Börsipäev 31. märts - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 31. märts

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Ehkki USA aktsiaturud kaotasid päeva lõpus veidi jõudu, lõpetasid indeksid Janet Yelleni teisipäevaste kommentaaride tuules kõrgemal. S&P 500 indeks parandas taset 0,4% ning on aasta algusega võrreldes kauplemas ligi protsendi jagu plussis. Wall Streeti positiivne sentiment vedas kaasa ka Euroopa turud (Stoxx +1,3%) vaatamata tugevnenud eurole (EUR/USD +0,4% 1,1338).

    ADP tööturu küsitluse kohaselt loodi USA erasektoris märtsis 200 tuhat uut töökohta, ületades marginaalselt analüütikute 195 tuhande suurust prognoosi. See peaks näitama, et tööturu trendid jäid märtsis stabiilseks, millest johtuvalt ei tohiks reedel avalikustatav ametlik statistika suurt üllatust pakkuda (kuigi viimase aasta jooksul on ADP ja NFP keskmine absoluutne erinevus olnud 66 tuhat).



    Chigaco FEDi president Charles Evans, kes pole tänavu FOMC hääletav liige, arvas eilses esinemises, et USA majandus on tänavu tõenäoliselt piisavalt tugev, et õigustada intressimäära tõstmist kaks korda. Kuid suurem on tema hinnangul pigem risk, et kogutoodang ja inflatsioon võivad jääda baasstsenaariumist madalamaks ja see annaks alust jätkata rahapoliitika normaliseerimist aeglasemalt. Kiirenevat inflatsiooni tuleks Evansi kohaselt siiski teraselt jälgida, kuid suveks peaks pilt selginema, kas tegemist on ajutise volatiilsusega nagu keskpank hetkel prognoosib.

    Vaadates otsa tänastele majandusuudiste valikule, siis ennekõike tõusevad esile eurotsooni märtsikuu inflatsioon ning Saksamaa ja Prantsusmaa veebruarikuu jaemüügi statistika. Ühendriikides avaldatakse möödunud nädala esmased töötu abiraha taotlused ning Chicago töötleva tööstuse PMI.

    09.00 Saksamaa jaemüük (veebruar)
    09.45 Prantsusmaa inflatsioon (märts)
    09.45 Prantsusmaa tarbijate kulutused (veebruar)
    10.00 Hispaania jaemüük (veebruar)
    10.00 Hispaania inflatsioon (märts)
    10.55 Saksamaa töötute arvu muutus (märts)
    11.30 Suurbritannia neljanda kvartali SKP lõplik näit
    12.00 Eurotsooni inflatsioon (märts)
    12.00 Itaalia inflatsioon (märts)
    15.30 USA esmased töötu abiraha taotlused
    16.45 USA Chicago töötleva tööstuse PMI (märts)
  • Hispaania valitsuse eelarves haigutab endiselt suur auk. Puudujääk oli mullu suurem kui Euroopa Komisjoni prognoositud 4,8% ning üsna ebatõenäoline, et Brüsseli poolt sihiks seatud 2,8% suudetakse tänavu saavutada.

    Spain 2015 Deficit Topped 5% Of GDP -- El Pais
  • Saksamaa jaemüük on tänavu hoogu kaotanud....esiteks revideeriti jaanuari MoM 0,7% kasv -0,1% languseks ning veebruaris vähenes müük veel -0,4%, kuigi analüütikud ootasid 0,4% kuist põrget. Mullusega võrreldes kasvas hooajaliselt korrigeerimata jaemüük 5,4% (oodati 2,2%).
  • Tarbimine Prantsusmaal püsib seevastu arvatust tugevamana, kui veebruaris kasvasid kulutused 0,6% võrreldes jaanuariga (oodati 0,2%) ning lisaks revideeriti jaanuari MoM muutus 0,6% pealt 1,0% peale. Eelmise aasta sama ajaga võrreldes kiirenes kasvutempo 1,1% pealt 1,8%le.
  • Hispaania jaemüügi kasv oli veebruaris 3,9% vs oodatud 4,0%
  • Eurotsooni inflatsioon kiirenes märtsis toitu ja kütust arvestamata oodatud 0,1pp asemel 0,2pp võrra 1,0%ni. Turu pikaajalised inflatsiooniootused (kollane) püsivad jätkuvalt madalana
  • NYSE margin debt langes veebruaris madalaimale tasemele alates 2013.a novembrist, kuid aktsiaturud suutsid juba veebruari teises pooles taastuda, mis on positiivne.
  • Protsendina SKPst võis Hispaania valitsuse eelarve tänavune puudujääk veebruari seisuga alaneda, kuid mullusega võrreldes kasvas defitsiit 253 miljoni euro võrra
  • USA töötu abiraha taotlused osutusid arvatust suuremaks

    US Initial Jobless Claims Mar-26: 276K (est 265K; prev 265K)
  • Ning ka viimane USA regionaalsetest PMIdest osutus arvatust tugevamaks

    USD Chicago Purchasing Manager (MAR), Actual: 53.6 vs Expected: 50.5 and Previous: 47.6

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon