Börsipäev 2. oktoober - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 2. oktoober

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Töötlev tööstus saadab hoiatavaid signaale üle terve maailma ning erandiks pole ka Ühendriikide oma, kus kaubandussõda Hiinaga on vähendanud nõudlust. USA valitsuse võlakirjade tulusused tegid päevasiseselt järsu languse ning S&P 500 lõpetas 1,2% kaotusega, kui turuosalised asusid taas kaitsvamale positsioonile. Euroopas sulgus Stoxx 600 1,3% madalamal.

    Kui euroala puhul oli juba eelinfo põhjal teada, et 19 riigi töötleva tööstuse aktiivsus septembris midagi rõõmustavat ei paku (PMI alanes augustiga võrreldes 1,3 punkti 45,7 punktile, märkides madalaimat taset alates 2012.a oktoobrist), siis üllatuslikult jätkas langust ja Ühendriikide näitaja.

    ISMi kohaselt alanes USA töötleva tööstuse aktiivsusindeks 1,3 punkti 47,8 punktile (oodati 50,0), saavutades viimase kümne aasta madalaima taseme. Seejuures peegeldus nõrkus kõikides olulisemates komponentides: uute tellimuste indeks kerkis küll 0,1 punkti 47,3 punktile, kuid seegi on kümne aasta põhja lähedal; tootmise indeks kukkus 2,2 punkti 47,3 punktile; tööhõive indeks alanes 1,1 punkti 46,3 punktile ning eksporditellimuste indeks alanes 2,3 punkti 41,0 punktile, jõudes madalaimale tasemele alates 2009.a märtsist. Ettevõtted nendivad, et nõudlus on neljandasse kvartalisse suundudes aeglustumas tavapärasest rohkem, tingides osades sektorites tööjõu vähendamise vajaduse.

    Siinkohal tasub aga märkida, et Markiti koostatud küsitlus, mis on varasemalt USA töötleva tööstuse kohta maalinud ISM indeksist negatiivsema pildi, kosus septembris 0,8 punkti 51,1 punktile ehk viitab sektori tagasihoidlikule kasvule ning sestap ei ole välistatud, et ISM ülehindab langust.

    Mäletatavasti üllatas augustis USA teenindussektori aktiivsus positiivselt ning suutis investoreid veenda, et suuremal osal majandusest läheb endiselt hästi. Sellele teesile soovitakse ilmselt uuesti kinnitust saada homme, mil avaldatakse teenindussektori septembri aktiivsus. Eilse seisuga hindasid turuosalised tõenäosust 80%liseks, et FED kavatseb oktoobris uuesti intressimäär kärpida ning 40% tõenäosusega ka detsembri istungil.

    Hirm üleilmse majanduse tervise pärast kandus ka Aasia börsidele, kus Nikkei kauples kirjutamise hetkel 0,5% madalamal ning Hang Seng loovutas 0,3%.

    Majandusuudiseid täna kuigi palju pole. Kõige rohkem võiks USA reedese tööturu raporti eel huvi pakkuda ADP tööturu septembri küsitlus, kus analüütikud loodavad näha 140 tuhande töökoha loomist pärast 195 tuhandet augustis.

    10.00 Hispaania töötute arv (september)
    15.00 FEDi Barkin esineb
    15.15 USA ADP tööturu küsitlus (september)
    16.00 FEDi Harker esineb
    17.50 FEDi Williams esineb
  • Balti põhinimekirjas tehti teisipäeval 425 tehingut ning käive oli 853 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 488 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 306 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 202 ning 202.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:

    Apranga avaldas septembrikuu müügitulemused. Jaekäive kerkis koos käibemaksuga aastavõrdluses 17,5 protsenti 23,9 miljoni euroni, tegu oli ühtlasi ettevõtte ajaloo suurima ühes kuus teenitud müügituluga. Rõivamüüja kolmanda kvartali jaekäive küündis seejuures 66,8 miljoni euroni, mida oli 10,7 protsenti enam kui mullu kolmandas kvartalis, teatas Apranga börsile. Ettevõtte jaekäive kasvas aasta esimese üheksa kuuga 8,6 protsenti 175,4 miljoni euroni. Eestis kasvas sel perioodil jaemüük 1,9 protsendi võrra 30,1 miljoni euroni, Leedus 10 protsenti 103,2 miljoni euroni ning Lätis 10,3 protsenti 42,1 miljoni euroni.

    Sel nädalal:
    30.09 – 04.10 Tallinki eelmise kuu müüginumbrid
    01.10 – 07.10 Klaipėdos nafta eelmise kuu müüginumbrid
    03.09 – 02.10 Baltika ülevõtmispakkumise periood
  • Hispaania töötute arv kasvas septembris 13,9 tuhande võrra, mis on veidi vähem kui eelnevatel aastatel samal ajal
  • Nüüd on ka Saksamaa järgmise aasta majanduskasvu ootust agressiivsemalt hakatud koomale tõmbama

    GERMANY INSTITUTES CUT 2019 GROWTH FORECAST TO 0.5% FROM 0.8% - BBG
    GERMAN INSTITUTES CUT 2020 GROWTH FORECAST TO 1.1% FROM 1.8%
    INSTITUTES: TRADE DISPUTES, BREXIT WEIGHING ON GERMAN INDUSTRY
    LEADING GERMAN ECONOMIC INSTITUTES URGE BERLIN TO DITCH ‘BLACK ZERO’ BUDGET POLICY OF NO NEW DEBT IF OUTLOOK DETERIORATES FURTHER - RTRS
  • Kell viis tuleb WTO otsus, eelnevalt on liikunud kõlakad, et USAl lubatakse Euroopa kaupadele hakata tariife peale panema

    WTO To Announce Decision AT 14.00GMT On US Right To Retaliate Against EU Over Airbus Subsidies
  • Hongkongi jaemüük kukkus augustis rekordilised 23% (oodati -14%), mis on suurem langus kui finantskriisi ajal
  • ADP tuli ootustesse

    US ADP Employment Change (Sep): 135K (est 140K, Prior revised lower from 195K to 157K)
  • Business Insider kirjutab, et FEYE palkas Goldman Sachsi seoses võimaliku müükipanekuga. Aktsia on 5%-6% ja madalamalgi. Oh ajad, oh kombed.
    Asjandus võiks mingi 12%-15% rohelist näitama, arvestades preemiaid, mis sektoris makstakse.
    Maailm ongi kumminaine.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon