La Muu (icecream) börsile (LAMUU) - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

La Muu (icecream) börsile (LAMUU)

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • La Muu on Eesti esimene ökojäätiste valmistaja kes kaasab laienemiseks Funderbeami kaudu 200-400 k EUR, 2m EUR valuatsiooni pealt.




    La Muu tooteks on peamiselt gelato-stiilis käsitöö- ja ökojäätis, mida müüakse peaaegu 300-s müügipunktis.

    Funderbeami pitch:
    ● Our vision is to become the leading organic ice cream brand in the Nordics.
    ● Since starting in 2012, La Muu has achieved a 22% market share in the 0.5l ice cream tub segment in Estonia. Our pint-size gelato-type ice cream is sold in more than 280 locations. La Muu products are made of 100% organic produce, but most importantly - they are ridiculously tasty!
    ● Going further, we believe we can leverage on our strong brand and team - we have elite strategic know-how on our board (e.g. a former C-suite of Premia is on our supervisory board).
    ● Our customer interactions suggest that La Muu’s brand has a remarkably tight emotional relationship with our clients. Now we wish to take this bond to a whole new level by inviting fans to invest in the company on Funderbeam and thus become part of our growth story.
    ● The money raised will be used to purchase the new type of ice cream technology that will allow us to launch 2-3 new product types (e.g. cones), improve production efficiency and gear up exports. This will enable us to increase our yearly sales from €0.8M to €2.4M and significantly improve our EBITDA.
    ● La Muu already exports to Germany and we are optimistic about our prospects for entering the Finnish market in the near future. On the horizon we see possibilities to reach a few selected Asian markets.
    ● One may ask, as a result of this accelerated expansion, will La Muu become an ice cream giant? Well, in terms of revenue growth, hopefully yes, but at same time we are still committed to producing premium quality ice cream, while cherishing the special bond we have built with our clients.
    ● We invite you to join us on our demanding yet adventurous journey - become a co-owner of La Muu!







    Investorite väljumisplaanina päris börsile jõudmist küll ei mainita, kuid Funderbeami järelturg on nagunii sama mis börs, seega muutub La Muu avalikult kaubeldavaks.
  • Huvitav kust see 20% market share eestis tuleb? Olen mitu korda tahtnud seda jäätist proovida aga alati on selle röögatu hinna taha asi jäänud. No ikka põhimõtteliselt ei osta jäätist mille kilo hind on suurem kui soolalõhel.
  • Mingid vaesed on meie foorumisse sattunud...
  • roltsik
    Huvitav kust see 20% market share eestis tuleb? Olen mitu korda tahtnud seda jäätist proovida aga alati on selle röögatu hinna taha asi jäänud. No ikka põhimõtteliselt ei osta jäätist mille kilo hind on suurem kui soolalõhel.


    Müügitulu turuosa mõõdetakse sularahas, mitte naturaalühikutes. Kui hind kilo kohta on kõrge, siis müügi turuosa ongi lihtne saavutada.
    Pealegi on tegemist nishiga: 0.5l ice cream tub segment. Mitte kogu turuga jäätise valdkonnas.
  • Kuidas jäätist käsitsi tehakse? Mul on küll tavaks foorumisse fantaasial (mitte faktidel) põhinevaid monograafiaid üllitada, kuid käesoleval juhul jääb sest vajaka.
  • No point ongi selles, et tehakse presentatsioon a la vaadake kui suur turuosa on pooleliitriste iirisekommidega banaanimaitseliste jäätiste segmendis. Ja reaalsed numbrid on heal juhul kuskil lõpus tillukese tekstiga.
  • Olles ise käsitööjäätise retsepte välja töötanud ja üldse jäätise fänn, tundub see maailmavallutusplaan veidi ootamatu. LaMuu jäätised on maitse ja pakendi eristumise poolest kindlasti eesti jäätise "koorekiht", aga röögatu hind tagab selle, et tegemist on luksuskaubaga, mis iialgi massidesse ei jõua. Eesti turu on LaMuu tootjad ilmselt juba maha kandnud, mitte midagi sellest enam ei räägita, jäätis hakkab üha vähem silma suurtes kaubanduskettides, kuid on loomulikult esindatud kõikides ökopoodides.

    Maailma vallutamisel, kui eesmärgiks pole jääda nišikaubaks, tuleks käivitada masstootmine masinate abil. Kas samad retseptid sealjuures samu maitseid anda suudavad, vajab selgitamist. Kui suudavad ja ettevõte loobub oma käsitöötoote mentaliteedist ja hakkab nö tavaliseks jäätisetootjaks ning suudab mastaabiefekti saavutamisega ka hinna oluliselt allapoole tuua, julgeksin neile suurt edu ennustada. Jäätiseturg on aastakümneid küllastunud üheülbalise ja suhteliselt maitsetu sortimendiga ja LaMuu võiks sellest massist selgelt eristudes tarbijate suud ja südamed võita ka piiri taga. Retseptid on neil olemas, ise enda poolt välja töötatud ja tarbija peal ära testitud. Tootmisseadmed on hankimisel nagu nüüd selgub. Paraku seisab nüüd ees tootearendus. Piiri taha suurte koguste eksportimine eeldab veidike pikemat säilivusaega, mis võib tekitada vajaduse lisada retseptile lisaaineid ja/või muuta tootmistehnoloogilisi nüansse, mis võivad kahjuks maitsetele laastavalt mõjuda. Olles ise retseptidega katsetanud, siis olen näinud, kuidas juba väikesed muudatused koostisosades või protsessis maitse tuksi keerata võivad. Aga eks see ole üks suureks kasvamise väljakutsetest ja tundub, et pealehakkamist neil on. Soovin igal juhul edu ja jään uudiseid eduloost ootama.

  • roltsik
    Huvitav kust see 20% market share eestis tuleb? Olen mitu korda tahtnud seda jäätist proovida aga alati on selle röögatu hinna taha asi jäänud. No ikka põhimõtteliselt ei osta jäätist mille kilo hind on suurem kui soolalõhel.

    Nad on ise tegelikult vastanud ka:
    According to Nielsen’s research, total retail sales of ice cream in Estonia last year were €33,5M (in wholesale prices). The size of the market where La Muu has been competing so far, i.e. 0.5L tubs segment, was €3M. In this particular product segment, La Muu holds a 22% market share. Going further, our strategy in our home market is to expand to all major product groups of the ice cream market, such as cones, popsicles, family tubs and sticks. In our growth estimates, we have primarily factored in the growth potential of our home market.

    ÄP on ka saanud ennetavalt info ja kirjutanud artikli: La Muu uutele osanikele kiiret dividendi ei luba. Seal selgitavad ka, et 0,5l karpi müüakse aasta läbi stabiilselt, aga kogu raha käib soojade ilmade ehk pulga- ja koonuse ümber kui jaetarbijad ostavad suvel käes söömiseks jäätist (vt. ka ülemine joonis kus koonus on väärt 6.7m EUR ja pulk 11,5m EUR).
    Kõvask oli veel hiljuti Tere piimatootmises ametis ja sai väga segase selgituse taustal lahti. Ilmselgelt nähti huvide konflikti. Nüüd kui La Muu kaasab avalikult kapitali laiema ekspordi arendamiseks, on selge, et mitmel toolil istuda ei lasta. Tõenäoliselt midagi tilkus Teresse välja juba enne avalikku kapitali kaasamise teadet.


    jaans
    Kuidas jäätist käsitsi tehakse? Mul on küll tavaks foorumisse fantaasial (mitte faktidel) põhinevaid monograafiaid üllitada, kuid käesoleval juhul jääb sest vajaka.

    See käsitöö teema sai juba Tankeri foorumis käsitletud. Põhimõtteliselt on tegemist halva toortõlkega Eesti keelde. Algne mõte on eesliitel craft-, ehk craft beer, craft ice cream, mis tähistab vastandumist globaalse megatootja globaalsele ja ühetaolisele maitsele. Kui natuke juba lisad unikaalset maitset, siis tarbija juba hindab seda ja hakkab ostma. Hea on, kui sihid klientideks hipstereid kes on kas jõukamad (töötavad IT/digi valdkonnas) või tavapäraselt irratsionaalsed (on vaesed, aga osatavad siiski €5 kohvi ja €7 avokaado-sändvitši lõunaks kaasa).

    Craft teatavasti viitab kas otseselt käsitööle, või laiemalt tunnustatud ja professionaalsele ametioskusele. Eks ta nii ole, et algab kõik käsitööst ja jätkub automatiseerimisega, moondudes ametioskusele (jäätise vallas):
    To fulfil the two strategic goals of expanding the product range and gearing up exports, we need to invest in production technology and also strengthen our export capabilities. Technology-wise, we will invest into new powerful freezing and filling equipment which will enable us to increase production volumes from current 100 kg per hour to 350 kg per hour, while also automating the steps that are currently done manually (e.g. transporting ice cream mix from pasteurizser to freezer to filler and filling and sealing ice cream containers). We will keep producing manually the add-ins that are essential to La Muu’s unique flavours, such as the hard candy in the sea-salt-caramel ice cream, brownie in the vegan brownie or rhubarb jam in the rhubarb ice cream.
  • Lisaks on mul alati olnud raske aru saada mis point on osta ökotooteid tootegrupist mis juba oma loomupoolest on kahjulikud, eelkõige pean silmas rämpstoitu ja magustoite. Näiteks kartulikrõpsude puhul pole eriti vahet kas osta odavaid või 2 korda kallimaid brändi või 3 korda kallimaid ökokrõpse. Kahjulikud on nad tervisele nii või naa. Nende tarbimist tuleks endal võimalikult palju piirata. Sama kehtib ka jäätise kohta, olgu ta öko-möko kuitahes. Suur osa koostisest on jäätisel ikkagi suhkur.

    See siis kehtib n.ö. tervislikkuse kohta. Maitse kohta ei oska öelda aga kõik ökotooted mida proovinud olen ei ole kuidagi maitsvamad olnud kui tavatooted.
  • Aga roltsik, võib-olla leia siis see 2 eurot, et proovida väikeses pakis La Muu jäätist ja ei pea siin spekuleerima?
  • roltsik
    Lisaks on mul alati olnud raske aru saada mis point on osta ökotooteid tootegrupist mis juba oma loomupoolest on kahjulikud, eelkõige pean silmas rämpstoitu ja magustoite.


    Eestis müüakse ka ökoburksi ja ökoveini :)
    Öko ei võrdu tervislik, pigem öko = mahe st võimalikult keemiavaba. Kindlasti mõni toodab kodus ka ökoviina :)
  • momentum

    ..
    See käsitöö teema sai juba Tankeri foorumis käsitletud. Põhimõtteliselt on tegemist halva toortõlkega Eesti keelde. Algne mõte on eesliitel craft-, ehk craft beer, craft ice cream, mis tähistab vastandumist globaalse megatootja globaalsele ja ühetaolisele maitsele. Kui natuke juba lisad unikaalset maitset, siis tarbija juba hindab seda ja hakkab ostma. Hea on, kui sihid klientideks hipstereid kes on kas jõukamad (töötavad IT/digi valdkonnas) või tavapäraselt irratsionaalsed (on vaesed, aga osatavad siiski €5 kohvi ja €7 avokaado-sändvitši lõunaks kaasa).
    ..


    Kiri pakil pole "käsitöö" vaid "käsitsi tehtud".
  • Käsitsi lööd munad lahti, käsitsi vahustad mikseriga, käsitsi valad selle potti ja kuumutamisel käsitsi mõõdad temperatuuri, siis käsitsi segad sisse käsitsi kaalutud kogustes lisaaineid, vbl vahustad käsitsi ka koort ja vbl jahutad käsitsi segades seda kuumutatud "suppi". Võimalik et ka jahutusmasina kasutamisel segad aegajalt käsitsi üle. Ja lõpuks muidugi käsitsi topid jäätise karpi.

    Kõik see peab minema masinatega tegemisele, kui tahta Saksamaa vallutada. Ja see toode ei pruugi siis enam olla seesama, mis ta oli kõike käsitsi tehes. Aga no saame näha.
  • kindsigo
    Kõik see peab minema masinatega tegemisele, kui tahta Saksamaa vallutada. Ja see toode ei pruugi siis enam olla seesama, mis ta oli kõike käsitsi tehes. Aga no saame näha.


    ÄP teab rääkida, et:
    Kuigi sortiment ja tootlus kasvab, ei ole La Muul plaanis lähiajal füüsiliselt laieneda. “La Muu nii-öelda süda siin Telliskivis tehases jääb samaks: nii valmistamise protsess, köök kui ka tooraine. Mis muutub, on ainult tootmise lõppfaas ehk pakendamine eri formaatidesse,” rääkis Kõvask. Rask selgitas, et praegune käsitsi pakendamise süsteem on aeganõudev ega anna mingit lisaväärtust.

    “Pooleliitrine jäätisepakk on praegu selline, mida ostetakse kas erilistel puhkudel või saavad seda lubada jõukamad inimesed. Kui jagada see 400grammide pakk neljaks 100grammiseks koonusjäätiseks, on ka hind tavatarbijale taskukohasem,” ütles, et Rask, et muutus teeb nende jäätise kättesaadavamaks ning ta ei karda tootmise laienemise juures kvaliteedilangust. Koonusjäätiseid aga sel suvel veel nautida ei saa – need loodetakse poeletile panna järgmisel aastal.

    Tahavad lihtsalt koonust müüma hakata ja total addressable market´ 3m EUR pealt >15m EUR peale tõsta + eksport.
  • Ok, hea teada. Viskaks isegi raha alla, aga ma pole riskiinvestori tüüpi investeerija.
  • kindsigo
    Ok, hea teada. Viskaks isegi raha alla, aga ma pole riskiinvestori tüüpi investeerija.

    Minimaalne investeering on 100€, järelturul tehingutasusid ei ole. Selle summa juures pole vast tüüp enam määrav, eriti kui Lamuu soovib olla ettevõte tuhandetele investoritele (mis eeldab eos väikeseid investeeringusummasid). :)
  • Mulle meeldib börsi likviidsus, saab soovi korral kiirelt väljuda. Funderbeami likviidsusest pole aimugi.
  • Kõige lihtsam - arvesta, et likviidsust peaaegu, et ei ole ja kui tegelikult on, siis on boonus.

    Natuke keerulisem - vähemalt paarisaja investoriga sündikaatidel on üldiselt enam-vähem likviidne turg olemas (5-10% spread), kusjuures osadel sündikaatel on tekkinud isikud, kes tegutsevad market-makerina. Suuremate summadega võib endiselt keeruline olla.

    Nii ehk naa, 100 või 500 eurose panuse juures pole vahet, väike panus, kingituseks mõned potsikud jäätist ja põnev jälgida ettevõtte arengut.
  • kindsigo
    Mulle meeldib börsi likviidsus, saab soovi korral kiirelt väljuda. Funderbeami likviidsusest pole aimugi.


    Pole mõtet likviidsuse pärast muretseda, suuri pakke nad nagunii ei soovi aktsepteerida:
    Meil oleks hea meel, kui eelkõige saaksid La Muu aktsionärideks tuhanded inimesed, kes on meie kliendid. Mitte, et me suurinvestoreid pelgaksime, aga meile lihtsalt meeldiks, et La Muul oleks väga palju (väike)aktsionäre, mitte paar-kolm suurt. Nii oleme otsustanud seekord sellise demokraatliku põhimõtte kasuks, et eelisõigus investeerida on väikeaktsionäridel, kes investeerivad 100-500 eurot. Samuti, kui investoreid on rohkem, kui raha vaja läheb, siis sellisel juhul kehtib vana hea “kes ees, see mees või naine” põhimõte.


    Tahavad, et iga aktsionär tunneks isiklikku seost ja ostaks edaspidi teistest jäätistest kallima hinnaga, aga parema maitsega, koonust.

    Kes soovib investeerida, see peaks ka pigem kiiresti tegutsema, sest võivad kaasamise lukku lüüa kui investeering täitub.
    Ei tea kuidas nad siis suuri pakke minema peletavad?!?!
  • Ilmselt ei tee siis (sellises summas) proposalit suuri summasid indikeerinutele?

    PS! Off-topic aga "kes ees, see mees või naine" kõlab õudsalt kohmakalt. Moodsal ajal oleks sobivam vist, et "kes ees, see isik"? :D
  • Mis hinna pealt Kõvask, Kaur ja Haavamäe oma osaluse said mõned kuud tagasi?

    Endised Premia juhid läksid La Muu omanikeks
  • kindsigo
    Mulle meeldib börsi likviidsus, saab soovi korral kiirelt väljuda. Funderbeami likviidsusest pole aimugi.

    See ikka peab olema suur rahapuudus, kui 100 eurot on vaja soovi korral kiirelt välja võtta. Üldiselt peaks investeerima ikkagi raha, millega pole kiire..
  • momentum
    kindsigo
    Mulle meeldib börsi likviidsus, saab soovi korral kiirelt väljuda. Funderbeami likviidsusest pole aimugi.


    Pole mõtet likviidsuse pärast muretseda, suuri pakke nad nagunii ei soovi aktsepteerida:
    Meil oleks hea meel, kui eelkõige saaksid La Muu aktsionärideks tuhanded inimesed, kes on meie kliendid. Mitte, et me suurinvestoreid pelgaksime, aga meile lihtsalt meeldiks, et La Muul oleks väga palju (väike)aktsionäre, mitte paar-kolm suurt. Nii oleme otsustanud seekord sellise demokraatliku põhimõtte kasuks, et eelisõigus investeerida on väikeaktsionäridel, kes investeerivad 100-500 eurot. Samuti, kui investoreid on rohkem, kui raha vaja läheb, siis sellisel juhul kehtib vana hea “kes ees, see mees või naine” põhimõte.


    Tahavad, et iga aktsionär tunneks isiklikku seost ja ostaks edaspidi teistest jäätistest kallima hinnaga, aga parema maitsega, koonust.

    Kes soovib investeerida, see peaks ka pigem kiiresti tegutsema, sest võivad kaasamise lukku lüüa kui investeering täitub.
    Ei tea kuidas nad siis suuri pakke minema peletavad?!?!

    Nii nagu börsil. Näiteks 500€ tehakse kõigile 100% kättesaadavaks ja seda ületavalt osalt saavad mingi proportsiooni järgi. Näiteks Bikeepil oligi nii, et 500€ sai 100% ja seda ületav osa anti 75% ulatuses.
  • TauriA
    kindsigo
    Mulle meeldib börsi likviidsus, saab soovi korral kiirelt väljuda. Funderbeami likviidsusest pole aimugi.

    See ikka peab olema suur rahapuudus, kui 100 eurot on vaja soovi korral kiirelt välja võtta. Üldiselt peaks investeerima ikkagi raha, millega pole kiire..


    Küsimus pole mitte rahapuuduses vaid põhimõttes. Ma võin selle raha eest lihtsalt LaMuu jäätist osta ja neile käivet teha. Aga kui ma investeerin, siis meeldib mulle likviidsus. See on ka põhjus, miks ma ca 7 a tagasi Tallinna börsilt lahkusin.
  • Ma näen La Muu eelist just vegan/laktoosivabas kategoorias, kuna nende vegan brownie jäätis on enamvähem ainuke Eestis saadaolev, mis päriselt maitseb nagu jäätis, mitte nagu külmutatud ja ohtra suhkruga segatud sojapiim. Kui nad nüüd need vegan variandid üksiportsudeks teevad, siis päästab see nii mitmedki laktoositalumatud kodanikud suvisest kurvast külmiku piidlemisest (sest no ühtegi maitsvat laktoosivaba jäätise moodi jäätist pole ja külmutatud mahl on veel ebaloogilisemalt kallis kui La Muu luksjäts).
  • TauriA
    Nii nagu börsil. Näiteks 500€ tehakse kõigile 100% kättesaadavaks ja seda ületavalt osalt saavad mingi proportsiooni järgi. Näiteks Bikeepil oligi nii, et 500€ sai 100% ja seda ületav osa anti 75% ulatuses.

    No selge see, et jaotavad tingimuslikult, aga siis nad ei saa oma teist eeltingimust täita, ehk sulgeda kampaaniat varem, siis kui täis märgitakse.

    kindsigo
    Aga kui ma investeerin, siis meeldib mulle likviidsus. See on ka põhjus, miks ma ca 7 a tagasi Tallinna börsilt lahkusin.

    Nüüd on sul 2 varianti:
    a) olla likviidsuspervert ja fetisheerida likviidsust, mida sa nagunii igapäevaselt eluliselt ei pruugi kuna istud pikka aega positsioonis sees, või:
    b) olla rahapervert ja maksimeerida kapitali kasv (pikas perspektiivis), sest väike-ettevõtte kapitali kasv pikemas perspektiivis ületab täiskasvanud ettevõtte kapitali kasvu. Sellisel juhul paar aastat sees istudes ja ettevõtte kasvades, kasvab ka token´i hind ja paraneb järelturu likviidsus.
    Ja nagu öeldud, nad ei soovi nagunii suuri pakke sisse, soovivad palju lojaalseid väikeinvestoreid kes püsivalt jäätist tarbima hakkavad.
  • momentum - võta "nii nagu börsil" terakese soolaga, sest Funderbeam ei tohi liiga börsina välja paista. Seetõttu võib kohata anomaaliaid, kus juhtinvestor lööb enne kampaania lõppu rahastamise lukku, teeb lõpliku jaotuse oma suva järgi või miks ka näiteks järelturul peab ostma täpselt õige koguse osakuid ja miks seal bid/ask ei tööta nii nagu börsil.

    Hea juhtinvestor ootab muidugi lubatud kampaaniaperioodi lõpuni ja jagab osalused mõistuspäraselt laiali.

    kindsigo - likviidsus kindlasti kasvab ajas, sest huvitavaid ettevõtteid tuleb pidevalt peale, sellega ühes jõuab Funderbeami ka uusi investoreid. Kuna tehingutasud on vähemalt hetkel nullis, siis on järelturul kauplemine suhteliselt piiranguvaba kapitali tootluse poolest vaadates.
  • momentum

    Tahavad, et iga aktsionär tunneks isiklikku seost ja ostaks edaspidi teistest jäätistest kallima hinnaga, aga parema maitsega, koonust.

    Kes soovib investeerida, see peaks ka pigem kiiresti tegutsema, sest võivad kaasamise lukku lüüa kui investeering täitub.


    IMHO kuna see on suurel määral fanbase'i ülesehitamine, kaasavad ikka nii palju fänne kui on võimalik. S.t. kampaania kestab tähtaja lõppuni.
  • Btw., keegi võiks pealkirja selle puuduva L- tähe lisada, äkki läheb kunagi otsingus vaja.
  • Kampaanias kirjutatakse, et indikatsioone kogutakse kuni maksimaalne soovitud kapital (400 tuhat eurot) kokku saadakse (või natukene peale, sest kõik indikeerijad ei lähe alati lõpuni protsessiga indikeeritud mahus):
    "LaMuu has reached their minimum target of €200,000, but they will continue collecting investment indications until the maximum target is reached."

  • Tauri, pakun sulle 1000 EUR kihlveo, et nad koguvad indikatsioone ka pärast 400 tuhat eurot kokku saamist. :)
  • Ma mõistan, et indikatsioonide kiire kogumine tekitab eufooriat, kuid ma ei tunne, et mul oleks midagi vaja avalikult tõestada. Keeldun kihlveost.
  • Pole paha! 1,04 milli eest juba indikatsioone kogunenud.
  • Mis näitab, et turul on palju väikeinvestorite raha, mis ootab ärakorjamist/uut omanikku.

    La Muu pre-money 2mEUR pakkumine on selgelt ülehinnatud. Ettevõtte ei suuda tänaste mahtude ja kohaliku tuntuse ja hea maine juures Eestis kasumlikkust näidata, samas välisturgudel ning automatiseeritud tootmise korral ei ole neil muud konkurentsieelist kui retseptid.

    Pitchis ei olnud kasumlikkusest, bilansist ega Skyr OÜ sisenemishinnast sõnagi. Kui keegi viitsib, võib mõned numbrid postitada.
  • Selgitage Funderbeamiga mitte tuttavale inimesele kui suur firma osaluse protsent võrdub 400 000 euroga?
    Ei suuda kuskilt välja lugeda Funderbeamis pakutava osaluse suurust.
  • gert
    Selgitage Funderbeamiga mitte tuttavale inimesele kui suur firma osaluse protsent võrdub 400 000 euroga?
    Ei suuda kuskilt välja lugeda Funderbeamis pakutava osaluse suurust.


    Premoney valuation 2 000 000 eurot ehk post-money 2 400 000 eurot. 400 000 / 2 400 000 = 16,67%.
  • EBITDA marginaali eesmärgiks on võetud 10%, st 2,4M€ prognoosi juures 240 tuhat eurot.
  • Lisaks - bilanss on nähtav kampaania dokumentide all (majandusaasta aruanded 2016-2018), seda vast polegi mõtet pitchis ümber jutustada.
  • Nunnu olukord!
    781 isikut indikeerivad huvi.
    Ise-enesest poleks ju midagi, aga see Matemaatika!!!!

    Max emissioon: 400 000 eur.
    Täielik jaotus garanteeritud: 100 - 500 eur per isik.
    400 000 / 500 = 800 isikut.

    Nagu arugi saate, siis kohe-kohe ei saa täisjaotust isegi miinimumjaotuse ulatuses (eeldades, et kõik tahavad 500) huvi indikeerinud!
    Absoluutse miinimumi pealt (100) mahuks investoriks aga 4000 isikut.

    Uues teates nüüd kirjutavad, et nõukoguga aru pidades võivad tõsta kaasatavat summat.
    Praegusel hetkel oleks see mõistlik (ettevõtte saab kiiremini, turboga, laieneda), aga investori seisukohalt vaadates ka hädavajalik, sest vastasel korral ei saa keegi peale "fännikauba" midagi.
    Ettevõtte strateegia aga muide selline ongi!
  • Kuna nad hiljuti müüsid 1/3 ettevõttest Premia tiimile ning praeguse rahastusvooru 400K annab ära 16,67% osaluse, siis kaasatava summa suurendamine jätab algsetele omanikele vähemusosaluse. Iseenesest see vast pole suur probleem, aga kui oleks minu ettevõte, siis ma kaaluks seda sammu hoolega.
  • Suurik, kui asutajad müüsid 1/3, siis on neil hetkel premoney 1 333 333 euro väärtuses osalus. Juurde kaasatakse 400 000, post-money väärtus 2 400 000 ehk asutajate osalus 55.55%. Seega annaks kampaaniat veel suurendada ca 5% võrra ehk kaasata nt 630 tuhat. Point siis selles, et kui emiteeritakse juurde 16,66%, siis ei lahjenda see ainult asutajaid vaid kõiki seniseid, sh 1/3 omanikke.

    Momentum, visuaalselt tundub mulle, et ca 20% indikeerijatest on 100-euroste indikatsioonidega, seega olukord päris nii hull pole. Samas peaksid nad varsti selle pulli ära lõpetama küll, sest kui kõigile anda 500 eurot, siis on see turu toimimine hiljem kahtlane - tõsisemalt investeerimisega tegelevate isikute jaoks näitab see, et mõistlikku osalust ei ole võimalik omandada ja huvi kaob.

    Seetõttu tundub mulle kõige mõistlikum tõsta piiri 600k peale ja kampaania kinni panna. Probleem on selle juures ehk see, et lubati kaasata fänne ja fännidel seni Funderbeami kontot ei olnud. Ei tea, palju täna see konto loomine AMLi mõttes aega võtab aga väike risk ehk on, et põhjustab nurinat, kui kohe kampaania kinni panna.
  • invictus, kuidas sa saad, et 1/3 = 1,33M eur osalus, kui pre-money on 2M eur? Pigem ikka 0,66M eur.

    Mina sain aru, et 100-500 garanteeritakse kõigile, st isegi kui tuleb 1000 pakkujat ja kõik pakuvad 500, siis võetakse see 500k vastu ka, seda enam, et Kõvaski idee oli püüelda tulevikus 4000 huvilise suunas.
  • Fännid saavad järgmised mitu aastat rahulikult järelturult soetada seda
  • TauriA
    invictus, kuidas sa saad, et 1/3 = 1,33M eur osalus, kui pre-money on 2M eur? Pigem ikka 0,66M eur.

    Mina sain aru, et 100-500 garanteeritakse kõigile, st isegi kui tuleb 1000 pakkujat ja kõik pakuvad 500, siis võetakse see 500k vastu ka, seda enam, et Kõvaski idee oli püüelda tulevikus 4000 huvilise suunas.


    Asutajad müüsid 1/3, seega neil hetkel 2/3 ehk 1,33M (eeldusel, et pole varem müünud).
  • Tõsi, ma klammerdusin uutesse tulijatesse. Asutajatel küll üle 50%.
  • Aga kui paljud on praegu enda indikatsiooni 2-10 korda kõrgemaks tõstnud, et tulevikus suuremat tükki saada? Kuna reaalset raha praegu broneerima ei saa. Kas mingi hetk peab raha broneerima ja on näha tegeliku huvi suurust?
  • Indikeerinud hetkel 908 isikut, neist:
    * 1000 EUR x 61 isikut (6.7%)
    * 500 EUR x 95 isikut (10.5%)
    * 200 EUR x 51 isikut (5.6%)
    * 100 EUR x 75 isikut (8.3%)
    * <=500 EUR x 271 isikut (29.8%)
    * 440 isikut on kokku märkinud anonüümselt 739 725 EUR (AVG 1681 EUR)

    Kui indikeeritav summa jääb samaks, siis võrdse jaotuse korral saaks igaüks maksimaalselt 441 EUR.
    Kui tõstavad 600k EUR peale, siis 661 EUR.
    Kui tõstavad 800k EUR peale, siis 881 EUR.

    On selge, et huvi indikeeritakse veel massiliselt juurde enne kui kampaania lõpeb/lõpetatakse. Järelikult on juba praegu ka selge, et igaüks saab üsna väikese paki kätte.
    Praegusel hetkel ei ole enam mõtet ka ülemärkimist teha, lootuses, et siis jaotatakse midagi rohkem kätte - selleks saab väikeseid huvilisi liiga palju olema. Need kes tahavad suurema kogusega sees olla, need peavad siis järelturult ostma. Aga vaevalt, et paljud nõus müüma oleks.
    Tuleb üks väikese turuväärtusega firma, kuid see-eest rahva-aktsia. Nagu laulupidu!
  • Aasta turundustegu?
    Huvitav kui palju kontosi on funderbeami juurde tehtud?
    Lisaks saadakse ca 1000 müügimeest, kes jäätist hakkavad promoma
    win-win kõigile osapooltele va.suurinvestoritele, kes suurelt tahaks sisse tulla...
  • privador
    Aasta turundustegu?
    Huvitav kui palju kontosi on funderbeami juurde tehtud?
    Lisaks saadakse ca 1000 müügimeest, kes jäätist hakkavad promoma
    win-win kõigile osapooltele va.suurinvestoritele, kes suurelt tahaks sisse tulla...

    Omakapitali ühisrahastus ei ole see koht, kus eelise peaks saama suurinvestorid (eriti kui tegu on B2C äriga). Kui ruumi on, siis muidugi, kuid eesmärk ikkagi leida palju fänne, kelle abil soodsamat turundust saada ja brändituntust tõsta.
  • Indikeerinud hetkel 1208 isikut, kokku 1.91m EUR ulatuses, neist:
    * 1000 EUR x 69 isikut (5.75%)
    * 500 EUR x 132 isikut (11%)
    * 300 EUR x 32 isikut (2.67%)
    * 200 EUR x 68 isikut (5.67%)
    * 100 EUR x 112 isikut (9.33%)
    * <=500 EUR x 383 isikut (31.92%)
    * 590 isikut on kokku märkinud anonüümselt 849 417 EUR (AVG 1440 EUR)

    Kui La Muu poolt maksimaalselt võimalik märgitav summa jääb samaks, siis kõigile võrdse jaotuse korral saaks igaüks maksimaalselt 334 EUR.
    Kui tõstavad 600k EUR peale, siis 501 EUR.
    Kui tõstavad 800k EUR peale, siis 668 EUR.

    Nagu näha, siis "garanteeritud jaotus" 100-500 EUR hakkab kitsaks jääma isegi 600k piiri jaoks. Rääkimata siis esialgu kinnitatud 400k EUR.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon