Börsipäev 28. oktoober - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 28. oktoober

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Aktsiaturud kauplesid eile valdavalt punases. Stresstesti järgselt tiris finantssektor Euroopas börse allapoole (eriti Itaalias, kus mitmed aktsiad olid limiidis kinni ning vedasid FTSE MIB indeksi sessiooni lõpuks -2,4% madalamale). Ühendriikides aga oli fookus energiasektoril, millele heitsid varju nafta hinna vajumine alla 80 dollari ning mitmete analüüsimajade ettevaatlikud kommentaarid. S&P 500 sulgus -0,15% kaotusega, olles päeva alguses seisnud silmitsi ligi -0,7% kaotusega.

    Makromajanduse näitajad valmistasid valdavalt pettumuse nii Euroopas kui ka Ühendriikides. Saksamaal jätkas ettevõtete kindlustunde indeks langust kuuendat kuud järjest, mis viis indeksi madalaimale tasemele alates 2012.a detsembrist. Ühendriikides paranesid majade pooleliolevad müügitehingud septembris 0,3% pärast -1,0% langust augustis, kuid jäi analüütikute 1,0% kasvuootusest siiski väiksemaks. Teenindussektori PMI viitas oktoobris aktiivsuse nõrgenemisele ning ka Dallase töötleva tööstuse aktiivsusindeks tuli oodatud 11,0 punkti asemel 10,5 punkti.

    Aasias on aktsiaturud liikunud öösel erisuunaliselt. Hiina ja Hongkongi indeksid kauplesid plusspoolel (Hang Seng +1,0%, Shanghai Comp +1,7%), samas Jaapani Nikkei kaotas -0,4% vaatamata oodatust positiivsemale jaemüügi statistikale, mille kohaselt kasvas tarbimine septembris 2,7% võrreldes augustiga (oodati 0,9%) ning paranes mullusega võrreldes 2,3% (augustis YoY 1,2%). Võimalik, et negatiivsema reaktsiooni taga oli spekulatsioon, et taastuv tarbimine vähendab keskpanga jaoks vajadust majandust täiendavalt stimuleerida.

    Liikudes tänase börsipäeva juurde, siis Euroopas oodatakse Rootsi keskpangalt järjekordset intressimäära langetamist 0,15 protsendipunkti võrra 0,1% peale, toomaks majandust välja deflatsioonilisest keskkonnast. Ühendriikides selguvad septembrikuu kestvuskaupade tellimused, tarbijate kindlustunde indeks ning Richmond FEDi töötleva tööstuse küsitluse tulemus.

    10.30 Rootsi keskpanga intressimäära otsus
    11.00 Itaalia ettevõtete kindlustunde indeks (oktoober)
    14.30 USA kestvuskaupade tellimused (september)
    15.00 USA S&P Case-Shilleri majade hinnaindeks (august)
    16.00 USA tarbijate kindlustunde indeks (oktoober)
    16.00 USA Richmond FEDi töötleva tööstuse küsitlus (oktoober)

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel 0,2% kõrgemal ja Euroopa aktsiaturud on alustamas samuti positiivsel territooriumil.

  • Rootsi keskpank langetas intressimäära oodadust rohkem ehk 25bp võrra 0,0% peale. Kui senised langetamised pole aidanud, siis kas ka tänane kärpimine omab efekti või tuleb alternatiivseid meetmeid rakendama hakkama nagu Euroopas, Jaapanis, USAs?

    RIKSBANK SAYS INFLATION IS TOO LOW
    RIKSBANK DELAYS RATE INCREASES TO MIDDLE 2016 FROM END 2015
    RIKSBANK: WON'T START RAISING UNTIL INFLATION CLEARLY PICKS UP
    RIKSBANK SEES SWEDISH 2014 GDP GROWTH 1.9% VS 1.7% SEPT. EST.
    RIKSBANK SEES SWEDISH 2015 GDP GROWTH 2.7% VS 3.0% SEPT. EST.
    RIKSBANK SEES CPI -0.2% IN 2014 VS SEPT. EST. 0.0%
    RIKSBANK SEES CPI +0.4% IN 2015 VS SEPT. EST. OF +1.3%
  • Esimesena Jaapani kolmest suurimast autotootjast septembris lõppenud kvartali tulemused avaldanud Honda Motori ärikasum vähenes lõppenud kvartalis 4,1% ehk 164,4 mld jeeni peale aastataguse Y171,4 mld pealt. Ettevõtte kasumi vähenemise põhjuseks oli nii müügimahu langus kui ka R&D kulude kasv. Jaapani suuruselt kolmanda autotootja käive kasvas samal ajal 4,3% Y/Y ehk Y3,01 triljoni peale.

    Kuigi Honda saab tuge nii kulude kärpest kui ka jeeni nõrgenemisest, siis müügi nõrkuse tõttu nii Jaapanis kui ka Hiinas kärpis autotootja majandusaasta käibeprognoosi Y12,75 triljoni peale varasema Y12,8 triljoni pealt. Esmakordselt viimase kolme aasta jooksul prognoosib Honda ka majandusaasta puhaskasumi vähenemist võrreldes aastatagusega – autotootja ootab majandusaasta puhaskasumiks Y565 mld ehk 1,6% vähem kui aasta varem (märkusena, veel aprillis prognoositi kasumiks 600 mld jeeni).
  • Itaalia ettevõtete seis osutus oktoobris veidi lootusrikkamaks, kui kindlustunde indeks paranes 0,5 punkti 96,0 punktile (september revideeriti samuti kõrgemaks 0,4 punkti 95,5 punktile), samas kui analüütikud ootasid langust 95,0 punktile.
  • USA kestvuskaupade tellimused oodatust nõrgemad. Samuti jäid arvatust kesisemaks tarned, mis toob tõenäoliselt kaasa SKP prognooside kärpeid.

    USD Cap Goods Orders Nondef Ex Air (SEP): -1.7% actual vs 0.7% estimated; 0.6% prior (0.3% revised)
    USD Cap Goods Ship Nondef Ex Air (SEP): -0.2% actual vs 0.7% estimated; 0.1% prior
  • USA tarbijate kindlustunne oodatust parem, kõrgeim alates 2007.a

    USD Consumer Confidence Index (OCT): 94.5 actual vs 87.0 estimated; 86.0 prior (revised to 89.0)
  • Facebook prelim $0.43 vs $0.40 Capital IQ Consensus Estimate; revs $3.2 bln vs $3.11 bln Capital IQ Consensus Estimate

    FB kauplemas 1% miinuspoolel.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon