Börsipäev 16. oktoober - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 16. oktoober

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti teisipäeval 358 tehingut ning käive oli 530 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 375 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 121 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 249 ning 89.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:

    Uudised:

    Septembris oli Novaturase NTU1L käive 22,3 miljonit eurot, kasvades aastavõrdluses 4%. Esimese üheksa kuu käive oli ettevõttel 139,6 miljonit eurot, langedes 0,4% aastavõrdluses. Septembris teenindati 37 tuh klienti, mida on 3% rohkem kui aasta varem. Esimese üheksa kuuga teenindati 238 tuh reisijat, mida on 2% vähem kui eelmisel aastal samal perioodil.

    Olainfarmi OLF1R septembri käive kasvas aastavõrdluses 30% 12,4 miljoni euroni. Esimese üheksa kuu käive ulatus grupil 98,8 miljoni euroni, mida on 11% rohkem kui eelmisel aastal samal perioodil. Eriliselt kiire kasv oli Ukraina, Kasahstani ja Usbekistani turgudel teatas ettevõte börsile. Esimese üheksa kuu jooksul müüdi Olainfarmi tooteid 54 turul üle maailma.

    EfTEN Real Estate Fund III AS-i EFT1T tütarettevõtja EfTEN Tähesaju tee OÜ omandas Tallinnas Lasnamäel Tähesaju kaubanduspargis aadressil Tähesaju 5 asuva kinnistu eesmärgiga rajada kinnistule Hortese aianduskeskus. Ehitaja (Mitt & Perlebach OÜ) andis aianduskeskuse ehitustööd üle 03. oktoobril 2019. Investeeringu kogumaksumus on 5,477 miljonit eurot. Aianduskeskuse üürnikuks on AS Hortes, kelle kasutusse jääb kogu hoone ja kes avab keskuse 02. novembril 2019. Üüri tasumise arvestus algab 01. detsembril 2019. Üürilepingu järgne investeeringu puhastootlus ilma panga võimenduseta on keskuse valmimise järgselt 8,5% aastas.

    Baltic Horizon Fondi NHCBHFFT osaku puhasväärtus (NAV) 2019. aasta septembri lõpu seisuga on 1,3400 eurot osaku kohta. Fondi osaku puhasväärtuse muutus võrreldes eelneva kuu lõpu seisuga on +1,11%. Fondi puhasväärtust mõjutas positiivselt renditegevusest teenitud rahavoog ja muutus rahavoogude riskimaandamisinstrumendi reservis. Fond teenis 2019. aasta septembris auditeerimata konsolideeritud puhaskasumit 1031 tuhat eurot.

    Sel nädalal:
    17.10 Telia TEL1L vahearuanne
    17.10 Baltika BLT1T vahearuanne
  • Pangad ning osad tervishoiusektori ettevõtted avasid eile Ühendriikides kolmanda kvartali tulemuste hooaja ning üldiselt osutus pilt kardetust paremaks, mis aitas S&P 500 indeksil antud kahe sektori eestvedamisel lõpetada sessiooni protsendi jagu kõrgemal, saavutades sellega ligi nelja nädala tipu. Laiapõhjaline optimism valitses ka Euroopa aktsiaturgudel, mis tähendas Stoxx 600 indeksi jaoks 1,1% võitu.

    Rahvusvaheline Valuutafond langetas üleilmse majanduse tänavust kasvuootust 0,2pp võrra 3,0%le võrreldes juuli prognoosiga, mis märgiks aeglaseimat tempot alates 2009. aastast. Eeskätt on see tingitud kaubandusbarjääridest ja suurenenud ebakindlusest. Ka 2020.a prognoosi toodi allapoole 0,1pp võrra 3,5%le, ent tuleval aastal oodatakse siiski olukorra kerget paranemist.

    Sarnaselt Michigani ülikooli küsitlusele alanes ka NY FEDi küsitluses USA majapidamiste kolme aasta inflatsiooniootus septembris rekordmadalale (2,5% pealt 2,37%le), mis võib keskpanka muuta murelikuks. Ühe aasta väljavaates aga kerkis ootus 0,1pp võrra 2,5%le ning üldiselt jäi hinnang tööturule jätkuvalt positiivseks.




    Aasia aktsiaturud jätkasid öösel kõrgemale liikumist, samas kui kerget kasumit võeti Hiinas (Shanghai Composite alanes 0,3%) ning 0,2% võrra madalamal kauplesid ka USA aktsiaindeksite futuurid pärast uudist, et Hiina on küll valmis ostma Ühendriikidest Trumpi poolt välja reklaamitud 40-50 miljardi dollari väärtuses põllumajandussaadusi, kuid väidetavalt nõutakse vastutasuks seniste tariifide vähendamist. Samuti ähvardas Hiina astuda omapoolseid vastusamme juhul kui Ühendriigid peaksid võtma vastu seaduse, mis toetab Hongkongi proteste. Esindajatekoda kiitis eile heaks seaduseelnõu, mis näeb muuhulgas ette sanktsioonide rakendamist ametnike suhtes, kes on vastutavad Hongkongis inimõiguste ja piirkonna autonoomsuse õõnestamise eest. Seaduse jõustamiseks peab selle heaks kiitma ka senat.

    Tänastest majandusuudistest võiks esile tõsta USA septembrikuu jaemüügi, mis peaks autosid ja kütust arvestamata kasvama 0,3% võrreldes augustiga, mil registreeriti 0,1% kasv.

    09.00 Euroopa Liidu uute autode registreerimised (september)
    11.00 Itaalia tööstustoodangu müük ja tellimused (august)
    11.30 Suurbritannia inflatsioon (september)
    12.00 Euroala inflatsioon (septembri lõplik)
    15.30 USA jaemüük (september)
    16.00 FEDi Evans esineb
    17.00 USA majade ehitajate kindlustunne (oktoober)
    20.00 FEDi Kaplan esineb
    21.00 FEDi Beige Book
    22.00 FEDi Brainard esineb
  • Soodne võrdlusbaas aitas uute autode registreerimisi kergitada Euroopa Liidus eelmisel kuul 14,5%
  • USA jaemüük püsis septembris autosid ja kütust arvestamata muutumatuna, jäädes alla 0,3% ootusele, kuid august korrigeeriti 0,1% pealt 0,4%le.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon