Börsipäev 23. november - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 23. november

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Presidendivalimiste järgne hoog on hoidmas Ühendriikides aktsiaturgu võidulainel ning tõukamas indekseid uutele tippudele (S&P +0,2%). Kuigi lühiajaliselt on sentiment üleostetud, siis ei ole välistatud olukord, kus meeleolu võib eufoorilisena edasi püsida. Euroopas aitasid toorainete sektori ettevõtted vedada Stoxx 600 indeksi 0,2% võiduni.

    Turuosaliste murekoormat on viimasel ajal aidanud leevendada seegi, et erinevad majandusnäitajad on üllatanud positiivselt ning koos väljavaatega fiskaalsele stiimulile on rahapoliitika vajunud tagaplaanile. Kui varasemalt võis hirm rahapoliitika normaliseerimise ees müügisurve esile kutsuda, siis täna ei kõiguta kedagi enam teadmine, et futuuride järgi hinnatakse detsembris intressimäära tõstmist juba 100% tõenäosuse juures.

    Eile avaldatud USA olemasolevate majade müük kasvas oktoobris annualiseeritult 2,0% 5,6 miljonile, saavutades tsükli tipu ning üllatades analüütikute konsensust, kes arvas et müük võiks eelneva kuu baasil kahaneda -0,6% 5,43 miljonile. Valitsuse võlakirjade tulusustega koos on 30a hüpoteeklaenu intress hüpanud novembris 3,5% pealt 3,95%le, mistõttu oktoobrikuu müüki see veel ei mõjutanud, kuid võib jälje jätta järgnevate kuude müügile.

    Richmondi töötleva tööstuse küsitlus peegeldas novembris sektori aktiivsuse olulist paranemist, kui FEDi koostatud indeks kerkis kaheksa punkti võrra +4 punktile, ületades konsensuse ühepunktilist prognoosi. Selle taga oli uute tellimuste indeksi paranemine -12 punktilt +7 punktile, vähemal määral ka tööhõive kasv, mille indeks kerkis kahe punkti võrra viie punkti peale. Koos kolme eelneva regionaalse küsitlusega viitab siiani avaldatud info töötleva tööstuse üleriigilise ISM indeksi edasisele tõusule novembris.

    Häid uudiseid jagus eile ka eurotsoonis, kus tarbijate kindlustunde indeks paranes kolmandat kuud järjest, kerkides oktoobris registreeritud -8 punkti pealt novembris -6,1 punktile, saavutades sellega tänavu kõrgeima taseme ning jäädes tublisti kõrgemaks pikaajalisest keskmisest, milleks on -12,3 punkti (alates 1985). Tarbijaid ei näi poliitilised arengud oluliselt mõjutavat, kuna määravamaks võiks olla tingimuste vaikne paranemine tööturul ning see tõstab ka sisetarbimise kasvu väljavaadet.

    Eurotsooni tarbijate kindlustunde indeks


    Täna näitab eurotsooni erasektori PMI, kas oktoobris paranenud majandusaktiivsus jätkus ka novembris, mis annaks lootust majanduskasvu kiirenemiseks neljandas kvartalis. Kuna Ühendriikides on homme tänupüha ning reedel lühendatud tööpäev, siis majandusuudiste valik on seetõttu täna tavapärasest rikkalikum ning avaldamisele tulevad oktoobri kestuskaupade tellimused, uute majade müük, töötleva tööstuse PMI ning FOMC viimase istungi protokoll.

    10.00 Prantsusmaa töötleva tööstuse ja teenindussektori PMI (november)
    10.30 Saksamaa töötleva tööstuse ja teenindussektori PMI (november)
    11.00 Eurotsooni töötleva tööstuse ja teenindussektori PMI (november)
    15.30 USA kestuskaupade tellimused (oktoober)
    15.30 USA esmased töötu abiraha taotlused
    16.45 USA Markiti töötleva tööstuse PMI (novembri esialgne)
    17.00 USA uute majade müük (oktoober)
    17.00 USA Michigani ülikooli tarbijate kindlustunde indeks (novembri lõplik)
    17.30 USA toornafta varude raport (18. november)
    20.00 USA aktiivsete naftapuurtornide arv
    21.00 FOMC novembri istungi protokoll
  • CS usub, et viimastel kuudel dollari suhtes uuesti nõrgenema hakanud jeen on jätkusuutlik trend ning tõstab Jaapani aktsiaturu sihti

    Credit Suisse Goes Bullish On Nikkei
  • Kuigi Prantsusmaa töötleva tööstuse aktiivsuse kasv aeglustus novembris PMI indeksi näol 0,3 punkti võrra 51,5 punktile, aitas teenindussektori aktiivsuse kasvu kiirenemine (52,6 vs 51,4 oktoobris) tõsta kogu erasektori aktiivsust 0,7 punkti võrra 52,3 punktile, mis on kahe kuu kõrgeim tase ning parem prognoositud 51,9 punktist.
  • Saksamaa töötleva tööstuse PMI alanes novembris 0,6 punkti võrra 54,4 punktile, teenindussektori oma paranes 0,8 punkti 55,0 punktile, mis kokkuvõttes tõi kogu erasektori aktiivsusindeksi 0,2 punkti võrra allapoole 54,9 punktile (oodati 55,0).

    Markit: "Although the PMI failed to further build on October’s ten-month high, the latest survey results highlight that Germany’s private sector economy remains in good shape in November. Moreover, the data suggest that economic growth has picked up from the meagre 0.2% rate in the third quarter."

  • Näib, et perifeeriariiigid on aidanud novembris tõsta kogu eurotsooni erasektori aktiivsust, mis vaatamata Prantsusmaa ja Saksamaa suhteliselt stabiilsetele näitudele kerkis novembris 53,3 punktilt 54,1 punktile (oodati 53,3), saavutade sellega kõrgeima taseme 11 kuu jooksul. Uute tellimuste kasvu kiirenemine jätkus kolmandat kuud järjest (53.8 vs 52.9 oktoobris), tänu millele oli täitmate tellimuste kasv kiireim alates 2011.a maist ning see omakorda julgustab ettevõtteid uusi töötajaid palkama (tööhõive kasv oli kõrgeim alates 2008.a).


  • UBSi arvates on risk korrektsiooniks USA aktsiaturul kasvanud aga langusi võidakse pigem kasutada ostmiseks

    *On a short-term basis U.S. equities are “pretty overbought” and, with AAII bullish consensus jumping to 45%, the market seems vulnerable to a pullback from later this week into the first half of December, UBS technical analysts Michael Riesner and Marc Muller write in note.
    * However, after a “healthy” momentum spike in breadth indicators, impulsive breakouts in financials, transport, Russell 2000, the underlying technical background remains bullish
    * Tactically, UBS favors buying the dips instead of chasing the market and the overbought cyclical themes on the upside
    * Defensives are moving into a tactical low, should see relative rebound against overbought cyclicals into 1Q
    * Within cyclicals, UBS sees internal rotation from overbought financials into oil stocks
    * In Europe, the Euro Stoxx 50 remains caught in its 3100/2930 trading range
    * As long as core European headline indexes DAX, CAC 40,SMI, OMX, FTSE 100 and the Euro Stoxx 50 are holding their early November low, technical picture remains constructive but neutral
  • USA esmased töötu abiraha taotlused ning kestuskaupade tellimused (lennu- ja kaitsetööstust arvestamata) osutusid üsna ootuspäraseks

    US Initial Jobless Claims 19-Nov: 251K (est 250K; rev prev 253K)
    Nondef Cap Ex-Air (MoM) Oct P: 0.40% (est 0.30%; rev prev -1.40%)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon