Börsipäev 11. juuli - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 11. juuli

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti kolmapäeval 580 tehingut ning käive oli 1,477 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 325 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 1,101 miljonit eurot. Tehinguid tehti vastavalt 264 ning 282.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:

    Täna:
    11.07 Tallinna Kaubamaja TKM1T vahearuanne

    Sel nädalal:
    12.07 Arco Vara ARC1T dividendi väljamakse
    08.07-12.07 Tallinna Sadama TSM1T esialgsed majandustulemused
    08.07-14.07 PRFoods PRF1T juuni müügitulemused
  • Dollar nõrgenes esimest korda viimase kuue sessiooni jooksul olulisemate valuutade suhtes (-0,4%) ning aktsiaturud võtsid suuna kõrgemale pärast seda, kui FEDi president Jerome Powell sillutas oma kommentaaridega teed madalamale intressimäärale. S&P 500 indeks sulgus 0,5%ga uuel rekordtasemel, sirutades end korraks ka üle 3000 punkti piiri ning samuti tegid värske tipu nii Nasdaq (0,8%) kui ka Dow Jones (0,3%). Euroopas jätkas Stoxx 600 langust neljandat päeva järjest, andes kinnisvara- ja telekommunikatsioonisektori eestvedamisel ära 0,2%.

    Jerome Powell tõdes Esindajatekoja ees, et kaubandussõjast tingitud ebakindlus on suurenenud ning mure globaalse majanduse pärast varjutab ka Ühendriikide majanduse väljavaadet, peegeldudes näiteks ettevõtete investeeringute märkimisväärses aeglustumises ja samuti töötleva tööstuse toodangu languses. Kuna alusinflatsioon jääb alla FEDi poolt eesmärgiks seatud 2%, siis räägib see kõik intressimäära langetamise vajaduse kasuks. Kui talt küsiti reedel avaldatud juunikuu oodatust tugevama tööjõuraporti kohta, siis see ei muutnud vaadet, et konjunktuur üldiselt on siiski valmistanud pettumuse. Investorid on nüüd üsna veendunud 25 baaspunkti suuruses intressimäära langetamises juuli istungil ning ootavad aasta lõpuks veel kahte 25baaspunktist kärpimist.

    Lõdvema rahapoliitika ootust aitas täiendavalt toetada FOMC juuni istungi protokoll, kus mitmed liikmed nägid tugevamat vajadust pakkuda majandusele pehmendust võimalike ebasoodsate šokkide eest. Tingitud ei ole see mitte tööturgu või tarbimist vaadates, vaid välisteguritest ja kaubanduspoliitikast johtudes.

    Aasia aktsiaturud suundusid Wall Streeti järel samuti kõrgemale, kosudes Jaapanis Nikkei näol 0,5%, Hiinas 0,3% (Shanghai Composite) ja Hongkongis 1,1% (Hang Seng). Ka USA aktsiaindeksite futuurid viitasid kirjutamise hetkel edasisele tõusule (0,3%).

    Täna saame lugeda, milline oli diskussioon Euroopa Keskpanga juuni istungil ning kui tugev poolehoid on seal inflatsiooni turgutamiseks täiendavat stiimulit pakkuda. Majandusnäitajatest avaldatakse USA juuni inflatsioon ja läinud nädalal esmased töötu abiraha taotlused.

    14.30 Euroopa Keskpanga juuni istungi protokoll
    15.00 Brasiilia jaemüük (mai)
    15.30 USA inflatsioon (juuni)
    15.30 USA esmased töötu abiraha taotlused
    19.15 FEDi Bostic esineb
    19.30 FEDi Barkin esineb
    20.30 FEDi Quarles esineb
    20.30 FEDi Williams esineb
    21.00 USA valitsuse eelarve (juuni)
  • USA esmased töötu abiraha taotlused alanesid läinud nädalal 13 tuhande võrra 209 tuhandele (oodati 221 tuhat), alusinflatsioon kiirenes juunis 0,1pp võrra 2,1%le, ületades konsensuse 2,0% ootust

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon