Balti börsid 23. september - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Balti börsid 23. september

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kolmest Balti börsiindeksist lõpetas eile kauplemise kõrgemal vaid Riia börsiindeks (+0.61%). Tallinna ja Vilniuse börsiindeksid seevastu langesid vastavalt -0.72% ja -0.17%. Kauplemisaktiivsuse poolest oli tegemist ühe suhteliselt vaikse börsipäevaga – kokku sooritati Balti põhinimekirjas olevate aktsiatega 320 tehingut koguväärtuses 478 tuhat eurot, millest ligikaudu 320 tuhat eurot (154 tehingut) tehti Tallinna börsil ja 83 tuhat eurot (89 tehingut) Riia börsil.

    Enim kaubeldud aktsiaks oli eile Merko Ehitus (+1.42%), millega sooritati 18 tehingut kogumahus 93 tuhat eurot. Merko Ehitusele järgnesid Tallinna Vesi (-0.72%) ja Olympic EG (-1.61%) vastavalt 82 ja 81 tuhande euroga.

    Suurimateks tõusjateks olid eile Lietuvos Energijos (+2.96%, käive EUR 3,7k), LSC Group (+2.52%, käive EUR 31,6k) ja Skano Group (+1.79%, käive EUR 75). Enim langesid Linas Agro (-1.93%, käive EUR 3,0k), Tallink Grupp (-1.70%, käive EUR 19,8k) ja Olympic EG (-1.61%, käive EUR 81,5k).
  • Eesti Pank: Ettevõtete ja majapidamiste hoiuste kasv on jätkuvalt kiire

    Eesti ettevõtetele ja majapidamistele väljastatud laenude ja liisingute maht oli augusti lõpus 15,8 miljardit eurot, sama palju kui juuli lõpus. Möödunud aasta augustiga võrreldes kasvas finantseerimisportfell 3,5%.

    Ettevõtetele antud laenude ja liisingute aastakasv oli augustis 3,1%. Viimastel kuudel on laenamine kasvanud kõige kiiremini kaubandus-, taristu ja tööstusettevõtetele. Kinnisvaraarenduse ettevõtete laenuportfelli kasv, mis oli aasta esimesel poolel tempokas, on nüüdseks mõnevõrra aeglustunud. Logistika ja põllumajanduse ettevõtete laenuportfell aga vähenes, neid tegevusalasid on mõjutanud nii vilets väliskeskkond kui ka sektori muud probleemid.

    Eluasemelaenude maht suurenes augustis aasta võrdluses 3,9%, ligikaudu sama palju kui eelmistel kuudel. Uute eluasemelaenude kasv on kevade ja suve algusega võrreldes aeglustunud, augustis väljastati neid 10% suuremas mahus kui aasta eest. Majapidamiste muude laenude ja liisingute maht kasvas aastaga 4,4%. Seda kasvu veab autoliising, mille maht suurenes 13%.

    Tähtajaks tasumata laenude maht augustis pisut suurenes, kuid on jätkuvalt väike. Üle 60 päeva maksetähtaega ületavate laenude maht oli kuu lõpus 1,7% laenuportfellist. Laenukvaliteet on viimastel kuudel halvenenud peamiselt tööstus- ja põllumajandusettevõtete seas, aga paranenud kinnisvaraettevõtete hulgas.

    Ettevõtetele väljastatud pikaajaliste laenude intressimarginaalid augustis pisut vähenesid ja eluasemelaenude omad suurenesid. Selline suundumus on kestnud terve selle aasta. Ettevõtetele antud uute pikaajaliste laenude keskmine intressimäär alanes 2,2%ni ja eluasemelaenude oma tõusis 2,3%ni.

    Ettevõtete ja majapidamiste hoiuste kiire kasv jätkus. Ettevõtete hoiuste maht suurenes augustis aastaga 9,6%, 4,7 miljardi euroni. Majapidamiste hoiuste maht oli augusti lõpus 5,6 miljardit eurot, aasta võrdluses 7,6% suurem.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon