Liven AS börsile - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Liven AS börsile

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse




  • Liven AS on Eesti kapitalil põhinev kinnisvara arendaja.


    ÄP vahendab: Hooga kasvav arendaja Liven sihib börsi
    Skanska ehituskontserni lahkumise järel sündinud kinnisvaraarendaja ja -büroo Liven kaasas äsja raha ja plaanib lähiaastatel arenduste mahtu mitu korda kasvatada. Tulevikuplaanidest ei puudu ka märksõna "börs", selgub Äripäeva raadio saatest "Ideest kasumini".

    Läinud nädalal teatas ettevõte kolmest suuremast muutusest – kaasati 3 miljonit eurot investoritelt Andres Järvikult ja Peeter Männilt, OÜ kujundatakse ümber ASiks, ettevõtte nõukogusse hakkavad kuuluma ka Järvik ja Mänd.
    Andero Lauriga tuleb juttu sellest, kuidas need uudised ettevõttele kasvuhoogu annavad, kuidas vau-töötajad ettevõtet kasvatada aitavad, kuidas luua kodusid, mis end ise reklaamivad ning juttu tuleb ka ettevõtte kaugematest eesmärkidest, kus ei puudu ka märksõna „börs“.


    Paar päeva tagasi teatas Liven, et kaasas 3 000 000 EUR ja muutus OÜ-st AS-ks: Liven muutus aktsiaseltsiks ja kaasas kolm miljonit eurot
    Kodude looja Liven kasvas aktsiaseltsiks ning kaasas kapitali kolme miljoni euro ulatuses, et soetada rohkem arenduseks sobivaid kinnistuid uute korterelamute rajamiseks. Eesmärk on lähiaastatel kasvatada müügimahtu 300 uue koduni aastas.

    Seoses sellega moodustati nõukogu, kuhu kuuluvad Andres Aavik, Andres Järving ja Peeter Mänd. Ühtlasi muutus ettevõtte nimi Liven AS-iks.

    Liven on kuue tegevusaasta jooksul Tallinna elamuturul kindlalt kanda kinnitanud. Mullu teenis ettevõte 2,9 miljoni eurose käibe juures 1,58 miljonit eurot kasumit. Korterelamute müügi edukuse tuules otsustas varem osaühinguna tegutsenud Liven kaasata täiendavat kapitali. Uute aktsionäride ning täiendava kapitali abil plaanib ettevõte finantseerida uute kinnistute ostu Tallinnas ja seeläbi pakkuda oma klientidele veel rohkem valikuvõimalusi.

    Liven on loonud nüüdseks üle 300 kodu ning arenduse erinevates staadiumites on ettevalmistamisel rohkem kui 1000 korterit. Selle aasta lõpus algab Koplis Alasi 5 kortermaja ehitus. Järgmisel aastal on ettevõttel plaanis alustada nelja uue arenduse müügi ja ehitusega.

    Liven asutati 2014. aastal eesmärgiga arendada Tallinnas elukondlikku kinnisvara. Ettevõte on loonud kodusid pealinna erinevatesse piirkondadesse, näiteks luksuslik kortermaja aadressil Toom-Kuninga 21, Kultuurikatla lähedusse jääv industriaalstiilis elamu Katla Maja, Nõmmele sportlastele mõeldud hobiruumiga Vääna 11 kodud jt.


    Raadiosaade asub siin: Kiire hooga kasvav arendaja Liven sihib börsi. Tulevikku pudutav jutt algab minutist 29:30.
    32 minutil räägib Andero Laur, et tuleviku pipeline arenduses peaks olema 3000 korterit, et aastas müüa 300 korterit. Tulevikus tõenäoliselt Liven kaasab veel kapitali, võib-olla 4-5 aasta pärast võib jõuda börsile.



    Liven üldiselt teeb seda mida ma arvasin mõnda kinnisvara arenduse ettevõtet tegevat juba mitu aastat tagasi, nimelt kapitali kaasamine kruntide/projektide soetamiseks ja seejärel edaspidi börsil toimetamist.
    Kinnisvara arendamine on üsna suure kapitalivajadusega valdkond ja väiksemad kinnisvara arendusettevõtted kindlasti vajavad bilansi tugevdamiseks ja müügi"toru" loomiseks natuke väliskapitali abi.
    Endover on olnud suurelt projekte ette võtnud, samuti kapitali väljast kaasanud. Arvasin, et Endover kasutab sama taktika, aga praeguseks tundub, et leiab kapitali siiski muudest allikatest.
    Pakun et lisaks Livenile võime tulevikus veel mitut kinnisvara arendamisele suunatud ettevõtet näha kapitali kaasamas muuhulgas börsilt. Loodetavasti ei tule taolised ettevõtted turule ainult kriisi haripunktis või siis kui kõik juba täiesti pekkis on.
  • Jääme ootama kommentaare "Livenit ei saa enam kunagi 1,97 euroga" või mis see legendaarne fraas oligi. Mõni tummine noteering sobiks KV-tipu tähistamiseks kenasti.
  • "Mullu teenis ettevõte 2,9 miljoni eurose käibe juures 1,58 miljonit eurot kasumit."
    Uskumatud marginaalid ikka elamuarenduses, siin ruumi küll ja veel nii uutele tulijatele kui väiksematele marginaalidele. Palgakasv toidab seda äri ikka pikalt veel. Ise endale maja ehitamine pangalaenuga on ka välistatud, laenu saaks alles sisetööde faasis.
    Kummaline, et Merkol Eestis ainult 1000 korterit arenduses, mitte 3000. Või 5000.
    Seda "kohe saabub kinnisvarakrahh"-trummi pekstakse siin aastast aastasse, ei tule seda niipea kusagilt.
    Maa-amet: kinnisvara hinnaindeksid.
  • See on ju emaettevõtte konsolideerimata käive, iga arendus on eraldi SPV-s (2,9 miljonit tähendaks aastaks ca 20 korteri müümist). Vt nt https://www.teatmik.ee/et/personlegal/12932602-Liven-Kodu-4-O%C3%9C ja https://www.teatmik.ee/et/personlegal/14184989-Liven-Kodu-9-O%C3%9C. Neid SPV-sid tegelikult Livenil paar tükki veel, mis eelmine aasta käivet tegid.

    Lisaks sellele, kasumit võib elamuarenduses mõjutada päris korralikult see, et mis hinnaga oli bilansis arvel arenduskrunt. Kui a la 2011 ostetud krunt ja ümber hinnastatud vahepeal ei ole, siis arvata on, et arenduse marginaal on väga kõrge. See väljendab tegelikult kinnisvara hinnatõusu 2011 --> 2019, mitte arendustegevuse kasumit ja kindlasti ei tähenda, et kui täna arendust alustada (= krunt osta), siis kasum oleks võrreldav.
  • Ärileht vahendab: Arendaja kaasas 2 miljonit eurot ning ehitab bussijaama kõrvale elu- ja ärihoone
    Liven AS tütarettevõte Liven Kodu 17 OÜ emiteeris mitteavaliku pakkumise teel 20 hüpoteegiga tagatud võlakirja nimiväärtuses 100 000 eurot kokku 2 miljoni euro ulatuses lunastamistähtajaga 31.03.2023. Emissioonist saadud vahendeid kasutatakse Juhkentali 48 projekti finantseerimiseks.

    Võlakirjadelt makstakse kvartaalseid intressimakseid 8% aastas ning nende tagatiseks on seatud 1. järjekoha hüpoteek, mida hoiab tagatisagendi teenust osutav advokaadibüroo TRINITI.
  • ÄP kirjutab: Piritale kerkivad miljon eurot maksvad korterid, arendaja tahab ka börsile minna
    Kui kinnisvarafirma Liveni Piritale plaanitavas 70 miljoni euroses uusarenduses esimesed majad ja suisa miljon eurot maksvad korterid valmis saavad, on ettevõte ideaalstsenaariumi järgi börsile jõudnud, avaldas ettevõtte üks omanikke Andero Laur.

    Sel nädalal teatas Liven, et ostis 12 miljoni euroga Pirita TOPi kõrval platsi, millele kavatseb ehitada 220 korteriga elamukvartali, kusjuures projekt läheb kokku maksma 70 miljonit eurot. Ettevõtte juhatuse liige Andero Laur ütles, et uusarenduse esimene etapp peaks valmima 2024. aasta alguses. „Kindlasti kõige kallimad korterid ületavad miljoni euro piiri,“ lausus Laur.
    Laur selgitas, et pigem plaanitakse Piritale ehitada suured korterid, 100ruutmeetrised ja isegi priskemad. Seda seetõttu, et Liveni klientide seas on tema sõnul palju neid, kes otsustavad oma maja vahetada korteri vastu ning nemad tahavad rohkem ruumi ja mugavusi. "Seda kliendigruppi täheldame päris palju sinna tulemas," lausus ta.
    ...
    Kontseptsiooni väljatöötamine, projekteerimine ja ettevalmistused võtavad Lauri sõnul aega umbes poolteist aastat, ehitusega loodetakse alustada 2023. aasta alguses. Esimene etapp peaks valmima 2024. aasta alguses ja kõik etapid peaksid valmis olema 2025. aasta jooksul.
    ...
    Liven pole saladust teinud, et ettevõtte üks eesmärke on minna börsile. Selleks on tehtud ohtralt ettevalmistusi, näiteks juba 2019. aastal muudeti ettevõte osaühingust aktsiaseltsiks. Ühtlasi uuendati börsi silmas pidades ettevõtte juhtimisstruktuuri ja loodi nõukogu. Isegi ettevõtte majandusaasta aruanne on etteruttavalt vormistatud vastavalt börsifirmade raamatupidamisstandardile.
    Laur ütles, et praeguse plaani järgi saavutab ettevõte valmiduse Tallinna börsi põhinimekirjas noteerimiseks aastaks 2023. Kas siis ka börsile minnakse, see on tema sõnul kõigi aktsionäride otsustada. "Ja otsus selgub siis, kui valmidus on saavutatud," lausus ta.
    Andero Lauri, Mihkel Simsoni ja Andres Aaviku suuromanduses Liven teenis möödunud aastal 9 miljonise käibe juures 1,4 miljonit eurot kasumit.
  • Börsile pürgiv kinnisvaraarendaja pea kahekordistas möödunud aastal kasumi
    Börsile pürgiv kinnisvaraarendaja Liven AS teenis möödunud aastal pisut üle 1,4 miljoni euro puhaskasumit, ligi kaks korda rohkem kui aasta varem, mil kasumit teeniti 730 000 eurot.

    Ettevõtte müügitulu seejuures vähenes natuke, pisut üle 9 miljonilt eurolt täpselt 9 miljonile eurole, selgus Liveni möödunud majandusaasta aruandest.
    ...
    Liveni strateegiast lähtuvalt on 2021. aastal eesmärk muu hulgas täiendava omakapitali kaasamine 5 miljoni euro ulatuses ning Liveni tuntuse suurendamine ja ettevalmistused Tallinna börsil noteerimiseks alates 2023. aastast.

    Noteerimine Tallinna börsil on ettevõtte pikaajaline eesmärk ning selleks jätkati ka 2020. aastal juba aasta varem alustatud ettevalmistusi. 2019. aastal viidi läbi ettevõtte ümberkujundamine aktsiaseltsiks ja koos sellega sai ettevõtte ärinimeks Liven Kinnisvara OÜ asemel Liven AS. Ühtlasi uuendati ettevõtte juhtimisstruktuuri ja loodi nõukogu.

    Börsilemineku ettevalmistustega seoses on kontsern töötanud tuntuse parandamise nimel nii klientide kui ka investorite hulgas. Näiteks mullu kaasas Liven 2 miljoni euro ulatuses täiendavat kapitali Juhkentali 48 projekti finantseerimiseks mitteavaliku võlakirja emissiooni teel, laiendades seega oma senist võõrkapitali investorite ringi.
  • Liven AS saavutas ÄP TOP 100 ettevõtete üld-edetabelis 91 koha. Käive 9 00 016 EUR ja kasum 1 439 123 EUR.
    Samal ajal, TOP 6 koht käibe kasvu TOP edetabelis. Käibe kasv oli +580%.
    Samal ajal, TOP 124 koht maksueelse kasumi TOP edetabelis. Kasumi kasv + 1 314 138 EUR.
    Samal ajal, TOP 99 koht rentaabluse TOP edetabelis. Rentaablus +15.99%.
    Samal ajal, TOP 49 koht lisandväärtus töötaja kohta TOP edetabelis. Lisandväärtus 208 998 EUR töötaja kohta.
    Samal ajal, TOP 2 kinnisvarabüroode alamedetabelis.

    Kinnitab jätkuvalt börsiplaani. Võimalik IPO on ülejärgmisel aastal (2023): Börsile tulev Liven võtab eeskuju Hepsori debüüdist
    Ülejärgmisel aastal börsile tulla plaaniva kinnisvaraarendaja Liven juhid hoidsid silma peal ka Hepsori börsiletulekul ja saavad sellest malli võtta. „Saime palju infot, kuidas ettevõtet analüüsitakse ja mida aktsionärid küsivad, sest neid küsitakse ka meie käest ja mida varem vastused olemas, seda lihtsam meil börsile tulla,“ selgitas Liveni üks omanik Andero Laur.

    Lauri sõnul hakkab ettevõte pakkuma investoritele etteennustatavust tulemuste ja arenduste osas. „Arendusettevõtete käive ja kasum on hüplikud, sõltudes arenduse valmimisest. Et kui kvartalis lõpeb projekt ja seetõttu kasum väiksem, siis see ei oleks kellelegi üllatus. Seda tahame raporteerimisse ja investorsuhtlusse sisse viia.


    Laienevad ka Saksamaale.
  • Hea LHV foorumi investorkogukond

    Liven on elukondliku kinnisvara arendaja. Meie fookus on pakkuda klientidele võimalust oma kodu kavandamisel osaleda. Selleks abistavad meie sisearhitektid klienti planeeringu kohandamisega, samuti pakume inimestele oma kodu kujundamiseks laiemat valikut siseviimistlusmaterjale ning soovi korral ka sisekujundusega sobivat kohtkindlat mööblit.

    Oma kaheksa tegevusaasta jooksul oleme üle andnud enam kui 500 kodu ja sellest, et oleme õigel teel, annab tunnistust ka Kantar Emori uuring (link), mille järgi oleme viimastel aastatel olnud arendajate mainetabeli tipus. Hetkel on meil Tallinnas erinevates arendusetappides töös üle 1700 korteri.

    Oleme varem korduvalt kaasanud nii laenu kui omakapitali. Aastal 2019 võtsime eesmärgiks minna börsile ja sellest ajast oleme samm-sammult ettevalmistustega sinnapoole liikunud. Iga varasema kapitalikaasamisega oleme investorite arvu kasvatanud ja sellega seoses on kasvanud ka võimekus hallata suurt hulka investorsuhteid. Täna võib öelda, et börsile mineku ajastuse lõplik kaalutlus sõltub eelkõige turuolukorrast. Jälgime olukorda ja suhtleme aktsionäridega.

    Kui börsile mineku otsus on küps, siis teavitame sellest avalikult, kuid kui siinsetel foorumi kasutajatel on soov saada investoritele suunatud infot veel enne seda toimuvate kapitali kaasamiste kohta, siis saad meid sellest informeerida ja ühenduse võtmiseks oma kontaktandmed jätta https://liven.ee/investor/.

    Oleme valmis siin foorumis aktiivsemalt suhtlema, infot jagama ja küsimustele vastama.

    Liveni kohta leiad rohkem infot www.liven.ee ning meie majandusaastaaruanded leiad siit.

    Lugupidamisega

    Andero Laur
    Liven AS tegevjuht

  • Investoritele saadetav info peaks kindlasti sisaldama:
    1. Kui palju 2022 kvartalite kaupa sõlmiti võlaõigus- ja broneerimislepingud.

    Hetkel on hepsor ainus arendaja kes seda infot avaldab, kuid ilma selle infota pole võimalik investeerimise otsust teha.
    Merkol on kombeks oma aruandes näidata ainult müüdud kortereid, mis tõttu aruanded kajastavad tegeliku turu seisu väga pika viitega. See tähendab, et kui 2022 1-3 kvartal olid väga head ja sõlmiti palju eellepinguid siis need korterid valmivad ning lähevad kirja müüdud korterina ca 2023 3 kvartalis. Ehk siis kuna 2022 4 kvartalis uute korterite broneerimislepingute tegemine vähenes Toomparki hinnangul üle 90% siis see mõju jõuab Merko aruannetesse pigem 2023 aasta viimases kvartalis.

    2. Livenil on suurem ports kõrge interssiga võlakirju, milline on nende tähtaeg ja intress, kuidas plaanitakse refinantseerida?

    3. Kas vastab tõele et seoses sellega et korterite müük on drastiliselt vähenenud olete vallandanud ca 30% töötajatest?
  • Tänud küsimuste eest.
    Esmalt pean mainima, et kuna meil plaan börsile minna, siis saan avaldada ainult sama infot ja prognoose, mida paneme kirja prospekti ja mida hiljem aruannetes kajastame.

    1. Müüdud kortereid võlaõiguslepingu alusel aastal 2022:
    Q1: 41
    Q2: 14
    Q3: 26
    Q4: 24

    2. Emaettevõttel Liven ASil sisuliselt laenud ja võlakirjad puuduvad. Kõik laenukapital on kaasatud projektipõhiselt tütarettevõtete tasandil. Arvestades võlakirjade tingimusi ja tagatisi ei saa nende intressi pidada kõrgeks ja julgen väita, et tegemist on väga hea intressiga (8% fix).

    Kuna kõik laenud/võlakirjad on seotud konkreetsete arendustega ja enamus on pikendamise võimalusega, siis lahendused (pikendamine, refinantseerimine, tagasi maksmine projekti tuludest jne) on ka arendusprojekti põhised.

    3. Esiteks ei ole tõsi väide, et kedagi on vallandatud. Kuid vastab tõele, et oleme oluliselt vähendanud Livenis töötavate inimeste arvu.
    Liven AS poolt sõlmitud võlaõiguslepingute arv ei ole drastiliselt vähenenud.

    Kinnisvara valdkond on paraku tsükliline ja organisatsiooni suurus peab vastama selle töö mahule, mida parasjagu on tarvis teha. Eelmise aasta alguses ootasime oluliselt suuremat müügimahtu eelmiseks ja käesolevaks aastaks, kuid tänasest müügiprognoosist tuleneva mahuga saame edukalt hakkama ka väiksema meeskonnaga ja väiksemate kuludega.

    Andero

  • Äripäev: Liven plaanib tulla kevadel börsile
    Juba aastaid börsile tulemist ette valmistanud kinnisvaraarendaja Liven plaanib sel aastal turule tuua umbes viiendiku ettevõttest.

    Ettevõtte juhi Andero Lauri sõnul plaanib Liven olla börsile tulemiseks valmis selle aasta teises kvartalis. Samas ei välista ta, et kogu börsimöll lükkub hoopis sügisesse. Tõehetk peaks saabuma märtsis.
    ...
    Andero Lauri sõnul pakub Liven investoritele müügiks umbes 20–25% ettevõttest, et saavutada börsireeglitega ette nähtud 25% suurune vabalt kaubeldavate aktsiate maht. Sealjuures plaanib Liven börsile tulles väljastada ainult uusi aktsiaid ning senised omanikud oma osalust müüma ei hakka. „IPO käigus kindlasti ei müü ja enamik suuromanikke kavatseb võtta endale vabatahtliku kohustuse mitte müüa 12 kuu jooksul,“ lisas ta.
    Liveni turuväärtust Laur enne börsile tuleku otsust ja ametlikku teadet välja öelda ei soovi, kuid kinnitab, et seoses varasemate rahakaasamistega teab ta umbkaudset vahemikku.
    Nii võiks Liveni turuväärtus jääda praegu juba börsil kauplevate Merko Ehituse ja Hepsori vahele. „Aga mitte täpselt keskele. Kui neid kahte võrrelda, siis Merko on muidugi väga suur ja tal on muid ärisid ka lisaks kinnisvarale. Merkost on ta kindlasti palju väiksem, aga loodetavasti Hepsorist on ta suurem,“ rääkis Laur.


    27.01.2023 seisuga:
    MRK1T mcap 255 234 000 EUR
    EFT1T mcap 102 465 207 EUR
    [LVN1T OLEKS SIIN]
    HPR1T mcap 34 885 044,05 EUR
    NCN1T mcap 23 957 857,42 EUR
    ARC1T mcap 18 740 614,07 EUR
    PTR1L mcap 9 156 000 EUR
  • Tere!

    Eile toimunud Liveni aktsionäride üldkoosolekul kinnitati 2022. aasta majandusaasta aruanne. Eelmise aasta käive oli 32,6 miljonit eurot, kasum 3,3 miljonit eurot. Varade maht 2022. aasta lõpus ületas 60 miljonit eurot ja kogu arendusportfelli hinnanguline müügimaht oli 400 miljonit eurot. Auditeeritud majandusaasta aruanne on kättesaadav meie kodulehel: www.liven.ee/investor.

    Aktsionärid volitasid juhtorganeid jätkama ettevalmistusi Tallinna Börsi põhinimekirjas noteerimiseks ning tegid muidki noteerimise ettevalmistamiseks vajalikke otsuseid. Samuti kinnitati dividendipoliitika, mille alusel jaotatakse edaspidi igal aastal 25% tulumaksu eelsest kasumist dividendidena.

    Börsile mineku ajastuse osas on jätkuvalt oluline turuolukord, mis käesoleval kevadel meid veel ei soosinud. Seda kinnitab ka turuosalistega suheldes saadud tagasiside. Sellest hoolimata kaasasime hiljuti täiendavalt 1 miljoni euro omakapitali ning see tehing tõstis ettevõte turuväärtuse üle 50 miljoni euro.

    Kinnisvaraturu osas on 2023. aasta algus olnud küll veel nõrk (vaid 7 võlaõiguslikku lepingut I kvartalis), aga olukord on paranemas: tehingute arv on tõusmas, tööturg on stabiilne, palgakasv kiire ja pangad on asunud tegema atraktiivseid pakkumisi uusarendustes korterite ostmiseks. Eriti tõstaksin esile meie Regati 3 projekti, mille eelmüügiga registreerunud huvilistele alustasime veebruaris ja mille vastu on olnud hoolimata keerulistest turutingimustest suur huvi. Hetke seisuga on broneeritud 26/46 kodu müügis olevast hoonest. Jätkame valmivates arendustes kodude üleandmist ning hoolimata väljakutsete rohkest keskkonnast püsime tuleviku suhtes ettevaatlikult optimistlikud.

    Parimate soovidega,
    Joonas Joost

    Finantsjuht
    Liven AS
  • Tere

    Ülevaade Liveni viimastest arengutest.

    2023. aasta teises kvartalis ja suvel on olnud nii positiivseid kui ka mitte nii häid arenguid.

    The bad news first
    Magdaleena projekti I etapi valmimisest kujunes Liveni ajaloo ainus kahjumiga lõppenud projekt, mis mängis olulist rolli ka esimese poolaasta puhaskahjumis. Projekti kahjumi peamine põhjus oli seotud ehitaja lepinguliste kohustuste täitmatajätmisega 2022. aastal.

    Kevad ja suvi kujunesid uute müükide osas vaikseks ning sõlmisime kvartali jooksul vaid 12 võlaõiguslepingut (VÕL). Seda oli küll rohkem, kui esimeses kvartalis, kuid ootasime ise paremat tulemust.

    Kuigi otsustasime kevadel aktsiate avaliku pakkumise ebasoodsast olukorrast tulenevalt edasi lükata on jätkuvalt plaanis see sobiva võimaluse tekkimisel läbi viia.

    Edasi positiivsemal toonil. Kõige olulisem ja märgilisem sündmus oli juuli keskpaigas esimese Berliinis asuva kinnistu notariaalse ostulepingu sõlmimine. Planeerime sinna 6. korruselist 1 100 m2 müüdava pinnaga hoonet, mille müügiga plaanime alustada järgmisel aastal. Esimese arenduse eesmärk on eelkõige piiratud riskidega Liveni väärtuspakkumise sobivuse testimine.

    Samuti on hea meel tõdeda, et huvi on püsinud kõrge nii Regati kui Iseära projektide vastu ning lisaks on hetkel käimasolevad kampaania suurendanud huvi ka Luuslangi ja Uus-Meremaa projektide vastu. Kvartali jooksul lisandusid eelmüüki täiendavad kaks hoonet Regati arenduses ning tänaseks on müügis olevast 78 pinnast eelbroneering sõlmitud 38 kodu osas. Iseära projekti I etapis andsime kvartali jooksul üle 29 kodu. 2023. aasta jooksul oleme sõlminud kõige rohkem VÕL-e just Iseäras ning II etapi osas sõlminud ka broneerimislepinguid.

    2023. aasta teises pooles ootame esimesest poolest rohkem VÕL lepinguid kuna projektide arendus on jõudnud etappi, kus oleme ise valmis varem sõlmitud broneeringuid vormistama VÕL lepinguteks. Teisel poolaastal valmivad kodud mitmetes arendustes, mistõttu prognoosime 2023. aasta lõpetada puhaskasumiga.

    Joonas Joost

    Finantsjuht
    Liven AS
  • Tere

    Taas kordne ülevaade Liveni viimastest arengutest.

    Kolmas kvartal kujunes käesoleva aasta jooksul seni kõige paremaks uute lepingute sõlmimise perioodiks nii uusarenduste turul üldiselt, kui ka Livenile. Kvartali jooksul sõlmisime 21 võlaõiguslepingut, mida on rohkem kui esimesel poolaastal. 2023. aasta üheksa kuu jooksul oleme sõlminud 40 võlaõiguslepingut.

    Müügimahud ei ole siiski jätkuvalt nii kõrged, kui sooviksime ning elavama turu korral võimaldaks portfell turule ka rohkemat pakkuda. Kuid mõõtes nii võlaõiguslepingute kui broneeringute arvu suhtena pakkumise mahtu võime vähemalt rahule jääda turu keskmisest kõrgema müügitempoga.

    Kui varasemalt on huvi olnud kõrge eelkõige Regati ja Iseära arenduste vastu siis hea meel on tõdeda, et koduostjad on taas rohkem üles leidnud ka kodusid Uus-Meremaa arenduses. Oktoobris tõmbasime seal joone alla I etapile ning pakkumisse on jäänud vaid kodud kahes viimases majas.

    Alates augustis on Luuslangi kodude müükide hoogustumist toetanud nii kampaania kui valminud näidiskodu. Konkurents püsib tihedaim just Haabersti uusarenduste osas, kus Luuslangi eelised on nii A-energiaklass kui hea elukeskkond ja väikesemahulised hooned.

    Andsime üle pea kõik veel seni üle andmata Iseära I etapi kodud kuid kvartali tulemusele jäid kokkuvõttes suuremat tooni andma Magdaleena kahjumliku I etapi lõpetamine ja kõrgemad turunduskulud projektides. Aasta viimases kvartalis valmivad kodud mitmetes arendustes, mille tulemusena prognoosime kogu aasta lõpetada puhaskasumiga.

    Kvartali jooksul jätkusid ettevalmistused Regati projekti osas ning eelmüüki lisandus ka neljas hoone. Oktoobri lõpuks on I etapi planeeritavatest korteritest sõlmitud eelbroneeringuid 40% osas. Olulise verstapostina jõudsime oktoobri lõpus etapi ehituse rahastamiseks kokkuleppele LHV Pangaga.

    Kvartali jooksul soetatud Berliini kinnistu osas oleme jõudsas tempos edasi liikunud 6-korruselise ja ligi 25 korteriga eluhoone projekteerimisega ning ehitusloa menetluse alustamise ettevalmistustega.

    Lõpetuseks. Eelmisel nädalal valmis KantarEmor iga-aastane kinnisvarabrändide tuntuse ja maine uuring, mille kohaselt on Liven kodusostjate ja -otsijate hinnangul kinnisvaraturul tugevalt kanda kinnitanud. Sel aastal me küll uuringus Merkost rohkem punkte ei saanud kuid kasvatasime tuntust ning püsime juba viiendat aastat järjest kahe kõige mainekama arendaja hulgas. Livenit hinnatakse turul kõige atraktiivsemate arenduste poolest ning meid kirjeldatakse kui stiilset ja moodsa arhitektuuriga trendiloojat.

    Joonas Joost
    Finantsjuht
    Liven AS
  • Tere hommikust

    Avaldasime kodulehel 2023. aasta auditeeritud aruande.

    Ilmselt ei tule üllatusena, et 2023. aastal oli majanduskeskkond elukondliku kinnisvara arendusele väljakutsuv. Aasta jooksul sõlmisime 69 uut müügilepingut (2022: 106) kuid aasta lõpus valminud ehituste toel andsime üle 148 uut kodu (186).

    Seal juures neljanda kvartal jooksul sõlmisime 29 müügilepingut, mis on aasta kõrgeim kvartaalne tulemus. Suurima panuse sellesse andis Regati arendusprojektis lepingute sõlmimisega alustamine. Märtsi alguses algas Regati projektis ka ehitus (peatöövõtja Mitt & Perlebach OÜ).

    2023. aasta müügituluks kujunes 35,8 miljon eurot ning aasta lõpus üle antud kodude toel kujunes puhaskasumiks 0,8 miljon eurot. Madal kasumlikkus on mõjutatud eelnevate aastate kiirest ehitushindade tõusust ning sellele eelnenud müükide liialt madalatest hindadest. See ilmes ka Iseäras valminud ridamajade tagasihoidlikus kasumlikkuses aga kõige teravamalt Magdaleena projektis. Viimases juba varasemate kvartalite ülevaadetes kajastatud peatöövõtjaga koostöö katkemises ning sellega täiendavalt seondunud erakorralistes kuludes ja kahjumis.

    Kuigi palju sõltub arengutest väliskeskkonnas, oleme optimistlikud, et käimasoleval aastal õnnestub meil mitmeski aspektis ületada 2023. aasta tulemust. 2024. aastal loob Liven hingega kodusid juba kümnendat aastat ja teeme seda nüüd Telliskivi loomelinnakus värskelt avatud uues kodusalongis!

    Joonas Joost
    Finantsjuht
    Liven AS
  • Börsiletulekut peab veel ootama, aga Liven kavatseb peagi pakkuda rohevõlakirju:

    Elukondliku kinnisvara arendaja Liven andis täna teada kavatsusest emiteerida käesoleval kevadel rohevõlakirju ning valmistab koostöös LHV Pangaga ette avalikku pakkumist. Pakkumise täpsemad tingimused ja ajakava avaldatakse lähiajal.

    Võlakirjade avaliku pakkumisega kavatseb Liven AS rahastada nii käimasolevate kui uute projektide arendamist ning laiendada ettevõtte investorite ringi. Rohevõlakirjad kavatsetakse noteerida Nasdaq Tallinna Börsi Balti võlakirjade nimekirjas. Tegemist on Baltikumi esimese kinnisvarasektori rohevõlakirjade pakkumisega.


    Loe pikemalt
  • LHV kommunikatsiooni ekspert võiks ju ikka linkimist osata :-)

    Edit: juba viga parandatud
  • Mis loom on Rohevõlakiri? Miks mitte Vikerkaarevõlakiri?
  • "TNT"
    Mis loom on Rohevõlakiri? Miks mitte Vikerkaarevõlakiri?


    Paber millele neid võlakirju ei trükita (sest trükkimine paberile pole roheline) oleks roheline, kõik tegevused, mis võlakirja pakkumisega saadud vahenditega tehakse on CO neutraalsed või lausa negatiivsed, kuna paber oleks "roheline" ja roheline mõtteviis on kulukas, siis on intress 8% asemel kuskil 5%, märkijad kes soovivad veel rohelisemad olla, saavad ka 2% või alla selle...LHV saab rohelised pensionifondid seda täis osta jne.

  • Kuna võlasuhe on olemuslikult rõhuv, siis võiks neid nimetada lihtsalt rohekirjadeks?
  • Vot. siis. Kindlasti on äge asi rohelistele investoritele.
  • "TNT"
    Vot. siis. Kindlasti on äge asi rohelistele investoritele.


    Rõhk siis sõnal "rohelistel"?
  • Rohelised investorid teevad roheinvesteeringuid ja omandavad rohevõlakirju.
  • Otsisin netist definitsiooni: Rohevõlakirjad on võlakirjad, millega kaasatavat kapitali võib kasutada vaid rangelt piiritletud rohe-eesmärkide täitmiseks.
    Kui võrrelda roheliste võlakirjade oodatavaid tootlustasemeid samaväärsete tavaliste võlakirjadega, on märgata keskmiselt umbes 0,2% erinevust aastases intressimääras. Teisiti öeldes saavad emitendid rohevõlakirjadega raha laenata veidi soodsamalt ning investorid on nõus parema kliimatuleviku nimel leppima pisut madalama tootlusega.


    See on ju jama. Kõik me oleme aru saanud, et rohepööre tähendab elu halvemaks muutumist ja nüüd olevat by default ka "roheärisse" investeerimise tootlus madalam :D

  • Kui osta Liveni rohelisi võlakirju, kas on oodata, et õues läheb äkki natukene soojemaks? Või jätkub see jälk pooltalv jälle jaanipäevani?

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon