Börsipäev 4. november - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 4. november

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Reedel sulgeti Tallinna ja Riia börs rikke tõttu varakult, Leedus oli kauplemispüha.

    Balti põhinimekirjas tehti reedel 138 tehingut ning käive oli 170 tuhat eurot, millest kogu käive tehti Tallinna börsil.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:

    Uudised:

    Olainfarmi OLF1R reedene erakorraline aktsionäride koosolek jäi ära, sest koosolekule ei tulnud kohale piisavalt suur osa häältest, et võtta vastu otsuseid. Koosolekule ilmunud aktsionärid moodustasid kokku 3,7 mln häält ehk 26,3% häälteõigusest, kuid ettevõtte põhikirja punkti 6.3 kohaselt polnud seda piisavalt, mistõttu jäi ka koosolek ära, teatas ettevõte börsile.

    Täna:
    04.11 Apranga APG1L oktoobri müügitulemused

    Sel nädalal:
    05.11 Šiaulių bankas SAB1L vahearuanne
    07.11 Nordecon NCN1T vahearuanne
    07.11 Arco Vara ARC1T vahearuanne
    07.11 Merko Ehitus MRK1T vahearuanne
    07.11 Tallink Grupp TAL1T vahearuanne
    04.11-08.11 Tallinki TAL1T oktoobri müügitulemused
    04.11-08.11 Klaipėdos nafta KNF1L oktoobri müügitulemused
  • Oodatust palju tugevam USA tööturu raport tõstis reedel investorite usku riigi majandusse ning aitas S&P 500 indeksil kosuda 1,0%, millega laiapõhjaline indeks saavutas uue rekordi. Nädala võiduks kujunes 1,5%, kuid euroala investorite jaoks sõi sellest euro tugevnemine dollari suhtes umbes poole ära. Euroopas sulgus Stoxx 600 reedel 0,7% kõrgemal ning pani nädalale punkti 0,4% võiduga.



    Ühendriikides loodi valitsuse statistika kohaselt oktoobris 128 tuhat töökohta, mis ületas konsensuse 85 tuhande suurust ootust. Arvestades siia juurde, et General Motorsi streik vähendas seda arvu 46 tuhande võrra ning rahvaloendajate töölepingute lõppemine veel 20 tuhande võrra, siis tegelik töökohtade kasv oleks jäänud 190 tuhande juurde ning lisaks korrigeeriti kahe eelneva kuu näitajat 95 tuhande võrra kõrgemaks (augusti tulemuseks kujunes 219 tuhat ja september 180 tuhat). Tugev tööturg on meelitamas tagasi inimesi, kes varem pole erinevatel põhjustel tööd otsinud või hõivatud olnud – tööjõus osalemise määr kerkis 0,1pp võrra 63,3%le, märkides kõrgeimat taset alates 2013.a suvest.

    USA töötleva tööstuse aktiivsust peegeldav ISM indeks kosus oktoobris 0,5 punkti võrra 48,3 punktile, mis viitab alla 50 punkti jäädes endiselt aktiivsuse langusele ning jäi ka analüütikute oodatud 48,9 punktist madalamaks. Tegu oli siiski esimese kuise kasvuga alates 2019.a märtsist ning tähelepanuväärne oli ka eksporditellimuste indeksi hüpe 41,0 punktilt 50,4 punktile, seda vaatamata General Motorsi streigile, millele võis kaasa aidata kaubanduspingete leevenemine ja lootus, et USA ja Hiina suudavad lõpuks kokkuleppeni jõuda.



    Aasia aktsiaturud liikusid Wall Streeti järel samuti täna kõrgemale: Shanghai Composite kosus 0,5%, Hang Seng 1,4%, Kospi 1,4% ja S&P/ASX200 0,3%. Jaapani börs oli püha tõttu suletud. Ühendriikide kaubandusminister Wilbur Ross usub, et Hiinaga suudetakse sel kuul kaubanduskokkuleppe esimeses faasis üksmeelele jõuda, lisades, et Ameerika ettevõtted saavad üsna pea loa hakata Huaweile taas komponente müüma. Samuti leidis ta, et USAl ei pruugi olla vajadust hakata maksustama Euroopast imporditud autosid.

    Tänastest majandusuudistest kerkivad esile euroala riikide töötleva tööstuse oktoobrikuu aktiivsusindeksid, mille esialgsed näitajad on osadel juhtudel juba teada.

    10.15 Hispaania töötleva tööstuse PMI (oktoober)
    10.45 Itaalia töötleva tööstuse PMI (oktoober)
    10.50 Prantsusmaa töötleva tööstuse PMI (oktoobri lõplik)
    10.55 Saksamaa töötleva tööstuse PMI (oktoobri lõplik)
    11.00 Euroala töötleva tööstuse PMI (oktoobri lõplik)
    11.30 Euroala investorite kindlustunde indeks (november)
    17.00 USA tehaste tellimused (september)
  • Hispaania töötleva tööstuse aktiivsus jõudis kuue ja poole aasta madalaimale tasemele, olles ajendatud poliitilisest ebakindlusest nii kodumaal kui ka eksporditurgudel.

    Spain Manufacturing PMI Oct 46.8 (est 47.5; prev 47.7)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon