Börsipäev 25. jaanuar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 25. jaanuar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Aktsiaturud lõpetasid reedese päeva tugeva tõusuga (Stoxx 600 +3,0% ja S&P 500 +2,0%), mis aitas indeksitel üle pika aja ka nädala lõikes taas plussi jõuda. Raske on aga öelda, kas selleks korraks on põhi saavutatud, sest ülemüüdud tingimuste juures on tavapärane näha muljetavaldavaid põrkeid, eriti kui keskpankurid avavad ukse veelgi lõdvemale rahapoliitikale. Fundamentaalselt midagi väga ei muutunud ning teatavat ettevaatlikkust võib välja lugeda ka sellest, et kui müügipäevadel tehingute kogumaht kasvab, siis S&P 500 reedene tõus saavutati madalaima käibega viimase nädala jooksul.



    Euroopas valmistasid töötleva tööstuse ja teenindussektori jaanuarikuu aktiivsusindeksid pettumuse, kui kogu eurotsooni erasektori näitaja viitas majanduskasvu aeglustumisele (53,5 vs 54,3 detsembris ning nelja kvartali keskmine 54,1). Kuigi üldine tase viitab siiski arvestatavale kasvule ning ühe kuu küsitluse baasil ei maksa põhjapanevaid järeldusi teha, loob täiendava riski siiski see, et reaalmajanduse näitajad on viimastel kuudel küsitlustega võrreldes isegi pehmemaks osutunud.

    Arvatust nõrgemaks osutus ka Suurbritannia detsembri jaemüük, mis kahanes novembri baasil prognoositud -0,3% asemel -0,9% (autosid ja kütust arvestamata) ning seda allapoole revideeritud näitaja pealt (1,7% kasvu asemel 1,3%). Aasta baasil tähendas see aeglaseimat kasvu viimase kahe aasta jooksul. Arvestades inflatsiooniootuste arvatust aeglasemat kasvu, aeglustunud palgatõusu ning tekkinud globaalseid riske, pole keeruline mõista, miks Inglise keskpanga juhi Mark Carney arvates ei ole praegu õige aeg intressimäära kergitada. Finantsturgude hinnangul järgmise aasta jooksul intressimäära praeguse 0,5% pealt ei liiguta.

    Ühendriikides viitas Markiti koostatud küsitlus töötleva tööstuse olukorra paranemisele jaanuaris (tõusis 1,5 punkti 52,7 punktile vs oodatud 51,0 punkti), kuid tõenäoliselt oodatakse ära ka tuleval nädalal selguv ISM indeks, et tööstusharu seisust paremat ülevaadet saada. Olemasolevate majade müük hüppas detsembris 14,7% võrreldes novembriga, mil näitaja kukkus -10,5%. Volatiilsuse taga oli hüpoteeklaenude tingimuste muutused, mis lükkasid tehingute sõlmimise detsembrisse ja seetõttu ei anna viimase kahe kuu statistika müügi kohta selget signaali.

    Tänane päev jääb majandusuudiste osas pigem vaikseks, kui Euroopas võiks huvi pakkuda Saksamaa ettevõtete jaanuarikuu kindlustunde indeks ning Ühendriikides heidab järjekordne FEDi regionaalne küsitlus valgust töötleva tööstuse olukorrale.

    11.00 Saksamaa ettevõtete kindlustunde indeks (jaanuar)
    11.00 Itaalia tööstustoodangu müük ja tellimused (november)
    12.00 Itaalia jaemüük (november)
    16.30 USA Dallas FEDi töötleva tööstuse küsitlus (jaanuar)
    20.00 Mario Draghi esineb kõnega

  • Saksamaa ettevõtete hinnang jooksvale majandusolukorrale püsis jaanuaris üsna stabiilsena (112,5 punkti vs 112,8 detsembris ning oodatud 112,6), kuid järgneva kuue kuu väljavaadet kajastav indeks langes 104,6 punkti pealt 102,4 punktile, jäädes sellega prognoositud 104,1 punktist nõrgemaks
  • JPMorgani mudeli kohaselt on globaalne majandus jooksva hinnangu baasil kasvamas 2,6%, mis märgib detsembri lõpuga võrreldes aeglustumist, kuid ei viita siiski majandussurutisele. Samuti jääb kasv kiiremaks võrreldes JPMorgani enda ametliku prognoosiga.
  • McDonald's on leidnud oma mojo üles

    McDonald's prelim Q4 $1.31 vs $1.23 Capital IQ Consensus Estimate; revs $6.34 bln vs $6.24 bln Capital IQ Consensus Estimate
    McDonald's Q4 comps +5% vs. 'positive' guidance and ests just above 3%

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon