Börsipäev 13. september - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 13. september

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti neljapäeval 673 tehingut ning käive oli 1027 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 552 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 418 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 475 ning 168.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:

    Sel nädalal:
    03.09 – 02.10 Baltika BLT1T ülevõtmispakkumise periood
    11.09 – 25.09 LHV Group LHV1T aktsiate märkimisperiood
  • Euroopa Keskpanga uus stiimulprogramm koos pealkirjadega, et Donald Trump kaalub enne lõpliku kaubandusleppe sõlmimist Hiinaga võimalikku vahelepet, kus lükkaks edasi osade tariifide jõustumist ning leevendaks juba kehtivaid makse, kui Hiina annaks lubadusi intellektuaalomandis ja ostaks põllumajandussaadusi, aitas S&P 500 indeksil sulguda 0,3% kõrgemal ja Euroopas Stoxx 600 indeksil kosuda 0,2%.

    Euroopa Keskpank keeras taas rahakraanid lahti, alandades hoiustamise püsivõimaluste määra 0,1pp võrra -0,5% peale, avalikustades pikaajalise laenuprogrammi soodsamad tingimused ning alustades novembrist ilma lõppkuupäevata taas võlakirjade kokkuostu 20 miljardi euro ulatuses kuus. Arvestades varasemalt 2,6 triljoni euro eest kokku ostetud varade aegumisest laekuva raha reinvesteerimist, hinnatakse kuiseks mahuks 35 miljardit eurot.

    Kui varasemalt ei eeldatud intressimäärade tõstmist enne 2020. esimese poolaasta lõppu, siis nüüd jäävad intressimäärad praegusele või madalalamale tasemele kuniks inflatsioon on jõuliselt taastunud EKP poolt eesmärgiks seatud 2% lähedale. Arvestades seda, et keskpank kärpis oma värsketes majandusprognoosides euroala 2020. aasta inflatsiooniprognoosi 1,4% pealt 1,0%le ning 2021. aasta oma 1,6% pealt 1,5%le (arvestatakse Suurbritannia korrapärast lahkumist EList), siis võiks öelda, et intressimäärad jäävad madalaks ning võlakirju ostetakse veel pikka aega.

    Selleks, et negatiivne intressimäär liiga tugevalt pankade kasumlikkust ei kahjustaks, kehtestatakse osale EKP juures hoitavale üleliigsetele reservidele 0% hoiustamise määr. Esialgu saab iga finantsinstitutsioon vabastuse negatiivsest määrast summa ulatuses, mis võrdub 6x asutuse kohustusliku reserviga aga seda võidakse aja jooksul reguleerida. Bloombergi kohaselt vabastab see 800 miljardit eurot negatiivest määrast ning umbes triljoni euro väärtuses reservide pealt peavad pangad endiselt -0,5% maksma.

    Esimeses reaktsioonis müügisurve alla sattunud euro taastus dollari suhtes tagasi üle 1,10 taseme (0,5%) pärast seda, kui Bloomberg vahendas infot paljude EKP nõukogu liikmete vastuseisust käivitada uuesti võlakirjade ostuprogramm. Teiste seas olid eilsele otsusele vastu Hollandi, Saksamaa, Prantsusmaa, Eesti ja Austria keskpankade juhid ning lisaks veel paar nõukogu liiget.

    Ühendriikide esmased töötu abiraha taotlused alanesid läinud nädalal 219 tuhande pealt 204 tuhandele, osutudes paremaks analüütikute prognoositud 215 tuhandest ja peegeldades jätkuvalt väga madalat vallandamiste taset. USA inflatsioon kiirenes augustis energiat ja toitu arvestamata 0,2pp võrra 2,4%le (oodati 2,3%), saavutades uuesti praeguse majandustsükli kõrgeima taseme, kuid ei tohiks tagasivaatava informatsioonina takistada siiski FEDi tuleval nädalal intressimäära edasi langetamast, kuna nii majanduskasvu kui ka inflatsioonootused on järgneva aasta perspektiivis allapoole liikunud.

    Aasia aktsiaturud suundusid nädala viimasel sessioonil kõrgemale, kerkides Jaapanis 1,1%, Hongkongis 0,6% ja Lõuna-Koreas 0,8%, ent kergelt punases liikusid indeksid Indias (Sensex -0,1%) ning Hiinas jäid börsid püha tõttu suletuks.

    Nädalale pannakse punkt USA augustikuu jaemüügi statistikaga, mis peaks analüütikute ootuste kohaselt näitama autosid ja kütust arvestamata 0,2% kuist tõusu, pikendades järjestikuse kasvuperioodi kuuenda kuuni.

    15.30 USA jaemüük (august)
    17.00 USA Michigani ülikooli tarbijate kindlustunde indeks (september)
    20.00 USA Baker Hughes aktiivsete nafta puurtornide arv (13. september)
  • Ühendriikide jaemüük osutus üsna ootuspäraseks, kasvades energiat ja toitu arvestamata 0,1% võrreldes juuliga

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon