VTSAX / VTI kõige soodsamalt? - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

VTSAX / VTI kõige soodsamalt?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Tere sõbrad, oleks teie head nõu vaja.

    Avastasin päris veidra mure. Nimelt, otsin kõige soodsamat viisi, kuidas saaksin eestlasena Vanguard VTSAX indeksisse investeerida. See on hea hajutatud instrument, mis jälgib kõiki USA börsil olevaid väärtpabereid.

    Hetkel paistab, et kõige käega katsutavam oleks selleks kasutada VTI ETFi. Seega avada investeerimiskonto ning läks!

    Tuleb välja, et pole nii lihtne.

    Sõelale jäi teenustasude poolest LHV ja Swedbank. Mul oli sinna otsa plaanis teha kaval lüke kasutada TransferWise-i valuuta vahetuseks ning seega kulusid minimeerida.

    Lühiülevaade kõigepealt teenustasudest:

    -------
    1. LHV
    -------

    LHV-l on kaks toodet – kasvukonto ja investeerimiskonto.

    LHV Kasvukonto teenustasud on:
    - 1% ostutehingu pealt
    - 0.050% kuus haldustasu

    LHV investeerimiskonto küsib:
    - €11 + 0.3% ostutehingu pealt
    - 0.025% kuus haldustasu, min €2

    Seega alla €3,000 puhul on Kasvukonto mõistlik, eriti esimel aastal, kuid pärast seda on investeerimiskonto haldustasud madalamad.

    €1,000 korral küsib LHV seega €10-14 aktsiate ostu eest + €2 eurot kuus. €4,000 korral küsib €29-40 akstiate ostu eest + €2 eurot kuus.

    -------------
    2. Swedbank
    -------------

    Swedbank küsib järgmisi tasusid:
    - 0.2% ostutehingu pealt, min €19
    - 0.010% kuus haldustasu, min €1.80

    €1,000 puhul küsib Swedbank €19 + €1.80 kuus. Samas €4,000 puhul küsib ka siiski €19 ostu eest ning €1.80 kuus. Seega Swedbank paistab olevat suuremate summade puhul soodsam isegi kui LHV.

    -----

    Need aga pole peamised teenustasud. Koht, kus mõlemad pangad tegelikult raha küsivad on valuutavahetus, sest enne VTI ostu peavad nad vahetama EURid USDks.

    Kui vaadata nende mõlema panga spreadi, siis LHV küsib 1.8% ja Swedbank vastavalt 1.7% - ütleme ümmarguselt 1.75% EURi konverteerimisel USDsse. Seega €1,000 puhul küsivad nad mõlemad €17.50 ning €4,000 puhul magusad €70! Siit selge, et valuutavahetusega tekib rohkem kulusid kui aktsiate ostuga.

    TransferWise küsib sama tehingu eest vastavalt €1000 puhul €4.23 (kui maksta pangaülekandega) ning €14.39 – mis on pea 5 korda odavam.

    Plaan oli seega hea ja lihtne – väiksemate summade puhul alustada LHVst, suuremate peale minnes kasutada Swedbanki ning konverteerimiseks kasutada TransferWise-i!

    Probleem:
    - LHV ei võta vastu USDsid kui neid neile saata. Neil puudub USD jaoks SWIFT korrespondent. Seega ainus viis LHVs saada dollareid on maksta neile 1.8% teenustasu iga kord kui hakata pabereid soetama. Ugh!
    - Swedbank on valmis vastu võtma USDsid (veel), kuid kuuldavasti puudub neil võimalus sõlmida W-8 BEN. Ilma selle dokumendita maksustatakse investorit kasumi teenimisel topelt nii USA kui ka Eesti riigi poolt.

    Kaalul olid ka Interactive Brokers kui ka SEB.

    SEB oli teenustasude poole pealt Swedi ja LHV vahepeal – ma pole kindel, kuidas neil W-8 BENiga lugu on.

    Interactive Brokersiga võib tekkida tulumaksuga probleem, sest nad pole krediidiasutus. Seega, kui midagi nendega müüa ja koheselt osta, siis ei teki õigust tulumaksu edasi lükata, vaid peab koheselt tasuma. Lisaks, kuuldavasti ei meeldi neile USA ETFe müüa.

    Kas kellelgi on ülalolevaga kogemust, kuidas saaks soodsalt Vanguardi osta, ilma et lootusetult palju mõttetuid teenustasusi maksta? Igasugune nõu oleks teretulnud.
  • Otsin ka vastust sellele, kas teemaalgataja on leidnud soodsama võimaluse?
  • Saaks ka VTSAXi osadeks teha, mis tapab kogu asja mõtet, aga kuna S&P 500 on umbes 80% potist siis äkki asendada üldse mõne EURi põhise S&P500 ETFiga, Lyxoril on midagi ja teistel ka vast, a tasud vbl kõrgemad.

    "Personal Capital currently categorized VTSAX as:
    69% large
    18% mid
    8% small
    4% real estate
    1% international
    Looking at the composition of the CRSP U.S. Total Market Index (the current VTSAX benchmark), the top 500 holdings are roughly 83% of the total. So if you consider the top 500 as large cap, there’s your 80%.

    ~ 81% Large cap (an S&P 500 fund)
    ~ 6% Mid cap
    ~ 13% Small cap
    Be sure you use low-cost index funds." allikas

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon