Börsipäev 1. november - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 1. november

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti neljapäeval 442 tehingut ning käive oli 879 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 579 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 276 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 224 ning 194.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    TAL1T tehingute seas oli kaks plokktehingut (EUR 0,94 x 50 000); (0,939 x 300 000)

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:

    Uudised:

    Nordecon AS NCN1T ja Rae vallavalitsus sõlmisid peatöövõtulepingu Järveküla alevikku uue põhikooli – Kindluse Kooli ehitamiseks. Kooli hoones on suletud netopindala 8772 m2, hoone mahutavuseks on planeeritud 870 last ja 70 õpetajat. Õppehoone on jaotatud kolmeks osaks: 2-korruselise vanema õppeastme mahu ja ühekorruselise algkooli vahel asuvad kooli südameks jäävad fuajee, söökla ning aula koos abiruumidega. Lisaks ehitatakse välja spordihoone I etapp netopindalaga 2511 m2, mille juurde rajatakse Rae valla esimene soojenduse ja kunstmurukattega jalgpallistaadion. Tööde maksumus on 13,83 miljonit eurot, millele lisandub käibemaks. Kogu hoonetekompleksi valmimise lõpptähtaeg on 18 kuud.

    Täna:
    01.11 Olainfarm OLF1R erakorraline aktsionäride koosolek
  • Bloombergi uudis, et Hiina ametnikud on Donald Trumpi impulsiivsuse pärast jätkuvalt mures ning nad ei kavatse fundamentaalsetes küsimustes oma seisukohtadest taganeda, seadis investorite silmis kahtluse alla kahe suurriigi võime leida oma tülile laiahaardelist ning pikaajalist lahendust. USA riigivõlakirjade tulusused liikusid intressimäära tõstmise ootuste taandumisest hoolimata madalamale, kuna kasvanud määramatuse eest otsiti kaitset (10a võlakirja tulusus alanes 1,77% pealt 1,69%le). S&P 500 sulgus 0,3% madalamal, olles sessiooni sügavaimas punktis kaubelnud 0,8% miinuspoolel. Euroopas lõpetas Stoxx 0,5% kaotusega.

    Kaasa ei aidanud meeleolule ka teadmine, et USA ühe regionaalse töötleva tööstuse küsitluse (Chicago) kohaselt nõrgenes piirkonna aktiivsus oktoobris 3,9 punkti võrra 43,2 punktile (oodati 48,0), saavutades madalaima taseme alates 2015. aasta detsembrist (42,1). Tehaste aktiivsust mõjutas oktoobris aga tugevalt General Motorsi tööliste streik, mis on praeguseks lõppenud ja sestap võib eeldada novembris indeksi taastumist.

    USA esmased töötu abiraha taotlused kasvasid läinud nädalal viie tuhande võrra 218 tuhandele (oodati 215 tuhat), kuid tase on ajalooliselt endiselt väga madal, ega viita vallandamiste olulisele suurenemisele. Ameeriklaste isiklikud kulutused kasvasid septembris 0,2% võrreldes augustiga, ühtides ootusega ning sissetulekud 0,3%, mis vastas samuti prognoosile. Kuna kulutused kasvasid teist kuud järjest aeglasemalt, kerkis säästmismäär maksujärgsest sissetulekust 0,2pp võrra 8,3%le ehk kõrgeimale alates märtsist.



    USA inflatsioon aeglustus septembris 0,1pp võrra 1,3%le, jäädes alla analüütikute 1,4% prognoosile. Jättes välja aga volatiilsemad komponendid nagu kütus ja toit, nõrgenes hinnatõus ootuspäraselt 0,1pp võrra 1,7%le. Kuna alusinflatsioon andis pärast kiirenemist eelneval kolmel kuul septembris taas järele ning samal ajal on inflatsiooniootused allapoole tulnud, siis on praegu raske siit välja lugeda märke, et keskpank võiks hakata lähiajal uuesti intressimäära tõstmisele mõtlema.

    Aasia aktsiaturud aga Wall Streetile ei järgnenud, mille taga võis osaliselt olla Caixini küsitluse oodatust paremad näitajad Hiina töötleva tööstuse kohta. Kui alles eile valmistas ametlik statistika pettumuse, siis Hiina väiksematele ja keskmise suurusega ettevõtetele keskenduv Caixini küsitlus näitas, et töötleva tööstuse aktiivsuse kasv hoopis kiirenes 0,3 punkti 51,7 punktile (oodati 51,0), märkides sellega ligi kolme aasta kõrgeimat taset. Jaapani Nikkei kauples kirjutamise hetkel 0,3% madalamal, Hiina Shanghai Composite aga parandas taset 0,9% ja Hongkongi Hang Seng 0,6%.



    Tänase börsipäeva keskmes on USA tööturu raport, mille kohaselt võis oktoobris uute töökohtade loomine aeglustuda 136 tuhande pealt 85 tuhandele, olles mõjutatud General Motorsi streigist, kus osales u 50 tuhat inimest.

    09.30 Rootsi töötleva tööstuse PMI (oktoober)
    11.30 Suurbritannia töötleva tööstuse PMI (oktoober)
    14.00 Brasiilia tööstustoodang (september)
    14.30 USA tööturu raport (oktoober)
    16.00 USA töötleva tööstuse ISM (oktoober)
    16.00 USA ehituskulutused (september)
    19.00 FEDi Daly esineb
    20.30 FEDi Williams esineb
    ??.?? USA automüük (oktoober)
  • Samal ajal kui Rootsi keskpank plaanib aasta lõpus intressimäära tõsta, alanes riigi töötleva tööstuse aktiivsus oktoobris 0,1 punkti 46,0 punktile, vastupidiselt oodatud põrkele 47,0 punktile. Ühtlasi pole see ka kuigi julgustavaks uudiseks euroala lähikuude väljavaate osas.
  • Hetkel on kõikidel börsi liikmetel Balti börsil kauplemine häiritud, mis tähendab et kauplemist hetkel ei toimu. Teavitame, kui kauplemine on taastunud.
  • Suurbritannia töötleva tööstuse PMI kerkis tagasi aprilli tasemele, kuid midagi positiivset siit välja lugeda on raske, sest kõrge määramatuse juures oli abiks varude täiendamine väljaspool Suurbritanniat tegutsevate firmade poolt.

    U.K. Oct. Manufacturing PMI 49.6 vs 48.3 in Sept.; Est. 48.2
    New Orders rise to 47.7 vs 46.4 in Sept.


    Markit: "Domestic clients packed up and went home without placing orders, leaving the sector to survive on a handful of stockpiling purchases from clients in the EU.
    Naturally this had a heavy impact on job creation as manufacturing firms cut jobs for the seventh month in a row and at one of the fastest rates for a decade. Companies have lost faith in their ability to weather the ongoing storms, reining back spending where they can. As the manufacturing sector remains in the twilight zone, wondering whether to stock or de-stock, hire new staff, look for new business or batten the hatches once again, it looks like a scary end to the year.”
  • Marten Raudsepp
    Hetkel on kõikidel börsi liikmetel Balti börsil kauplemine häiritud, mis tähendab et kauplemist hetkel ei toimu. Teavitame, kui kauplemine on taastunud.


    Päris huvitav värk, mis selle põhjustas, kui see riiklik saladus ei ole?

    Nagu kliendi toele helistades taustast kuulda oli, siis darkpoolis (https://www.investopedia.com/articles/markets/050614/introduction-dark-pools.asp) LHV enda vahelised tehingud lähevad läbi ostu ja müügi poolega.
  • Visahing
    Marten Raudsepp
    Hetkel on kõikidel börsi liikmetel Balti börsil kauplemine häiritud, mis tähendab et kauplemist hetkel ei toimu. Teavitame, kui kauplemine on taastunud.


    Päris huvitav värk, mis selle põhjustas, kui see riiklik saladus ei ole?

    Nagu kliendi toele helistades taustast kuulda oli, siis darkpoolis (https://www.investopedia.com/articles/markets/050614/introduction-dark-pools.asp) LHV enda vahelised tehingud lähevad läbi ostu ja müügi poolega.


    Hetkel on ka Stockholmi, Copenhageni ja Helsingi börsid halted staatuses ning kauplemist ei toimu.
  • Kardetust parem raport, kus muuhulgas revideeriti kahe eelneva kuu tulemust 95 tuhande võrra kõrgemaks

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon