Makromajandusest - "teise ringi efektid" (2RE) - Investment topic - Forum - LHV financial portal

LHV financial portal

Forum Investment topic

Makromajandusest - "teise ringi efektid" (2RE)

Log in or create an account to leave a comment

  • Majanduse jahtumise käigus nö "teise ringi efektide" (2RE) avaldumise vaatlemiseks spetsialiseerunud foorum. 2RE on äärmiselt oluline, sest selle abil jõuab mõju ka kaugemate sektoriteni. Ja mõju kohale jõudmine on eriti räige wakeup call. Kui enne sai veel mingit mäda ajada või unistustes elada, et majanduses on olukord hea, siis 2RE tõttu -30% võrra vähenenud kasum/käive ei jäta enam ruumi hämamiseks. See on reaalne. See paneb tegutsema. Mis loob eelduse kasvu ja aktiivsuse taastumiseks. Lisaboonuseks võimalus, et negat 2RE tõttu muutuvad inimesed vihaseks ja hakkavad süüdlasi otsima. Minu jaoks on käimasolev "majanduskriis" pigem adekvaatsuse kriis. Seetõttu on ouline, et süüdlased välja selgitataks ja selle ümber ka mälu tekiks (et nt valimistel hääl õigema inimese poolt anda). Ilma mälu tekketa jäävadki ebaadkevaatsuse buumid kestma.

    -----------------------------

    ÄP: Müügiinimeste palgad hakkavad kokku kuivama.

    „See puudutab kõiki alasid, kus ei ole tegemist esmatarbekaupadega, millest loobuda ei saa. Sisetarbimisest rääkides tuleb langus igal pool,“ nentis reklaamkingituste müügiga tegeleva Fifaa AS juhatuse esimees Lauri Lillevars. Reklaamkingituste müüginumbrid on otseses sõltuvuses ettevõtete turundustegevusega. Väga suur osa neist on kokkuhoiurežiimile läinud ning oma turunduseelarvekraanid kõvasti koomale keeranud.

    Säästuturundus sunnib püksirihma pingutama ka reklaamiagentuure. AGE McCann tegevjuht Janar Toomesso sõnul on firma teise poolaasta plaane kokku pannes fakti ees, et sõltuvalt valdkonnast tuleb 10 – 30 protsendi jagu kokkuhoiuvõimalusi leida, kuna kliendid tellivad kampaaniad plaanitust väiksemas mahus või jätavad hoopis ära.

    Samasse toiduahelasse kuuluvad ka trükikojad, kelle müüginumbrite põhiosa moodustavad reklaamtrükised. „Meie oleme nagu kingsepad – teeme nii palju, kui tellimusi tuleb,“ sõnas trükikoja Iloprint tegevdirektor Rain Kaarma, ja neid on sellel aastal tulnud vähem kui varem.

    ------

    Kaks olulist punkti. Reklaamibüroo tegevjuht räägib, et probleeme on näha across the board: kõigis sektorites mitte ainult üksikutes. Ning sisuliselt sama info trükikojast.
  • Kui kinnisvaraportaalides otsida ärikinnisvara, siis jääb silma hulgaliselt müügis/rendil olevaid juuksuri/ilusalonge. Ei oska öelda, kas need on sinna viimasel ajal ilmunud või ongi alati nii palju.
  • huvitav, millal pankadel halvasti hakkab minema, seni vaatavad nad pealt, ja naudivad endiselt kasvu. Kas 3RE ?
  • Pangandus ja kinnisvarasektor on 1RE

    ----------------

    Täna on see päev kui ministeeriumid pidid esitama oma kärbitud eelarveplaani ja teated sellest on hakanud juba tulema. ÄP: Partsu ministeerium ületab eelarve piiri 750 miljoniga

    Majandusministeerium ei nõustunud rahandusminister Ivari Padari poolt järgmise aasta eelarveks esitatud 8,69 miljardi krooni suuruse piirsummaga ning esitas taotluse, mis ületab Padari seatud piiri 750 miljoni krooni võrra.

    Eelkõige mõjutaksid nõutud kärped transporti, eriti ühistranspordi rahastamist dotatsioonide näol ning samuti on sisuliselt külmutatud arendustegevus ja eraldised investeeringuteks. Et majandusministeerium ja selle allasutused 2009. aasta 8protsendilise tegevuskulude kärpe üle elaksid, on juba sel aastal koondatud või koondamisel 108 ametikohta. Ministeeriumi teatel mõjutab tööjõukokkuhoid eelkõige järelevalve tõhusust, mistõttu võib kannatada lennu-, mere- ja liiklusohutus.

    Järgmisel aastal on põhirõhk pandud välisabi kasutamisele ning euroraha ja selle kaasfinantseerimise summasid pole kärbitud. Järgmise aasta eelarve projektis on kavandanud välisabi ja kaasfinantseerimise mahuks vastavalt 3,35 miljardit ja 170 miljonit krooni.

    Suurimad infrastruktuuri investeeringud välisabist on vastavalt vabariigi valitsuse korraldusega kinnitatud transpordi infrastruktuuri arendamise investeeringute kavale Kuivastu, Virtsu, Heltermaa ja Rohuküla ning Piirisaare ja Laaksaare sadamate rekonstrueerimine. Menetlemisel on majandusministeeriumi teatel veel elektriraudtee uue veeremi soetamise toetuse taotlus. Käesoleval aastal ja järgmise aasta esimesel poolel ootab ministeerium taotlusi regionaallennujaamade arendamiseks, Rail Baltica raudteetrassi ja reisiplatvormide rekonstrueerimiseks, Hundipea sadama rekonstrueerimiseks, Tartu-Jõgeva-Aravete, Pikkjärve -Tõrve ja Kaarepere-Palamuse raudteeülesõidukohtade ümberehituseks ning Põhjaväila ehituseks ja Russalka liiklussõlme rekonstrueerimiseks.

    Teistes majandusministeeriumi valdkondades toetatakse ELi vahenditest ettevõtluse, innovatsioonisuutlikkuse, turismi, infoühiskonna edendamise ja energiasäästuga seotud projekte. Olulisteks ja mahukatemateks toetuse suundadeks järgmisel aastal on eksport, tehnoloogiainvesteeringud, teadus- ja arendustegevuse projektide ja tehnoloogiaarenduskeskuste toetamine, turismi tootearendus, Eesti kui reisisihi tuntuse suurendamine ning turismiinfosüsteemide arendused.
  • Kole 2RE igal pool käimas.

    Ligi 3000 ehitusmeest on tööta jäänud
    Positiivne mõju: vabanev tööjõud muudesse sektoritesse mis aitab palgatõusu surveid vähendada.
    Negatiivne mõju: tööpuudus on tööpuudus. Ehitajad olid eelneval ajahetkel pigem keskmisest kõrgema kui madalama palgaga. Edaspidi tõenäoliselt väiksem tarbimisvõime või mis veel hullem võimetus teenindada suure palga ajal võetud laene (pigem mitte väga massiline probleem, loodetavasti mitte).


    Miljardiheitluses läksid käiku sünged tulevikupildid
    Kuue ministri jõuline keeldumine oma eelarvekulutuste piiramisest pani omakorda nördima rahandusminister Ivari Padari, kes nõuab vankumatult ülesande täitmist.. Uus tähtaeg 11 august (Q2 GDP 13 august). Ma ei saa aru kuidas ministeeriumide eelarved ikka nii piripeal on. Selle aasta riigieelarve oli ju ca +20% üleval. Kuidas juhtus nii, et seal ei ole investeernguid mida nüüd maha saaks tõmmata vaid peamiselt palgad või muud püsikulud mida on keeruline eemaldada? :S :S Üldiselt mõju läbinisti negatiivne. Eelneva perioodi hea maksulaekumise ja heade tulude baasil on võetud suuri uusi kulusid mida ei saa nüüd täita. Eelneva 2RE näite (teise sektorisse madalamale palgale suunduv ehitusmees) näide suurel skaalal.

    Eelarve teemal tuleb veel palju probleeme ja vaidlusi. Täna halb uudis kus poliitikud hakkavad meeleheitlikke samme tegema ja hakkavad inimese ellu tungima maksudega. EPL: Automaksu tulek on paratamatus. Me peame selle lihtsalt ära kannatama, sest midagi muud ei ole teha. Vähemalt 2 lisamaksu ootan veel.

    Üldiselt tahaks, et olgu nii valus kui tahes, eelarve tehtaks ikkagi tasakaalus. Pole vaja Eesti riigireitingu alandamisi, täiendavaid devalveerimispaanikaid ega TALIBORi spikemist. Praeguse "ÄÄÄÄÄ, EI SAA KOHE MITTE MEIE MINISTEERIUMI KULUSID VÄHENDADA, SEST SEE ON TÄIS PALKASID, JOOKSVAID ADMINISTRATIIVKULUSID JA FIKSEERITUD KOHUSTUSI, ÄÄÄÄÄ!!!" riigieelarve juures ei saa isegi reserve kasutusele võtta ega riigivõlga emiteerida. Palkade maksimiseks ja jooksvate kulude katteks oleks see mõtetu.
  • millega ansip tegeleb? kui minister kuupäevaks eelarvet ei kärbi, siis peaks ta pea toompealt alla veerema
  • Rahaminn laseb 60 tegelast lahti. Kokkuhoiupoliitika.
  • aga rahandusministeerium oli üks kahest, kes tähtajaks ka valmis sai
  • koondamisi tuleb ka teistes ministeeriumites ja allasutustes, ja mitte vähe
  • iseenesest tore, huvitav kes koondatakse, kas haldussuutlikus langeb veelgi niiet suured eurorahad jäävad saamata.
  • eurorahade koha pealt soovitan jälgida riigieelarve koostamise käigus abikõlbuliku vs abikõlbmatu käibeka sisse planeerimist. kui käibeka jaoks raha põle, siis jääb kasutamata ka euroraha.
  • opex,
    haldussuutlikkus ei tohiks eriliselt langeda, sest enamasti koondatakse madalamate koormustega lihtametnikke ning igasuguseid asetäitjaid ja abisid
  • Huvitav kui suur osa eelarvekärpest läheb G alla? Kui GDP = C + I + G + (X-M), siis ma pikendaks kärbete valguses negatiivse perioodi kestust.
  • Mis tore 2RE käimas, Postimees vahendab: Seda, et potentsiaalne kinnisvaraostja arvab, et saab laenu, aga kokkuvõttes siiski ei saa, näevad Eesti maaklerid üha tihedamini. «Selliseid juhtumeid on viimase poole aasta jooksul väga palju,» nentis Arco Vara Kinnisvarabüroo atesteeritud vanemmaakler Maia Daljajev. «Kui enne olid ostjad närvilised, siis nüüd müüjad.» Kui pank venitab laenuandmisega, haaravad müüjad kinnisvarahindade kukkumise hirmus kohe teistest huvilistest kui õlekõrtest kinni.

    Pankade esialgne «jah» muutub sageli «eiks»
  • Free Image Hosting
    Kui ei ole raha klubis pervotada, siis ei ole vajadust ka Weekendi lehel käia, siis ei ole ka klikke ja tekib vajadus reklaambänneri hinda alandada. Ei pruugi 2RE olla, võib olla ka niisama strateegiaotsus Eesti "esivisionääride"* "meedia-innovaatorite"* tagatubadest ja olelusvõitlus Eesti meedia "kvaliteetsemas" osas sogainfo edastamisega kiiret lihtsat raha püüdes sektoris üleküllastumist (???**) nähes.

    Publik
    Trend24
    Elu24
    Melu.ee
    ...
    ...
    ...
    (PS! Vaata ka: 97 aasta aktsiamull, 2005-2008 kinnisvaramull, SMS laen, sendioksjon.)


    * mõtlen üldiselt protsessi
    ** niikaua kui SLÕL on paljude inimeste jaoks kui kvaliteetpäevaleht ja K2 Reporter kui parim päevainfo uudistesaade, siis tekib küsimus, kas sogainfo levitamisel üldse saab Eestis küllastumist tekkida. Sogainfo, see on ju mainstream nagunii :D
  • Võibolla kuulub see uudis "makromajandusse", ilma 2RE -ga teemasse.... "Immigrantide hulk Iirimaal on järsult vähenenud, uutest Euroopa Liidu liikmesriikidest tulnud inimeste arv on seoses majanduslangusega vähenenud 37 protsenti." (LINK.)
    Et siis, kas Iirimaa kanakitkujad ja ehitajad rikastavad varsti Eesti tööjõuturgu? Kindlasti pole Iirimaa ainus riik, kust võõrtöölised lahkuvad, Inglismaal on samamoodi palju Eestimaalt pärit tööjõudu, kindlasti kohe Rootsi, Soome (10000 eestimaalasest ehitajat), ehk kõige suurema viivitusega Norra.
  • Momentum, "Weekendi" lehel käiakse ehk nüüd rohkem, vesistatakse suud ja vaadatakse teiste pervotajate pilte.
  • Ttrust, ma mõtlesin sellele. Vbla teine variant (küllastumine (???) sogasegmendis) on siis põhjuseks.
  • prügivedude maht väheneb:
    http://www.postimees.ee/?id=28064
  • "Praegu käib reklaamihindade üle tingimine nagu Egiptuse turul. Reklaamimüügi turgu ootavad ees sama keerulised ajad kui kinnisvaraturgugi. Majanduslanguse tingimustes tuleb strateegiat oluliselt muuta ning olla kliendi suhtes võimalikult paindlik. Kes sellest aru ei saa, seda ootab ees pankrot! Loodan, et ka ajalehtede reklaamiosakonnad seda mõistavad."
    http://est.best-marketing.com/?lang=est&main_id=156&id=33

  • Tahtsin kah eelmine nädal oma Digisilm.ee aadressi promoda Delfis, kuna valmis sai veeb uues kujunduses. Võtsin läbi meediaagentuuri pakkumise 7-ks päevaks. Hind tuli koos agentuuri 50 prossase discountiga 49K. Täiesti haige hind. Argumentideks, et saan ju selle eest miski miljoneid kontakte päevas. How sick is that?
    Reaalsustaju on ikka täitsa kadunud. 50K on ikkagi suur raha ja arvestades seda, milliseks Delfi muutunud on, siis koguni skipin hetkel selle asja. Ma arvan, et selliseid on veelgi ja neil läheb päris raskeks tänast hinnataset hoida.
  • puhkjapojad, mis sama pakkumine neti-ee avalehel oleks tulnud, ei tea? Kui keegi, siis Elion on suutnud oma netiga küll ühltaselt reklaamiraha kokku roopida, kusjuures kulutused on igasugu 24.ee-dega võrreldes tüki väiksemad (sisu tootma ei pea, see toodab end ise). Kui vahepeal oli neti avalehel ka mingeid muid tegelasi (škoda jäi silma näiteks), siis viimastel kuudel on olnud peamiselt kinnisvaramüüjad.
  • neti.ee-s on see suur otsingutulemuste ülemine banner ju seotud otsisõnaga, mine otsi "bmw" ja VW passat CC reklaam tuleb. P&P, mine tee diil netiga, otsing alarm või valve ja sinu uhke flashbanner kargab otsijale näkku.
  • Neti.ee eelis on see, et seda topitakse vaikimisi browseri avaleheks, arvutite installeerijad on sellega harjund.
  • https://www.digisilm.ee/ (MIKS HTTPS kohe alguses?) on selline sait, kus pole mitte ühtegi isikunime ega ametikohta. Selline anonüümsus teeb kohe firma suhtes ettevaatlikuks.
  • ilmselt https, kuna antud saidi kaudu saab ka oma kaameraid jälgida.
  • "Suomalaiset rakastelevat entistä harvemmin, ja käyttävät senkin energiansa uraan ja työhön. Tutkimusprofessori Osmo Kontulan mielestä seksin väheneminen on silti kohta jo kansantaloudellinen uhka."
    http://www.taloussanomat.fi/ihmiset/2008/08/20/seksin-puute-uhkaa-suomen-taloutta/200821533/12

    kuidas ja kas korreleeruvad seks ja majanduskasv
  • To: ttrust
    Miljon tegemist korraga teha ja ei tahtnud uue saidi avamist kinni hoida selle tõttu, et piltide järgi oodata. Enam me ei ole anonüümsed ja meie IT kunn vastab heal meelel kõikidele küsimustele. Ta oluliselt pädevam kui mina bittide keeles rääkima. (Ta muide loeb ka The Matrix'it :o).
  • Weekendi reklaamikampaania pigem üleküllastumine. SLÕL (Anu Saagim kuulutab Ingrid Tähismaale haledat põrumist ): ""Sõõrumaa ja Peets on küll valele hobusele panuse teinud!" kirtsutab Elu24 bravuurikas peatoimetaja Anu Saagim oma verivaenlase Ingrid Tähismaa uue väljakutse, peagi valmiva meelelahutusportaali peale nina."

    Palju neid portaale lõpuks tekib?
  • Jube nummi teise ringi efekt on see, et kui päälinnast piisavalt kaugele seenemetsa sõita, siis naljalt alla 400keek maksvaid autosid metsa vahel enam ei kohta. Eks see ole osaliselt seotud ka naftahinna tõusuga, aga positiivne igal juhul, midagi jääb metsa ka lihtsa tööinimese tarbeks, penskarid oma eelmisest sajandist pärinevate liikuritega enam metsa ei pääse.
  • makromajanduse teise ringi efektide teemas arutatakse kas 2 tühisusega kauplevat airhead'ide portaali ikka saavada hakkama? kamoon.
  • Wow! Betoontoodete valmistaja kärpis palku 25-30%

    Betoontoodete valmistaja AS Talot mitte ainult ei koonda töötajaid, vaid kärpis ka allesjäänute palku 25-30%, kirjutas dv.ee. "Tuli mitte ainult töötasusid ligikaudu 25-30% kärpida, vaid ka loobuda mõnest ehitajast. Tõsi, läksid ainult need, kel lubasime minna. Püüame põhilist töötajaskonda hoida, kuid palkade vähendamine ei läinud kellestki mööda," kommenteeris Taloti ehitusosakonna juht Filipp Morozov. "Seoses väikese turuküsitlusega plaanime septembris-oktoobris koondada ligikaudu 15 töötajat. Töökoormuse kahanemise tõttu vähenevad ka palgad. Loobusime preemiate ja teiste lisatasude maksmisest. Viimaste aastate siseturu suur nõudlus kahandas ekspordi miinimumini. Arenguplaani kohaselt tahame suurendada eksporti ning muuta ettevõtte tööd efektiivsemaks," rääkis Tartu Maja Betoontooted asejuht Jaan Luts.

    Ma saan aru, et kommentaarid on värsked, suhteliselt hilise aja mitte kogu eelmise 2007 aasta kohta. Kriis algas pigem suvel või aasta teises pooles. Ajahetkest kus ehitajad, materjalitootjad jne esimese ringi mehed hakkavad vähem palka saama levib olukord kiiresti ka teise ringini, ehk betoonisegaja naise ilusalongi juhataja personaaltreeneri maniküüri õeni jne.... Ehk 2RE peaks olema hiljemalt praeguseks ka kaugemale ringile kohale jõudnud olema.

    Artiklist tuleb ka välja üks põhjus mis on ekspordi suurenemise põhjus: "Viimaste aastate siseturu suur nõudlus kahandas ekspordi miinimumini. Arenguplaani kohaselt tahame suurendada eksporti ning muuta ettevõtte tööd efektiivsemaks". Probleem on selles, et kv-buum ja krediidikriis on enamvähem globaalne, seega keeruline eksportida ehitusmaterjale. Pea ainus võimalus samas. Ma ei pea seda sunnitud eksporti väga oluliseks, sellel on vist soodumus kiiresti ära kaduda.
  • Teine lõik ÄP-st välja copytud.
    :P
  • Norma - Börsiteade
    Osalise tööaja rakendamine Norma Autoliv ohutusrihmade divisjoni 237 töötajale
    perioodil 20. oktoobrist 2008.a kuni 19. jaanuarini 2009.a.

    Väike update II ringile
    ;)
  • kuuba sigarite müük Londonis vähenenud

    No $79 Cigars

    Standing behind the counter of Smokers Paradise, a tobacconist across the street from the Bank of England, Mike Gaglani said business is also down at his 167-year-old shop. He pointed to a Cuban cigar packed in its own wooden box.

    ``The last time I sold a Montecristo `A' was four weeks ago,'' he said. ``I used to sell three or four a week.''

    The 9 ¼-inch cigars, which he says are for special occasions, retail for 44 pounds each.

    ``We've never had this from bankers or people in the financial markets before,'' said Gaglani, whose partner has run the shop since 1976. ``They just used to throw their money down and say `I want a cigar.'''

    http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601206&sid=akd8fnbNZUao&refer=realestate
  • Sel suvel istusid skandaalsel autoärimehel Toomas Rüütmannil sabas SEB panga palgal olevad turvamehed, sest kardeti, et põhjakõrbenud ärihai hävitab tähtsad dokumendid ja põgeneb välismaale.

    http://jah.ee/article.php?id=4046435&language=ee&page=1
  • samasugust detailsust ja inimlähedust üles näidata teiste majandusuudiste puhul . Koondati maakler raul, liinitööline paul ja müügiesindaja egle.

    "Postimehes sai koondamisteate teiste hulgas meediatoimetuse juht Andri Maimets ning ajakirjanikud Immo Mihkelson, Agnes Kuus ja Nelli Pello. Nelja ajakirjaniku sõnul tuli koondamisteade neile ootamatult."
    http://uudised.err.ee/index.php?06137869
  • See peaks vast esimese ringi efekt olema aga:

    Pankrotilaine räsib Eesti ettevõtteid -- ÄP
    http://www.ap3.ee/Default2.aspx?ArticleID=b0cca3c3-7d51-4d21-a1a2-f2314d2b2777&ref=lastadd
  • Ühe kultuuriasutuse piletiosakonnast kandus minuni sõnum, et piletimüük olla vähenenud, ka (üli)populaarsetele lasteetendustele tuleb reserveeritud piletite äraütlemisi - lastevanematel ja koolidel pole raha. 18% käibemaks avaldab samuti oma mõju.
  • Järgmine aasta võtab valitsus vastu negatiivse lisaeelarve, kisa selle teema üle peaks lahti minema jälle aprilli kuus.
    Samiuti ennustasin ma ka 2007 aasta sügisel, et 2008 tuleb negatiivne lisaeelarve.
  • http://www.tarbija24.ee/290908/esileht/olulised_teemad/tarbija24/kinnisvara/342491.php?kinnisvara-sundmuugid-saaremaal-jooksevad-liiva
  • ma arvan, et nende "suur" hinnalangus tähendab mingi 5-7%.
  • käisin üle tüki aja kristiine keskuses, viie poe uksed olid kinni (võre ees) ja poed seest tühjad. kui mälu ei peta, siis üks neist oli enne "eksklusiivriiete" kauplus ja teine oli kindlasti kosmeetikasalong (silt veel üleval).
  • Sidekick, Kristiines ei ole ühtegi vaba pinda. Need mis on tühjad, lähevad paari nädala jooksul uutele rentnikele ja remonti.

    Kosmeetikasalongil oli enne Kristiines kaks väikest pinda (üks Prisma juures, üks Elisa ja EMTi pool), nüüd on üks suur pind Prisma juures, ehk siis koliti kaks väikest poodi kokku üheks suureks.
  • Kristiines peavad kauplused oma pina regulaarselt remontima minu teada. Ja päris mitmel seal 5 aastat oldud juba ilma ülevõõpamata.
  • sai käidud täna elke autos toimetamas ja oli aega ka kaeda tahvlit, kus kirjas klientidele sellel nädalal üle antavad autod
    kui aasta tagasi auto ostsin, siis oli ikka mitu autot iga päeva kohta kirjas
    kes pakub kui palju täna seal kirjas oli??

    õige vastus on null
    ei tea kas tabelit enam ei täideta või elu tõesti nii masendav
  • Elu on nii masendav, et ei taha tabelisse pannagi ilmselt.
  • Mis kaubandusse (kaubanduskeskustesse) puutub, siis seal tuleb teise ringi efekte veel mõnevõrra oodata. Peamine põhjus on selles, et kaubanduspinda on endiselt liiga vähe, Tallinna kohta vähemalt.
    Sellepärast polegi midagi imestada, et meil on majanduslangus, aga samal ajal avatakse Põhjakeskus ja Tasku, Narvas planeerivad leedukad 28 000 m2 keskust, Rocca Al Mare laieneb, Kristiine planeerib juurdeehitust ja Ülemiste mõlgutab ka sellel suunal mõtteid.

    Nii et suuremates keskustes olulist vakantsi ma lähema aasta jooksul ei näe. Asjad peaksid selleks ikka oluliselt halvemini minema.
  • Restoraniäri ootab aadrilaskmine
    “Raskused on paljudel. Pakun, et kevadeks on kolmkümmend protsenti Tallinna restoranidest oma uksed sulgenud, ” lausus Uusküla. “Pankrotilaine algab vanalinnast – enam ei saa müüa 400 krooniga veini, mis supermarketis maksab 150 krooni." “Kliente on umbes kolmandiku võrra vähem kui mullu samal ajal ja ma usun, et see kehtib kõigi restoranide kohta. Kevadeks on paljud kohad pankrotti läinud,” rääkis Demjanov.

Threads list

Cookies

LHV website uses cookies to provide you with the best user experience. By clicking "I accept", you consent to the use of all cookies. Read more about the principles of using cookies.

pirukas_icon