Börsipäev 17. jaanuar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 17. jaanuar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Täna tähistavad ameeriklased Martin Luther King Jr-i päeva ja seega kauplemist USA börsidel ei toimu. Euroopaski olulisi makrouudiseid oodata pole ning tähelepanu koondub vaid eurotsooni rahandusministrite kohtumisele, kus täpset päevakava paigas pole, ent suure tõenäosusega tuleb arutlusele Euroopa stabiilsusfondi reformimine. Kuigi konkreetsed otsused võiksid selguda alles järgmisel EL Nõukogu kohtumisel (4. veebruar), siis Eurogroupi ja Ecofini miitingud võiksid anda aimu, mis suunas liigutakse. Erinevateks võimalusteks hinnatakse EFSF laenude intresside langetamist, fondi garantiimäära tõstmist ja mahu suurendamist.

  • Shangai Comp on alustanud nädalat 3% langusega, EUR/USD on 0.7% madalamale langenud ja USA indeksfutuurid kauplevad ~0.2 % madalamal.
    Reedel jõuti S&P 500 indeksi poolt üsna 1300 punkti lähedale ja nagu tavapäraseks on saanud on esmaspäevad gapitud läbi oluliste tasemete. Seekord võib stsenaarium osutuda teistsuguseks ja gap ei pruugigi enam üles tulla.
  • Morgan Stanley on täna tõstnud kulla 2011. aasta hinna prognoosi 6,5% 1400 dollarile ja 2012 prognoosi 6,4% 1330 dollari peale untsi eest. Eelkõige seotakse seda aasta-aastalt kasvava investeerimisalase nõudlusega, mis alles 2002. aastal moodustas 9% kogunõudlusest, ent oli 2010. aastaks kerkinud 31% peale ning peaks jätkama kasvamist 43,5%-ni aastaks 2012. Kulla investeeringute suurenemise taga saab jätkuvalt olema mure mitmete valuutade ostujõu pärast, Euroopa võlaprobleemid ning rahatrükiga seotud inflatsiooni risk.
  • Citi on jaanuari alguses avaldanud üsna pika ja põhjaliku analüüsi Euroopa võlateemal. Kellel huvi, siis dokument on vabalt kättesaadav siit
  • Tänasega saab alguse kvartalitulemuste hooaeg Baltikumis, kui Talllink oma finantstulemused avalikustab. Lähemalt saab ootustest ettevõtete kohta lugeda siit: https://fp.lhv.ee/file?id=2424
  • Euro on alustanud uut nädalat langusega: EURAUD -1,26% (1,3367); EURCAD -1,12% (1,3115); EURCHF -0,58% (1,2821); EURGBP -0,93% (0,8357); EURJPY -1,05% (109,76); EURUSD -0,88% (1,3267).
  • Erko Rebane: "Morgan Stanley on täna tõstnud kulla 2011. aasta hinna prognoosi 6,5% 1400 dollarile ja 2012 prognoosi 6,4% 1330 dollari peale untsi eest."

    Teemas "Kuidas läks 2010. a prognoosimine?" on koondtabelis kirjas, et 2010 tegelik (ilmselt siis aasta lõpu) kulla hind oli 1420,78 dollarit unts. Milline number nüüd õige on? Ja kuigi MS jutus välja toodud argumendid nagu kõik soodustaks kulla hinna tõusu tuleb nagu kokkuvõttes välja, et järgmised 2 a peaks hind hoopis langema kui prognoosinumbreid vaadata. Kus on viga?
  • Morgan Stanley 2011. ja 2012. a kullaprognoosid on aasta keskmised. Kui me vaatame eelmist aastat, siis untsi hind oli jaanuari alguses 1100 USD-i lähedal ning jõudis lõpuks üle 1400...ehk keskmine kusagil 1200 lähedal. Sellega võrrelduna oodatakse 2011.a ca 17% tõusu, ent nagu Vanaema tõi välja siis mullune aasta teise poole ralli ei jäta MS-i arvates enam palju liikumisruumi. Seda keskmist silmas pidades ei ole muidugi välistatud, et ajutiselt võib kuld teha mõlemas suunas suuremaid liikumisi.
  • Reutersi vahendusel antakse teada, et Apple (AAPL) CEO Steve Jobs jääb haiguslehele.
    Steve Jobs takes medical leave of absence - Reuters
    Euroopas on AAPL aktsia 8% miinuses.
  • Eelmise uudisele lisaks kinnitab Steve Jobs, et jätkab endiselt ettevõte CEO-na ning igapäevaste asjatoimetuste eest kannab hoolt Apple`i COO Tim Cook.
    Pikemalt saab lugeda Business Insider`st.
    AAPL aktsia natukene ka Euroopas taastunud, kaubeldes 6,8% miinuspoolel.
  • Credit Suisse analüütikud kirjutavad tänases raportis, et Emirates Airline, Etihad Airways ning teisedki Kesk-Ida lennufirmad kujunevad lähitulevikus Euroopa ja Aasia ettevõtetele pikemate liinide peal suurteks konkurentideks. Allolev illustratiivne graafik pärineb Ascend’ist ning näitab erinevate regioonide ettevõtete lennukipargi kasvu (Kesk-Ida hulka kuuluvad Emirates Airline, Etihad Airways, Gulf Air ja Quatar Airways, Aasia hulka kuuluvad regiooni 8 suurimat lennufirmat ning Euroopa all on ära toodud 3 suurimat lennufirmat). Credit suisse sõnul tähendab lennukite ja sihtkohtade arvu kasv seda, et piletihinnad ning kasumimarginaalid langevad. Näiteks Emirates’ile kuulub 156 nii-öelda pikkade liinide teenindamiseks mõeldud lennukit ning ettevõte on andnud sisse tellimuse veel 200 lennuki ehitamiseks. CS analüütikute sõnul kolmekordistab aga Etihad oma lennukipargi aastaks 2020.

  • Föderaalreservi liige Charles Plosser pidas täna kõne, milles tõi välja, et kuigi töötusmäär jääb ilmselt lühiperspektiivis kõrgeks, ei välista ta intressimäära tõstmist, kui üldine majanduspilt peaks paranema.
  • Plosserilt veel nii palju, et "keskpanga monetaarpoliiitka ei suuda vältida varaklassides mullide tekkimist ja ei suuda kiirendada muutusi tööjõuturul. Fed peaks võtma eesmärgiks konkreetse infaltsioonitaseme saavutamise."
  • Steve Jobsi ajutine kõrvalejäämine ettevõte igapäevase juhtimise juurest on tekitanud palju kõlapinda. Mitmes artiklis vaagitakse Jobsi sõnakasutust, Apple`i eksistentsi võimalikkusest ilma oma kuulsa CEO-ta ning spekuleeritakse erinevate tervisehädade üle, mis võisid Jobsi aktiivsest juhtimisest kõrvale astuma sundida.

    Täpsemalt saab lugeda siin ja siin.
  • "Kesk-Ida" on eesti keeles Lähis-Ida.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon