Börsipäev 16. august - Investment topic - Forum - LHV financial portal

LHV financial portal

Forum Investment topic

Börsipäev 16. august

Log in or create an account to leave a comment

  • Päevateemade all sai vahendatud Deutsche Banki nägemust volatiilsel turul tegutsemiseks. Soovitatakse investeerida kaitsvatesse sektoritesse, üheks selliseks kaupade tootmine, mida inimesed ostaksid hoolimata majanduslangusest. Välja tuuakse kolm ettevõtet: pakendatud toidu tootja Campell Soup (CPB), tubakaettevõte Altria (Mo) ja kõigile tuntud Procter & Gamble (PG). Alates turu pöördumisest juuli keskel on antud grupp võrreldes turuga ka paremini esinenud.
  • Põhjalikum ülevaade Madise mainitud firmadest siin.

     

  • Hommikune ülevaade maailma turgudel toimuvast on küll punane:

    Saksamaa DAX -1.77%

    Prantsusmaa CAC -0.68%

    Inglismaa FTSE -1.36%

    Hispaania IBEX -1.63%

    Venemaa RTS -1.92%

    Poola WIG -0.98%

    Arenevaid turge esindavas Aasia piirkonnas on miinused päeva jooksul eriti suureks paisunud:

    Jaapani Nikkei 225 -1.99%

    Hong Kongi Hang Seng -3.93%

    Hiina Shanghai A (kodumaine) -2.14%

    Hiina Shanghai B (välismaine) -2.09%

    Lõuna-Korea Kosdaq -10.15%

    Tai Set -4.32%

    India Sensex -3.63%

    Likviiduskriisi ajal saavad arenevad turud alati tugevamalt pihta ning selle tõstamiseks lisan siia täna veelgi mõned Aasia turud:

    Taiwan Taiex Index -4.56%

    Indoneesia Jakarta Index -8.03%

    Singapuri Straits Times -4.04%

    Malaisia Kuala Lumpur Index -3.60%

    Filipiinide PSEi -6.01%

  • Huvitav oleks teada, millised olid LHV PRO all 14.08 antud kauplemisideede (3 ideed: kmx, dgx ja roh) soetushinnad.
    Millegipärast need seal praegu ei kajastu...
  • miks peaks momendil ostma? veri alles jõuab tänavale, ka usas!
  • aga nimetatud kauplemisideed täitsid sisenemistingimused ju ära
  • Bubble13,

    Pikad ideed (DGX ja ROH) täitsid sisenemistingimused kohe päeva algul ära, kuid üsna kohe võeti suund koos turuga allapoole ning mõlemad ideed tuli sulgeda kahjumiga: ROH -2.23% ja DGX -2.42%

    Lühike idee KMX on endiselt lahti ning hetkel kerges plussis

    Uuendasin ka Pro all numbrid ära.
  • Fuurid ennustavad ikka suht koledat algust jälle.
  • Treasury Secretary Paulson ja Fedi Poole on täna WSJ-s ja Bloombergis kommenteerimas majandusolukorda, olles enesekindlalt ja positiivselt meelestatud majanduskeskkonna fundamentaalide osas ning et sub-prime probleemid ei ohusta USA majanduskasvu.

    Võimalik, et see ka nii on, kuid märgid räägivad pigem millestki muust. Seda juttu on ilmselt keerulisem rääkida miljonitele inimestele, kes on oma kodudest ilma jäänud või neile, kes enam laenu ei saa. Samuti Countriwide Financialile (CFC), Accredited Home Lendersile (LEND), Sentinelile, New Century Financialsile (NEWC) või American Home Mortgagile. Samuti on märke täheldanud kindlasti Bear Stearnsi (BSC) investorid, Citigroup (C), mis on hädas väljastatud laenudega või isegi Wal-Marti (WMT) kliendid. Nende mätta otsast pilt nii ilus ei tundu.

    Oletatavasti on USA subprime jama isoleeritud ning tegemist on paratamatu ja “tervisliku” riski ümberhindamisega krediiditurgudel. Käesoleval nädalal tuli aga märke sellest, et ilmselt ei ole hädad piiratud ainult sub-prime’ga. Merrilli eilne kommentaar Countriwide kohta oli päris ehmatav – kehva likviidsuse tõttu võib firma pankrotti minna. Tegemist on ühe suurima laenajaga ning tõsi, ettevõtte edasise finantseeringu tingimused on tõsiselt kehvad. Seetõttu on keskpangad üle maailma süstinud pangandussüsteemi lisalikviidsust. Võimatu öelda, kas see viib kriisini, kuid reaalne on, et kui probleemid on piisavalt tõsised, võtab Fed ka ette vastavaid käike. See on tõstnud omakorda tõenäosust, et Fed kärbib intressimäärasid ning teeb 50 baasipunkti ulatuses seda isegi enne septembrikuist korralist istungit. Ajalooliselt ei ole selline asi uus – 2001. aastal kärbiti erakorraliselt 50 baasipunkti võrra intresse isegi 3 korda.

    Suurim erakorraline määrade kärpimine oli 2001. aasta 3. jaanuaril, mil Fed ehmatas turgu 50-baasipunktise kärpimisega. Tavaliselt kärbiti 25 baasipunkti. Nõrgeneva majanduse, ettevõtete kasumite jms taustal tõmmati lühikeseksmüüjad liistule ning Dow kerkis 2.8%. Samal ajal kerkis tugevalt alla müüdud Nasdaq 14% ühe päevaga.

    Kui tõesti peaks kokku kutsutama erakorraline istung ning kärbitakse määrasid, siis arvatavasti tähendaks see päris tõsist rallit turul – paljud sektorid on tugevalt alla müüdud ning valmis põrkama. Kuid kordan – PÕRKAMA. Usun, et probleemid on piisavalt tõsised ning põrkeks see kõik vaid jääbki – aasta lõpu osas olen jätkuvalt negatiivselt meelestatud. Paar viimast päeva on turul toimunud pigem paanikamüük, mida on näha ka suurest käibest. Suurimateks põrkajateks oleks arvatavasti majadeehitajad (XHB, BZH, LEN, TOL, DHI, KBH), finantssektor (CFC, BSC, KFN, kindlustajad PMI, RDN), REITid (IYR, VNO, ESS) ning kõrge võlakoormaga sektorid (näiteks kasvõi lennundus).

  • Eelnev arutelu oli mõeldud lihtsalt aruteluna, mitte soovitusena. Riskid ja volatiilsus on ikka väga kõrged praegu. Täna hommikul kaupleb CFC taas 10% madalamatel tasemetel.
  • see, kui keskpangad tõesti tuleksid aktsiatele appi oleks küll ebanormaalne, aga kui nad tõesti tulevad, tähendab see seda, et tegelikud probleemid on veel suuremad, kui meie seda siin arvame! Mis lõppkokkuvõttes viib veel suuremale kukkumisele!
    Ja need võimendusega tegelased tulebki väheks ajaks turult eemaldada ja aktsiatest õhk välja lasta!
  • FEDi ökon.mudelis subprime probleemid muutumatu sisendina puuduvad või ei anna usaldusväärset tulemust :)
  • Minu poolt täienduseks siis Oliveri must-read kommentaarile. Nii palju, kui jõudsin uurida, on erakorralistest määrade langetamisest teatatud 17. septembril ja 18. aprillil 1 tund enne turu avanemist. 17. septembril oli esimene kauplemispäev börsil pärast 11. septembri terrorirünnakuid ning määrade kärpimisest hoolimata avanes näiteks SPY –7.9% ja lõpetas päeva –5.1%ga. Põhi tehti alles 21. septembri hommikul, mil oli kaotatud 14% rünnaku eelsetest tasemetest, milleni jõuti kiire ralliga uuesti tagasi juba 4. oktoobriks.

    2001. aasta 18. aprillil avenes SPY pärast määrade langetamist 1% ülevalpool, päeva tipp +5.5% ning joon tõmmati päevale alla +4% juures. 2001. aasta 3. jaanuari erakorraline määrade kärpimine tuli turule aga äärmiselt suure üllatusena – seda enam, et seda tehti päeva keskel. Näiteks QQQQ avanes –3%lise langusega, vahepeal oldi +22.5% plussis ning päev lõpetati +16.5%lise tõusuga. Kuid uskumatul kombel anti kogu tõus käest kõigest järgneva 3 kauplemispäevaga ning volatiilsust jätkus veel väga pikaks ajaks.

    Väike illustreeriv graafik ka siia juurde 2001. aasta 3. jaanuarist, mil lühikeste positsioonidega kauplejad jäid sõna otseses mõttes rongi alla:

    Aga 2001-2002 oli tegu tõelise karuturuga ning ka kõik määrade langetamise poolt tehtud põrked müüdi aja jooksul maha. Tasub säilitada ettevaatust - ega volatiilsus ole siis põhjuseta 5 aasta kõrgeimatel tasemetel.

  • The FT reports that the European Commission is to investigate credit ratings agencies amid growing dismay over their slow response to the subprime mortgage crisis. Officials in Brussels, and many other critics, believe the ratings agencies failed to act quickly enough to warn investors about the risks of investing in securities backed by US subprime mortgages. In the US, Barney Frank, Democrat chairman of the House financial services committee, said he planned to hold hearings on the agencies' performance next month
  • Tänasega on alanud siis reitingualandamised pangandussektoris. Bank of America langetab Citigroupi (C) ja JPMorgan Chase (JPM) hinnasihte ja prognoose.

    Samal ajal võetakse tõstetakse CMCSA ja TWX reitinguid, mis on huvitav kuna need ettevõtted võiksid pakkuda natukene kaitset turu tsüklilisuse eest.

    BofA resumes Time Warner Cable (TWC 34.42) with a Buy and sets a $43 tgt, as they believe adding voice and improving management of acquired cable systems should provide a lift to both APRU and margins and expect a second leg of voice growth in the new markets, and see upside in legacy markets from deeper voice penetration, bundling, and the overall "halo" effect.

    BofA resumes Comcast (CMCSA 25.09) with a Buy and sets a $32 tgt, based on valuation, upside from voice and data growth and better visibility than prior years due to voice, a competitive environment to remain relatively calm and potential upside from commercial voice services.

  • Fed pakub juba 14-päevast repot, varasemalt siis 1-3 päevast. 14-päevane repo väljendab muret juba....
  • Ja jätkub majade ehitamiste arvu vähenemine, mis on vältimatu turul oleva senise pakkumise absorbeerimiseks.

    Initial Claims 322K vs 315K consensus
    Building Permits 1373K vs 1400K consensus, prior revised to 1413K from 1406K
    Housing Starts 1381K vs 1405K consensus, prior revised to 1470K from 1467K
  • Housing starts on madalaim 1997. aasta jaanuarist, Building permits madalaim 1996. aasta oktoobrist alates.
  • Suured Kanada pangad üritavad koos päästa krediidiprobleeme. See on juba peaaegu sama hea kui Fedi statement probleemide tõsidusest ja intresside kärpimisest. Asi muutub aina huvitavamaks ning futuurid on sellest ka tuge saanud.

    Briefing.com: A number of major players in Canada's financial markets met today in Montral to work out a solution to the liquidity problem affecting the third party structured finance asset-backed commercial paper ("Third Party ABCP") market in Canada. The following institutions were present: ABN AMRO, Barclays Capital, Caisse de dpt et placement du Qubec, Desjardins Group, Deutsche Bank, HSBC, PSP Investments, Merrill Lynch, National Bank and UBS 

  • Tegelikult ka see 3-päevane oli vist ainult reedel, ehk siis nädalavahetuse üleelamiseks. Kui äripäevades mõelda, siis oli ka see 1-päevane. Nii et 1day vs 14 day suhe tundub veel halvem.
  • momentum, õige jutt. Countrywide on põrganud päris tublisti peale neid kommentaare.
  • Infoks niipalju, et oleme sulgemas oma QID positsiooni (vaatamata oma negatiivsele nägemusele 2007. aasta lõpuks). Negatiivsus turul on liiga suureks läinud ning ralli tõenäosus on läinud suuremaks kui edasine langus lähiajal. Täpsemad kommentaarid Pro all.
  • Fear of the Unknown Keeps Traders Wary
    By Rev Shark
    RealMoney.com Contributor
    8/16/2007 8:18 AM EDT


    We tend not to choose the unknown, which might be a shock or a disappointment or simply a little difficult to cope with. And yet it is the unknown, with all its disappointments and surprises, that is the most enriching.
    -- Anne Morrow Lindbergh

    The massive market meltdown we are currently undergoing is due to one thing: fear of the unknown. We simply don't know the extent of the debt and credit issues out there and what the potential fallout will eventually be. Will lenders like Countrywide (CFC) go under? Will things get bad enough that the Fed will do something even as inflation remains a problem? Will the housing market implode further as the mortgage market comes to a complete standstill? How much will this affect the economy? And so on and so on.

    We just don't know the answers to so many questions right now, so the logical move for investors is to raise cash and sit on the sidelines until they can better understand what is happening. There is nothing the market hates more than uncertainty, and we have piles of it right now.

    What is even more disheartening is that gaining some level of clarity about the extent of the problems is not going to be easy. We keep hearing from folks who want to tell us that the worst is over, that the problems are contained and that the economy is still strong. They have no solid proof of this and are being proved wrong with each piece of news that hits the wires, but that doesn't stop the pundits who think that hoping, wishing and optimism when you are losing money constitutes good insight.

    If you are holding any long positions right now you are very likely feeling some pain. The big dilemma is that it feels like we are down so far already that it is useless to raise cash at this point. Maybe, however it can be quite helpful emotionally and mentally to do a little selling of badly broken stocks anyway.

    Raising a little cash even this late into a meltdown can help you feel in better control of the situation. Many of the stocks that you are holding for losses are not going to come back very quickly and you may find that you can deploy your cash elsewhere and recoup losses faster.

    The most common way that investors deal with fear is to freeze. They sit there and do nothing. In many cases they would be far better off if they panicked a bit and took some action. Those who panic sold when the market cracked in 2000 where far better off than those who simply sat there.

    With another extremely ugly open this morning, the market is becoming more and more compressed and likely to produce a big bounce. All it needs is some sort of catalyst. Unfortunately, last night, Fed member William Poole threw cold water on the idea that the Fed was going to be that catalyst. There was some chatter out there that a Fed rate cut would come soon but the action in the market this morning shows that that idea has now been abandoned.

    It is extremely important that you not be sucked into thinking the worst is over when we finally see a good bounce. A market that has broken down like this has a ton of trapped longs who will be happy to escape if they can cut their losses to some extent. In addition, the long-suffering bears are now in position to press their bets and they will be quick to reload on strength.

    As I discussed last night, I'm not looking for the market to bottom out in blaze of panic. I believe the eventual bottom will come with a whimper only after the folks who are looking for a quick recovery have been adequately discouraged.

    Eventually there are going to be some great opportunities, so stay patient and optimistic. The key is to stay in the game for the long run, so make sure you have some cash on hand.
    ----------------------------
    Ülespoole avanevad:

    Gapping up on strong earnings/guidance: NTAP +6.6%... Other news: KFN +15.3% (upgraded to Outperform at Friedman Billings), VMW +3.4% (continued momentum from Tuesday's IPO).

    Allapoole avanevad:

    Gapping down on weak earnings/guidance: CHL -2.5%, AMGN -2.5% (announces restructuring, lowers guidance)... Gapping down on news: CFC -5.2% (co supplemented its funding liquidity position by drawing on an $11.5 bln credit facility), CHTR -5.1% (coverage resumed at BofA with a Neutral), BHP -3.7% & RTP -3.4% (stocks trade lower as oil and metal prices drop)... General market weakness leading to many stocks gapping down on no news: LFC -4.0%, BEAS -3.1%, CSG -3.1%, CROX -2.7%, FCX -2.5%, ABB -2.4%, ALU -2.4%.
  • Pro all mainitud idee "julgetele" QXM (Qiao Xing Mobile) tuli välja päris heade tulemustega.
    Mobiile müüdi II kvartalis üle miljoni (+114% yoy), revenue 111 milj. (+33%), gross margin 33,5%.
    Aktsia eelturul ca. +9%.
  •  Sub-prime eluasemelaenude maht, mis jõuab intresside muutmiseni ($; mld)

  • lauris71, tegemist on päris huvitava firmaga meie arvates, mistõttu ka selle välja tõime. Tasub radaril hoida - omas piirkonnas tegija ning tunneb turgu ilmselt natukene paremini kui firmad väljastpoolt seda piirkonda. Lisaks - tooted ei ole sugugi kehvad.
  • Romet, kuidas täpsemalt? Miks neid muuta on vaja? Kas mingi fix periood lõpeb siis?
  • momentum

    Laenudel määrati väljastamisel fikseeritud intressimäära ja periood, mil see kehtib (tavaliselt kaks kuni kolm aastat). Seejärel intress tõuseb. Tüüpiline oli näiteks 2005. aastal väljastatud laen, mille kaks aastat oli intress 7%. Pärast selle perioodi möödumist tõuseb intress 10% tasemele.
  • OK. Midagi sarnast jäi meelde UK kohta sellest artiklist: U.K. Consumers Cut Back on Beer, Shoes as Mortgage Crunch Looms


    About 2 million discounts will end during the next 18 months, the council said. The wave of refinancing threatens to slow consumer spending, which has boosted U.K. economic growth almost every quarter for the past decade, and may hurt stocks of retailers such as Tesco Plc and Marks & Spencer Group Plc.

    ``We have a fixed-rate squeeze coming,'' said Alan Clarke, an economist at BNP Paribas in London. ``Consumers are going to bear the brunt of a slowdown.''
  • Probleem on siin laenude refinantseerimises. Väljastati ju need lootuses, et majade hinnad tõusevad. Umbes kolmveerand kõigist sellistest laenudest väljastati Kalifornias, Floridas, Nevadas, Arizonas ja Massachusetsis. Need on praegu aga ühed kõige nõrgemad turud.
  • Need peaks olema vist need 2/28 laenud - 30.a. laenud, mille puhul 2 esimest aastat fikseeritud intress ning pärast seda saad laenu refinantseerida. Kui turg on hea, on see väga hea mõte, kui turg halb, siis võidakse paljudel maja käest ära võtta. Cramer oli vist see kes ütles, et 2/28 mehed jäävad kõik majades ilma.
  • Bear Stearns (BSC) on enamuse aja püsinud rohelises täna. Märgiks ära ka, et IWM on suhteliselt nõrgas miinuses.

    Samuti täna huvitavad kommentaarid FNDT kohta. D.A. Davidson alustas firma katmist hinnasihiga $20 ja osta reitinguga:

    D.A.Davidson initiated FNDT with a Buy and $20 tgt. Firm says accelerating growth and increasing complexity in electronic transactions are bogging down often-antiquated payment infrastructures and driving financial institutions to seek FNDT's expertise and payment processing applications. With a promising pipeline potentially providing upside, firm is modeling the co to grow revs organically ~10% and earnings ~20% over the next few years, while investing for growth. 

  • Kristjan

    Täpselt need samad ja Cramer siingi foorumist läbi käinud videos ütles tõesti,et "teaser" intressimääraga laene võtnud inimesed jäävad kõik oma majadest ilma. Optimistid usuvad samal ajal, et see jääb ehk poole miljoni ümbrusesse.
  • TWM kinni, aga valmis odavamalt uuesti ostma
  • kristjan, meil sama lugu QID-ga, kuid ma ei saa öelda, et see kõige parem valik meil shortimiseks oli. Tehnoloogia ootamatult tugev olnud ning tundus natuke vale poni ratsutamiseks. Kuid turu shortimiseks ootame samuti paremaid tasemeid.
  • S&P ja Nasdaq sihivad kevadisi põhjasid. Palju pole enam minna.
  • Realmoneys tuuakse päris hea point välja. Praegune ja ka eelnev Fedi kamp oma silmipimestavalt positiivsete kommentaaridega on kaotanud paljude valijate silmis arvatavasti usaldusväärsuse ning seetõttu ulatatakse 2008. aasta valimisvõit ilmselt demokraatidele hõbekandikul kätte.

    Mis turgu puudutab, siis tegemist on tõelise paanikaga. Lühikesed on katma asunud ning mitmed indeksid tugevalt ülemüüdud.
  • Sellest 2/28 laenudest veel - nagu Rometi toodud tabel näitab, on 2008 alguses päris suurtes summades vaja neid "2/28 põrgu kasvandikke" vaja refinantseerida. Ja ega inimesed vaatavad ilmselt natuke ettepoole ka - seega kui sellele lisaks üldist kinnisvara jahtumist vaadata, siis ma küll ei näe, kuidas USA tarbija suudaks oma tugevust säilitada. Nii mõnedki ameeriklased peavad (frii)kartulikoori sööma mõnda aega ja seega tarbimine peaks kindlasti kannatama. Ka LHV Pro all välja toodud jaemüüjate short on ka praegustelt tasemetelt mu arust hea mõte (kuid pigem võiks oodata sisenemiseks väikest põrget).
  • kristjan.lepik, me oleme kindlasti RTH shorti uuesti üle vaatamas, kui peaks põrge tulema :) Praegu tõesti natukene liiga ülemüüdud - WMT täna päris tugevalt plussis sellise turu taustal.
  • Aa, teil on praegu kasumit võetud ja kinni, ma ei märganud :) Aga jah praegu pole ilmselt mõtet pressida, turg ülemüüdud tõesti.
  • Väga hull shortide katmine. Outperformerid on huvitaval kombel sektorid, millest hommikul juttu oli - IYR, Homebuilderid. Ehk siis need, mis kõige rohkem üle müüdud. BSC üle 4% plussis...
  • Jep, rallib pigem suurte shortide osakaaluga aktsia, kui kvaliteetaktsia.
  • Puhas kuulujutt. Kui täitub, siis 21:30 meie aja järgi

    Rumors making the rounds of an emergency 50 bps rate cut from the Fed--Rumors only

    Rumors are circulating at the CME of a secret or emergency Fed
    meeting and a statement due at 18:30.
  • SPY tipp ja BSC 10% plussis. Tõsine shortide hirmutamine. Üks huvitavamaid päevi turul viimasel ajal.
  • Tänane päevasisene reversal on väga tugeva käibega ning volatiilsus tegi uued tipud - päeval, mil pullid jõudsid juba kapituleeruda ning õhtuks end uuesti koguda. Iga päev võib turule tulla uudiseid, mis on valmis turgu liigutama mitme protsendipunkti ulatuses mõlemale poole.
  • Nagu juba harjumuseks saanud, tuleb Hewlett-Packard Co. (HPQ) heade tulemustega.

    Reports Q3 (Jul) earnings of $0.71 per share, excluding non-recurring items, $0.05 better than the Reuters Estimates consensus of $0.66; revenues rose 15.9% year/year to $25.38 bln vs the $24.13 bln consensus. Co issues upside guidance for Q4, sees EPS of $0.80-0.81, ex-items, vs. $0.77 consensus; sees Q4 revs of $27.0-27.2 bln vs. $26.45 bln consensus. Co issues upside guidance for FY07, sees EPS of $2.86-2.87, ex-items, compared to previous guidance of $2.75-2.77, vs. $2.78 consensus; sees FY07 revs of $103.0-103.2 bln, compared to previous guidance of $100.5-100.9 bln, vs. $101.15 bln consensus

    Kuid huvitav on see, et kauplemine DELLiga on peatatud....

  • KSS prognoosid alla. Siia otsa hommikune EL väga kole prognoos ning nõrga jaemüüja/tarbija tees leiab taaskord kinnitust.
  • Lihtsalt kohutav, kui kahju on mul nüüd vaadata börsi öösel teades, et ma ei saanud terve päeva seda teha:( See ei ole aus.

    Brr...

Threads list

Cookies

LHV website uses cookies to provide you with the best user experience. By clicking "I accept", you consent to the use of all cookies. Read more about the principles of using cookies.

pirukas_icon