Börsipäev 13. august - Investment topic - Forum - LHV financial portal

LHV financial portal

Forum Investment topic

Börsipäev 13. august

Log in or create an account to leave a comment

  • Bloombergis on täna artikkel teemal, mis käsitleb Jaapani majandusandmeid ja jeeni. Viimase aja oodatust pisut nõrgemad majandusnäitajad ei toeta nende teesi, kes ootasid Jaapani keskpanga poolt kiireid intressimäära kergitamisi. Kui intressimäära kergitamisi oodata pole, ei ole ka põhjust laenatud jeeni tagasi maksma tormata (yen carry trade), millega on paljud investorid finantseerinud suuri investeeringuid maailma aktsiaturgudesse. Maailma riikidest suuruselt teise majandusega Jaapanis näidati 2. kvartalis üksnes 0.5%list aasta baasile viidud SKP kasvu – analüütikud ootasid 0.9%list kasvu. 1. kvartalis oli see veel 3.2%.

    Täna on Jaapani keskpanga intressimäär 0.5% peal ning selle liigutamise üle otsustavad keskpankurid 22.-23. augusti kohtumisel. Hetkel näevad investorid keskmiselt 32%list tõenäosust intressimäärade kergitamiseks nädala pärast peetaval kohtumisel. 9. augustil oli see tõenäosus veel 75% juures.

  • Huvitav, kui keskpangad agressiivselt toetavad panku likviidsusega, ega tõsta intresse jaapanis ja europas, ning usas loodetakse juba intresside alandamist, kas sellega ei tekitata pigem suurem probleem, ehk ise soodustavad finantskriisi teket (edasilükkamist) maailmas?
  • USA aktsiaturgude jaoks on sellel nädalal tulemas ka hulgaliselt olulisi majandusandmeid. Täna tund aega enne turu avanemist teatatakse juulikuu jaemüüginäidud ning Eesti aja järgi kell 17.00 ettevõtete varude muutus juunikuus. Puudu on veel üksnes jaemüüjate varud, sest praeguseks on juba teada, et tootjate varud tõusid 0.3% ning hulgimüüjate omad 0.5%.

    Homme tuleb juba tootjahinnaindeks (PPI) ja kolmapäeval tarbijahinnaindeks (CPI). Kohe kindlasti loodab siinkohal turg, et need raportid ei näitaks inflatsioonisurvete suurenemist, vaid leebumist, sest just inflatsioon oli viimases Fedi sõnavõtus murettekitavaks faktoriks ja takistuseks intressimäärade langetamise ees. Inforohke nädala augustikuu optsioonireede eel lõpetavad neljapäeval raportid majadeehitus- ja kinnisvarasektori kohta (Housing Starts, Building Permits).

  • Upser, kuidas inttresside langetamine majandusele halvasti mõjub?
  • momentum - tekitab inflatsiooni. Madalad intressid panevad rahatrükimasinaid raha aina juurde ja juurde pumpama majandusse. Inflatsiooni läbi kannatavad juba kõik, mingi hetk võib kõrge inflatsioon tekitada paanikat.
  • USA-s on probleem, et dollarit on juba liiga palju liikvel, mingi hetk annab see tõsise tagasilöögi. Hiina juba ähvardas dollareid müüma hakta oma meeletust reservist.
  • Upser, tegelikult on sellest ohust WallStreetJournalis täna kirjutatud. Panen mõned lõigud sealt ka siia. Kui odav raha looks lisaspekuleerimist (või näiteks lisapakkumist majade turul), siis võib see tulevikus probleeme kaasa tuua küll.

    Wall Street has a dream: that the Federal Reserve will rescue financial markets with a sharp cut in interest rates.

    Behind that dream lurks a problem, something financial people call moral hazard.

    Moral hazard is an old economic concept with its roots in the insurance business. The idea goes like this: If you protect someone too well against an unwanted outcome, that person may behave recklessly. Someone who buys extensive liability insurance for his car may drive too fast because he feels financially protected.

    These days, investors and economists use the term to refer to the market's longing for Federal Reserve interest-rate cuts. If investors believe the Fed will rescue them from their excesses, people will take greater risks and, ultimately, suffer greater consequences. Some grumble that the Fed created problems this way in 1998, 1999 and 2003.

    If the Fed were to cut rates now, it certainly could help with the current market crisis. The cheaper money would reduce pressure on stock and bond markets by making it easier to buy beaten-down stocks, bonds and other securities world-wide. Wall Street is a powerful lobby in Washington, and its bleating for help can be hard to resist for politicians, whose campaigns often depend on financial contributions from Wall Street figures.

    But if the Fed were to ride to the rescue, the skeptics worry, it would encourage people to speculate even more, creating an even bigger bubble later.

    /-/

    Economists generally feel the proper solution to such problems is to start small and use the least intervention possible. The Fed seems to be saying that, if it can right the ship without cutting rates, it will do so, and it won't cut rates unless things get worse.

    /-/

    In general, Fed officials say, they intervene to support the economy and the financial system, not to bail out foolish investors. Unfortunately, one can lead to the other.

    An example: If your neighbor smokes in bed, you may hope he burns his hand and learns a lesson. But if his house is burning down due to his careless smoking, you probably would prefer that the fire department come to extinguish the fire. In this example, the fire department can send the careless homeowner a bill. In financial markets, that is harder to do.
  • Selle nädala jooksul on oodata paljude suurte arvutiprogrammidel põhinevate (quantitative funds) fondide selgitustööd hiljutiste saadud kaotuste osas. Homme avaldab üks maailma suuremaid (hallatavaid varasid $2 triljonit) fondihaldureid Barclays Global Investors oma nädalase ülevaate 32 Capital fondi kohta. Viimase tootlus on olnud viimasel ajal “challenging”. Kuigi ei ole teada, kuidas 32 Capital fondil eelmine nädal läks, pole investorid veel raha välja tormanud võtma. BGI pressiesindaja sõnul on probleemid saanud alguse eelkõige likviidsuse puudumisest, mitte ei ole tingitud fundamentaalsetest põhjustest.

    Üldiselt on Barclays Global Investors tõestanud enda oskusi arvutite rakendamisel suurepäraste võimaluste leidmisel investeerimisotsuste tegemisel. Praegu on ligi 80% varadest paigutatud indeksfondide ja ETF-de alla ning hedge-fondidesse liiguti alles paar aastat tagasi. Enne seda oldi tuntud pigem tasakaaluka, kuid väiksemat tootlust pakkuva portfelli poolest. Põhjus äkilisemate fondide kasutuselevõtuks oli ettevõtte tulu suurendamine.

    Ka Goldman Sachsilt oodatakse täna enne USA turgude avanemist investorite ette astumist. Global Alpha fond on viimasel ajal kõvasti pihta saanud ning selgitustöö analüütikute ja investorite ees peaks kätte näitama kohad, kus ja miks on tehtud vigu. Kuigi Goldman Sachsi puhul pole pressikonverentsi kuuldusi ametliklt kinnitatud, on viimaste nädalate kaotuste taustal investorite ees esinemine saamas pigem reegliks. On ju ka Bear Stearns investoritele selgitanud oma kahe fondi sulgemise tagamaid.

    Mis veel Bear Stearnsi puudutab, siis ettevõtte kohta ringlevad arvamused on kenasti kokku võetud nädalavahetuse Barronsis. Spekuleeritakse jagunemise ja ülevõtmiste teemal. Ettevõtte frantsiis võib huvi pakkuda nii JP Morganile kui ka mitmele Euroopa pangale. Tuuakse ka välja, et aktsia kaupleb madalaimal P/B suhtel, mis on ühtlasi ka Bear Stearnsi ajaloolise põhja lähedal. Kui Goldman Sachsil on see suhe 2.2, Lehman Brotersil 1.6, siis Bearil ainult 1.2. On avaldatud ka arvamust, et kui Bear suudaks siiski jätkusuutlikku kasumit näidata, võiks ta olla ülevõtu kandidaat forward P/B 2 juures, mis teeks aktsia hinnaks $200. 

  • Viimasel ajal palju pihta saanud Euroopa finantssektor on täna analüüsimajade tähelepanu all:

    Morgan Stanley tõstab kogu Euroopa finantssektori soovituse "underweight" tasemelt "overweight"le. Usutakse, et hiljutine korrektsioon tähendab liidersektori vahetumist: tsüklilised -> finants. Konkreetsetest ettevõtetest tuuakse välja CS, AXA ja Swedbank.

    UBS toob oma Euroopa pankade TOP 10 Picks: BBVA, Irish Life & Permanent, CS, NBG, Swedbank, EFG International, UBI, Alpha Bank ja UniCreditBased on our fundamental framework and thematic overlay, our model portfolio is skewed towards banks with: (1) a strong deposit and asset franchise; (2) emerging market exposure; (3) limited dependence on wholesale funding; and (4) limited exposure to capital markets.

    Lisaks veel:

    Citigroup ups Raiffeisenfrom hold to buy, pt 136

     

  • ttrusti jutu jätkuks, et kuulujutte Hiina dollarireservide vähendamisest on liikunud omajagu, kuid eile teatas Hiina keskpank, et dollar mängib suurt rolli maailma rahandussüsteemis ning Hiina valuutareservis. Vaatlejate arvates tähendab see sõnumit, et dollarit ei kavatseta müüma hakata. See võib olla ka vihje koostöövalmidusest või sõbralikkusest, mis pikas perspektiivis ei pruugi tõeks osutuda, kuid lühiajaliselt peaks kuulujutte oluliselt vaigistama.
  • probleem hiinaga tuli sellest, et usa peab hiina valutsi liiga odavaks ja ähvardas eelmine nädal hiinat sanktsioonidega, millele vastas hiina ähvardusega hakata oma reserve müüma, seega hiina valutsi probleem ehk lühiajaliselt kadunud!
    Aga see keskpankade nii tugev vahelesegamine näitab, et asi ehk palju hullem, kui välja lastakse paista!
  • Hiina dollarireserv on nagu kirves pea kohal. Kuna hiina majandus on nii nagu on ja jüaani kurssi hoitakse jõuga odavalt, siis USD varud hiinal aina kuhjuvad. Mingi hetk käib "plõks" ja siis olukord muutub kardinaalselt läbi krahhi. Selle krahhi käigus ma näeksin, et hiina on mingi hetk sunnitud USD varusid vähendama, mis tähendab USD kukkumist väga madalale.
  • Ega siis jüääni lõpmatuseni kinni ka ei hoita. Optimistlikumad prognoosid ootavad valuuta vabalt float'imist juba kogunisti 3 aasta pärast.
  • Täna hommikul teatas oma tulemused Blackstone Group (BX) - pro forma kasumit (economic net) teeniti $0.46 vs konsensus $0.45. Müügitulude poole pealt jäädi napilt alla, teenides $975.3 mijonit vs konsensusootus $991.5 miljonit. Samas tunnistas ettevõte, et kvartali viimasel nädalal alanud keerulised finantseerimistingimused ei ole tänaseni kuhugi kadunud. Konverentsikõne peab ettevõte kell 11.00 USA idaranniku aja järgi, mida ilmselt päris paljud kõrvad kuulama asuvad.

    We are pleased to report such strong results in each of our business segments. In the face of current market volatility and challenges, we remain confident about delivering superior long-term returns for the investors in our funds, which we believe is the key to driving value and growth for our unit holders... Throughout much of the second quarter, the operating environment was fundamentally positive, with global equity markets approaching near-record levels and the global economy, particularly in the U.S., remaining healthy. Concerns over weakness in the U.S. housing market and sub-prime mortgage market, coupled with a large volume of debt financing backlog related to leveraged equity transactions, served to create more challenging financing conditions starting in the last week of the quarter, which continue to date
  • Hetkel, kus paljudele krediidiliinidele on juurdepääs piiratud ning sub-prime laenude turg on täiesti välja surnud, tõstetakse Financial Timesi arvamusloos esile suurenevat riski krediidimulli lõhkemiseks oodatust kõvema pauguga, mistõttu finantsturud võivad lakata korralikult töötamast.

    Ebakindlust turgudel põhjustab teadmatus, kas sub-prime mured hakkavad tugevalt mõjutama ka ülejäänud majandust. Eelmiste finantskriiside puhul on nende levik läbi majanduse võtnud pikalt aega. Siiski ei arvata veel tegemist olevat nii suure probleemiga, et peaks muutma arvamust majanduse fundamentaalse olukorra kohta.

    Peamiseks küsimuseks on hetkel, kas ECB ja Fedi likviidsussüstid suudavad turge piisavalt jahutada. Üheks võimaluseks on ka intresside langetamine, kuid selle efektiivsuses praegu kaheldakse.

    Investoritele valmistab kõige enam peavalu, et korrelatsioon erinevate varaklasside vahel on tõusnud, tekitades olukorra, kus riske saab kõige vähem hajutada ajal, mil seda kõige rohkem vaja läheb. Erinevate varaklasside volatiilsuse tõus sunnib fonde müüma isegi kasumlikke positsioone, hoidmaks kogu portfelli volatiilsust kontrolli all. See omakorda tekitab jällegi suuremat müügilainet.
  • Nagu Madis hommikul kirjutas, oli enne turu avanemist oodata teadet Goldman Sachs'ilt oma suuri kaotusi kannatanud fondi kohta. GS ütles, et investeerib koos väliste investoritega viimase aja tugevast turu volatiilsusest kannatanud Goldman's Global Equity Opportunitiesfondi $3 miljardit uut kapitali. Fondi NAV enne uut rahasüsti oli $3.6 miljardit, mistõttu lisasumma on väga märkimisväärne ning näitab Goldmani ja ka väliste suurinvestorite usku sellesse. GS eelturul 2.2% plussis.
  • Jaemüüginumbrid vastasid ootustele:

    Retail Sales ex-auto +0.4% vs +0.4% consensus
    Retail Sales +0.3% vs +0.2% consensus
  • Seasonal Swoon Makes Quick Rebound Tough
    By Rev Shark
    RealMoney.com Contributor
    8/13/2007 7:15 AM EDT


    The worst is not, so long as we can say, "This is the worst."
    -- Edgar in William Shakespeare's King Lear

    As we kick off a new week, there is optimism in the air. The markets are rebounding this morning as central banks continue to inject liquidity to deal with the subprime issue, and JPMorgan recommends that investors increase their exposure to equities. There are plenty of upgrades on the wires, and the worries that weighed on the market last week seem to be set aside for now.

    Have we seen the worst? Are the problems that popped up recently fully priced in and discounted by the market? Can the market get back on track and resume the uptrend after this temporary little hiccup?

    That certainly seems like a pretty good bet given how well this market has shaken off dips over the past year. We have had a few breakdowns, most notable this past March, that never quite have taken hold, so why should it be any different this time?

    The biggest problem this market faces is that so many seem so anxious to declare that the worst is over. We keep hearing that the economy is great, that the Fed will save the mortgage market and that stocks are cheap. In addition, the level of angst over the recent pullback has been very high even though it is nothing particularly dramatic in the bigger scheme. The indices are still positive on the year, although you would never know it if you just read the recent headlines.

    The biggest change in this market lately has been the very high level of volatility. We have seen some unusually big swings lately with the DJIA moving more than 100 points a day regularly. That volatility has been exacerbated by dramatic repositioning at large macro long/short hedge funds that has caused unusually moves in many smaller stocks. The moves have nothing to do with fundamentals of the individual stocks and have caused a high level of consternation among many individual traders.

    For most investors, there is a very strong inclination to want to believe that the market is just fine and that now that we have struggled with the subprime issue for a couple of weeks we can get back to the business of trending higher like we should. That concerns me, and while the crowd may feel relief and generate some upside traction, I'm wondering what the catalyst will be to keep things going.

    Ironically, much of what drove this market this year was the very high level of liquidity. Big players could borrow cheap funds to implement their strategies and private-equity players could justify deals because of the low cost of the capital. It is hard to see how that will easily resume. The liquidity injections by central banks are designed to keep the credit markets from seizing up, not to return us to the conditions that existed just a few months ago.

    Another concern that I have right now is that we are entering the seasonally weakest time of the year. Last year, such concerns would have cost you as we completely ignored the fact that September is usually the weakest month of the year. With the uncertainties that are out there this year it may be more difficult for the market to trend higher so easily.

    There is no doubt we are in a very tricky environment right now, and both bulls and bears are going to find themselves feeling uncomfortable as the market tries to sort things out. We are looking very perky in the early going this morning, but it sure is difficult to trust a gap up on the open this morning.

    Stay open-minded and flexible, and don't trust declarations that we have seen the worst.

    No positions.
    ----------------------------
    Ülespoole avanevad:

    Gapping up on strong earnings/guidance: CAAS +17.7%, BX +8.8%... Other news: NITE +14.6% (announces Goldman Sachs has agreed to purchase a minority equity interest in direct edge ECN), CLWT +15.2% (co announces that its associated co has recently been awarded four contracts totally $7.3 mln), GILT +11.2% (Bloomberg.com reports GILT jumped 14% in Israel, as Highs Communications plans a bid for GILT at $12 a share, according to Yediot Ahronot), AVGN +8.7% (initiates U.S. clinical development for AV411), BEAS +6.1% (upgraded at BofA, Bear Stearns and UBS), VCLK +5.6% (upgraded to Overweight at JP Morgan), GS +2.2% (says performance of GEO fund has suffered significantly, announces various investors invest $3 bln in fund).

    Allapoole avanevad:

    Gapping down on news: LEND -29.9% (Lone Star informed the co that LEND would fail to satisfy the conditions to the closing of the tender offer), BZH -4.7% (delays 10-Q filing), FNM -2.9% & FRE -2.7% (govt rejects easing limits), SIGM -2.8% (announces 4 mln share offering of common stock).
  • Retail Sales ex auto konsensus oli ikka +0,3%?
  • Tõsi Henno, kuigi veel hommikul oli konsensusootus 0.4%, siis praegu näitab tõepoolest 0.3%list võrreldavat näitu.
  • Vähe kergematel teemadel: Business 2.0-s on väike nupuke Game-Changing Cell Phones: Photos, kus on seitsme trendi muutnud telefoni lühitutvustus ja pildid. Tervelt kolm mudelit kuuluvad Motororale, ülejäänud on iPhone, Treo, BlackBerry ja Danger. Tegemist on tõenäoliselt Põhja-Ameerika lemmikutega, seega Nokia ei saagi väga palju kaasa rääkida.

    Aga kaudselt toetab see Pro ideed Motorolast, sest kuigi Pro all nähakse potentsiaali ka ilma hitt-tooteta, siis ajalugu näitab, et oskused ja tahtmine on ettevõttes olemas ka millegi võimsa loomiseks, tuleb ainult õige aeg ära oodata. Ajalugu kordub alati :)

  • Motorolast veel rääkides... nimelt on kogunisti 5 USA suurimat carrier'it toeatamas Motorola Razr2'te suve lõpu ja sügise alguse kiirel mobiiltelefonide müügi ajal. Nii suur toetust erinevate carrier'ite poolt oli raske ette näha. Razr2 läheb USAs müki $300 eest koos Verizon'i või AT&T lepinguga ning $250 eest Sprint'i lepinguga. Oluliselt soodsam ja taskukohasem hind, kui siia kõrvale vaadata Nokia N95-te või Apple'i iPhone'i.
  • Blackstone (BX) konverentsilt tuli mõni päris huvitav kommentaar. Üldiselt kiideti, et firma tooted (dept ja equity) outperformivad turgu. Pigem pakkuvat turg neile uusi võimalusi. Huvitaval kombel ei näe ettevõtte juhtkond majanduskliima jahtumist (vaatamata GDP prognooside jätkuvale kärpimisele). Niiöelda viimsepäeva stsenaariumiks oleks see kui krediidiprobleemid põhjustaksid tarbimisprobleeme - seda firma veel täheldanud ei ole, kuid nii võib nende sõnul siiski minna. Võttes siia juurde paljude jaemüüjate kommentaarid, siis sobib see doomsday pilti küll - kasvõi SHLD tänane hoiatus.

    Punk Ziegel langetab oma Goldman Sachsi (GS) hinnasihi $178 peale varasemalt $218 tasemelt. Call on mõistagi hiljaks jäänud, kuid sektor on minu arvates hoolimata analüütikute fundamentaalsete kiidusõnade tõttu "väärtuslõks" ning Punki põhjused on väga head (mistõttu otsustasin selle ka välja tuua.)

    Punk Ziegel cuts their tgt on GS to $178 from $218. Firm says it appears that investment banking activity is slowing and could slow much further. The volatility that is aiding trading activities is reducing the ability to bring issues of all types to mkt. Firm says the weak performance of some GS funds is likely to lower the performance fees received by the co. Private investments may also weaken in value. Another issue to be considered in valuing GS is whether the assets are worth what they are stated to be on the books. Firm says the co is very confident that its valuation methodologies are superior and these values will hold up under scrutiny. If this is the case, it is a big positive, firm says.

Threads list

Cookies

LHV website uses cookies to provide you with the best user experience. By clicking "I accept", you consent to the use of all cookies. Read more about the principles of using cookies.

pirukas_icon