Börsipäev 20. mai - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 20. mai

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Aktsiaturud kui ka USA dollar jätkasid tõusu, kui sentimenti aitas toetada oodatust parem USA tarbijate kindlustunne. S&P 500 indeks ronis nädalaga ca 2,1% kõrgemale ning Stoxx Europe 600 lisas viimase kauplemisnädalaga 1,2%. Hoogu said juurde ka käesoleval aastal senini tagasihoidlikku tootlust näidanud Hiina aktsiad, kui Shanghai Composite tõusis nädalaga 1,6% spekulatsioonide peale, et valitsus kiirendab majanduslike reformide elluviimist. Arenevate turgude aktsiad tervikuna aga langesid nädalases võrdluses esimest korda viimase kuu jooksul, mis kirjutatakse peamiselt dollari tugevuse arvele.

    Aasia turud on hommikul alustanud tugevalt, kui nõrgenev jeen toetab Jaapani eksportijaid ning Tokyo Electric Power rallis 15%, kui kohaliku ajalehe andmetel taotleb ettevõte tuumareaktorite taaskäivitamist. Hiina aktsiad on pea kahe kuu kõrgeimal tasemel, mida vedasid peamiselt kinnisvaraarendajad, kui valitsuse statistika näitas, et riigi kinnisvarahinnad jätkasid aprillis tõusu. Hindade tõus aastases võrdluses oli kiireim Guangzhou, Pekini ja Shanghai regioonides ning kinnisvarahinnad tõusid 70-st linnast 68-s.

    Makrokalender on käesoleval nädalal võrdlemisi õhuke. Peamine fookus on siiamaani USA taastumist vedanud kinnisvarasektoril, kui kolmapäeval avalikustatakse aprillikuu olemaseolevate majade müük ning neljapäeval selgub, palju müüdi uusi maju. Lisaks avaldatakse kolmapäeval Fedi eelmise kohtumise protokoll, neljapäeval eurotsooni ja USA PMI indeksid ning reedel Saksamaa lõplik esimese kvartali SKP muutus ning USA kestvuskaupade tellimused.

    USA poolel domineerivad majandustulemuste avalikustamisega jaemüüjad, kui oma tulemused raporteerivad muuhulgas Home Depot, Lowe’s, Best Buy, Target, Saks, Gap. Kolmapäeval on huvitav jälgida ka Ben Bernanke sõnavõttu Kongressi ees, kus ta räägib USA majanduse väljavaatest, kus loodetakse saada vihjeid selle kohta, kuna Fed kavatseb võlakirjade ostuprogrammi kärpima hakata.

    Tänaselt makrokalendrilt on kell 15.30 oodata Chicago Fedi majandusaktiivsuse indeksit ning kell 20.00 peab majanduse olukorra kohta kõne Chicago Fedi juht Charles Evans.
  • Wall Street Journal kirjutab, kuidas ettevõtete aktsiapõhiste kasumite suurenemine tuleneb ainult suuremate marginaalide arvelt, viidates sellele, et S&P 500 ettevõtete EPSi kasvuks on esimeses kvartalis raporteeritud 3,7%, kuid müügitulud on püsinud paigal, tõustes kõigest 0,02%. Ühtlasi on puhaskasumi marginaalid peaaegu 20 aasta kõrgeimal tasemel, jäädes alla vaid 2006. aasta kolmanda kvartali tasemetele. Kuigi juba mitu aastat on hoiatatud, et marginaalid on ajalooliselt kõrgel ning peagi peaks toimuma korrektsioon, mis müügitulude kasvu puudumisel toob kaasa ka EPSi languse, pole antud stsenaarium siiski realiseerunud.

    Deutsche analüütikud on väljas arvutustega, mille kohaselt on S&P 500 marginaalide kasvu taga struktuursed muutused, mitte ettevõtete kulude kärpimine. Nimelt tuuakse välja, et alates 1990-ndate keskpaiga 7% pealt 2012. aastaks 9,7% peale tõusnud netomarginaali laienemise taga on kolm peamist faktorit. Esiteks indeksi koosseisu muutused, mis lisavad marginaalidele 0,8 protsendipunkti, tänu välismaiste kasumite suuremale osakaalule on madalamate maksumäärade näol lisandunud samuti 0,8 pp. Kõrgema marginaalidega äride globaalne laiendamine on kaasa toonud kõrgemad maksueelsed marginaalid, mis puhaskasumi marginaalidele lisavad 0,85 pp ning madalamad intressikulud on ettevõtete kasumlikkust suurendanud 0,25 pp.
  • Laupäeval toimusid Roomas protestid valitsuse kärpemeetmete ning kõrge tööpuuduse vastu. Protestijad nõudsid peaminister Enrico Lettalt, kes pole ametis olnud veel 30 päevagi, uute töökohtade loomist ning riigi majanduslanguse peatamist. Letta üks peamisi valimislubadusi oli uute töökohtade loomine, kuid protestijate sõnul keskendub peaminister hoopis maamaksu reformile. Letta toetusmäär on mai alguse 43% pealt kukkunud kiiresti 34% peale. Itaalia on hetkel pikimas majanduslanguses alates 1970. aastast, mil kvartaalseid andmeid koguma hakati, riigi töötuse määr on rekordtasemete läheduses.
  • Itaalia tööstustoodangu tellimused langesid märtsis võrreldes aastatagusega 10%, kuid võrreldes eelneva kuuga oli kasvuks 1,6%.

    Italian Orders SA (Mar) M/M 1.6% vs. Exp. 0.6% (Prev. -2.5%)
    Italian Orders NSA (Mar) Y/Y -10.0% vs. Exp. -8.4% (Prev. -7.9%)
  • FactSet on teinud kokkuvõtte 50 suurima hedge fundi positsioonidest esimese kvartali seisuga. Kokku suurendasid fondid aktsiate osakaalu üle 5% ning kõige enam investeeriti Boeingusse, kuhu voolas $1,6 miljardit ehk 3,5 korda rohkem kui seda varasemalt riskifondide portfellidest leida võis. Absoluutsummas paigutati aga kõige rohkem raha jaanuaris IPO teinud Norwegian Cruise Line Holdingsisse. Huvitav on ka see, et kuigi fondid vähendasid pisut oma positsiooni Google’i aktsias, oli ettevõtte siiski enamike (62%) fondide portfellis. Kaks kvartalit varem hiilgas Apple samasuguse näitajaga ning see oli veerandi riskifondide suurim aktsiapositsioon. Q1 2013 oli Apple’it portfellis 40% riskifondidest ning kõigest neli neist raporteerisid seda oma suurima aktsiapositsioonina.

    Alljärgnevalt on toodud ka riskifondide rahapaigutused sektorite lõikes.
  • Natuke aega tagasi sai ametlikuks, et Yahoo! ostab $1,1 miljardi eest Tumblr keskkonna, mis on Mayeri seni suurim ülevõtmine. Tumblr on blogikeskkond, millel on üle 100 miljoni kasutaja ja tegu on Yahoo püüdlusega liikuda üha rohkem sotsiaalmeedia ja nooremate kasutajate poole. Samas leiavad mõned, et Yahoo maksab Tumblri eest liiga palju, kuna ettevõtte eelmise aasta müügitulud küündisid kõigest $13 miljonini.
  • Chicago Fedi aktiivsusindeks langes aprillis märtsikuu -0,23 punkit pealt -0,53 punktini. Kolme kuu keskmine näitaja oli -0,04. Indeks on kaalutud keskmine 85 majandusindikaatorist ning indeksi nullväärtus viitab kasvule ning -0,7st väiksem tulemus viitab majanduslanguse algusele.
  • Turg tegi väikse jõnksu allapoole, kuna ringlemas on kuulukas nagu kavatseks Moody`s käesoleval aastal langetada USA reitingut.
    Market pulls back in recent trade; pullback from highs corresponds with comments regarding potential for U.S. downgrade this year

  • Tundub et HLF-is väike squeeze täna...
  • Reuters reporting that Fed's Charlie Evans (voting FOMC member, typically dovish) is confident Fed has the right accommodation in place, expect self-sustaining recovery by 2014; says would like to see inflation closer to our objective of 2%

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon