Börsipäev 14. oktoober - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 14. oktoober

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kui nädala alguses oli pigem ebatõenäoline, et USA ja Hiina esindajad suudavad läbirääkimiste käigus edasiminekut saavutada, siis teises pooles aitas uuesti kasvanud optimism aktsiaturgudel taastuda, mis võis reedel lõppenud kahe suurriigi kohtumise lõpptulemust vaadates olla ka õigustatud. S&P 500 sulgus reedel 1,1% kõrgemal, olles kolme päeva tõusuga suutnud tasa teha esmaspäevase ja teisipäevase languse. Kuna Euroopa aktsiaturud vaevlesid oktoobri esimesel nädalal suuremate languste käes, siis selle võrra kujunes eelmise nädala taastumine siinpool Atlandit jõulisemaks: Stoxx 600 rallis reedel 2,3%, saavutades nädala lõikes 3,0% võidu.



    Donald Trumpi sõnul jõuti reedel kokkuleppele kaubandusleppe esimeses faasis, mille kohaselt Hiina suurendab põllumajandussaaduste ostusid järgmise kahe aasta jooksul lõpuks 40-50 miljardi dollarini aastas ning Ühendriigid jätavad 250 miljardi dollari väärtuses Hiina importtoodetele kehtiva 25% tariifi paigale (oleks pidanud homsest kerkima 30% peale). Väidetavalt on hiinlased teinud ka järelandmisi finantsteenuste, intellektuaalomandi ja valuuta osas, kuid konkreetseid detaile ei avalikustatud. Donald Trump ja Hiina president Xi Jinping saavad kokku 16-17. novembril APECi tippkohtumisel, kus loodetakse allkirjad panna lõplikule kokkuleppele. Hiina esindajad olid seevastu kommentaare jagades tagasihoidlikumad, nentides vaid olulist progressi kahe osapoole läbirääkimistes.

    Aktsiaturgude positiivsele meeleolule võis reedel kaasa aidata ka Föderaalreservi teade, et käesolevast nädalast hakatakse ostma 60 miljardi dollari väärtuses lühiajalisi valitsuse võlakirju, stabiliseerimaks intressimäärasid. Programm kestab pool aastat ning keskpank ei võrdsusta seda varade ostuprogrammidega, mida kasutati majandusaktiivsuse turgutamiseks.

    Michigani ülikooli küsitluse kohaselt paranes USA tarbijate kindlustunne oktoobris 2,8 punkti 96,0 punktile (kõrgeim alates juulist), osutudes paremaks analüütikute oodatud 92,0 punktist. Suurema panuse andis jooksva olukorra hinnangu tõus, põrgates 108,5 punktilt 113,4 punktile, samas kui järgneva kuue kuu ootuste hinnang kerkis 83,4 pealt 84,8 punktile. Tähelepanuväärne oli tarbijate inflatsiooniootuse langus, mis vajus viie aasta perspektiivis rekordmadalale 2,2%le ning ühe aasta väljavaates taandus 0,3 protsendipunkti võrra 2,5%le (tagasi käesoleva aasta aprilli tasemele).

    Aasia aktsiaturud suundusid tänu kaubanduspingete leevenemisele kõrgemale: Shanghai Composite kerkis 1,2%, Hang Seng 0,9%, S&P/ASX200 tõusis 0,5% ja Kospi 1,1%. Jaapani aktsiaturg oli täna püha tõttu suletud. Hiina septembrikuu eksport kahanes dollarites mõõdetuna 3,2% võrreldes mullu sama ajaga, mis märkis langustempo kiirenemist augusti -1,0% järel ning osutus konsensuse ootusest marginaalselt nõrgemaks (-2,8%). Import kukkus aastaga 8,5% (augustis -5,6%) ning seegi jäi prognoositud -6,0%le alla.

    Uus nädal algab majandusuudiste osas võrdlemisi vaikselt: ainsana võiks esile tõsta vaid euroala augustikuu töötleva tööstuse muutuse, mis on suuremate riikide puhul juba teada. Ühendriikides on osaline püha, mistõttu on võlakirjaturg suletud ning see võib hoida tagasi aktiivsust ka aktsiaturul.

    12.00 Euroala töötleva tööstuse toodang (august)
  • Balti põhinimekirjas tehti reedel 421 tehingut ning käive oli 891 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 748 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 101 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 311 ning 98.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    TKM1T tehingute seas oli üks plokktehing (EUR 8,3 x 10 000)

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:

    Uudised:

    AS-i PRFoods PRF1T 2019. aasta kolmanda kvartali auditeerimata esialgne konsolideeritud käive oli 19,32 miljonit eurot (19,40 miljonit eurot 3. kvartal 2018). Grupi müügikäibe struktuuris on toimunud muutused nii toote- kui kliendigruppide lõikes võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Muude kalatoodete osakaal suurenes 5,30 protsendipunkti. Kala ja kalafilee tooterühma osakaal kogukäibest vähenes 2,33 protsendipunkti ning kuum- ja külmsuitsutatud toodete osakaal 2,64 protsendipunkti. Kolme suurema sihtturu (Soome, Suurbritannia ja Eesti) käive 2019. aasta kolmandas kvartalis kokku oli 17,32 miljonit eurot ja see moodustas 89,68% kogukäibest võrrelduna 17,77 miljoni euroga 2018. aasta kolmandas kvartalis, mil kolme suurema sihtturu käive moodustas 91,64% kogukäibest. Muude riikide osakaal käibest suurenes 1,96 protsendipunkti.

    Sel nädalal:
    15.10 LHV Group LHV1T vahearuanne
    17.10 Telia Lietuva TEL1L vahearuanne
    17.10 Baltika BLT1T vahearuanne
  • Euroala tööstustoodang kasvas augustis 0,4% võrreldes juuliga, osutudes pisut paremaks oodatud 0,3%st. Mullusega võrreldes kiirenes langus -2,8%ni.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon