LHV allutatud võlakirjade emissioon - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

LHV allutatud võlakirjade emissioon

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • 05.10.2015 algab LHV Groupi allutatud võlakirjade märkimine, see kestab kuni 26.10.2015. Eeldatav kauplemine algab 02.11 või sellele lähedasel päeval.
    Olulisemad andmed:
    Emissiooni maht 10 miljonit eurot, ülemärkimisel 15 miljonit
    Nimiväärtus 1000 eurot
    Intress 6,5% aastas, makstakse kord kvartalis
    Periood 10 aastat, õigus tagasi osta 5 aasta möödudes.
    Märkimine toimub LHVs või teistes Eesti pankades.
    Võlakirjade allutatus tähendab, et LHV likvideerimise või pankroti korral rahuldatakse võlakirjadest tulenevad nõuded alles pärast kõigi allutamata nõuete (nt saadud hoiused, võetud laenud, kohustused töötajate ja tarnijate ees) täielikku rahuldamist. Nõuete rahuldamise järjekorras jäävad allutatud võlakirjadest tahapoole ainult LHV aktsionärid.
    Prospekt on leitav siit.
    Täpsem info lehelt www.lhv.ee/emissioon
  • Milleks? EKP annab ju pankadele sisuliselt 0-intressiga laenu.
  • To FakeMcCoy: Tegemist on allutatud võlakirjaga, st seda saab kasutada omavahendite koosseisus.
  • Võlakirja saab LHV internetipangas märkida Raha kasvatamise menüüst -> Väärtpaberite märkimine alajaotusest

  • AloV

    Võlakirjade allutatus tähendab, et LHV likvideerimise või pankroti korral rahuldatakse võlakirjadest tulenevad nõuded alles pärast kõigi allutamata nõuete (nt saadud hoiused, võetud laenud, kohustused töötajate ja tarnijate ees) täielikku rahuldamist. Nõuete rahuldamise järjekorras jäävad allutatud võlakirjadest tahapoole ainult LHV aktsionärid.


    Ja bailout korral saavad kõigi eelduste kohaselt laksu sisse võrdselt equityomanikega?

  • Lihtsustatult on LHV likvideerimisel raha tagasisaamise järjekord selline: hoiused>võlakirjad>allutatud võlakirjad>aktsiad
  • Fake McCoy
    Milleks? EKP annab ju pankadele sisuliselt 0-intressiga laenu.

    A new breed of hybrid instruments is billed as the best of both worlds. So-called contingent convertible bonds, or “cocos”, turn into equity when a bank is struggling, trimming its debts and interest payments. Coco issuance has soared since 2010, as banks have sought to keep regulators happy by bolstering their ability to withstand losses. These fancy bonds have the upsides of debt in good times, but provide a cushion in a crisis.


    Päris hea ülevaade taolistest instrumentidest:
    Economist: Miraculous conversion
    Economist: Mass conversion
  • To Loowi: tegemist ei ole CoCo-dega, vaid nn. täiesti tavalise nn subordinate bondiga. LHV võlakirjal puuduvad CoCo-dele tüüpilised iseloomujooned nagu vabatahtlik kupong jm =)
  • AloV, eraisikuna märkides läheb vist saadav intress tulumaksu alla?
  • TNT
    AloV, eraisikuna märkides läheb vist saadav intress tulumaksu alla?

    Intress on tõesti tulumaksuga maksustatav. Samas võib kasutada Investeerimiskonto süsteemi.
  • Investeerimiskonto süsteemi puhul on vaja samuti tulumaksu maksta, küll saab tulumaksuga maksustatud intresse käsitleda sissemaksena.
  • Emiteeritavate allutatud võlakirjade puhul saab LHV Group esimesel 5 aastal kaasatud kapitali omakapitali hulka arvata täies mahus, peale seda saab seda kasutada lineaarselt vähenevas mahus nii, et võlakirja lõppedes kapitali enam omakapitali hulka kaasata ei saa. Viie aasta möödudes on LHV Groupil õigus võlakiri tagasi kutsuda (FI nõusolekul). Mainitud võlakirja võiks nimetada kasvupuhvriks, mis on vajalik kiirelt arenevale ettevõttele.
  • Kas LHV Pank aktsepteerib seda võlakirja ka võimenduslaenu tagatisena? Kui jah, milliseks kujuneb tagatismäär?
  • Märkimisperioodil see võlakiri võimenduslaenu tagatiseks ei sobi. Oleme täpsustamas, kas peale noteerimist saame seda tagatisena aktsepteerida.
  • Ma vaatleks seda allutatud võlakirjade emissiooni kui LHV poolset sundkäiku, ju on vaja omavahedeid paremas seisus näidata, praegustel omanikel ei olnud sellist summat sisse panna, aga suurema investori kaasamine oleks aasta enne kavandatavat börsile minekut supi liiga lahjaks teinud.Samas börsile tuleku ajastus ei satu just kõige paremale hetkele,ennem ei saanud ka tulla, ei olnud midagi kasumi real näidata.
  • aivo1: tõesti on olnud kasv väga kiire.
  • Ma siin algajana ei saa süsteemile hästi pihta. Saab justkui kahest kohast neid osta: Väärtpaberite märkimine ja võlakirjade ostu alt.
    Kumma kohta see käib: http://www.nasdaqomxbaltic.com/market/?instrument=EE3300110550&list=1&pg=details&tab=trading&lang=et&price=1

    Seal on intress 7.25 , mitte 6.5.

    Võlakirjade ostu alt tuleb sisestada kogus ja hind. Kust ma turuhinda näen?
  • Küsija suu pihta ei lööda, niiet julgen küsida küll.
    Saan aru, et LHV'l on plaan tulevikus Balti bõrsi põhinimekirjas noteeritud olla. Kas on võimalus, et tulevikus konventeeritakse võlakirjad aktsiateks? Või on tegu täiesti erinevate instrumentidega?

    Tänan
  • raigo176
    Ma siin algajana ei saa süsteemile hästi pihta. Saab justkui kahest kohast neid osta: Väärtpaberite märkimine ja võlakirjade ostu alt.
    Kumma kohta see käib: http://www.nasdaqomxbaltic.com/market/?instrument=EE3300110550&list=1&pg=details&tab=trading&lang=et&price=1

    Seal on intress 7.25 , mitte 6.5.

    Võlakirjade ostu alt tuleb sisestada kogus ja hind. Kust ma turuhinda näen?

    Väärtpaberite märkimise jaotusest saab osaleda 1 000 EUR nominaaliga võlakirjade märkimises, mille intress 6.5%.

    Võlakirjade ost/müük jaotusest saab osta 50 000 EUR nominaaliga ning 7.25% intressiga võlakirju teiste investorite käest. Selle hinda saab jälgida siit: http://www.nasdaqomxbaltic.com/market/?instrument=EE3300110550&list=1&pg=details&tab=trading&lang=et&price=1

    Praegu ühtegi müüginoteeringut üleval ei ole. Pole tehtud ka ühtegi tehingut.
  • Henri944
    Küsija suu pihta ei lööda, niiet julgen küsida küll.
    Saan aru, et LHV'l on plaan tulevikus Balti bõrsi põhinimekirjas noteeritud olla. Kas on võimalus, et tulevikus konventeeritakse võlakirjad aktsiateks? Või on tegu täiesti erinevate instrumentidega?

    Tänan


    Neist võlakirjadest kumbagi aktsiate vastu ei vahetata. Küll aga on olemas varasemalt emiteeritud allutatud vahetusvõlakiri mida teatud tingimustel saab vahetada aktsiate vastu. Selle kohta saab rohkem infot siit: https://www.lhv.ee/investorile/volakirjad/2020-12-20/
  • Tere,
    Tekkis paar küsimust:
    1. Saan õigesti aru, et võlakirjad muutuvad börsil vabalt kaubeldavaks ja nendest on siis võimalik ka lahti saada?
    2. Kui juhtub et märgitakse üle 15 miljoni, kas siis toimub proportsioonis mingi jaotamine?

    Tänud ette.
  • to XX5:

    Esialgu turutegemise lepingut võlakirjadel ei ole, seega võlakirju saab osta-müüa sama aktiivselt kui teised investorid neid ostma-müüma on.

    Jaotusest on prospektis juttu:

    (i) Seltsil on õigus eelistada Eesti investoreid välismaistele investoritele, kes võivad osaleda institutsionaalses pakkumises;
    (ii) Seltsil on õigus eelistada oma olemasolevaid aktsionäre ja võlakirjaomanikke teistele investoritele;
    (iii) jaotamise eesmärgiks on luua Seltsile kindel ja usaldusväärne investorite baas; ja
    (iv) samadel tingimustel koheldakse kõiki investoreid võrdselt.
  • AloV
    Investeerimiskonto süsteemi puhul on vaja samuti tulumaksu maksta, küll saab tulumaksuga maksustatud intresse käsitleda sissemaksena.


    Kas ei ole võimalik tulumaksu tasumist edasi lükata isegi juhul, kui ma teavitaksin teid sellest, et kasutan investeerimiskonto süsteemi? Seaduse kohaselt võiks ju see olla võimalik?
  • Jah, selliselt on tulumaksu edasilükkamine võimalik. Maksuküsimusi hetkel veel täpsustame ning anname selle kohta eraldi infot.
  • Huvilistel on võimalik osaleda AS LHV Groupi veebiseminaril, mis toimub esmaspäeval, 12. oktoobril 2015 algusega kell 10.00. Täpsem info börsiteatest.
  • Kas LHV võlakiri on parem kui Tallinna Vee aktsia? See LHV dividendide tulumaks rikub asja ära :-(
  • Miks saan vastuseks "Märgitavad väärtpaberid puuduvad" kui lähen lehele Raha kasvatamine -> Väärtpaberite märkimine?
  • MSM esitas tabava küsimuse, ka meie börsil on ettevõtteid, kes maksavad dividende 6,5% aastas või veelgi rohkem.Ei tundu see allutatud võlakiri ju praegustel tingimustel atraktiivne. Kas LHV allutatud võlakirja risk on väiksem kui Tallinna Vee aktsial? Vabandan juba ette, ju olen pimedusega löödud ja ei oska allutatud võlakirja eelist näha.
  • To Bows: Teie küsimuse osas on teiega ühendust võetud.
  • aivo1
    MSM esitas tabava küsimuse, ka meie börsil on ettevõtteid, kes maksavad dividende 6,5% aastas või veelgi rohkem.Ei tundu see allutatud võlakiri ju praegustel tingimustel atraktiivne. Kas LHV allutatud võlakirja risk on väiksem kui Tallinna Vee aktsial? Vabandan juba ette, ju olen pimedusega löödud ja ei oska allutatud võlakirja eelist näha.


    26.10 fikseerime siis sulgemishinnad ja hakkame 10 aastat arvet pidama. Siis saab vähemalt tagantjärele tark olla. Ma arvan, et neil 1000 eurostel võlakirjadel on kaks sihtgruppi. Ühed on fännid ja muidu sõbrad ning teised on äkki need kes tahaks nautida seda 5 või 10 aastast stabiilset sissetulekut.
  • Kes tänasest veebiseminarist ilma jäi, saab seda Nasdaq Baltic Youtube'i kanalis järgi kuulata ja vaadata (slaidid).
  • Mul oleks paar küsimust.

    Prospektis on öeldud, et seltsil on õigus eelistada Eesti investoreid - OKEI. Mis juhtub siis kui märgitakse üle 1,5 MEUR-i? Reha tõmbab välismaised investorid välja aga jääb ikka näiteks üle. Ehk siis mille alusel see lõplik piir võiks tekkida.

    Teine asi, kas LHV pensionifondid ise ka osalevad või on see juba mingi konflikt?
  • Ma usun, et prospektis on esimene küsimus vast kõige konkreetsemalt vastatud: Pakutavad Võlakirjad jaotatakse Pakkumisel osalevate investorite vahel lähtuvalt järgmistest põhimõtetest:
    (i) Seltsil on õigus eelistada Eesti investoreid välismaistele investoritele, kes võivad osaleda institutsionaalses pakkumises;
    (ii) Seltsil on õigus eelistada oma olemasolevaid aktsionäre ja võlakirjaomanikke teistele investoritele;
    (iii) jaotamise eesmärgiks on luua Seltsile kindel ja usaldusväärne investorite baas; ja
    (iv) samadel tingimustel koheldakse kõiki investoreid võrdselt.

    Teise küsimuse osas jään vastuse võlgu, mul ei ole õigus kommenteerida, kes märgib ning fondivalitsejal ei ole kohustust kommenteerida, kas märgitakse (enne investeerimisotsuseid enamasti oma otsuseid ei avalikustata). Lisaks on omaette küsimus, kas tohib märkida, mis on juba juristide pärusmaa.
  • thumb

    Teine asi, kas LHV pensionifondid ise ka osalevad või on see juba mingi konflikt?


    Üldjuhul me ei kommenteeri võimalikke investeerimisotsuseid, kuid antud juhul on investeerimisfondide seadus konkreetne:
    § 280. Huvide konflikti vältimine
    (2) Fondi arvel ei või omandada osalust selle fondi fondivalitsejaga samasse konsolideerimisgruppi kuuluvas äriühingus või omandada nimetatud isiku poolt väljalastud väärtpabereid teisiti kui reguleeritud turu vahendusel.
  • AloV
    Jah, selliselt on tulumaksu edasilükkamine võimalik. Maksuküsimusi hetkel veel täpsustame ning anname selle kohta eraldi infot.


    Tere, Alo

    Kas maksuküsimustele olete saanud vastuseid?
  • Võlakirjade prospektis on seda teemat käsitletud puntkis 3.6
    Eesti residentidest üksikisikud peavad maksma laenudelt, väärtpaberitelt (sh võlakirjad) ja muudelt võlakohustustelt saadud intressidelt tulumaksu (20%). Seega maksustatakse Eestis tulumaksuga intressid (kupongimaksed), mida Eesti residentidest üksikisikud saavad võlakirjadelt.Kuna residentidest juriidiliste isikute kõiki tulusid maksustatakse kasumi jaotamisel (nagu on kirjeldatud eespool), siis Eesti residentidest juriidiliste isikute saadud intresse vahetult ei maksustata. Tavaliselt mitteresidentide intressimakseid Eestis ei maksustata (st kinnipidamisi ei tehta). Kuid tasub meeles pidada, et mitteresidentidest võlakirjaomanikud, kes saavad võlakirjadelt intressi, võivad olla kohustatud deklareerima tulu ja maksma tulumaksu enda elukohariigis.

    Investeerimiskonto osas ootaks selgust selle nädala jooksul.
  • Kui võlakirja ostad investeerimiskonto kaudu, siis peaks intress laekuma ka investeerimiskontole. Kui sa seda laekumist sissemaksuna ei deklareeri, siis tulumaksu maksma ei pea. Tõenäoliselt eeltäidetud deklaratsioonis on see sees aga siis tuleb see sealt lihtsalt kustutada.
  • thumb, kas see on kindel või "peaks"?
  • Kui ei laeku investeerimiskontole, siis pead ise esimesel võimalusel kandma sinna.
  • Investeerimiskonto puhul on olukord keerulisem. Tulumaksuga intresse kohe ei maksustata (on võimalik maksustamist edasi lükata) kui on täidetud järgmised tingimused. Esmalt tuleb võlakirjad osta investeerimiskontol oleva raha eest, teiseks peavad intressid laekuma investeerimiskontole ja kolmandaks tuleb investeerimiskonto olemasolust aegsasti teavitada ka väljamakse tegijat, et viimane intressilt tulumaksu kinni ei peaks. Vastava aluse annab TuMS § 40 lg 2 p 4. Seadus ei sätesta teavitamise vormi.

    LHV panga puhul tuleks saata digitaalselt allkirjastatud avaldus investeerimiskonto kohta aadressile info@lhv.ee (tuleb märkida, millist kontot LHV Pangas tuleb käsitleda investeerimiskontona). Investeerimiskonto lõpetamisel tuleks sellest samuti teavitus saata.
  • Kui investeerimiskontost on teavitatud , siis intressi esialgu ei maksustata. Kui sellest ei ole teavitatud, siis maksustatakse ja seda saab kajastada sissemaksena.
  • AS LHV Group korraldab 21.10.2015 kell 18:00 investoresitluse LHV kliendikontoris, aadressil Tartu mnt 2.

    Registreerida saab LHV Finantsportaalis.
  • Intress 6,5% miinus tulumaks 20% = reaalintress 5,2% - lihtsalt konstateerin fakti.
  • Info@lhv andis täna 100% vastupidise vastuse, et investeerimiskonto või mitte, 20% tulumaksu tuleb koheselt tasuda. Kumba pidi siis ikkagi on?
  • Vabandame kui selline info Teieni jõudis. Investeerimiskonto puhul tuleb tulumaks koheselt tasuda juhul kui investeerimiskonto olemasolust ei ole väljamakse tegijat (antud juhul LHV Panka ) teavitatud. Kui vastav teavitus on tehtud, siis intressimakset esialgu tulumaksuga ei maksustata ning tulumaksu maksmise kohustust on võimalik edasi lükata.
  • Kui kasutan investeerimskontot juba mitu aastat ja omal ajal teavitasin sellest ka LHV-d, siis kas LHV teab, et tegemist on investeerimiskontoga, kui ma ostan seal olevate vahendite arvelt võlakirju või tuleb võlakirjade osas eraldi LHV-d teavitada, et kasutan sedasama investeerimiskontot?
  • toun
    Kui kasutan investeerimskontot juba mitu aastat ja omal ajal teavitasin sellest ka LHV-d, siis kas LHV teab, et tegemist on investeerimiskontoga, kui ma ostan seal olevate vahendite arvelt võlakirju või tuleb võlakirjade osas eraldi LHV-d teavitada, et kasutan sedasama investeerimiskontot?

    Antud juhul tuleks LHV-d uuesti teavitada Alo poolt märgitud viisil:
    AloV
    LHV panga puhul tuleks saata digitaalselt allkirjastatud avaldus investeerimiskonto kohta aadressile info@lhv.ee (tuleb märkida, millist kontot LHV Pangas tuleb käsitleda investeerimiskontona). Investeerimiskonto lõpetamisel tuleks sellest samuti teavitus saata.
  • Tallinna Vesi div 0.90 ehk div tootlus hetkel 6,5% millelt enam makse maha ei lähe - ka lihtsalt konstanteerin fakti :)
  • Kui kõrgeks hindad võimalust, et Tallinna Vesi kohtus kaotab ja kui see peaks juhtuma, siis kas Sul on Tallinna Veega leping, et nad jätkavad 90c väljamakseid järgmise 10 aasta jooksul? Boonusküsimuseks on, et kas Sul on leping, millega Tallinna Vesi kohustub oma aktsia 10 aasta pärast tänase turuhinnaga Sult tagasi ostma?
  • Mina jälle peaks tõenäoliseks, et selline ettevõte nagu Tallinna Vesi ka 10 aasta pärast eksisteerib, monopoolses seisus ettevõte ja vaevalt inimesed vee tarbimisest loobuvad.Samas leping mis peaks nagu kohustama ei anna veel garantiid, et see ka nii läheb ja selline pisike moodustis nagu LHV üldse 10 aasta pärast eksisteerib? Me ei tohiks eitada, et on olemas ka riskid,ka pankroti võimalus?
    Võlakirjade allutatus tähendab, et LHV likvideerimise või pankroti korral rahuldatakse võlakirjadest tulenevad nõuded alles pärast kõigi allutamata nõuete (nt saadud hoiused, võetud laenud, kohustused töötajate ja tarnijate ees) täielikku rahuldamist. Nõuete rahuldamise järjekorras jäävad allutatud võlakirjadest tahapoole ainult LHV aktsionärid

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon