AUGA Group (AUG1L) - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

AUGA Group (AUG1L)

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Image Hosted by ImageShack.us


    Lähiajal on oodata uut põllumajandussektori IPOt Leedust. Tegemist on põllumajandussektori ettevõtte Agrowill Group AB IPOga. Link ettevõtte koduleheel. Tegemist ei tohiks olla võõra ettevõttega, sest ettevõttel on (hetkel veel Agrovaldymo grupė AB nime all ) võlakirjad börsil ja seetõttu ka infoedastuskohustus.

    Ettevõtte osanikud otsustasid aktsionäride üldkoosolekul suurendada aktsiakapitali, selle sammu peeamine eesmärk on listida oma aktsiad Vilniuse börsi peanimekirjas. AVG: Draft decisions of 2007-11-26 Extraordinary general meeting. Suurendati küll ainult 6.777.777 aktsia võrra mis teeb IPO mahu ürpis väikese, kuid huvitav ettevõte sellegipoolest.
  • Update pärast aktsionäride üldkoosolekut. AVG: CORRECTION: Resolutions of Extraordinary general meeting

    5. To increase the Companies share capital from LTL 20.000.000 (EUR 5.792.400)
    to LTL 26.777.777 (EUR 7.755.380) by issuing 6.777.777 units of new ordinary
    shares with nominal value LTL 1 (EUR 0,29) each.

    To apply for listing of the Companies shares in the official list of the Vilnius
    Stock Exchange.

    6. To cancel the priority of all the shareholders to acquire the newly issued
    shares of the Company, based on the law of public companies of the
    Republic of Lithuania article No.20, part I, p. 12, and article No.57, p.5.

    Reason for the cancellation is the planned initial public offering of the newly
    issued shares of the company.

    ------

    Aktsiakapitali suurendatakse 6.777.777 LTL/aktsia võrra ja olemasolevatel aktsionäridel peatatakse märkimisõigus aktsiate Vilniuse börsi põhinimekirjas noteerimise eesmärgil. Ettevõte püsib börsikursil. Kahju ainult, et tegemist paistab olevat suhteliselt väikese IPOga, ka float tuleb väike.
  • BNSilt uudis mis täpsustab potentsiaalse IPO aega. Plaanis on mitu emissiooni ja börsil plaanitakse noteerida 60% aktsiatest (saan aru, et free float). IPO on Märtsis, teise osa pakkumine tõenäoliselt Mais, hinda ei avalikustatud. Seega kohalike börside IPO pipelines juba vähemalt 1 kindel nimi. Aasta vähemalt ei möödu jälle IPOta.
  • AVG1L esimene kauplemispäev, võrdlushind 5 LTL ja võrdluslimiidid +-15%.
  • AVG1L Balti IPO avapäev jättis isegi kohalikud leedu kauplejad külmaks. Äärmiselt väikese huviga IPO.
  • Aga nagu näha see ei seganud LHV kliente tehinguid tegemast. LHV kliendid nüüdsest ka kõige aktiivsemad IPO avapäeva kauplejad. Topivad oma nina igale poole ;)
  • AVG1L ostab Põlva Agro

    https://newsclient.omxgroup.com/cdsPublic/viewDisclosure.action?disclosureId=276199&messageId=322726
  • Iseenesest positiivne näha, et ettevõte on peale IPO-t agressiivselt ostulainel. Põlva Agro ning täna avalikustatud Gruduva 2007. aasta müügitulu oli kokku 32,5 mln LTL. Kui arvestada, et Agrowilli enda müügitulu moodustas 2007. aastal 42,6 mln LTL, on tegu märkimisväärse lisaga.

    Raske on muidugi Agrowilli 2007. aasta kasumit analüüsida, kuna puhaskasumina näidati 31,9 mln LTL, tähendades hullumeelset kasumlikkust. Tegelikult oli tulude sees ka varade üleshindlus (mida võiks valdkonda sihitud investeerimisettevõttena ehk ka äritegevusena käsitleda, kuigi iseloomult kindlasti erakorralise tuluna). Üleshindlusest 2007. aastal siis 27 mln LTL.

    Põlva Agro & Gruduva andsid 2007. aastal 10,4 mln LTL kasumit. Ilma varade üleshindluseta Agrowill 2007. aastal 4,9 mln LTL. Kokku teeks see 0,58 LTL EPS-i. Book value umbes 3 LTL. Ei ole endiselt eriliselt odav butiik, aga suund paistab olema huvitav. Piimasektori tootmine on praegu vist ka üsna surve all ja kui oluline osa äritegevusest on seal, võib karta kehvasid tulemusi lähiajal.

    Kas keegi oskab tuua mingite fundamentaalnäitajate võrdluse Trigon Agri ja Black Earth Farminguga? Kas nemad (eelkõige küsimus Black Earth Farmingu kohta praegu) ostavad peamiselt maad või äritegevust (farme)?
  • maad ja sageli koos sellega ka toimivaid või mittetoimivaid farme. eesmärk on osta maad odavalt, aga ainult vene ja trigoni puhul ka mustade muldade piirkonnas (väidetavalt euroopa viljakaim maa).
  • Kas mitte ei osteta muuhulgas ka näiteks piimatootmise kvoote (farmide näol)?
  • Kas Venemaal ja Ukrainas on tõesti kvoodiprobleem?

    ELi kvootide ostmine on aga halb äri, paari aasta pärast peaks kvoot kui selline olema väärtusetu....
  • piimatootmise kvoot on ikka lehmaga kaasas mitte farmiga. üleshindamine on kahtlane.
    sams kui Eestis Piima hind surutakse suurematele tootjatele alla 5 krooni siis on varsti kogu Eesti piimatootmine müügis.
  • Lühikese ajaga 3 firmaostu ja uus emissioon. Seekord aktsia hind 5,8 LTL aktsiast (emissioon 5 LTL). Atraktiivne sektor, nähtavasti ka äritegevus ise, kuid valuatsioon praegust aega arvestades just mitte kõige.
  • Praegu piima kokkuostuhind Eestis 3.90-4.50 ning see turg on ikka väga p...s hetkel. Tänased sisendihinnad eeldaks müügihinda vähemalt 5.20 juures ehk 15-20% kõrgemal, atraktiivne oleks ära aga kuskil 6.00 juures. Põhimõtteliselt ongi kogu Eesti piimakari müügis, survet lisavad veel head viljahinnad (oluline piima tootmissisend ja substitute samal ajal), mistõttu on teravili täna suurusjärkudes parem bisnis kui piim. Aga noh, õnneks on piimatoodete turud jälle kergesse tõusu pööranud, vast toorpiima hind vähemalt enam allapoole ei kuku.
    Mis Agrowill'i puutub, siis mina olen Põlva Agro ostu suhtes küll skeptiline. Põlva Agro on selles regioonis oma ala absoluutne tipp, Eestis pole neile endiselt midagi vastu panna, Leedust rääkimata. Kui võtmeisikutel motivatsioon kaob, kukub tootmistulemus kohe. Kuulujutt ütleb, et Põlva Agro piimatarnete graafikus oli seni hästi näha, millal Jaak Hinrikus puhkusel oli - toodang kohe jõnksatas allapoole. Lühidalt - selline mudel eeldab ülimalt pühendunud inimesi kohapeal ja raha eest seda ei osta.
    Agrowill oleks võinud pigem vaadata mõnd sellist ettevõtet, kus maksta oleks tulnud rohkem kõvade varade eest (maa eeskätt) ning tehnoloogia ja juhtimismudelid oleks saanud ise paika panna. Näiteks Adavere Agro ning mitmed Järvamaa suured farmid.
  • Sakuska, mina ei ole Põlva Agro ostu suhtes skeptiline, esialgu. Sest Agrowill ostis knowhow'd, teadmust. Kui neil õnnestub Põlva kogemust rakendada oma teistes farmides, teeb see kuhjaga tasa selle väidetavast motivatsioonipuudusest tuleneva languse. Kusjuures - mööda Baltimaid ringisõitmine ja teistele seletamine, kuidas piimakarja pidada tuleb, võib põlvakatele hoopis motivatsiooni lisada. Nii et mina hindaks alles aasta pärast, kui õnnestunud see ost oli.
  • Agrowilliga tulevad kohe meelde eilsed Rogersi kommentaarid, kus muu jutu sees turgudest ja majandusest tõstab mees positiivses võtmes esile just põllumajandussektorit (agriculture). Video ise siin.
  • Schlagbaumm,
    Põlva kogemuses ei ole midagi uut, see on Hollandis, Taanis, Saksamaal juba kõik olemas, Ameerikast rääkimata. Küsimus on selles, kuidas seda rakendatakse ja kas see tööle hakkab. Raha pole siinkohal isegi määrav, Trigon on matnud Eesti piimandusse suure papi, aga on Põlva Agrost endiselt peajagu maas. See bisnes on väga palju inimestest kinni, keskmiselt normaalse tulemuse saavutab üsna lihtsalt, aga Agrowill maksis keskmise tulemuse eest kaugelt liiga palju. Aga eks elu näitab, kuidas minema hakkab.
  • Kodukal uudiseid ei näita ja viimane aruanne on 3. kv. 2008. Aga tundub et võlg surub vastu maad vist. Ei hakka näppima.
  • miks juba teist päeva kauplemine peatatud?
  • Agrowill pankrot.

    Kas Agrowill läheb pankrotiks? 64% spekuliantai.lt kasutajad ütlevad YEP
  • kohustusi kokku 73% bilansimahust ehk 257.5 mLVL. nendest lühiajaliste kohustuste all 95.3 mLVL. 2009 märtsis, aprillis ja juunis lõppevaid võlakirju kogusummas 11.4 mLVL ei suudetud lunastada ja hetkel on plaan lunastada 2-3 aasta jooksul. hetkel on võlakirjade intress 12-14% pa. kui suudetakse lunastustähtaega edasi lükata siis intress kindlasti ei lange.

    varade all on 43.9 mLVL bioloogilised varad (loomad, hein, vili jms). väga raske on hinnata, mis nende varade tegelik väärtus on. lisaks immateriaalseid varasid 31.1 mLVL (ei tea mis seal on. ilmselt suur osa 2008 ettevõtte ostudest tekkinud goodwill). lühidalt on bilanss "õhku täis".

    q1 käive 18.9 mLVL, brutokasum -0.04 mLVL, puhaskasum -9 mLVL. vaba raha on ettevõttel 5.7 mLVL.

    vaadates rahavoogusid on lähiajal raha juurde vaja või tuleb varasid maha müüa (mida on ka natuke tehtud).


    lisaks konkreetselt agrowilli probleemidele on piimanduses hetkel väga keerulised ajad. väätsa agro lugu on ilmselt kõigile tuttav: http://www.ap3.ee/Default2.aspx?ArticleID=59abce04-9391-4784-b60b-559113e1b2aa

  • Tundub, et (lühiajaliselt) tegid kohalikud farmimüüjad päris häid tehinguid. Muidugi võhik räägib.
  • atlas, suur tänu, asi lühidalt ja konkreetselt kokku võetud. Võtmeküsimuseks siis finantseerimine, mitte põhitegevus. Hea võrrelda Trigon Agriga, mis on oma asjadega hästi hakkama saanud.
  • Antud ärimudeli puhul ongi finantseerimise hankimine üks põhitegevusi...
  • tiksub iga päev alumisse limiiti... pankrott ?
  • Põlva Agro Swedbanki poolt võlgade katteks müügis. Agrowill ostis Põlva Agro umbes aasta eest ca 14 MEUR eest, hetkel alghind veidi üle 10 MEUR.

    Huvitav, kas sama raha uuesti huvitatud võiks olla, kuigi eks nad teavad ise paremini kui mõttekas see äri praegu selle hinna eest on.
  • Kahjumis piimafarmi ostjaid täna just väga palju ei tohiks olla. Isegi kui tegu on Eesti parima farmiga. 10M EURi on wishful thinking. Kui Agrowill Põlva Agro eest 14m EURi maksis, siis tekitas see mitmetel inimestel küsimuse nende juhtkonna adekvaatsuses.
  • Põlva Agro tõenäoliselt ei ole kahjumis. Võiks eeldada, et 2009 majandustulemus tuleb +10 M EEK kanti. Mitte et see õigustaks 10 MEUR hinda tänases situatsioonis.

    Üldiselt aga on põllumajandussektoris täna ostmiseks ideaalne aeg. Mikro (ettevõtte) tasemel on tsükkel ilmselt põhjas, samas makrokeskkond ilmutab juba paranemise märke. See on üks selline sektor, kus kohalikust sehkendamisest sõltub üsna vähe - kel globaalselt positiivne nägemus, sel just paras aeg toimetada.
  • Ligi 100 tuhhi ostus, aga limiiti ikka ei tõsteta !!??
  • Leedus ikka teavad, et limiiti võib ka tõsta? saaks nagu käivet
  • miks seda üldse ostetakse ? aruanne polnd sugugi ilus ju
  • 2 kuud on näha olnud, et aruande järgi balti börsil tehinguid ei tehta :D
  • news2biz: Agrowill agri investor goes organic, plans trimming land holdings.
  • Kas piima ning teraviljahindade tõus sel aastal võiks Agrowillile eliksiirina mõjuda või on patsient võlakoorma all juba ajukahjustuse saanud?
  • Taivo, juhtkond tuli just eile üpris positiivsete ootustega välja selleks aastaks.

    By improving and expanding the controled companies operations, with the helpof improving market prices of agricultural produce (milk, grain and rapeseed), over 2010 the Group plans to reach LTL 55 million (EUR 15.9 million) revenues and LTL 13 million (EUR 3.8 million) EBITDA.

  • Njah, pigem ongi küsimus, mis sellest EBITDA-st rahavoona ning kasumiaruande viimasel real saab. 2010 Q1 on raporteeritud kasumiaruandes nii revenue kui cost of sales positiivsena :)

    See aasta ollakse veel 6 kuu järel miinuses, aga kerkinud põllumajandussaaduste hinnad avaldavad võib olla siis tõesti 2. poolaastal rohkem mõju. Eriti peaks Q3 hea tulema. Viljakoristusaeg kerkinud hindadega ning piimahinnad tegid ka vist spurti. 1. poolaasta pole laene saadud ning tagasi makstud vaid umbes 1 mLIT jagu pangapoolseid kohustusi. Samas peaks ettevõttel olema intressi kandvaid instrumente155 mLIT tuuris . Samuti 18 mLIT ajatatud maksuvõlgu, millest tiksub ka ilmselt kena viivis. Sealhulgas pole 12 kuuga kohustused sisuliselt vähenenud (mis on ka pooleldi mõistetav).

    Kahjuks ei leidnud informatsiooni intresside kohta, millega on praegu laenud finantseeritud, võib olla ei otsinud ka piisavalt. Arcol oli laenude keskmine intress 6,1%. Ilmselt leiab argumente mõlemale poole, kas Agrowilli keskmine intress võiks kõrgem või madalam olla, aga kui arvestada selle numbriga, peaks aastane intressikulu olema ca 10,5 mLIT. Lisaks veel amort ning paistab, et läheb küll väga raskeks, et selle EBITDA-ga nina vee peale saada.

    Aga ilmselt on mingid laenud refinnitud ning neil on veel aega toimetada. Isegi kui sektor on huvitav (minu arust huvitavam kui Linas Agro või piimatööstused), siis tundub, et pole tänase seisuga siit veel väga investeerimiskõlbulik. P/B on küll selgelt alla 1, aga küsimärke kasumlikkuse osas paljuvõitu.
  • Aktsia muidugi see aasta juba jõuliselt tõusnud ka, aga see pole vast kõige olulisem.
  • http://www.nasdaqomxbaltic.com/market/index.php?pg=news&news_id=244322&lang=et

    Agrowill peaks hakkama võlakoorma vähendamiseks võlakirju aktsiateks konverteerima.
  • Keegi Agrowilli tegemisi ka viimasel ajal jälginud on?
  • Täna ilmusid ostupoolele suuremad pakid. Kas on uudiseid Agrowilli kohta?
  • Kas veebruaris millalgi ei peaks mitte tulema 2010. aasta tulemused?
  • Valuation 2006 2006
    P/E 37,05 24,64
    P/Sales 2,45 2,7
    P/B 8,85 5,9
    EV/Sales 2,73 2,99
    EV/EBITDA 37,3 40,79
    EV/EBIT 41,13 44,98
    Dividend yield 0.68% 1.02%
  • Pikalt raskustes olnud ettevõte saab emissiooniga uue kontrollosaniku. Sisse tuuakse Baltic Champs Group (šampinjonikasvataja) ning mingid operatsioonid Krimmi poolsaarel (15 000 hektarit - vist renditud - maad). Ei saagi aru, kas neil ka mingi ühisosa on. Peale uute aktsiate emiteerimist peaks BCG omanik kontrollima veidi üle 50% uuest ettevõtete grupist.

    Kuivõrd seenekasvataja väidetavalt kasumlik ettevõtte, siis võib olla ka pankrotiriski põhjust uue struktuuriga ümber hinnata.
  • Rotin veits, aga kelle oma on nüüdseks Põlva Agro? Tundub, et Agrowilli oma enam mitte. Leiab küll uudiseid algselt ostutehingust ja hiljem enampakkumise tühistamisest võlgade katteks, kuid müügitehingu kohta ei näe justkui üldse pealkirju.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon