Börsipäev 17. mai - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 17. mai

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • USA aktsiaturud alustasid kauplemisnädalat protsendilise tõusuga, kui energeetika-, tehnoloogia- ning tervishoiusektor vedasid turgu kõrgemale. Tõus oli laiapõhjaline, kõik S&P 500 alamindeksid näitasid eile positiivset tootlust. Euroopas oli eile vaiksem börsipäev, kuna pühade tõttu olid mitmed aktsiaturud suletud, sealhulgas Saksamaa, Austria ja Šveits. Stoxx Europe 600 sulgus muutumatul tasemel.

    Ainsa olulisema makrouudisena avaldatud NY Empire Manufacturing indeks valmistas pettumuse, kui näitaja langes mais -9 punktile (analüütikute ootus +6,2 punkti). Indeksi vedasid madalamale suured kukkumised uute ja täitmata tellimuste kategooriates ning töötajate töönädala lühenemine. Indeksi väärtus alla 0 märgib New Yorki regiooni tootjate tootmisaktiivsuse vähenemist.

    Energiaettevõttetele mõjus soodsa taganttuulena nafta hinna tõus, mis lõpetas sessiooni 3,3% kõrgemal $47,7/barrel peal. Goldman Sachs muutis eile oma nägemust nafta osas, tõdedes, et turu nõudluse-pakkumise tasakaal on ootamatult järsku muutunud ning tulenevalt ajutistest tootmisseisakutest on viimastel nädalatel nõudlus ületanud pakkumist. Nafta hinna tõus on jätkunud ka täna hommikul, kui WTI on kirjutamise hetkel 0,9% plussis, kaubeldes $48,2/barrel tasemel ning Brent nafta on kerkinud 0,5% $49,2/barrel peale.

    Ebatraditsiooniliselt palju oli eile uudiseid seoses Berkshire Hathaway ja tehnoloogiasektoriga. Esiteks selgus finantsinspektsioonile esitatud dokumentidest, et Warren Buffetti juhitav konglomeraat on ostnud 9,8 mln Apple aktsiat. Ostude taga polnud aga Buffett isiklikult, vaid tema palgatud varahaldurid Todd Combs ja Ted Weschler. Viimased ei konsulteeri oma otsuste tegemisel Buffettiga. Ühtlasi selgus, et Berkshire Hathaway on suurendanud oma osalust IBMis. Samuti liikusid eile kuulujutud, et Buffett on tegemas ülevõtupakkumist Yahoole. Maailma üks edukamaid investoreid aga kommenteeris, et tal puudub arvamus Yahoo kohta, kuid vajadusel kaalub ta oma sõbra Dan Gilberti ülevõtupakkumise finantseerimist.

    Tänase makrokalendri olulisemateks sündmusteks on UK aprillikuu tarbijahinnaindeks, USA sessioonil väljastatud ehituslubade ning alustatud elamuehituste näitajad, tarbijahinnaindeksi ja tööstustoodangu muutused aprillis ning naftavarude muutus.

    11:00 Itaalia väliskaubanduse bilanss (märts)
    11:30 UK tarbijahinnaindeks (aprill)
    11:30 UK majade hinnaindeks
    15:30 USA väljastatud ehituslubade arv (aprill)
    15:30 USA alustatud elamuehitused (aprill)
    15:30 USA tarbijahinnaindeks (aprill)
    16:15 USA tööstustoodangu muutus (aprill)
    19:00 FOMC liikme Dennis Lockharti kõne
    19:00 FOMC liikme John Williamsi kõne
    20:15 FOMC liikme Robert Kaplani kõne
    23:35 USA naftavarud
  • Itaalia eksport kahanes märtsis 1,1% ning import 5,9% võrreldes aastataguse perioodiga. Eksport suurenes 2,3% ELi riikidesse, kuid kahanes 5,2% teistesse riikidesse. Import EList langes 2,3% ning mujalt 11%. Väliskaubanduse ülejääk oli €5,4 miljardit.
  • UK tarbijahinnaindeks tõusis aprillis võrreldes aastatagusega 0,3% vs oodatud 0,5%-line tõus. Toitu ja energiat arvestamata oli inflatsioon 1,2% vs oodatud 1,5%. Majade hinnad tegid aga oodatust suurema hüppe, kerkides aastaga oodatud 7,9% asemel 9%.
  • Seoses viimasel nädalal sagenenud pankrottidega USA naftatööstuses, märgib WSJ, et alates 2015. aasta algusest on pankrotistunud 77 energiatööstuse ettevõtet. Deloitte analüütikute hinnangul on käesoleval aastal ohus 175 ettevõtete üle maailma, paljud neist USAs. Käesoleval aastal on USA nafta- ja gaasitootjate hulgas välja kuulutatud maksejõuetus $26 mld ulatuses võlakirjade puhul, mis juba ületab möödunud aasta $17,5 mld suurust näitajat. Fitch ootab, et käesoleval aastal võib maksejõuetuste maht küündida $55 miljardini.
  • USA inflatsiooni tuumikosa vastab ootustele, alustatud ehituste arv oodatust kõrgem, uute ehituslubade arv prognoositust madalam:

    April Building Permits 1116K vs 1130K Briefing.com consensus
    April Housing Starts 1172K vs 1135K Briefing.com consensus
    April CPI M/M +0.4% vs +0.3% Briefing.com consensus
    April Core CPI M/M +0.2% vs +0.2% Briefing.com consensus


    Aastatagusega võrreldes oli inflatsioon toitu ja energiat arvestamata 2,1%, mis vastas ka ootustele:
  • USA tööstustoodangu kasv suurim alates 2014. aasta novembrist ja ületab analüütikute ootusi:

    April Industrial Production +0.7% vs +0.2% Briefing.com consensus
    April Capacity Utilization 75.4% vs 75.0% Briefing.com consensus

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon