Börsipäev 9. oktoober - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 9. oktoober

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti teisipäeval 368 tehingut ning käive oli 813 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 514 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 240 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 204 ning 125.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    TAL1T tehingute seas oli üks plokktehing (EUR 0,944 x 200 000)

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:

    Uudised:

    EfTEN Real Estate Fund III AS EFT1T aktsia puhasväärtus (NAV) seisuga 30.09.2019 oli 16,24 eurot. NAV suurenes septembris 0,8%. EPRA aktsia puhasväärtus (raamatupidamislik puhasväärtus ilma edasilükkunud tulumaksukohustust ja intressiderivatiivide õiglast väärtust arvestamata) oli 30.09.2019 seisuga 17,29 eurot. EPRA NAV suurenes septembri jooksul 0,7%. EfTEN Real Estate Fund III AS teenis septembris 787 tuhat eurot müügitulu, mis on kuu varasemaga võrreldes 4 tuhat eurot vähem. Fondi EBITDA oli septembris 636 tuhat eurot (augustis 646 tuhat eurot). Fondi puhaskasum on 2019. aasta septembris 554 tuhat eurot (augustis: 445 tuhat eurot).

    Sel nädalal:
    10.10 Tallinna Kaubamaja TKM1T vahearuanne
    07.10 – 11.10 Tallinna Sadama TSM1T esialgsed majandustulemused, 9 kuud
  • Kui Donald Trump laseb panna 28 Hiina ettevõtet Ühendriikides musta nimekirja ning Hiina teeb sisuliselt sama NBA korvpalliliigaga Hongkongi protestide toetamise pärast ja lubades veel täiendavaid vastusamme astuda, siis on investoritel keeruline loota, et selle nädala kaubandusläbirääkimised võiksid viljakad olla. S&P 500 taganes teisipäeval 1,6% võrra ning Euroopas lõpetas Stoxx 600 indeks 1,1% kaotusega.

    Ühendriikide väikefirmade kindlustunde indeks alanes septembris 1,3 punkti 101,8 punktile (madalaim alates märtsist), osutudes pisut nõrgemaks oodatud 102,0 punktist, kus komponentidest mõjutas negatiivsemalt tuleviku osas kasvanud ebakindlus. Küsitlust läbi viiva NFIBi ökonomisti sõnul võib majandussurutisest rääkimine viiagi lõpuks selleni, kuid allakäik ei saa juhtuda veel niipea arvestades täitmata töökohtade kõrget arvu ning tööotsijate vähesust.

    Jerome Powell kinnitas eile, et Föderaalreserv on alustanud USA valitsuse võlakirjade ostmist, kuid seda tehakse rahaturgudel lühiajaliste intressimäärade stabiliseerimiseks ning keskpanga uuesti kasvama hakanud bilanssi ei tohiks tõlgendada kui varade ostuprogrammi taaskäivitamist. Oma eilses kõnes Powell otseselt ei viidanud, et keskpank kavatseb ka oktoobri istungil intressimäära kärpida, kuid ta võrdles praegust aega kahe sarnase olukorraga üheksakümnendatel, mil FEDil õnnestus intressimäära kolmel istungil langetades hoida majandust kasvuteel. Powelli sõnul on kaks kärpimist juba toetamas majanduse väljavaadet, kuid endiselt seistakse silmitsi rahvusvaheliste riskidega eeskätt Brexiti ja kaubanduspingete näol. Neid arenguid tuleb tema sõnul jälgida pingsalt ning hinnata tagajärgi.

    Aasia börsidel domineeris öösel samuti negatiivne meeleolu, kuid langused kujunesid tagasihoidlikumaks: Nikkei alanes 0,7%, Hang Seng 0,8%, Shanghai Composite suutis 0,1% tõusuga vastuvoolu ujuda. Lisaks osade Hiina ettevõtete äritegevuse keelustamisele Ühendriikides seoses inimõiguste rikkumisega, andis Trumpi administratsioon ka viisakeelu nendele Hiina ametnikele, kes on Xinjiangi provintsis moslemite vahistamisega seotud. Washintonis asuva Hiina saatkonna sõnul rikub see rahvusvaheliste suhete norme, süüdistades Trumpi meeskonda inimõiguste kasutamist ettekäändena. Peale selle liigub Valge Maja väidetavalt edasi aruteluga hakata potentsiaalselt piirama portfelliinvesteeringuid Hiinasse. Väärismetallid kauplesid valdavalt kõrgemal (kuld 1505,8 dollaril), nafta aga jätkas langust kahe kuu madalaimale tasemele (WTI 52,4 USD ja Brent 58,0 dollarit).

    Olulisi majandusuudiseid täna kuigi palju pole, kui mainida võiks vaid USA JOLTS tööturu küsitlust, mis võtab kokku täitmata töökohtade arvu ning töötajate liikumise augustikuus.

    17.00 USA JOLTS tööturu küsitlus (august)
    17.00 USA hulgimüügi varud
    17.30 USA toornafta varude muutus (4. oktoober)
    21.00 USA FOMC septembri istungi protokoll
  • Viimaste päevade arengutest hoolimata on Hiina väidetavalt valmis sõlmima osalist kokkulepet, aga kuna USA seda Trumpi sõnul ei taha, siis ei tohiks see avaldada turgudele olulist mõju. USA aktsiate futuurid aga kauplevad 0,9% kõrgemal.

    China Open to Partial U.S. Trade Deal Despite Tech Blacklist
  • Arvamusfestival täies hoos.
    The futures are up sharply on a Bloomberg News report that suggests China is open to doing a partial trade deal
  • Kreeka(!) liitus negat yield klubiga. Greece sold debt offering less than 0% for the first time on Wednesday in the latest sign of how far investors will go in a hunt for returns amid a global slump in yields. The Greek government issued €487.5 million ($535.31 million) of three-month debt at a yield of minus-0.02%. At a previous auction for bills with similar maturity on Aug. 7, the rate was 0.095%.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon