Börsipäev 12. juuli - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 12. juuli

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti neljapäeval 408 tehingut ning käive oli 920 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 426 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 411 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 208 ning 161.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    TSM1T tehingute seas oli üks plokktehing (EUR 1,98 x 12 995)

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:

    Uudised:

    Tallinna Kaubamaja TKM1T avaldas oma II kvartali auditeerimata majandustulemused. Tallinna Kaubamaja Grupi 2019. aasta teise kvartali konsolideeritud auditeerimata müügitulu oli 181,7 miljonit eurot, ületades sellega aasta varasemat 4,5%. Kontserni 2019. aasta teise kvartali konsolideeritud auditeerimata puhaskasum oli 8,4 miljonit eurot, mis jäi 9,2% alla eelmise aasta võrreldava perioodi kasumile. Kontserni 2019. aasta 6 kuu puhaskasum oli 6,2 miljonit eurot, mis jäi alla eelmise võrreldava perioodi tulemusele ligi kolmandiku.

    Tallinna Sadam TSM1T avaldas oma II kvartali reisijate- ja kaubaveo mahud. 2019. aasta II kvartalis läbis Tallinna Sadama sadamaid 5,3 miljonit tonni kaupa ja 2,9 miljonit reisijat. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kasvas kaubamaht 4,3% ja reisijate arv 0,1%. Laevakülastuste arv suurenes 3,7% võrra 2039 külastuseni.

    Täna:
    12.07 Arco Vara ARC1T dividendi väljamakse

    Sel nädalal:
    08.07-14.07 PRFoods PRF1T juuni müügitulemused
  • Ehkki Ühendriikide inflatsioon osutus juunis arvatust pisut kõrgemaks ning võib seetõttu muuta intressimäära alandamist kaaluva föderaalreservi jaoks olukorda keerulisemaks, ei näinud sellest suurt hoolivat dollar, mis jätkas teiste olulisemate valuutade suhtes langust ega ka aktsiaturg (S&P 500 kerkis 0,2%). Euroopas sulgus Stoxx 600 0,1% jagu madalamal, mis suurendas selle nädala kaotuse 0,9%ni.

    Euroopa Keskpanga juuni istungi protokoll suuri üllatusi ei pakkunud, kui siis vast seda, et kui varasemalt oli teada Mario Draghi tugev veendumus rakendada vajadusel täiendavaid meetmeid, siis protokoll peegeldas selles seisukohas ka nõukogu laiemat poolehoidu. Nõukogu ei pea vajalikuks praegu deposiidi intressimäära puhul hakata kehtestama pankadele erinevaid tasemeid, kuid seda ei välistatud olukorras, kus väljavaade muutub ning intressimäära tuleb edasi langetada. Turgudel ollakse järjest rohkem veendunud, et EKP langetab -0,4%list deposiidi intressimäära veel madalamale ning alustab uuesti võlakirjade kokkuostmist.

    Ühendriikide alusinflatsioon hoogustus juunis 0,1pp võrra 2,1%le tänu nii kaupade kui ka teenuste kallinemisele (oodati 2,0%), mis läheb kokku Jerome Powelli varasema seisukohaga, et osa hinnatõusu eelnevast aeglustumisest oli tinginud ajutistest teguritest, ent on pisut vastuolus tema sellenädalase sõnumiga, mille kohaselt peaks inflatsiooni eesmärgi saavutamine võtma arvatust kauem aega.

    Teine föderaalreservi intressimäära langetamise plaani vastu töötav näitaja oli esmaste töötu abiraha taotluste langus 13 tuhande võrra 209 tuhandele (oodati 221 tuhat). Tegemist oli madalaima tasemega alates aprillist, kuid osaliselt võis seda mõjutada seik, et 6. juulil lõppenud nädalasse mahtus iseseisvuspäev, mis jättis töötutele toetuse taotlemiseks ühe päeva vähem.

    Aasias liikusid aktsiaturud öösel erisuunaliselt, kaubeldes tugevamalt plusspoolel Hiinas (Shanghai Composite parandas taset 0,8%). Hoiatava signaali maailma kaubanduse kohta saatis ekspordile orienteeritud Singapuri teise kvartali SKP, mille aastane kasvutempo aeglustus 1,1% pealt 0,1%le ning jäi sellega tublisti alla analüütikute oodatud 1,1%le. Tegemist oli kümne aasta aeglaseima kasvutempoga.

    Singapuri SKP aastane muuts (%)


    Tänastest majandusuudistest väärivad mainimist Hiina juunikuu impordi ja ekspordi numbrid ning samuti selgub eurotsooni mai tööstustoodang, mis võis pärast aprilli 0,5% langust eelmisel kuul 0,2% võrra taastuda.

    10.00 Hiina kaubandusstatistika (juuni)
    12.00 Eurotsooni tööstustoodang (mai)
    15.30 USA tootjahinnaindeksi muutus (juuni)
    17.00 FEDi Evans esineb
    20.00 USA Baker Hughes aktiivsete nafta puurtornide arv (12. juuli)
  • Euroala tööstustoodang osutus arvatust tugevamaks, kasvades mais MoM 0,9% (oodati 0,2%), jättes aasta baasil languse 0,5% peale (prognoositi -1,5%).
  • USA tootjate tasandil püsis inflatsioon juunis 2,3% peal kui jätta arvestusest välja energia ja toit, mis oli kõrgem oodatud 2,1%st
  • Erinevate varaklasside lõikes liikuv raha peegeldab endiselt suhteliselt ettevaatlikku hoiakku vaatamata aktsiaturgude rallile

    Investor demand for money-market funds and global fixed-income plans dwarfed flows trickling back to other asset classes, Jefferies wrote in a note, citing EPFR Global data for the week through July 10.
    * Money-market funds received ~$42b, bonds took in ~$9.6b; equities saw ~$580m inflow and commodities drew ~$150m
    * Inflows to money-market funds globally this year totaled $175b, surpassing sums received in both 2017 and 2018, while high-yield credit has been in focus among bond investors in recent weeks, Jefferies note said
    * Govt bond funds took in ~$590m after three straight weeks of substantial redemptions
    * HY bonds saw ~$2.3b inflow; IG bonds saw ~$500m inflow; inflation-protected bonds received ~$170m outflow
    * U.S. equities saw inflows of ~$3.3b, while developed Europe saw ~$1.7b of outflows; EM equities got outflows of ~$1.2b
    * EM debt saw ~$1.3b inflow
  • Hiina eksport kahanes juunis YoY 1,3% vs oodatud -1,4% ning +1,1% mais, import langes aastatagusega võrreldes 7,3% vs oodatud -4,6% ning -8,5% mais.
  • Hiinas väljastati juunis 1,66 triljoni väärtuses uusi laenusid, mida oli veidi vähem oodatud 1,7 triljonist. Aga kui juurde arvestada kapitali kaasamine aktsiate ja võlakirjade näol, siis ületas agregeeritud finantseerimine konsensuse ootust (2,26 triljonit vs prog 1,9 triljonit jüaani).

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon