Börsipäev 11. oktoober - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 11. oktoober

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti neljapäeval 255 tehingut ning käive oli 423 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 210 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 180 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 138 ning 99.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:

    Uudised:

    Tallinna Kaubamaja TKM1T avaldas eile enda kolmanda kvartali auditeerimata majandustulemused. Grupi konsolideeritud müügitulu oli kolmandas kvartalis 179,9 miljonit eurot, ületades sellega aasta varasemat müügitulu 8,3%. 9 kuu müügitulu oli 525,4 miljonit eurot, kasvades võrreldes 2018. aasta esimese üheksa kuu tulemusega, mil müügitulu oli 498,8 miljonit eurot, 5,3%. Grupi 2019. aasta kolmanda kvartali konsolideeritud auditeerimata puhaskasum oli 10,9 miljonit eurot, mis on 10,4% enam, kui eelmise aasta võrreldava perioodi kasum. Grupi 2019. aasta 9 kuu puhaskasum oli 17,1 miljonit eurot, mis on 9,7% eelmise aasta sama perioodi kasumist madalam, olles mõjutatud suuremast maksukulust ning IFRS 16 arvestuslikust intressikulust. Maksueelne kasum oli esimesel üheksal kuul 23,5 miljonit eurot.

    2019. aasta III kvartalis läbis Tallinna Sadama TSM1T sadamaid 4,3 miljonit tonni kaupa ja 3,6 miljonit reisijat. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga langes kaubamaht 22,1% eelkõige vedellasti mahu languse mõjul. Reisijate arv kasvas 3,5% ja laevakülastuste arv 7,3% 2290 külastuseni. Kumulatiivne 9 kuu kaubamaht vähenes 8,3% ja reisijate arv jäi eelmise aasta tasemele.
  • Washingtonis toimuva Hiina ja USA esindajate kohtumise tulemuse ootuses on turuosalised kaldumas arvama, et ehk suudetakse kasvõi osaliselt kokkuleppele jõuda, millest tulenevalt lõpetasid ka Ühendriikide peamised aktsiaturu indeksid eile kõrgemal (S&P 500 kerkis 0,6%). Euroopas kujune Stoxx 600 indeksi võiduks 0,7%.

    Ühendriikide inflatsioon jäi septembris püsima 1,7% peale (oodati 1,8%) ning kui jätta välja volatiilsemad komponendid nagu toit ja energia, püsis hinnatõus 2,4% peal, mis vastas analüütikute ootusele. Siit tulenevalt usutakse, et üllatust ei paku ka inflatsioonimõõdik, mida FED rohkem jälgib ning jääb energiat ja toitu arvestamata püsima 1,8%le (avaldatakse 31. oktoobril). USA esmased töötu abiraha taotlused kahanesid läinud nädalal 10 tuhande võrra 210 tuhandele, osutudes vaatamata General Motorsi jätkuvast streigist paremaks analüütikute oodatud 220 tuhandest.

    Cleveland FEDi president Loretta Mester ütles eilses esinemises, et ei toetanud keskpanga otsust langetada juulis ja septembris intressimäära, kuna tema eelistaks tegutseda alles siis, kui väljavaade on selgelt halvenenud, mitte ainult kasvanud riskide baasil. Ta jälgib praeguseid arenguid töötlevas tööstuses ja ettevõtete investeeringutes hoolega, kuid usub, et majanduse tõsisemat allakäiku suudetakse vältida ning kasv saab olema trendi lähedal. Seevastu ütles Minneapolis FEDi president Neel Kashkari, et toetaks intressimäära langetamist 25 baaspunkti võrra, kui majandusnäitajad valmistavad pettumuse ja riskid negatiivse stsenaariumi realiseerumiseks kasvavad. Kumbki pole tänavu FOMC hääletav liig, ent saavad õiguse otsustada tuleval aastal.

    Aasia aktsiaturud suundusid kaubandusleppe osas kasvanud optimismi toel kõrgemale eesotsas Hang Sengi, Nikkei ja Shanghai Compositega, mis kerkisid vastavalt 2,5%, 1,1% ja 0,9%. Eilse arutelu järel nentis Donald Trump, et läbirääkimised lähevad Hiina esindajatega väga hästi ning need jätkuvad täna, mil ta kohtub Eesti aja järgi kell 21.45 Hiina asepeaministri Liu Hega.

    Majandusuudiseid jagub tänasesse päeva vähe. Esile võiks tõsta vaid USA Michigani ülikooli tarbijate kindlustunde oktoobri näitaja.

    15.00 FEDi Kashkari esineb
    15.30 Kanada tööturu raport (september)
    17.00 USA Michigani ülikooli tarbijate kindlustunde indeks (oktoober)
    20.00 USA Baker Hughes aktiivsete naftapuurtornide arv
    20.15 FEDi Rosengren esineb
    22.00 FEDi Kaplan esineb
  • BofAMLi kohaselt voolas 9. oktoobril lõppenud nädalal aktsiafondidest välja 9,8 miljardit dollarit ning võlakirjade fondidesse liikus 11,1 miljardit. Samuti on Brexiti, tariifisõja ja majandussurutise hirmus olnud kapitali vool rahaturufonidesse viimase kuue kuu jooksul suurim alates Lehmanist. Inestorite nõnda pessimistlik hoiak muudab BofAMLi strateegi aktsiaturgude suhtes väga optimistlikuks

    * Keep “irrationally bullish” view driven by bearish positioning, desperate liquidity easing, and “irrational
    contagion” from bond bubble to equities
    * Sees no reason why S&P 500 shouldn’t overshoot to 3,333 to complete its 11-year bull market
  • Kokkuleppe esimese faasi kohaselt loobub USA järgmiseks nädalaks planeeritud tariifide tõstmisest, kuid detsembri tarfiidid jäävad veel jõusse, kui kaks riiki üritavad lähinädalatel jõuda lõpliku kokkuleppeni. Väidetavalt on progress olnud ka varasemalt suuremat erimeelsust tekitanud intellektuaalomandi teemal.

    China's Xinhua focuses more on progress, less on a pending U.S. trade deal
  • FED ostab järgmised pool aastat 60mld dollari eest võlakirju kuus...isegi kui see pole QE, siis loevad ilmselt osad siit välja, et keskpank on valmis iga kell appi tulema. QE on the QT? Fed says no, economists say maybe so

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon