NOKIA - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

NOKIA

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Eesti investoril on sageli ikka k apisut Nokiat portfellis. Nüüd on NOKIA neli päeva langenud - Inteli kiibifirma viletsate tulemuste pärast - aga NOK enda näitajad on endiselt head ja üha paremad. Mis Nokiaga toimub?
  • ma nokia kohta ei oska suurt midagi öelda,aga suure tõenäosusega saad sa osade foorumi kasutajate(ttrust) käest sarjata et sa julgesid juba olemasolevale nokia foorumile analoogi tekitada.
  • Nokia teema muide olemas, nii et siit peate ära kolima.

    NB! Nokia on küll 4 päeva langenud, aga eelmise aastaga võrreldes 50% plussis. Edaspidi pole midagi sellist tõonäoliselt oodata ja tavaline large cap aastane tootlus 8-12%.
  • Soorry, ei leidnud kohe. Aga täna NOK taas tõusmas ja eilne kaotus pea tasa. Küllap on tõusuruumi veelgi:.:-)
  • Vaatasin, et vana teema on MÜÜGE NOKIA - see siin neutraalne.
    Kui jänki aktsiad on täna kõik üsna ebakindlad ja võivad nii tõust akui langeda ja volatiivsus suht suur, siis ilmselt tuleb enam vana hea Skandinaavia ja Euroopa poole pöörata - kindlam igatahes, kuigi globalsed uudised mõjustavad igat turgu
  • 05.03. 15.23

    Nokia on hankkimassa karttapalvelu NAVTEQia ja Fortum sähköntuottajaa Venäjältä. Näillä yhtiöillä on korkea luottoluokitus, ja rahoituksen saanti on helppoa. Moody's arvioi tuoreessa lausunnossaan, että Fortum voi rahoittaa oman kauppansa ilman erityisiä vaikeuksia.
  • :-) RJR, Nokia oli vist su esimene aktsiaost ja tahad nüüd, et see teema oleks kogu aeg ekraanil.
  • Nokia teatas täna hommikul, et sõlmis strateegilise koostöölepingu China Postel-ga (üks suurimaid mob tel hulgimüüjaid Hiinas). Lepingu kohaselt ostab China Postel 2008 aasta jooksul ligikaudu $2 mld eest Nokia telefone.
  • Hea MSM
    Ei ole esimene, aga huvitav on vaadata, kuis globaalsed trendid mõjutavad üht tugevat ettevõtet ja "nokia" meil ju vaata, et pea mütoloogiline a la Lennert Mere oma N otsimine etc.
    Tänane positiivne sõnum ei ole tõusu toonud, aga küllap seda teeks mõne suure finantsmaja "osta" soovitus...:-)
  • Oct. 22 (Bloomberg) -- Nokia Oyj, the world’s largest phone maker, filed a lawsuit against Apple Inc., claiming patent infringement and seeking back royalties for the millions of iPhones sold since the device’s introduction in 2007.

    http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=adRu_H39ISVg
  • Citigroup usub, et Nokia rõõmustab investoreid järgmisel nädalal toimuva Capital Markets Day raames heade sõnumitega. Ennekõike usutakse, et Soome firma kinnitab nõudluse taastumist nutifonide ja teenuste segmendis, mistõttu võidakse tõsta ka oma üsna tagasihoidlikke neljanda kvartali prognoose. Samuti usub Citigrioup, et Nokia parandab järgmisel aastal oma tooteportfelli. Analüüsimaja soovitab Nokiat osta hinnasihiga 12.50 eurot. Aktsia kaupleb hetkel 8.7 eurol.
  • Andke nokiale aega ja varsti külvab kogu turu erinevate nutikatega üle. Varsti ei mäleta keegi seda haiget, ainult fikseeritud 100 SMS paketiga õuna. :)
  • Nokia prognoosib Capital Markets Day teadaandes, et ettevõtte turuosa jääb 2010. aastal tänavusega võrreldes muutumatuks, kui stabiliseerumise märke näitav globaalne käsiseadmete turg peaks kasvama 10% (tänavuseks languseks prognoositi pärast 3Q tulemusi -7%). D&S marginaaliks sihitakse 12-14% (tänavu kolmandas kvartalis 11.4%). Ühtlasi lubab Nokia järgmisel aastal ümber ehitada Symbiani kasutajaliidese, avalikustada olulise verstaposti toodete osas enne 2010.a keskpaika ja 2010.a lõpus ning asetada tugevamat rõhku teenuste pakkumisele, üritades saavutada 2011. aasta lõpuks 300 miljoni kasutaja piiri (selle aasta lõpuks peaks number jääma 80 miljoni lähedale). Nokia Siemens Networksi osas jätkatakse kulude kärpimist ning ühisettevõttele prognoositakse 2010. aastaks turukeskmisest kiiremat kasvu.

    Nokia aktsia kaupleb hetkel ca -1.5% madalamal

  • Nokia teavitas oma peamised finantseesmärgid järgmiseks aastaks.
    Mõned nopped:
    - industry mobile device volumes to be up approximately 10% in 2010, compared to 2009.
    - mobile device volume market share to be flat in 2010, compared to 2009.
    - lower average selling price (ASP) erosion of its mobile devices in 2010, compared to recent years.
    - to increase mobile device value market share slightly in 2010, compared to 2009.
    - non-IFRS* operating expenses in Devices & Services to be approximately EUR 5.7 billion in 2010.
    - bringing Devices & Services non-IFRS* research and development expenses below 10% of net sales in 2010.
    - Devices & Services non-IFRS* operating margin to be 12% to 14% in 2010.
    - Nokia continues to target Services net sales of EUR 2 billion or more in 2011.
    - to have 300 million active users for its services by the end of 2011.
    - Nokia targets its financial income and expense to be approximately EUR 250 million expense in 2010.

    Aktsia peale uudist alla 3%
  • Deutsche Banki arvates tõotab 2010. aastast kujuneda tõsine nutifonide buum, kui praegune 16%-line penetratsioon globaalsetel käsiseadmete turul tõuseb 2011. aastaks 35%-ni. Sellest hoolimata kujuneb periood aga raskeks Nokiale, kelle tooteportfelli uuendused jäävad selles vallas limiteerituks (lanseeringuid kärbitakse tuleval aastal 50% võrra) ning konkurentide kümned uued seadmed hakkavad turuosale survet avaldama. Deutsche prognoosib Nokiale järgmise aasta lõpuks 36%-list turuosa versus juhtkonna sihiks seatud 37.5%. Ühtlasi viitavad sündmused navigatsiooniseadmete turul ning Nokia enda kolmanda kvartali majandustulemustes antud kommentaar, et Navteqi 3.7 miljardi euro suurust goodwilli võidakse osaliselt maha kirjutada. Strukturaalse surve ja Navteqi potentsiaalse kahjumi tõttu jätab Deutsche oma soovituse "hoia" peale, ent langetab hinnasihi 9.5 eurolt 8.5 eurole.
  • Kui midagi jagatakse tasuta siis inimeste huvi kipub selle vastu olema tavapärasest kõrgem. Kõigest nädal pärast seda kui Nokia tasuta navigatsioonikaartide allalaadimisvõimaluse avalikustas, küündib allalaadimiste arv juba 1.4 miljonini. Võrdluseks soetati näiteks iPhone’i jaoks mõeldud TomTomi rakendust kolmandas kvartalis 80 000 tükki. Nõnda suurt erinevust selgitab hind, mis TomTomi puhul oli võrdlemisi krõbedad 120 usd-i (detsembrist alates 50 USD).

    Neljandas kvartalis üllatas Nokia mitmete numbrite osas tänu ootamatule hüppele nutifonide müügis, mis tõstis firma turuosa antud segmendis kolme kuuga 35%lt 40%le. Elimineerides mobiilsete kaartide ja navigeerimisteenuste kulud, on Nokia jõudsalt suurendamas oma kliendibaasi, millega ühes kasvab nälg Nokia GPS võimalustega nutifonide ja paralleelselt ka uute rakenduste järele. 

  • Tänu väga tugevale neljanda kvartali tulemustele on Nokia aktsia viimase kolme kuuga teinud läbi 25%lise ralli. Kuna prognoosid käesolevaks aastaks kuigi roosiised polnud ning märtsis korrigeeriti veel oma eelmise aasta globaalset turuosa 38%lt 34%-le, seistakse täna kell 13.00 silmitsi üsna äreva tõehetkega.

    Üldplaanis arvatakse, et Nokia suutis realiseerida ühikumüügi ootust ning kasvatada oma käivet võrreldes aastataguse kvartaliga, seega põhitähelepanu peaks langema telefonide keskmisele hinnale, nutifonide müügile ja teise kvartali prognoosidele, et mõista Nokia konkurentsivõimet ning  jätkusuutlikkust pärast paljulubavaid neljanda kvartali tulemusi. Lisasin alla kokkuvõtte non-ifrs ootustest:

  • Arvan, et nokia OVI kaartide tasuta jagamine pani kindlasti GPS-i müügile väikese põntsu ja telefoni müük sai tubli lisa. Tean mitut inimest kelle jaoks sai see telefoni ostul määravaks. Eks me näe :)
  • Nokia jäi seekord paraku mitmel rindel analüütikute ootustele alla, lisaks tõmammati käesoleva aasta ärikasumiprognoosi 12-14%lt 11-13%le ning jätkuvalt oodatakse turuosa samaksjäämist 2010.a lõpuks. Siin väike ülevaada.

    Huvitav on kusjuures asjaolu, et kuigi Nokia smartphone portfellist puudub tõsine pärl siis esimeses kvartalis suudeti vastava segmendi globaalset turuosa suurendada 1 protsendipunkti võrra 41%le võrreldes neljanda kvartaliga. Paraku moodustab see segment kogumüügist Nokial hetkel veel 20% ning oluline käive tuleb tavatelefonidest. Vaadates Aasia ja Vaikse-Ookeani kõigest 4%list YoY kasvu, on näha et Nokial on raskusi ka praeguse tooteportfelliga sealsetele konkurentidele (Samsung, LG, ZTE, Huawei + illegaalne turg) vastu astuda. Oma tööd teeb ka price erosion.

    Kuna smartphone turg saab olema kogu tööstuse peamine vedur (tõenäoliselt suureneb nõudlus aegamisi ka arenevates riikides) vajab Nokia tõsist töölooma, mida hetkel väidetavalt alles ehitatakse. Täiendavaks pettumuseks oli tulemuste puhul kommentaar, et Symbian3 turuletoomine lükati kolmandasse kvartalisse, kui see veel mõned kuud tagasi pidanuks suveks väljas olema.

  • http://www.ap3.ee/?PublicationId=ddd8ca30-d820-4d51-b6a3-a7d28a0a9220
    "Soome kuulsaim ettevõte, maailma suurim mobiilitootja Nokia kasvatas lõppenud kvartalil vaatamata tihedale konkurentsile nii käivet kui kasumit."
  • Lisan siia ka reaktsiooni Nokia tulemustele:

  • Vabandan, kui seda on mingi muu teema all juba käsitletud, kuid kuidas toimub Eesti eraisiku jaoks Nokia dividendide maksustamine? Kui palju 0,4 eurosest dividendist reaalselt kätte jääb?
  • Dividendidelt peetakse tulumaks kinni aga see sõltub juba kontohaldurist....võib olla 15-30%
  • Kontohaldur on Swedbank. Kuid miks on tulumaks seotud kontohalduriga?
  • ma pole kahjuks kindel milliseid maaklereid Swedbank Soome aktsiate puhul kasutab, seda tuleks juba nendelt küsida. Aga maksumäär sõltub sellest, kus aktsiaid hoitakse
  • kui Eesti eraisik on residentsustõendi esitanud, siis on maksumäär 15%, kui tõendit pole, siis 28%
  • Ma pole kunagi Migratsiooniametist mingit residentsuse tõendit, va TEO puhul, toonud ja on võetud 15%. Kas on võimalik, et "kodupank" seda ei nõua?
  • MSM, kui Sul on pangas haldur, siis vabalt võib nii olla, et tema nõutab selle Sinu eest ja saadab kuhu vaja
  • http://www.mtv3.fi/uutiset/mediait.shtml/arkistot/mediait/2010/04/1109476
  • Veel üks Nokia (jt välisfirmade) dividendidega seotud küsimus: kas välisfirmade dividendide puhul kehtib samuti iga-aastane maksuvaba miinimum, ehk et järgmise aasta alguses saab osa dividendidelt kinnipeetud tulumaksust tagasi?
  • Reuters spekuleerib, et 6. mail toimuv AGM võib jääda Kallasvuole viimaseks esinemiseks aktsionäride ees Nokia CEO-na.
  • Kas on kätte jõudnud ostmise koht (kolmveerand kaheksa)?
  • Nokia kinnitab täna juba varem liikunud spekulatsioone, et teise kvartali kasum jääb oodatust väiksemaks, mille peale on aktsia -10% langusesse läinud. Vaadates millise hooga lasevad HTC, Apple, Motorola. Samsung jt välja oma puutetundlike ekraanidega nutifone ning Nokial puudub jätkuvalt esimene korralik vastus, ei ole raske imestada, et konkurentsis püsimsiseks tuleb teha tugevaid allahindlusi ning leppida madalamate marginaalidega. Kui esimese kvartali järel oodati Q2 D&S ärikasumimarginaaliks 9-12% ja terve aasta omaks 11-13% siis täna prognoositakse numbreid vahemiku allaotsa või madalamalegi. Netomüük peaks jääma samuti 6,7-7,2 mld alumise ääre juurde või madalamale.
  • Nokia nendel tasemetel olnud viimati 1998. aasta keskel. Ei tea, kas Nokia post-kummikute ajastul üldse kunagi alla 1,9x booki maksnud on nagu praegu? Minu meelest on Nokia strateegiline mahajäämus alanud peale Ollila lahkumist ja kestnud nüüd juba päris pikalt. Paistab, et ettevõttel korralikku leadershipi vahetust vaja, millega uus hingamine ning visioon majja toodaks. High-end turul ei ole võimalik Apple ning RIMM-i sugustega muidu võidelda.

    Odavate mudelite osas on Nokia positsioonid korralikud, aga kui Apple peaks tahtma ka sinna segmenti midagi tegema hakata (kallis bränd jah, kuid samas on nad iPodi odavamas otsas küll ka üsna low end turul konkureerimas), võib Nokial veel raskemaks minna.
  • Pliis, öelge palun keegi Nokia juhtkonnale, et ei ole mõtet teha Ovi nimelist iTunes-i või X5xx7 vms nimelist iPhone vaid tasuks teha seda mida Nokia on alati hästi teinud - normaalseid telefone millega on hea rääkida. Millel on väike ekraan ja pikk aku ja mida ostavad inimesed, kes ei osta iPhone.
  • myygiguru,
    need telefonid on ju olemas. kahjuks ei teeni nende müügiga varsti enam üldse raha.

    p.s. peale eilset NOK kukkumist on Ericssoni market cap suurem kui Nokial...
  • myygiguru,
    need telefonid on ju olemas. kahjuks ei teeni nende müügiga varsti enam üldse raha.

    p.s. peale eilset NOK kukkumist on Ericssoni market cap suurem kui Nokial...
  • On kellelgi infot, kuidas läheb ja kas ka toimub Nok omaaktsiate tagasiost?
  • Kui 2009.a aktsionäride koosolekul määrati tagasiostuprogrammi suuruseks 360 mln aktsiat (kehtiv kuni 30. juuni 2010), siis 6. mail on Nokia selle ka täies mahus realiseerinud.
  • Tänan Erko.
    Ootaks siis kolmveerand kuueni. :)
  • Valdav osa analüüsimajadest kinnitasid eile oma Nokia soovitusi, kuid langetasid hinnasihti. Kaks erandit on aga Swedbank ja S&P. Esimene tõstis reitingu "müü" pealt "osta" peale ja hinnasihi 7 eurolt 10 eurole. Standard & Poor's on aga veelgi optimistlikum ning annab 13 eurose hinnasihi juures "strong buy" soovituse.
  • see Swedbanki analüüs on netipangas ka kätte saadav :)

    Investeerimine, säästmine, pension -> Uudised ja analüüsid -> Skandinaavia analüüs
  • Aga kes mäletab millal olid üldse müügisoovitused ülekaalus?

    Eurosport (vist) reklaamib kah ilusat Puutetundlikku telefoni. Kas siis Nokial pole neid veel ühtegi?
  • Ikka on....siit leiad kõik puutetundliku ekraaniga telefonid nende mudelivalikust. Ent kui vastas on Android, iOS ning muud platformid, siis kes nii väga ihkaks nutifoni ostes Nokia S60-ga leppida. Sestap on kõik lootused ja ootused seatud esimesele Symbian 3 telefonile (N8), mille Nokia on lubanud välja lasta kolmanda kvartali alguses. Peamine flagship peaks saabuma aasta lõpus (N9?), mis jooksutab juba Inteliga koostöös valminud MeeGo-t.

  • Huvitava asjaoluna hakkas silma, et Nokia ja Apple viimase 4Q käive on sama, kuid market cap erineb ligi 10 korda.

    Apple Inc.Nokia Corp.
    Market Cap249B33B
    Enterprise Value210B27B
    Price/Sales (ttm)4.840.65
    Price/Book (mrq)6.281.93
    Enterprise Value/Revenue (ttm)4.100.52
    Enterprise Value/EBITDA (ttm)13.274.67
    Revenue (ttm)51B51B
    EBITDA (ttm)15.8B5.7B
    Levered Free Cash Flow (ttm)6.9B3.8B

  • Ei ole teab mis üllatus, et Nokia tegevjuhi Olli-Pekka Kallasvuo tool on aastatega järjest ebastabiilsemaks muutunud, ent järjekordses loos lähtub WSJ allikatest, kelle väitel kavatseb juhtkond juba selle kuu lõpus Nokiale uue tegevjuhi leida.

     The CEO of a major U.S. high-tech company recently spurned Nokia's approach after meeting with Chairman Jorma Ollila, because the candidate wasn't interested in moving to Finland, this person said. Nokia also has flown in at least one other U.S. based executive to interview for the CEO job, the person said.

  • Huvitav, et rallib nii kehvade tulemuste peale. Katsu siis ennustada, kas peale tulemuste avaldamist tõuseb või langeb!
  • to myygiguru - kas E52 ei vasta Sinu nõudmistele? Samas N8 prognoositav hind 8500 krooksu seab ta i-ga algavate ikoonidega võrreldes üsnagi konkurentsivõimelisse olukorda.
  • Naljakas, üritasin tuvastada mis mudel mul Nokia on kuid seda pole isegi kirjas telefonil. Ma arvan, et see on 3110. Kõige parem aku oli siiski 1100 mudelil - pidas nädal aega vastu ilma laadimata. Mul endale meeldib väga odava telefon(pikk aku)+ipod touch combo. Aga inimesed on erinevad muidugi.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon