Börsipäev 8. mai - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 8. mai

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Uut nädalat alustasid Riia +0.52% ja Vilniuse +0.21% turud plusspoolel ning Tallinna -0.22% indeks sulgus miinuses. Tehinguid tehti põhinimekirjas 508 ning käibeks kujunes 1,3 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 225 tehinguga 887 tuhat eurot ning ning Vilniuse börsi käive 264 tehinguga 411 tuhat eurot.

    Enimkaubeldud aktsia oli Olympic Entertainment Group (0.00%) käibega 355 tuhat eurot ning tehinguid tehti kokku 20. Järgnes Šiaulių bankas (-2.35%) käibega 190 tuhat eurot ja tehingute arv oli 81. Tallink Grupp (-0.47%) aktsiaga tehti 33 tehingut (üks plokktehing EUR 1.045 x 83974) kogumahus 162 tuhat eurot.

    Suurimad tõusjad olid Pieno žvaigždės (+1.85%, käive EUR 5k), Rokiškio sūris (+1.09%, käive EUR 15k), Novaturas (+0.93%, käive EUR 8k). Suurimad langejad olid Šiaulių bankas (-2.25%, käive EUR 190k), Olainfarm (-1.18%, käive EUR 4k), Tallinna Vesi (-0.93%, käive EUR 36k).

    Täna:
    Grigeo, Novaturas esimese kvartali tulemused
  • Ühendriikide aktsiaturud jätkasid tehnoloogiasektori eestvedamisel reedest rallit, kuigi kasumivõtt viimasel tunnil lihvis maha osa võidust, jättes S&P 500 indeksi saagiks 0,4%.

    Ka Euroopa aktsiaturud sulgusid kõrgemal (Stoxx 600 0,5%) vaatamata oodatust nõrgematele Saksamaa tehaste tellimustele, mis kahanesid märtsis eelneva kuuga võrreldes -0,9% (prognoositi 0,5% kasvu). Tellimused on vähenenud nüüdseks juba kolm kuud järjest ja kuigi Saksamaa keskpank põhjendab seda erakorraliste teguritega (streigid ning gripiepideemia), siis aprillis 19 kuu madalaimale tasemele kukkunud PMI indeks viitab trendi jätkumisele ning riskile, et mängus võib olla ka nõudluse fundamentaalne vähenemine.

    Eile võtsid sõna mitmed FEDi regionaalsete üksuste presidendid. Atlanta FEDi president Raphael Bostic sõnas, et keskpank võib kiirema palgakasvu ootuses tolereerida inflatsiooni tõusmist üle eesmärgiks seatud 2%. Chicago FEDi presidendi Charles Evansi sõnul võib töötuse määra loomulik tase olla isegi madalamal kui nende poolt hinnatud 4,5%, sest siiani pole veel inflatsiooni olulist kiirenemist näha olnud. Richmond FEDi presidendi Thomas Barkini ja Dallas FEDi presidendi Robert Kaplani arvates tuleks rahapoliitika normaliseerimist jätkata aeglases tempos kuniks hinnad püsivad kontrolli all.

    Rohelises toonis kauplesid öösel ka aktsiaturud Aasias, seda eelkõige Hiina (Shanghai Composite +0,8%) ja Hongkongi (Hang Seng +1,2%) eestvedamisel, kui rõõmu tunti Hiina kaubavahetuse aprilli statistikast, mis saatis signaali nii tugevast sise- kui ka välisnõudlusest. Täpsemalt kasvas dollarites eksport aastatagusega aprillis 12,9% (oodati 8,0%) ning import 21,5% (oodati 16,0%).



    Börsipäev jätkub täna Saksamaa märtsikuu tööstustoodangu ja USA väikefirmade aprilli kindlustunde indeksi seltsis. Eesti aja järgi kell üheksa õhtul avalikustab Donald Trump oma otsuse Iraani tuumaleppe osas ning kui Ühendriigid kavatsevad taasrakendada sanktsioone, võib see ühe tagajärjena tuua rahvusvahelisel naftaturul kaasa päevase toodangu vähenemise sadade tuhandete barrelite võrra. Eile 76,1 dollaril sulgunud Brent kauples täna kirjutamise hetkel -0,9% madalamal.

    09.00 Saksamaa kaubavahetuse statistika (märts)
    09.00 Saksamaa tööstustoodang (märts)
    10.15 FEDi Powell esineb
    13.00 USA väikefirmade kindlustunde indeks (aprill)
    17.00 USA JOLTS tööturu küsitlus (märts)
  • Saksamaa import arvatust nõrgem, eksport ja tööstustoodang üsna ootuspärased

  • Powell adresseerib oma kõnes USA intressimäärade tõusu ja dollari tugevnemise mõju arenevatele turgudele

    *POWELL: FED POLICY NORMALIZATION MANAGEABLE FOR EMERGING MKTS
    POWELL: EMERGING MARKETS HAVE REDUCED THEIR VULNERABILITIES
    POWELL: EMERGING MKT CORP.-DEBT-AT RISK LIMITED OUTSIDE CHINA
    POWELL: MANY EMERGING MKTS HAVE ADOPTED MORE FLEXIBLE FX RATES
    POWELL SAYS MARKET `REASONABLY WELL ALIGNED' WITH FED DOT PLOT
    POWELL: CLEAR COMMUNICATION WILL HELP AVOID MARKET DISRUPTION

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon