Balti börsid 12. aprill - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Balti börsid 12. aprill

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kui Tallinna ja Riia börsiindeksid tõusid eile 0.50% ja 0.56%, siis Vilniuse börsiindeks langes 0.35%. Kauplemisaktiivsuse poolest oli tegemist ühe suhteliselt tavapärase börsipäevaga – kokku sooritati Balti põhinimekirjas olevate aktsiatega 398 tehingut koguväärtuses 593 tuhat eurot, millest ligikaudu 146 tuhat eurot (107 tehingut) tehti Tallinna börsil ja 442 tuhat eurot (280 tehingut) Vilniuse börsil.

    Enim kaubeldud aktsiaks oli eile Apranga (-0.38%), millega sooritati 21 tehingut kogumahus 133 tuhat eurot (millest ligikaudu 100 tuhat eurot moodustas 1 plokktehing hinnaga EUR 2.61). Aprangale järgnesid TEO LT (-0.84%) ja Šiauliu Bankas (0.00%) vastavalt 109 ja 108 tuhande euroga.

    Suurimateks tõusjateks olid eile Nordecon (+1.85%, käive EUR 10,1k), Tallinna Kaubamaja (+1.53%, käive EUR 42,6k) ja Olainfarm (+1.21%, käive EUR 750). Enim langesid Energijos Skirstymo (-2.85%, käive EUR 39,1k), Rokiškio Suris (-2.14%, käive EUR 1,3k) ja PST (-2.07%, käive EUR 12,1k).

    Nädala olulisemad sündmused:
    • Täna kell 14.00 toimub Tallinna Kaubamaja aktsionäride üldkoosolek (börsiteade);
    • Täna on Siauliu Bankase dividendide ex-kuupäev;
    • Ülehomme on oodata Tallinna Kaubamaja I kvartali tulemusi;
    • Käesoleval nädalal avalikustab PRFoods oma I kvartali müügitulemused.
  • Veebraris kasvas eksport 7% eelmise aasta veebruariga võrreldes, import tõusis 5%.

    Eesti Statistikaamet: Veebruaris kaubavahetus elavnes

    Kaupadest eksporditi enim elektriseadmeid, puitu ja puittooteid ning mitmesuguseid tööstustooteid. Veebruaris kasvas peaaegu kõigi kaubajaotiste eksport. Enim kasvas väljavedu kolmes kaubajaotises: 1) mitmesugused tööstustooted (kus kasvu panustasid enim kokkupandavad ehitised), 2) transpordivahendid (vastavalt sõiduautod) ja 3) elektriseadmed (vastavalt andmesideseadmed). Kahanemine toimus mehaaniliste masinate kaubagrupis.

    Eesti päritolu kaupade osatähtsus moodustas veebruaris ekspordist 70%. Võrreldes eelmise aasta veebruariga kasvas Eesti päritolu kaupade eksport 3%. Eesti päritolu kaupade osatähtsus oli Eesti kümnest peamisest ekspordi sihtriigist suurim Taani (94%) ja Suurbritanniasse (89%) ning väikseim Venemaale (20%) eksporditud kaubas. Eesti päritolu kaubad on Eestis toodetud ja töödeldud kaubad.

    Veebruaris imporditi kõige enam kaupu Soomest (osatähtsus 13%), Saksamaalt (11%), Lätist (9%) ja Rootsist (9%). Võrreldes eelmise aasta veebruariga kasvas kõige enam import Saksamaalt (18 miljoni euro võrra), Lätist (14 miljoni euro võrra) ja Rootsist (13 miljoni euro võrra). Samal ajal vähenes enim import Venemaalt (19 miljoni euro võrra).

    Kaupadest imporditi Eestisse enim elektriseadmeid, mehaanilisi masinaid, põllumajandussaaduseid ja toidukaupu ning transpordivahendeid. Enim suurenes mehaaniliste seadmete ja transpordivahendite sissevedu. Samas vähenes oluliselt mineraalsete toodete sissevedu.
  • Äripäev: Eesti idufirma kaasas 5,5 miljoni eurot

    Mobiilirakenduste testimisega tegelev Testlio teatas täna, et sulges investeerimisringi, mille käigus kaasas 6,25 miljonit dollarit ehk 5,5 miljonit eurot Silicon Valley riskikapitalifirmadelt Altos Ventures ja Vertex Ventures.

    Testlio on mõeldud tarkvara arendavatele ettevõtetele, kes on loonud tarbijatele mõeldud mobiiliäpi. Enne turule toomist on vaja seda aga korduvalt katsetada ja parandada. Loojatele ongi abiks Testlio, kes teeb äpile kvaliteedikontrolli. „Me oleme üle 50% odavamad ja efektiivsemad, kui oleks sisemise testimismeeskonna palkamine,“ märkis Testlio kaasasutaja Kristel Viidik ja lisas, et ettevõtted maksavad ainult testimisele kulunud tundide eest.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon