Börsipäev 8. juuli - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 8. juuli

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti reedel 521 tehingut ning käive oli 931 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 382 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 493 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 263 ning 218.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:


    Sel nädalal:
    11.07 Tallinna Kaubamaja TKM1T vahearuanne
    12.07 Arco Vara ARC1T dividendi väljamakse
    08.07-12.07 Tallinna Sadama TSM1T esialgsed majandustulemused
    08.07-14.07 PRFoods PRF1T juuni müügitulemused
  • Ühendriikide oodatust tugevam juunikuu tööturu statistika aitas viia valitsuse 10-aastase võlakirja tulususe tagasi üle 2%, kuna turuosaliste intressimäära langetamise ootus vähenes. USA aktsiaturul tõi see kaasa müügisurve, mis sessiooni teises pooles siiski vähenes ning päeva 0,9% miinuspoolel alustanud S&P 500 suutis lõpuks vähendada kaotust -0,2% peale. Nädala lõikes sai S&P 500 kirja 1,7% võidu aga kuna euro nõrgenes dollari suhtes samal perioodil 1,3%, siis kujunes siinsete investorite jaoks S&P 500 tegelikuks tootluseks 2,9%. Euroopas sulgus Stoxx 600 reedel -0,7% punases, mis vähendas viie päeva saaki 1,4% peale.



    Ühendriikides loodi juunis väljaspool põllumajandussektorit 224 tuhat töökohta, mida oli rohkem kui analüütikute oodatud 160 tuhat ning mis näitas, et maikuu väga tagasihoidlik tulemus (72 tuhat) osutus vaid ajutiseks nähtuseks. Pettumuseks aga kujunes seejuures seik, et aktiivsest töökohtade loomisest ja madalast tööpuudusest (3,7%) hoolimata püsis keskmise tunnipalga kasv teist kuud 3,1% peal (oodati 3,2%), ega ole suutnud liikuda tagasi veebruaris saavutatud tsükli tippu (3,4%). Analüüsimajade arvates ei olnud raport siiski nõnda tugev, et intressimäära kärpimist juuli lõpus välistada, kuid tõenäoliselt võiks see olla pigem 25 baaspunkti kui 50 baaspunkti võrra.

    Wall Streeti negatiivsus kandus uue nädala alguses ka Aasia aktsiaturgudele, kus Nikkei taganes kirjutamise hetkeks 1,1%, Shanghai Composite langes 2,5% ja Hang Seng 1,8%. Tehnoloogiasektorit vedasid täiendavalt allapoole kasvanud kaubanduspinged Jaapani ja Lõuna-Korea vahel ning lisaks kujunes oodatust nõrgemaks Jaapani masinate tellimuste raport. Viimase kohaselt kahanesid tellimused mais -7,8% võrreldes aprilliga, jäädes alla konsensuse -3,8% ootusele. Mullusega võrreldes vähenesid masinate tellimused -3,7% (aprillis +2,5%), kus välisnõudlust mõjutas tõenäoliselt USA ja Hiina tariifisõda. Aga kuna praeguseks on kaks suurriiki alustanud taas läbirääkimistega ning uued tollitariifid on laualt maas, siis võib see aidata leevendada ettevõtete hirmu investeeringute tegemisel.

    Kuu teine nädal on majandusuudiste osas nagu ikka suhteliselt vaikne, kui täna on laual vaid Saksamaa tööstustoodangu maikuu muutus ja euroala investorite juuli kindlustunde indeksid. Ettepoole vaadates väärivad mainimist FEDi presidendi Jerome Powelli esinemine kongressis (kolmapäeval) ja USA juuni inflatsioon (neljapäeval).

    09.00 Saksamaa tööstustoodang (mai)
    09.00 Saksamaa kaubandusstatistika (mai)
    11.30 Eurotsooni investorite kindlustunde indeks (juuli)
    22.00 USA tarbijatele väljastatud krediit (mai)
  • Saksamaa tööstustoodang kasvas mais 0,3% võrreldes aprilliga, jäädes veidi alla konsensuse 0,4% ootusele. Mullusega võrreldes kiirenes langustempo -1,8% pealt -3,7%le (oodati -3,2%).


    Saksamaa eksport osutus oodatust tugevamaks, import aga jäi prognoosile alla, kasvatades sellega kaubandusbilansi ülejääki.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon