Börsipäev: 26. märts - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev: 26. märts

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti esmaspäeval 454 tehingut ning käive oli 1,063 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 813 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 231 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 314 ning 126.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    TSM1T tehingute seas oli ka kaks plokktehingut (EUR 2,12 x 20 000 ning EUR 2,12 x 70 000).

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:

    EfTEN Real Estate Fund III EFT1T kutsus teisipäevahommikuses börsiteates kokku aktsionäride korralise üldkoosoleku 17. aprilliks 2019. Kavas on majandusaasta aruande kinnitamine, dividendiettepaneku heakskiitmine (0,95 eurot aktsia kohta; ex-päev on 6. mai 2019) ning aktsiakapitali suurendamise arutelu. Nõukogu on teinud ettepaneku Suurendada fondi põhikirjalise investeerimistegevuse jätkamiseks aktsiakapitali 10 miljoni euro võrra uute aktsiate emiteerimise teel. Ühe emiteeritava aktsia eest tuleb tasuda selle nimiväärtus, mis on 10 eurot, ning ülekurss alampiiriga 6,0 eurot, millest kõrgema ülekursi võib määrata nõukogu hiljemalt märkimise alguseks, 30. aprilli 2019 seisuga aktsia puhasväärtuse alusel. Uute aktsiate märkimine ja tasumine toimub ajavahemikul 16. mai 2019 kuni 31. maini 2019 börsipäeva lõpuni. Fondi olemasolevatel aktsionäridel on eesõigus märkida uusi aktsiaid võrdeliselt oma aktsiate nimiväärtuste summaga kahe nädala jooksul aktsiate märkimisperioodi algusest.

    Täna:
    26.03. LHV Groupi LHV1T dividendi ex-päev

    Sel nädalal:
    28.03. Siauliu Bankase SAB1L aktsionäride korraline üldkoosolek
  • USA suurimad börsiindeksid vähendasid esmaspäeval enda kaotusi, isegi kui Euroopa ja Aasia püsisid veel pinge all eelmisel nädalal avaldatud globaalse majanduse tuleviku suhtes hirme üles kergitanud andmete tõttu. S&P500 indeks veetis suurema osa ajast esmaspäeval punases ja lõpetas sessiooni -0,08% kaotusega, kusjuures tehnoloogiaaktsiad vedasid langust. Dow Jones kerkis +0,06%, kuid Nasdaq kaotas -0,07%. Euroopas langes Stoxx 600 -0,45%.

    Saksamaa ärikliima ootusi mõõtev IFO indeks, mis baseerub 7000 ettevõttejuhi küsitlusel, tõusis märtsis 0,9 punkti 99,6 punktile ja ületas lihtsasti analüütikute 98,7 punktilist ootust. See oli esimene tõus Saksamaa IFO äriusalduse indeksis viimase 7 kuu jooksul.

    USA keskpank prognoosis eelmisel nädalal, et tänavu ei toimu ühtegi intressimäära tõstmist ning 2020. aastal leiab aset vaid üks kergitamine. Philadelphia FEDi president Harker väitis eile, et tema arvates on üks intressimäärade tõstmine tänavu ja üks 2020. aastal sobilik. Ta näeb, et väljavaade on positiivne ja et majandus jätkab kasvamist. FEDi president pühendas osa oma kõnest ka keskpanga 4 triljoni dollarilise bilansi kompositsioonist rääkimisele. Ta väitis, et lähitulevikus ei tee FED enda võlakirjaportfellis suuri muudatusi.

    Aasias liikusid aktsiad öösel eri suundades. Jaapani Topix indeks oli kirjutamise ajal tõusnud +2,42%, kuid Korea Kospi indeksit (+0,26%) hoidis tagasi Samsung Electronics (-0,66%). Hiina aktsiad kaotasid, kus Shanghai Composite kukkus -1,23%, ja ka Hongkong koges väikest kaotust, sest Hang Sengi indeks kukkus -0,13%.

    Tänase börsipäeva jooksul on oodata järgmisi majandusuudiseid:
    09:00 Saksamaa tarbijate kindlustunne (GfK)
    09:45 Prantsusmaa neljanda kvartali SKP (lõplik)
    09:45 Philadelphia Föderaalreservi presidendi, Patrick Harkeri kõne
    14.30 USA alustatud elamuehitused ja väljastatud ehitusload (veebruar)
    15:00 S&P Case-Schilleri USA 20 linna kinnisvarahindasid peegeldav indeks (jaanuar)
    21:00 San Francisco Föderaalreservi asepresidendi, Mary C. Daly kõne
    22:30 USAtoornafta varude muutus (22.veebruar)

  • Sellise sisuga kiri tuli LHV-st. Asjatundmatuna tekib küsimus, et kuidas on maksumäär seotud mingi konkreetse panga tegevusega või asukohaga? Mida tähendab KUNI 30% (näiteks FORTUM)? Või pääses naljapäeva kiri veits varem valla peamajast?

    Anname teada, et alates 1. aprillist 2019 lõppeb LHV Panga ja Danske Bank A/S vaheline koostöö, mis puudutas väärtpaberite vahendamist.

    Koostöö lõppemise põhjus on Danske Banki soov vähendada oma äritegevust Baltikumis. See tähendab Skandinaavia aktsiate dividendidele senisest kõrgemat maksumäära. Kui varasemalt oli Skandinaavia aktsiate dividendide tulumaksumäär 15%, siis edaspidi on see kuni 30%.
  • Toon selguse huvides uued dividendide maksumäärad siin välja:
    Soome - 20%
    Rootsi - 30%
    Taani - 27%
    Norra - 25%

    Tulumaksumäär sõltub LHV poolt kasutatavast välismaaklerist ja tema valmisolekust soodsamat maksumäära pakkuda. Danske Banki olid vastavad lepingud kohalikul tasemel olemas, mis võimaldasid seda pakkuda. Paraku teiste kasutatavate välismaaklerite puhul seda valmisolekut pole. Oleme otsinud ja otsime hetkel aktiivselt lahendust, et soodsamat maksumäära ka edaspidi pakkuda.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon