Börsipäev 4. oktoober - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 4. oktoober

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Pettumuse valmistas ka Ühendriikide teenindussektori aktiivsusindeks, mis tiris esimese reaktsioonina aktsiaturud alla, kuid sama kiiresti roniti august välja ning lõpuks saavutas S&P 500 indeks neljapäeval 0,8% võidu. Päästva õlekõrrena nähakse keskpanka, sest kui alles esmaspäeval hinnati FEDi oktoobri istungil intressimäära kärpimise tõenäosuseks 40%, siis eilseks oli see tõusnud juba ligi 90% peale. Ka Euroopas suutis Stoxx 600 kosuda sessiooni lõpus tagasi päeva alguse tasemele, olles USA makro järel kaubelnud 0,8% punases.

    Kui siiani oli teenindussektor nii Euroopas kui Ühendriikides töötleva tööstuse raskuste kõrval suhteliselt head kasvu näidanud, siis nüüd täheldatakse kasvu aeglustumist ka seal. Euroala teenindussektori septembri aktiivsusnäitaja alanes 1,9 punkti 51,6 punktile, millega saavutas madalaima taseme alates 2019.a algusest ning Ühendriikides kukkus ISMi koostatud teenindussektori aktiivsus 3,8 punkti võrra kolme aasta põhja 52,6 punktile (oodati 55,0). Uute tellimuste komponent kukkus USA näitajas 6,6 punkti 53,7 punktile ning tööhõive indeks alanes 53,1 punkti pealt 50,4 punktile, jõudes madalaimale tasemele alates 2014.a veebruarist. Seega on USA majandus seismas silmitsi aeglustumise riskiga seda nii väliste tegurite tõttu, mis mõjutavad rohkem töötlevat tööstust, kuid ka läbi sisetarbimisele orienteeritud teenindussektori.



    Majandusuudistest on täna esiplaanil Ühendriikide tööturu raport ning analüütikud loodavad näha, et septembris loodi väljaspool põllumajandussektorit 145 tuhat töökohta (augustis 130 tuhat), kuid pärast ADP ning ISM numbreid võib tegelik ootus olla isegi madalam. Samuti esineb õhtupoolikul FEDi president Jerome Powell, kes võib ehk viimase aja pehmema makro kohta midagi öelda.

    09.45 Prantsusmaa valitsuse eelarve (august)
    15.30 USA tööturu raport (september)
    15.30 USA kaubandusbilanss (august)
    15.30 FEDi Rosengren esineb
    17.25 FEDi Bostic esineb
    21.00 FEDi Powell esineb
  • Balti põhinimekirjas tehti neljapäeval 317 tehingut ning käive oli 687 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 431 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 162 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 155 ning 120.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:

    Uudised:

    Arco Vara AS-i ARC1T tütarfirmad on sõlminud ehitus- ja finantseerimislepingud kahe uue elukondliku arendusprojekti teostamiseks. Tallinnas Merimetsas alustab Kodulahe OÜ Kodulahe kvartali 3. etapi kortermaja rajamist aadressil Soodi 4. Hoonesse tuleb 50 1-5-toalist korterit summaarse suletud netopinnaga 3400 m2. Hoone projekteeris KAMP Arhitektid OÜ, ehitab RAMM Ehituse OÜ ja ehitust finantseerib Coop Pank AS. Hoone valmib 2021. aasta alguses ja projekti oodatav netotulu on ligi 8 mln eurot. Tartus alustab Kodukalda OÜ neljast kortermajast koosneva Kodukalda projekti arendamist Oa tänaval Supilinna linnaosas. Kokku valmib 2020. aasta lõpuks 30 korterit, mille summaarne suletud netopind on ligi 2000 m2. Majad projekteeris Agabus Arhitektid OÜ, ehitab Tesron Ehitus OÜ ja ehitust finantseerib Bigbank AS. Projekti oodatav netotulu on üle 4 mln euro.

    Sel nädalal:
    01.10 – 07.10 Klaipėdos nafta KNF1L eelmise kuu müüginumbrid
  • Prantsusmaa valitsuse eelarve kaheksa kuu puudujääk oli 123,1 miljardit eurot, kasvades aastaga 27%. Selle aasta eelarvepuudujäägiks prognoositakse 3,1% aga see peaks eelduste kohaselt alanema tuleval aastal 2,2% peale. Majanduskasvuks oodatakse tänavu 1,4% ja tuleval aastal 1,3%.
  • Russell 2000 indeks on taas death crossini jõudnud. Viimati juhtus see mullu novembris ja siis järgnes 16% kukkumine.
  • Aktsiafondidest on kapital jätkamas väljavoolu, kuid sentiment on BofAMLi arvates juba piisavalt negatiivne, et jääda lühiajaliselt riski suhtes avatuks. Kui ma õigesti välja loen, siis lähikvartalitel kardetakse siiski midagi suuremat.

    * Bond funds saw inflows of $10.1b in the week through Oct. 2, 39th week of additions
    * In equities, U.S. saw $6.7b leave, Japan had small inflows with $0.5b, Europe had $2.4b outflows and EM had redemptions of $1.2b
    * “October recession reality reversing Wall Street gains in September; positioning still bearish and desperate policy easing likely; we stay contrarian bullish credit & stocks, recognizing Big Top in asset markets ‘nigh’ in coming quarters as recession and bond bubble pop,” said strategists led by Michael Hartnett
  • FED QEd ei tee, aga bilanss on küll septembri keskpaigast alates 176 miljardi dollari võrra suurenenud
  • Headline number üsna ootuspärane, tööpuudus alanes 3,5% peale aga palgakasv osutus arvatatus aeglasemaks

    - US Non-Farm Payrolls (Sep): 136K (est 145K, prev R 168K)
    - Unemployment Rate (Sep): 3.5% (est 3.7%, prev 3.7%)
    - Average Earnings (M/M) Sep: 0.0% (est 0.3%, prev 0.4%)
    - Average Earnings (Y/Y) Sep: 2.9% (est 3.2%, prev 3.2%)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon