Börsipäev: 17. jaanuar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev: 17. jaanuar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti kolmapäeval 292 tehingut ning käive oli 469 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 355 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 80 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 180 ning 86.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    SFG1T tehingute seas oli ka üks plokktehing (EUR 2,35 x 50 000).

    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:

    Olainfarm OLF1R avaldas kolmapäeval mulluse detsembrikuu ja 2018. aasta müügitulemused. Ettevõtte müügitulu oli eelmise aasta detsembris 11,1 miljonit eurot, kasvades aastavõrdluses 10%. Olulisim turg oli detsembris Venemaa, mis andis 37% kogu müügitulust, järgnes Läti 29%-ga. 2018. aasta lõikes ulatus OLF1R müügitulu 123,6 miljoni euroni, mida oli aasta varasemaga võrreldes 8% enam. Sellega jäi Olainfarm aga alla enda seatud plaanile, mis nägi ette 2018. aasta müügitulu 130 miljoni euro ulatuses. Aasta jooksul oli suurim turg Venemaa, mis andis kokku 31% müügitulust; järgnes Läti 28%-ga ning Valgevene 11%-ga. Kokku müüs ettevõte oma tooteid 2018. aasta jooksul 54 riiki.

    MADARA Cosmetics MDARA teatas kolmapäeval, et ettevõtte nõukogu liige Solvita Kurtiša lahkub MADARA nõukogust alates 15. jaanuarist 2019. Kuni aktsionäride korralise üldkoosolekuni jätkab ettevõtte nõukogu neljaliikmelisena.

    Novaturas NTU1L andis kolmapäeval teada, et ettevõtte senine tegevjuht ja juhatuse esimees Linas Aldonis lahkub oma ametitest ja ka ettevõttest. Uueks tegevjuhiks ja juhatuse esinaiseks on Audronė Keinytė, kes on töötanud Novaturases üle 12 aasta, neist viimased 8 aastat tegeles ta tootearendusega.

    Sel nädalal:
    17.12.2018-17.01.2019 Siauliu Bankase SAB1L aktsiate avalik müük (Siauliai linna poolt)
    07.01.-25.01. Klaipedos Nafta KNF1L aktsiate tagasiost
  • Ühendriikide aktsiaturul aitasid Goldman Sachsi ja Bank of America neljanda kvartali tulemused hoida meeleolu üleval ning finantssektori vedamisel lõpetas S&P 500 indeks 0,2% plusspoolel, mis teeb tõusuks aasta algusest 4,4%. Euroopas lõpetas Stoxx 600 0,5% rohelises, Suurbritannia FTSE 100 aga loovutas -0,5% tugevnenud naela tõttu, kuna Theresa May maha hääletatud plaani järel kasvas Brexiti edasi lükkumise lootus.

    USA majade ehitajate kindlustunde indeks paranes jaanuaris kahe punkti võrra 58 punktile (oodati 56), mis leevendas veidi eelneva kahe kuu 12punktilist kukkumist madalaimale tasemele alates 2015.a maist. Küsitlust läbi viiva NAHBi kohaselt tõstis ehitajate kindlustunnet kinnisvaralaenude intressimäärade viimaste nädalate langus, mis peaks koos madala töötuse määra ja soodsate demograafiliste trendidega aitama turul kasvada lähikuudel mõõdukas tempos. Indeksi üle 50punktine tase näitab seda, et küsitlusele vastanud majade ehitajatest hindab müügitingimusi rohkem heaks kui halvaks.

    FEDi regionaalsete üksuste poolt novembri lõpust kuni 7. jaanuarini kogutud info näitas, et Ühendriikides jätkus piirkonniti mõõdukas või tagasihoidlik majanduskasv, ent kontaktide sõnul hakkas finantsturgude volatiilsus, energiahindade langus, lühiajaliste intressimäärade tõus, poliitiline ning kaubanduslik pinge vähendama ettevõtete optimismi. Tööturg jäi aga tugevaks kõikjal, pannes ettevõtted raskesse seisu sobiva kvalifikatsiooniga töötajate leidmisel ning tingides palkade mõõduka või tagasihoidliku tõusu enamikes regioonides.

    Aasia aktsiaturgudel algas päev küll positiivses võtmes, ent sessiooni teises pooles liikusid indeksid mitmel pool miinusesse, sh Jaapanis (Nikkei -0,2%) ja Hiinas (Shanghai Composite -0,2%). USA aktsiaindeksite futuurid kauplesid -0,4% madalamal.

    Majandusuudiste valik on täna võrdlemisi tagasihoidlik, kui esile võiks tõsta vaid Ühendriikide läinud nädala esmased töötu abiraha taotlused ning Philadelphia FEDi töötleva tööstuse jaanuari aktiivsusindeksi. USA valitsuse osaliselt seiskunud töö tõttu ei avaldata täna väljastatud ehituslubade ja alustatud elamuehituste statistikat.

    12.00 Eurotsooni inflatsioon (detsembri lõplik)
    15.30 USA Philadelphia FEDi töötleva tööstuse küsitlus (jaanuar)
    15.30 USA esmased töötu abiraha taotlused
  • Euroala detsembrikuu alusinflatsioon kinnitati 1,0% peal
  • USA esmased töötu abiraha taotlused alanesid läinud nädalal kolme tuhande võrra 213 tuhandele (oodati 220 tuhat), Philadelphia FEDi küsitlus osutus aga vastupidisekse sellele, mida näitas NY oma. Ettevõtete optimismi peegeldav indeks põrkas jaanuaris 9,1 punktilt 17,0 punktile, lüües sellega konsensuse 9,5punktist ootust.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon