki Old Farmer, mis meie kaubanduskeskustes ilma teeb?
  • Ega teised ka suurt tõuse praegu. Aga jah, Q3 on olnud väga tubli kõigil Leedu piimatööstustel. Eksporditurud on kasvanud jõudsalt, mis on toetanud marginaale.

    Ka VLP on P/E suhtelt madal, kuigi P/B peaks olema kõrgem kui ZMP-l. Hetkel on minu jaoks suurima küsimärgiga Leedu toorpiima turg, mis on siiski sealsete piimatööstuste peamine tooraine allikas ning sealne pakkumine määrab ära siiski Leedu piimatööstuste kohaliku tootmise mahud. Piima enda tootmine peaks aga EL kvootidega reguleeritud olema, seega ei kujune vabaturu tingimustele vastavalt.

    Leedu piimatööstused on juba varem ka Lätist piima kokku ostnud, tänane Rokiskio Surise uudis kinnitab seda suunda veelgi, kuigi käivet vaadates ei ole tegemist ilmselt RSU jaoks väga olulise playeriga.

    VLP enda hind peaks liikuma kusagil 6 LTL jooksul lähiajal, kuna suuromanik vähendab osalust ning püüdleb 25% free floati poole, et listida ettevõte Vilniuse börsi põhinimekirjas.
  • Skandinaviska Enskilda Banken clients (Sweden) 11,10%, kas ei ole mitte osalus suurenenud?
    On keegi jälginud?
  • Et siis keegi ei tea Old Farmerist miskit?
  • Old Farmer on Rimile kuuluv nn private-label kaubamärk, mille all nad võivad oma Rimides ja Säästukates müüa põhimõtteliselt ükskõik kus toodetud kaupa.
  • 2007 Q4 tulemused korralikud, lõid vist paari miljoniga eelmise aasta numbreid. Olukorras, kus suhtarvu P/E vaatamine liigub aina rohkem suhtarvu P/B poole, samuti päris huvitav aktsia. Omakapitali ZMP-l kusagil 20 LTL aktsia kohta ning aktsia hind 22,5 LTL kandis. Ei tea kuidas aasta baasil 2008 vs 2007 kasumiga on, kuna 2007 Q3 taolist kvartalit ilmselt Leedu piimatööstustele niipea ei tule. Hansabank Markets on üldiselt Leedu piimasektori osas optimistlik.

    2007. aasta EPS 5 LTL

    Oodata ka splitti. Kahjuks puudub sarnaselt enamikele Balti (ja KIE) ettevõtetele stabiilne dividendipoliitika ja ebaselge kas ja mis mahus dividende makstakse. Raha kontol umbes 2,7 LTL aktsia kohta, seega vahendid selleks olemas. Põhimõtteliselt pakuks ZMP aktsiaturgude keskmisele tootlusele enamvähem vastavat ROE-d ka 2x väiksema kasumi puhul.

    Ja Stumbrase poisid, jooge viina asemel piima!

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon