Börsipäev: 5. aprill - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev: 5. aprill

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti neljapäeval 724 tehingut ning käive oli 1,511 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 824 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 630 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 329 ning 345.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suuremad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:

    Olainfarm OLF1R teatas neljapäeval, et ettevõtte juhatusest on 1. aprilli 2019 seisuga tagasi kutsutud Inga Krūkle, kelle asemel on uus juhatuse liige Lauris Macijevskis. Lisaks teatas ettevõtte nõukogu, et otsustas neljapäeval kutsuda tagasi ka juhatuse liikmed Olegs Grigorjevsi, Mihails Raizbergsi ja Vladimirs Krušinskisi. Nõukogu väitis, et juhatus on korda saatnud suuri rikkumisi ja pole oma kohustustega hakkama saanud. Uued juhatuse liikmed on Milana Belevica, Signe Baldere-Sildedze ja Martins Purins. Lauris Macijevskis on uus juhatuse esimees. Juhatuse liikmed Veranika Dubitskaya, Raimonds Terentjevs ja Martins Tambaks jäävad ametisse edasi. Ühtlasi ütles nõukogu, et on andnud uuele juhatusele suunised, pöördumaks võimude poole, et selgitada eelmise juhatuse tegude õiguspärasust. Lisaks anti teada, et tulevikus on plaanis juhatust täiendada äri- ja farmaatsiatööstuse professionaalidega.

    Apranga APG1L avas neljapäeval 11 uut poodi Riia uues kaubanduskeskuses Akropole. Uutest poodidest on Zara, Massimo Dutti, Bershka, Pull&Bear ja Oysho omad suurimad Balti riikides. Värskeima seisu järgi kuulub Apranga ketti 189 poodi: neist 111 asuvad Leedus, 49 Lätis ja 29 Eestis. Apranga plaanib 2019. aasta jooksul renoveerida või avada 35-40 poodi, investeeringute maht on 12-15 miljonit eurot. Käibe-eesmärk on tänavuseks aastaks 242,6 miljonit eurot, mida oleks 7,0% enam kui mullu.

    Ka MADARA Cosmetics MDARA avas Akropole keskuses neljapäeval uue poe. Ettevõtte jaoks on see neljas brändipood. MADARA teatel investeerisid nad uude poodi 40 tuhat eurot. Eelmisel aastal oli kolme olemasoleva poe käive kokku 735 tuhat eurot, kasvades aastaga 14,5%.

    Täna:
    05.04. PRFoodsi PRF1T dividendi maksepäev (ex-päev oli 27. detsembril 2018)

    Sel nädalal:
    01.04.-05.04. Klaipedos Nafta KNF1L märtsikuu müügitulemused
  • Väikeste aga kindlate sammudega jätkab USA aktsiaturg marssimist ülespoole peaasjalikult tänu lootusele, et kaubanduspinged võib peagi ära unustada. S&P 500 kosus neljapäeval 0,2%, mis märkis kuuendat järjestikust tõusupäeva, samas kui tehnoloogiasektoris võis täheldada kasumivõttu.

    Euroopas tõmmati hinge ning Stoxx 600 sulgus -0,3% madalamal. Osalt võisid selle taga olla Saksamaa oodatust kesisemaks jäänud tehaste tellimused ning majanduskasvu ootuste kärpimised. Itaalias on väidetavalt rahandusministeerium langetamas 2019.a SKP kasvuprognoosi -0,9pp võrra 0,1%le ja Saksamaal tõid riigi majandusuuringute instituudid oma ühise 2019.a SKP ootuse sügisese hinnanguga võrreldes -1,1pp allapoole 0,8% peale.

    Ühendriikide esmased töötu abiraha taotlused alanesid läinud nädalal 10 tuhande võrra 202 tuhandele, saavutades madalaima taseme alates 1969. aastast. Kui täna avaldatav USA märtsikuu tööturu raport peaks mingil põhjusel pettumuse valmistama, siis töötu abiraha taotlused pakuvad kindlustunnet märtsi lõpus jätkunud soodsate trendide suhtes.

    Aasia aktsiaturud sammusid valdavalt plusspoolel, kui Nikkei kerkis 0,3%, Lõuna-Korea Kospi lisas 0,2% ning India Sensex +0,1%. Hiina, Hongkongi ja Taiwani turud olid püha tõttu suletud. Donald Trumpiga eile kohtunud Hiina asepeaministri Liu He sõnul on Ühendriikidega kaubanduskokkuleppe teksti osas konsensus saavutatud. Trumpi kohaselt aga võib detailide kinnitamine võtta veel mõned nädalad aega, ent sellel on potentsiaali kujuneda väga suurejooneliseks kokkuleppeks. Brenti toornafta on terve nädala püsinud stabiilsena 69 dollari peal ning samuti on 1290 dollari lähedal viimase viie päeva lõikes võrdlemisi muutumatuks jäänud kulla untsi hind.

    Nädala viimase börsipäeva fookuses saab olema USA märtsikuu tööturu raport, mille raames ootavad analüütikud väljaspool põllumajandussektorit 177 tuhande töökoha loomist, seda pärast väga volatiilset esimest kahte kuud, mil jaanuaris loodi 311 tuhat ning veebruaris kõigest 20 tuhat. Töötuse määr peaks jääma 3,8% peale ning keskmise tunnipalga aastane nominaalne kasv püsima tsükli tipus 3,4% peal. Samuti selguvad Saksamaa ja Hispaania tööstustoodangu veebruari muutused.

    09.00 Saksamaa tööstustoodang (veebruar)
    10.00 Hispaania tööstustoodang (veebruar)
    15.30 USA tööturu raport (märts)
    15.30 Kanada tööturu raport (märts)
    20.00 USA Baker Hughes aktiivsete naftapuurtornide arv (5. aprill)
    22.00 USA tarbijatele väljastatud krediit (veebruar)
  • Saksamaa tööstustoodang kasvas veebruaris 0,7% võrreldes jaanuariga, ületades konsensuse 0,5% ootust ning seda lisaks tugevamaks revideeritud jaanuari baasil (-0,8% asemel 0,0%). See vähendas aasta baasil langust -2,7% pealt -0,4%le (oodati -1,4%). Väga tugeva panuse andis aga ehitus, mis kasvas veebruaris MoM 6,8%, samas kui töötleva tööstuse ja kaevanduse toodang kahanes kuu baasil -0,2% (veebruaris -0,5%).
  • Hispaania tööstustoodang kahanes veebruaris -1,1% võrreldes jaanuariga (oodati -1,0%), mille kasv revideeriti 3,4% pealt 3,6%le. Mulluse baasil vahetus jaanuari 2,7% kasv veebruaris toodangu -0,3% languseks (oodati -0,1%).
  • Uusi töökohtasid loodi arvatust rohkem, kuid palgakasv aeglustus, vähendades ka võimalikku inflatsioonisurvet

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon