Börsipäev: 16. november - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev: 16. november

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti neljapäeval 441 tehingut ning käive oli 717 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 402 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 254 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 187 ning 187.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Tallinna Sadama aktsia hinda toetasid arvatavasti neljapäeva hommikul avaldatud kolmanda kvartali tulemused, mis näitasid müügitulu ja puhaskasumi kasvu, samas kui SAF Tehnika langusele eelnesid kolmapäeva õhtul avaldatud kvartalitulemused, mis näitasid käibe kahanemist ning kahjumit.

    Uudised:

    Tallinna Sadama TSM1T müügitulu oli tänavu kolmandas kvartalis 38,9 miljonit eurot (LHV prognoos oli 36,0 mln), kasvades aastavõrdluses 19,0%. Ettevõtte korrigeeritud EBITDA oli samal ajal 24,0 miljonit eurot, suurenedes aastaga 39,7%, ning puhaskasum kasvas aastavõrdluses 57,9% 18,1 miljoni euroni (LHV prognoos oli 13,5 mln), teatas ettevõte neljapäeva hommikul börsile. Kvartali lõikes suurenes müügitulu kõigis ettevõtte segmentides, kuid enim kasvatas tulusid 2,84 miljoni euro võrra jäämurdja Botnica suvetööle asumine Kanada põhjaosas eskort- ja jääseire laevana alates juuni lõpust.

    Novaturas NTU1L andis neljapäeva hommikul börsile teada, et ettevõtte käive oli tänavu oktoobris 21,0 miljonit eurot, kasvades aastaga 23%. Kuu jooksul teenindas Novaturas 32,8 tuhat klienti, mida oli aasta varasemaga võrreldes 24% enam.

    Olainfarm OLF1R teatas neljapäeval börsile, et ettevõtte müügitulu kasvas tänavu oktoobris aastases võrdluses 34% 12,78 miljoni euroni. Enim (+447%) kasvas oktoobris müük Kasahstanis, kus see ulatus 510 tuhande euroni. Samas oli kasv laiapõhjaline ning kolmel tähtsamal turul ehk Venemaal, Lätis ja Valgevenes kasvas müügitulu vastavalt 14%, 23% ning 189%. Tänavu kümne kuu jooksul on Olainfarm müünud oma tooteid kokku 52 turule.

    Tallinna börsi noteerimis- ja järelevalvekomisjon vaatas 15. novembril läbi Pro Kapital Grupi PKG1T poolt komisjonile esitatud taotluse ettevõtte aktsiatega kauplemise lõpetamiseks lisanimekirjas ja nende samaaegseks noteerimiseks põhinimekirjas. Komisjon rahuldas ettevõtte taotluse ning otsustas noteerida tema aktsiad põhinimekirjas alates 19. novembrist 2018.

    Täna on Olympic Group Entertainment’i (OEG) viimane noteerimispäev, sest Tallinna börsi noteerimis- ja järelevalvekomisjon otsustas 15. novembril rahuldada ettevõtte taotluse ning lõpetada tema aktsiate noteerimine Balti börsi põhinimekirjas.

    Täna:
    16.11. Baltic Horizon Fund’i NHCBHFFT dividendi ex-päev

    Sel nädalal:
    14.11-27.11 LHV LHV1T allutatud võlakirjade avalik pakkumine
  • Ühendriikide aktsiaturud alustasid sessiooni punases, ent viimastel tundidel tehnoloogiaettevõtete vastu tärganud huvi kandus ka teistesse sektoritesse, mis aitas S&P 500 indeksil saavutada 1,1% võidu. Euroopas tiksusid aktsiaturud terve päeva madalamale, lõpetades Stoxx 600 indeksi näol -1,1% punases.

    Eile avaldatud Ühendriikide konjunktuur tõi neljanda kvartali SKP kasvu ootusi allapoole (Atlanta FEDi prognoos alanes 2,9% pealt 2,8%le), kui autosid, kütust ning ehitusmaterjale arvestamata kasvas oktoobrikuu jaemüük 0,3% võrreldes septembriga. Analüütikud ootasid 0,4% tõusu ja kuna septembri muutus revideeriti allapoole (0,5% pealt 0,3%le), siis näitas see oktoobri kasvu veelgi nõrgemast küljest.

    Novembrikuu esimesed regionaalsed küsitlused saatsid USA töötleva tööstuse kohta erinevaid signaale. NY piirkonna indeks kerkis 2,2 punkti 23,3 punktile, lüües analüütikute 20,0punktist ootust, samas aga alanes Philadelphia oma 22,2 punktilt 12,9 punktile, jäädes alla konsensuse 20,0punktisele prognoosile. Mõlemal juhul uute tellimuste indeksid langesid (NY puhul -2,1 punkti ja Philadelphia FEDi küsitluses -10,2 punkti). Samas ei näe tellimuste kasvu aeglustumine tootjaid hirmutavat, sest kuue kuu kapitalikulutuste plaani peegeldav indeks kerkis NY küsitluses 8,8 punkti 24,8 punktile ja Philadelphia omas 10,9 punkti 36,1 punktile.

    Väljaspool Ühendriike jahtuv majanduskasv on hakanud pälvima rohkem FEDi tähelepanu. Kui nädala keskel tõi järgmise aasta väljavaates seda potentsiaalse riskina välja Jerome Powell, siis eile kutsus Atlanta FEDi president Raphael Bostic intressimäärade tõstmisel ettevaatlikkusele. Tema kohaselt on välismajanduste kasvu nõrgenemise ignoreerimine USA rahapoliitika koordineerimisel suur eksimus ning et praegune intressimäära tase pole enam kaugel neutraalsest ehk punktist, kus see ei stimuleeri ega ka pidurda majanduskasvu. Minneapolis FEDi presidendi Neal Kashkari arvates on keeruline öelda, kas globaalse majanduskasvu aeglustumine on ajutine või mitte. Praegu näib USA tema silmis olevat kõige jõulisem vedur, aga kas see saab nii ka tulevikus olema, kui FED intressimäärasid edasi kergitab, seda on raske teada.

    Jaapani Nikkei liikus öösel -0,6% madalamale, kui jeen tugevnes dollari suhtes 0,3% ning Nvidia ja Applied Materialsi oodatust nõrgemd prognoosid kukutasid kiibitootjate aktsiaid. Mujal Aasias kauplesid indeksid siiski valdavalt positiivsel territooriumil. Hiina Shanghai Composite parandas taset 0,5% vaatamata sellele, et Ühendriikide kaubandusministri Wilbur Rossi nõul kavatseb USA endiselt jaanuarist Hiina importkaupadele täiendavad tariifid peale panna ning et president Trump ja Jinping tõenäoliselt lepivad novembri lõpus toimuval kohtumisel parimal juhul kokku raamistiku edasisteks läbirääkimisteks.

    Majandusuudiste valik jääb täna võrdlemisi tagasihoidlikuks, pakkudes olulisematest numbritest vaid USA oktoobrikuu tööstustoodangu muutust.

    11.00 Itaalia tehaste tellimused ja müük (september)
    12.00 Eurotsooni inflatsioon (oktoobri lõplik)
    16.15 USA tööstustoodang (oktoober)
    20.00 USA Baker Hughes aktiivsete naftapuurtornide arv (16. november)
  • Draghi hindab eurotsooni majandusksvu aeglustumist ajutiseks nähtuseks, inflatsiooni puhul aga puuduvad jätkuvalt märgid jätkusuutlikust tõusust, mistõttu vajab majandus endiselt suhteliselt lõdva rahapoliitika tuge

    DRAGHI: PATIENCE AND PERSISTENCE IN OUR POLICY IS STILL NEEDED
    DRAGHI: ECB INTENDS TO END NET ASSET PURCHASES SUBJECT TO DATA
    DRAGHI: UNDERLYING INFLATION YET TO SHOW CONVINCING TREND UP
    DRAGHI: ALL COUNTRIES SHOULD RESPECT THE RULES OF THE UNION
    DRAGHI: HIGH-DEBT COUNTRIES SHOULDN'T INCREASE DEBT FURTHER
    DRAGHI: RISKS TO THE GROWTH OUTLOOK ARE STILL BROADLY BALANCED
    DRAGHI: MUST WATCH TRADE RISK 'VERY CAREFULLY' IN COMING MONTHS
    DRAGHI: FIRMS MOST AFFECT BY TARIFFS MAY BE CUTTING INVESTMENT
    DRAGHI: COMPLETING ECONOMIC AND MONETARY UNION MORE URGENT
    DRAGHI: NO REASON FOR EXPANSION TO COME TO ABRUPT END
    ECB PRESIDENT MARIO DRAGHI COMMENTS AT EVENT IN FRANKFURT
    DRAGHI: EXPECT EURO-ZONE EXPANSION TO CONTINUE IN COMING YEARS

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon