Börsipäev: 21. jaanuar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev: 21. jaanuar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti reedel 528 tehingut ning käive oli 1,001 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 716 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 167 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 306 ning 144.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    MRK1T tehingute seas oli ka üks plokktehing (EUR 9,25 x 1312).

    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:

    Sel nädalal saab alguse järjekordne tulemuste hooaeg, kui neljapäeval avaldab enda kvartali- ja 12 kuu aruande Tallinna Kaubamaja Grupp, kellele järgneb reedel oma aruandega Tallinna Vesi.

    Sel nädalal:
    07.01.-25.01. Klaipedos Nafta KNF1L aktsiate tagasiost
    22.01. Ekspress Grupi EEG1T aktsionäride erakorraline koosolek. Kavas Ekspress Grupi, OÜ Ekspress Finance’i ja OÜ Ekspress Digital’i ühinemise heakskiitmine.
    24.01. Tallinna Kaubamaja Grupi TKM1T kvartaliaruanne
    25.01. Tallinna Vesi TVEAT kvartaliaruanne

    Siin on eelmise nädala hinna- ja indeksimuutused:
  • Teadmine, et föderaalreserv on hoidmas ennast intressimäära tõstmisel tagasi ning Hiina ja USA läbirääkimiste progressist laekub regulaarse intervalliga positiivseid uudiseid, on kujundanud aasta algusest vastupidise pildi sellele, mis leidis aset mullu detsembris. S&P 500 indeks jätkas läinud nädalal tõusu 2,9%, Euroopas parandas Stoxx 600 oma taset 2,3% ning samasugune riskiisu paranemine ka mujal maailmas on kokkuvõttes põrgatanud MSCI World indeksit aasta algusest 6,2% (eurodes 7,1%) kõrgemale, muutes stardi mullusest jõulisemaks (toona dollarites 4,9%).



    Reedese optimismi taga oli osaliselt Bloombergi uudis, mille kohaselt lubab Hiina importi suurendades vähendada kaubandusbilansi ülejääki Ühendriikidega eelmise aasta 323 miljardilt dollarilt 2024. aastaks nulli. Väidetavalt olevat Hiina teinud antud pakkumise Pekingis toimunud läbirääkimiste käigus, ent USA delegatsioon olevat nõudnud ülejäägi vähendamist veelgi kiiremini (kahe aastaga).

    Positiivseid uudiseid tõi ka USA töötlev tööstus, kus küsitlustel põhinevad näitajad olid detsembris ootamatult nõrgad, ent tegelik toodang kerkis novembri baasil 1,1%, mis oli suurim tõus viimase kümne kuu jooksul ning ületas analüütikute 0,3% ootust.

    USA tarbijate kindlustunne seevastu langes Michigani ülikooli jaanuarikuu küsitluse esialgsete numbrite kohaselt -7,6 punkti võrra 90,7 punktile, osutudes kesisemaks konsensuse prognoositud 96,8 punktist. Tegemist oli kahe aasta madalaima tasemega, mille tingisid kukkumised nii tarbijate jooksva olukorra hinnangus kui ka järgnevate kuude väljavaates. Raporti kohaselt avaldasid mõju valitsuse töö osaline seiskumine, tariifide mõju, finantsturgude ebastabiilsus, globaalse majanduskasvu aeglustumine ja ebaselgus rahapoliitikas.

    Aasia aktsiaturud kauplesid kerges plussis pärast seda, kui selgus, et Hiina majanduskasv aeglustus eelmise aasta neljandas kvartalis ootuspäraselt 6,5% pealt 6,4%le. Ehkki tegemist oli aeglaseima kasvuga alates 2009. aastast, pakkus detsembrikuu statistika lohutust, et puudusid negatiivsed üllatused ning täheldada võis stabiliseerumise märke. Jaemüük kasvas viimasel kuul 8,2% võrreldes aastatagusega (oodati 8,1%), tööstustoodangu kasv kiirenes 5,4% pealt 5,7%le (oodati 5,3%) ning investeeringud fikseeritud varadesse suurenesid 12 kuuga 5,9% (11 kuu seisuga 5,9%).

    Olulisi majandusuudiseid täna rohkem avaldamisele ei tule ja tõenäoliselt saab päev olema vaiksem ka kauplemisaktiivsuse poolest, sest Ühendriikides on börsid Martin Luther King Jr päeva tõttu suletud.
  • Sel nädalal veel Balti börsilt oluline: Telia Lietuva "Consolidated Interim Financial Statements for 12 months of 2018 – January 25"
  • IMF kärbib maailmamajanduse tänavust kasvuprognoosi oktoobriga võrreldes 0,2pp võrra 3,5%le, eurotsooni majandus peaks varasemalt arvatud 1,9% asemel 1,6% kasvama ning USA 2019.a ootus jäi püsima 2,5%le.
    IMF: “The global expansion has weakened [...] Risks to global growth tilt to the downside. An escalation of trade tensions beyond those already incorporated in the forecast remains a key source of risk to the outlook.”
  • Kuna USA turg on täna suletud, siis kõigile Kanada turul kauplejatele infoks, et Kanada ordereid võtame vastu täna kuni 19.00ni.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon