Börsipäev: 6. detsember - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev: 6. detsember

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti kolmapäeval 451 tehingut ning käive oli 844 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 517 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 224 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 224 ning 180.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    HAE1T tehingute seas oli ka üks plokktehing (EUR 4,19 x 10 000).

    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:

    Tallinna Vesi TVEAT teatas kolmapäeva õhtul, et konkurentsiamet otsustas kinnitada ettevõtte kooskõlastamiseks esitatud lisateenuste hinnad Tallinnas ja Saue linnas, ent jättis veeteenuse hinnad kooskõlastamata. Tallinna Vesi võib otsuse osas esitada 30 päeva jooksul vaide kas konkurentsiametile või kaebuse Tallinna halduskohtule. Ettevõte lubas vastava otsuse langetada pärast konkurentsiameti otsusega lähemalt tutvumist. Kuni konkurentsiamet ei ole uusi veeteenuse hindu kooskõlastanud, kehtivad senised veeteenuse hinnad. Tallinna Vesi ootab jätkuvalt otsust käimasolevast rahvusvahelisest vahekohtumenetlusest, kus ettevõte ja United Utilities (Tallinn) B.V. on esitanud Eesti riigi vastu kahju hüvitamise nõude Eesti Vabariigi ja Hollandi Kuningriigi vahelise investeeringute soodustamise ja vastastikuse kaitse lepingu alusel.

    Täna:
    06.12. Olainfarmi OLF1R investorite webinar. Kavas kolmanda kvartali tulemuste tutvustamine.

    Sel nädalal:
    03.12.-07.12. Klaipedos Nafta KNF1L novembrikuu müügitulemused
  • Ühendriikide aktsiaturud olid kolmapäeval leinapäeva tõttu suletud, Euroopas lõpetas Stoxx 600 Wall Streeti eelneva sessiooni tugeva languse järel -1,2% punases.

    Suurem osa FEDi regionaalsetest üksustest raporteeris Beige Bookis, et vastava piirkonna majandus kasvas perioodil oktoober-november kas mõõduka või tagasihoidliku kiirusega. Kasvu aeglustumist täheldati Dallases ning Philadelphias. Ettevõtted on üldiselt endiselt positiivselt meelestatud, kuid keskpanga osad kontaktid nentisid suurenenud ebakindlust, mis on tingitud tariifidest, kerkivatest intressimääradest ning raskusest leida tööjõudu.

    Aasia aktsiaturud jätkasid öösel sammumist allapoole (Nikkei -1,9%, Shangahai Composite -1,5% ja Hang Seng -2,9%) koos USA aktsiaindeksite futuuridega, mis kauplesid kirjutamise hetkel -1,3% madalamal. Uudis Huawei finantsjuhi Wanzhou Mengi arreteerimisest Kanadas ning võimalikust väljaandmisest Ühendriikidele tingituna kahtlusest, et ta on rikkunud Iraani vastaseid sanktsioone, muutis turuosalisi Hiina ja USA kaubandusalaste läbirääkimiste kontekstis murelikuks. Lisaks Huaweile tõi tehnoloogiasektoris halbu uudiseid telefonidele kaameraläätsi tootev Largan Precision, kelle sõnul väheneb detsembri käive võrreldes novembriga, kuna mitmete klientide nõudlus püsib nõrgana. Ettevõtte suurimaks kliendiks on Apple.

    Tänastest majandusuudistest võiks esile tõsta Saksamaa tehaste oktoobri tellimused, USA ADP tööturu küsitluse novembri tulemuse ning teenindussektori novembri aktiivsusindeksi. OPEC alustab koos liitlasriikidega Viinis kahepäevast kohtumist, mille raames arvavad osad tootjad, et päevase pakkumise langetamine vähem kui miljoni barreli võrra peaks olema piisav, turgudel aga küündivad kärpimise ootused kuni 1,5 miljoni barrelini. Trump kutsub kartelli üles tootmist mitte vähendama.

    09.00 Saksamaa tehaste tellimused (oktoober)
    10.30 Rootsi majade keskmine hind (november)
    15.15 USA ADP tööturu küsitlus (november)
    15.30 USA esmased töötu abiraha taotlused
    17.00 USA teenindussektori ISM (november)
    17.00 USA tehaste tellimused (oktoober)
    18.00 USA toornafta varude raport (30. november)
  • Saksamaa tehaste tellimuste kasv jätkus kolmandat kuud järjest, osutudes analüütikute ootusest paremaks. Tellimused suurenesid oktoobris 0,3% võrreldes septembriga, samas kui konsensus hindas tõenäoliseks -0,4% langust. Mullusega võrreldes kahanes hooajaliselt korrigeerimata näitaja -2,7% (oodati -3,1%).

  • Tundub, et järjekordne terav kukkumine madalamale tuli seetõttu, et Kanada on USA arreteerimiskäsu alusel arreteerinud Huawei juhtkonna liikme: Canadian Authorities Arrest CFO of Huawei Technologies at U.S. Request. USA süüdistab Huaweid selles, et on Iraani sanktsioonidest mööda hiilinud.

    Vahistamine loomulikult Hiinale ei pruugi meeldida. Ja kui see Hiinale ei meeldi, siis võib Hiina otsustada vastukäigu anda, järelikult turgude hirm järjekordse eskaleerumise ees rahvusvahelises kaubanduses.

    Huawei tweet:
  • Stoxx 600 aasta tipust -14%, DAX ja FTSE100 madalaimal tasemel alates 2016.a lõpust. Stoxx 600 selle aasta oodataval kasumil põhinev 13,3x PE ei näi olevat väga argumendiks, kui kaubandussuhete, globaalse majanduse ning ettevõtete kasumite osas on palju vastuseta küsimusi.

  • Rootsi majade keskmine hind kerkis novembris 0,4% 2,837 miljoni kroonini võrreldes eelneva kuuga, mulluse baasil aga kiirenes langustempo oktoobri -3,4% pealt -4,5%le.
    .
  • OPEC AGREES DEAL TO CUT OIL OUTPUT, NO FINAL FIGURE YET - DELEGATE
  • ADP kohaselt loodi Ühendriikide erasektoris eelmisel kuul 179 tuhat töökohta, mida oli vähem võrreldes oodatud 195 tuhandega (oktoobris 227 tuhat)

    Mark Zandi, chief economist of Moody’s Analytics, said, “Job growth is strong, but has likely peaked. This
    month’s report is free of significant weather effects and suggests slowing underlying job creation. With
    very tight labor markets, and record unfilled positions, businesses will have an increasingly tough time
    adding to payrolls.”

  • USA esmased töötu abiraha taotlused alanesid läinud nädalal arvatust veidi vähem

    US Initial Jobless Claims 1 Dec w/e: 231K (est 225K ; prevR 235K ; prev 234K)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon